Prospan sirup za decu protiv kašlja – upotreba, iskustva i cena

Prospan sirup, predstavlja jedan od veoma cenjenih i često korišćenih lekova koji su namenjeni za lečenje kako neproduktivnog, odnosno suvog, tako i za lečenje produktivnog, odnosno zrelog kašlja.

Sastav Prospan sirupa, baziran je na prirodnoj osnovi i to na ekstraktu lista bršljena iz porodice “Araliaceae”, a njegov ukus, posebno je prilagođen deci, jer je obogaćen aromom trešnje.

U nastavku teksta, pronaći ćete niz korisnih i maksimalno pouzdanih informacija koje se tiču Prospan sirupa.

Čemu je namenjen Prospan sirup?

Prospan sirup, namenjen je ublažavanju, a često i brzom i efikasnom potpunom eliminisanju svih vrsta kašlja. Konkretnije, ukoliko se koristi u cilju lečenja neproduktivnog, odnosno suvog kašlja, Prospan sirup deluje tako što proređuje učestalost kašlja i ublažava iritaciju pluća i iritaciju sluznice grla.

Ujedno, Prospan sirup utiče na proces “sazrevanja” neproduktivnog kašlja i utiče na brže i lakše izbacivanje plućnog sekreta.

Sa druge strane, ukoliko se Prospan sirup primenjuje u cilju lečenja već nastalog produktivnog, odnosno zrelog kašlja, njegovo delovanje, ogleda se kroz razređivanje plućnog sekreta i kroz omogućavanje lakšeg iskašljavanja plućnog sekreta.

Ono što je važno napomenuti, jeste da delovanje Prospan sirupa na simptome kašlja, nije uslovljeno uzrokom nastanka i razvoja kašlja, pa se Prospan sirup može koristiti kako za lečenje kašlja koji je nastao kao posledica prehlade, tako i za lečenje kašlja koji je nastao kao posledica bronhitisa, upale pluća ili kao posledica nekog trećeg oblika zdravstvene smetnje koja je izazvala prisustvo kašlja.

U cilju lečenja navedenih i upravo opisanih vrsta kašlja, upotreba Prospan sirupa se preporučuje kako odraslim osobama, tako i deci koja su starija od dve godine.

Upotreba Prospan sirupa

Kao što smo već naglasili u predhodnom delu teksta, upotreba prospan sirupa nije preporučena i nije prilagođena deci koja su mlađa od dve godine.

loading...

Razlog prisustva takve činjenice ogleda se u tome što deca do dve godine starosti nemaju dovoljno razvijen refleks za kašljanje, pa bi upotreba Prospan sirupa u njihovom slučaju mogla da dovede do pogoršanja simptoma kašlja, posebno ukoliko je u pitanju produktivan, tačnije zreo kašalj. Presiznije, s obzirom da Prospan sirup deluje na proređivanje plućnog sekreta i na pospešivanje njegovog iskašljavanja, deca koja nemaju dovoljno razvijen refleksa za kašljanje, mogla bi da se zagrcnu ili da dobiju simptome gušenja usled prisustva razređenog plućnog sekreta u plućima, koji nisu sposobni da iskašlju.

Dakle, upotreba Prospan sirupa, namenjena je isključivo deci koja su starija od dve godine.

Prilikom upotrebe Prospan sirupa, sirup najpre treba temeljno promućkati. Zatim, uz pomoć dozera (čašice za doziranje) koji se prilikom kupovine sirupa prilaže uz sirup, treba odrediti predviđenu dozu sirupa. Predviđenu dozu treba sipati u kašiku i dati je detetu da je popije neposredno posle obroka.

Ukoliko dete koristi jednu dozu Prospan sirupa dnevno, upotrebi sirupa treba pristupiti ujutru, posle doručka. Ukoliko dete koristi dve doze Prospan sirupa dnevno, upotrebi sirupa treba pristupati posle doručka i posle ručka, a ukoliko dete koristi tri doze Prospan sirupa dnevno, upotrebi sirupa treba pristupati posle doručka, posle ručka i posle večere.

Doziranje Prospan sirupa

Doziranje Prospan sirupa, kao i broj ponavljanja doza tokom dana, zavisi od uzrasta deteta.

Konkretno, ukoliko je dete starosti između dve i pet godina, potrebno je da koristi jednu dozu Prospan sirupa dnevno i potrebno je da ta doza sadrži dva ipo mililitra sirupa.

Ukoliko je dete starosti između šest i dvanaest godina, potrebno je da koristi dve doze Prospan sirupa dnevno i potrebno je da svaka od te dve doze sadrži po dva ipo mililitra sirupa.

Ukoliko je dete starije od dvanaest godina, potrebno je da koristi tri doze Prospan sirupa dnevno i potrebno je da svaka od te tri doze sadrži takođe po dva ipo mililitra sirupa.

Preporučene doze, ne treba smanjivati, niti ih povećavati. Smanjene doze Prospan sirupa, pokazale bi se kao nedovoljno efikasne i kao takve ne bi uticale na lečenje kašlja. Sa druge strane, povećane doze Prospan sirupa, mogle bi da dovedu do pojave zdravstvenih komplikacija kao što su prisustvo mučnine, prisustvo povraćanja ili prisustvo dijareje.

Trajanje terapije Prospan sirupom

Trajanje terapije Prospan sirupom, prema preporuci lekara, najčešće treba da traje sedam dana. Taj vremenski period dovoljan je da se simptomi kašlja najpre smanje, a potom i da se potpuno eliminišu. Ukoliko se u toku trajanja terapije Prospan sirupom dogodi da se simptomi ne smanje i da čak postanu intenzivniji ili praćeni nekakvim sekundarnim, odnosno pridruženim zdravstvenim smetnjama, potrebno je obratiti se lekaru i potražiti adekvatan savet od njega.

Ono što može biti razlog nastupanja takve situacije, jeste alergija na neki od sastojaka Prospan sirupa ili intolerancija organizma deteta na neki od sastojaka prospan sirupa. U tom slučaju, obavezno je prekinuti upotrebu ovog leka i zameniti je upotrebom nekog drugog leka. Izbor leka čijom upotrebom bi eventualno bilo potrebno zameniti upotrebu Prospan sirupa, potrebno je uvek napraviti uz konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom.

Pojedini lekovi, koji bi se koristili kao zamena za predhodno započetu terapiju Prospanol sirupom, ne bi smeli da se koriste neposredno nakon uzimananja Prospanol sirupa, odnosno sve dok dejstvo poslednje upotrebljene doze Prospan sirupa u potpunosti ne prestane da deluje. Baš zato, izbor leka koji bi ste koristili nakon Prospan sirupa, uvek treba da napravite uz konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom.

Sastojci Prospan sirupa

Sastav Prospan sirupa, kao što smo napomenuli, baziran je ekstraktu listova bršljena iz porodice “Araliaceae”. Konkretno, koncentracija pomenutog biljnog ekstrakta, koja je sadržana u jednoj dozi Prospan sirupa (dakle u dva ipo mililitra Prospan sirupa) odgovara koncentraciji koja bi bila sadržana u sedamnaest ipo miligrama suvog ekstrakta listova bršljena.

Pored ekstrakta listova bršljena, u sastav Prospan sirupa, uključeni su i sledeći sastojci: prečišćena voda, etanol, tečni i kristalni sorbitol (vrsta zaslađivača), ksantanska guma (vrsta stabilizatora arome), aroma trešnje, citratna kiselina i kalijumov sorbat (vrsta konzervansa).

Ono što je jako važno napomenuti, a tiče se sastava Prospan sirupa, jeste da Prospan sirup ne sadrži veštačke boje, alkohol niti šećer.

Kada dete ne sme da upotrebljava Prospan sirup?

Dete ne sme da upotrebljava Prospan sirup, ukoliko je alergično ili intolerantno na neki od upravo navedenih sastojaka Prospan sirupa, ali i ukoliko koristi neki drugi oblik terapije. Konkretnije, Prospan sirup se ne sme koristiti u kombinaciji sa antibioticima, ali ni u kombinaciji sa brojnim drugim vrstama lekova. Iz tog razloga, terapiju Prospan sirupom, uvek treba započeti uz saglasnost lekara, a lekara predhodno treba upoznati sa činjenicom da li dete već koristi ili ne koristi neki drugi, paralelni oblik terapije lekovima.

Ukoliko dete već koristi neku drugu terapiju lekovima, nikada i nikako mu nemojte samoinicijativno davati Prospan sirup.

Prospan sirup – iskustva

Iskustva roditelja koji su imali prilike da svoju decu podvrgnu terapiji Prospan sirupom, uglavnom su pozitivna i svedoče o brzom i efikasnom delovanju ove vrste leka, a samim tim i o brzom i efikasnom izlečenju kašlja. Pritom, zbog prijatnog ukusa i mirisa Prospan sirupa, deca ga rado piju i čak i sama traže da ga popiju. Baš iz razloga što su ukus i miris Prospan sirupa primamljivi za decu, ovaj sirup treba čuvati van domašaja dece, kako ga ne bi sama otvorila i popila u količini koja nije predviđena i koja bi kao takva mogla da bude štetna za njihov organizam.

Sedam dana upotrebe Prospan sirupa, uglavnom predstavlja period koji je dovoljan da dovede do potpunog izlečenja deteta, a tri meseca nakon što je

Prospan sirup prvi put otvoren, on postaje neupotrebljiv, bez obzira na datum proizvodnje, odnosno bez obzira na rok trajanja koji je naveden na ambalaži. Ono što takođe treba znati, jeste da se Prospan sirup kojem je istekao rok trajanja ne sme koristiti za upotrebu, odnosno za lečenje dece.

Prospan sirup – cena

Prospan sirup, dostupan je u apotekama i to u pakovanjima koja sadrže sto ili dvesta mililitara sirupa. Pakovanje od dvesta mililitara, namenjeno je odraslima (zbog obimnosti i učestalosti doze), dok je pakovanje koje sadrži sto mililitara dovoljno za lečenje dece.

Cena pakovanja od sto mililitara Prospan sirupa, iznosi 567 dinara.

Moguće kontraindikacije

Pre nego što sa vama podelimo informacije o kontraindikacijama koje se mogu manifestovati nakon upotrebe Prospan sirupa, ono što moramo da napomenemo, jeste da se sve vrste kontraindikacija (bez obzira na upotrebu kojeg leka se odnosile) međusobno mogu podeliti na veoma česte, česte, manje česte, retke i na vrlo retke kontraindikacije.

Veoma česte kontraindikacije, javljaju se kod jednog ili kod dvoje od ukupno desetoro pacijenata, u ovom slučaju dece koja su podvrgnuta terapiji određenim lekom. Takve kontraindikacije, kada je u potanju upotreba Prospan sirupa, nisu poznate, tačnije u okviru medicinske prakse nisu zabeležene.

Česte kontraindikacije, javljaju se kod jednog do deset od ukupno sto pacijenata, u ovom slučaju dece koja su podvrgnuta terapiji određenim lekom.

Takve kontraindikacije, kada je u pitanju upotreba Prospan sirupa, javljaju se najčešće već nakon uzimanja prve doze leka i odnose se na pojavu mučnine, na pojavu povraćanja i na pojavu dijareje.

Manje česte kontraindikacije, javljaju se kod jednog do deset od ukupno hiljadu pacijenata, u ovom slučaju dece koja su podvrgnuta terapiji određenim lekom. Takve kontraindikacije, kada je u pitanju upotreba Prospan sirupa, javljaju se najčešće već nakon uzimanja prve doze leka i odnose se na pojavu osipa po koži (u vidu koprivnjače), na pojavu otežnog disanja i na pojavu proširenih kapilara i crvenila na licu (najčešće na obrazima).

Retke kontraindikacije, javljaju se kod jednog do deset od ukupno deset hiljada pacijenata, u ovom slučaju dece koja su podvrgnuta terapiji određenim lekom. Takve kontraindikacije, kada je u pitanju upotreba Prospan sirupa, nisu poznate.

Vrlo retke kontraindikacije, javljaju se kod jednog od ukupno deset hiljada pacijenata, u ovom slučaju dece koja su podvrgnuta terapiji određenim lekom. Takve kontraindikacije, kada je u pitanju upotreba Prospan sirupa javljaju se najčešće već nakon uzimanja prve doze leka i odnose se na pojavu angioedma (to je alergijski oblik otoka koji se javlja na regiji kože ili sluzokože i koji ukoliko se javi na sluzokoži usne duplje ili grla može izazvati otežano disanje).

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: