Rozamet krema – upotreba, iskustva, rezultati i cena

Rozamet krema (1%) tretira akutne upaljene papule i eriteme koji su povezani sa crvenilom na koži poznatim pod imenom rozacea.

Ova krema se koristi samo lokalno i ne koristi se duže od 3 do 4 meseca. Ako lekar utvrdi da pacijent dobro reaguje na lečenje, može produžiti terapiju.

Rozamet krema se stavlja u tankom sloju na ono mesto koje je problematično. Obično se primenjuje dva puta na dan i to ujutru i uveče.

Pre nego što se krema aplicira, potrebno je očistiti mesto na koje se nanosi. Kada se lek namaže, pacijent slobodno može da upotrebljava kozmetičke preparate koji nisu komedogeni i adstringentni.

Rozamet krema dolazi obično u tubi od 25 g u kojoj ćete naći homogen krem bele boje.

Ovu kremu nije preporučljivo davati deci.

Aktivni sastojak Rozamet kreme – metronidazol

Rozamet krema spada u farmakoterapijsku grupu antibiotika i hemoterapeutika za lokalnu dermatološku primenu. Njen aktivni sastojak je metronidazol – antibakterijski i antiprotozoalni lek koji se bori protiv patogenih mikroorganizama širokog spektra.

Kao pomoćne supstance, u ovu kremu su dodati i sledeći sastojci: emulgujući vosak, glicerol, propilenglikol, voda, tečni parafin, metilparahidroksibenzoat i propilparahidroksibenzoat.

Metronidazol se u farmakologiji koristi sam ili sa drugim antibiotikom za lečenje karličnog inflamatornog oboljenja, endokarditisa i bakterijske vaginoze. Efikasan je za drakunkulijazu, giardijazu, trihomonijazu i amebijazu. To je lek koji se bira za prvu epizodu blagog do umerenog kolitisa (Clostridium difficile colitis). Metronidazol je dostupan kao oralni lek, kao krema, a može se davati i intravenozno.

loading...

Kada se uzima oralno ili intravenozno, uobičajeni neželjeni efekti uključuju mučninu, metalni ukus, gubitak apetita i glavobolju. Tvrdi se da se metronidazol ne sme koristiti u ranoj trudnoći i tokom dojenja.

Metronidazol je počeo da se koristi (komercijalno) 60-ih godina prošlog veka u Francuskoj. Od tada se nalazi na listi esencijalnih lekova Svetske zdravstvene organizacije. Dostupan je u većini delova sveta.

Medicinska upotreba metronidazola

Metronidazol se prvenstveno koristi za lečenje bakterijske vaginoze, karlične inflamatorne bolesti (zajedno sa drugim antibakterijskim lekovima kao što je ceftriakson), pseudomembranoznog kolitisa, aspiracione pneumonije, rozacee (topikalno), gljivične rane (topikalno), intraabdominalne infekcije, plućnog apscesa, periodontitisa, oralne infekcije, trihomonijaze i infekcija izazvanih osetljivim anaerobnim organizmima. Takođe se često koristi za eliminaciju Helicobacter pylori zajedno sa ostalim lekovima, kao i za sprečavanje infekcije kod ljudi koji se oporavljaju posle operacije.

Metronidazol topikalna krema ili Rozamet krema

Ovaj medikament se koristi na koži za lečenje određenih kožnih poremećaja poznatih pod nazivom rozacea. Pomaže u smanjivanju crvenila, otoka i broja bubuljica koji su izazvani rozaceom.

Ovaj lek je antibiotik. Za lečenje rozacee, veruje se da metronidazol radi tako što smanjuje otok, tj. upalu.

Ovaj lek treba koristiti samo na koži. Operite i osušite ruke pre i nakon primene kreme. Operite i osušite površinu za tretman. Sačekajte 15 minuta, a zatim primenite tanki sloj kreme jednom ili dva puta dnevno ili prema uputstvima svog lekara. Sačekajte 5 minuta pre nanošenja kozmetičkih preparata.

Izbegavajte da koristite kremu na području oko očiju, osim ako vam lekar nije tako preporučio. Oči vam mogu suziti ako se krema stavlja isuviše blizu očiju. Ako se desi da lek dospe u oči, isperite ih velikom količinom hladne vode.

Redovno koristite kremu prema uputstvu vašeg lekara, kako biste imali potpunu korist.

Može proći i tri nedelje pre nego što primetite poboljšanje i do 9 nedelja pre nego što potpuno izlečite problem. Ukoliko nakon 3 nedelje ne vidite poboljšanje, posavetujte se sa lekarom.

Neželjeni efekti

Može doći do pečenja, iritacije kože, suve kože, crvenila, metalnog ukusa i glavobolje. Ako bilo koji od ovih efekata traje ili se pogoršava, obavestite svog lekara ili farmaceuta.

Neželjeni efekti bi trebalo da budu minimalni jer je resorpcija metronidazola mala pri lokalnoj primeni. Uglavnom su zabeležena blaga neželjena dejstva.

Koža može da odreaguje na sledeće načine: eritem, osećaj peckanja, iritiranost, suva koža, a povremeno i pogoršanje simptoma rozacee.

Kada su u pitanju gastrointestinalni poremećaji, primećeno je da su se neki pacijenti žalili na mučninu.

Ovaj lek nema ustanovljene slučajeve predoziranja.

Mere opreza

Rozamet kremu ne bi trebalo da koristite ako ste alergični na njen aktivni sastojak metronidazol, kao i na ostale manje aktivne sastojke kreme.

Pre nego što primenite Rozamet kremu vodite računa o tome da neka medicinska stanja mogu biti u interakciji sa metronidazolom. Svom lekaru ćete reći ako ste trudni ili planirate da ostanete trudni, ili ako dojite. Takođe, lekara morate obavestiti ako uzimate neki drugi lek na recept ili na svoju ruku. Bilo koji suplement takođe dolazi u obzir za prijavljivanje.

Neki lekovi mogu vršiti interakciju sa metronidazol kremom. Svom lekaru ćete, svakako reći da li uzimate antikoagulante, zbog toga što njihovi efekti mogu smanjiti dejstvo metronidazol kreme.

Treba izbegavati upotrebu alkohola tokom primene Rozamet kreme.

Iskustva pacijenata

Pacijenti koji boluju od rozacee imaju veliki problem i mogu biti konstantno nezadovoljni jer je mali broj onih preparata koji u potpunosti uklone simptome.

Rozamet krema se pokazala kao dobar saborac u smanjenju simptoma ove iritirajuće bolesti kože.

Evo što kaže jedna pacijentkinja:

“U poslednjih nekoliko meseci, uspela sam da napravim ogroman napredak u lečenju rozacee. Posle isprobanih alternativnih lekova, promene načina ishrane, itd., ništa se nije menjalo na bolje. Krajem prošle godine mi je jedan poznanik, koji je imao vrlo ozbiljan prikaz rozacee, rekao da je njemu pomoglo lečenje u Vojno-medicinskoj akademiji. On kaže da je imao vrlo jako crvenilo, ogromne akne i po licu i po leđima, itd.

Poslušala sam ga i otišla sam na VMA. Nakon pregleda i početka terapije, moj slučaj se popravljao. Sada, na sreću, imam utisak da mi lice izgleda 80 puta bolje. Ne primećujem proširene kapilare, crvenilo kapaka i osetljivost.

Smatram da je drastičan pomak i presudan uticaj odigrala krema Rozamet!

Na početku sam imala zadatak da umirim svoju kožu i da je nahranim. Moja koža je bila potpuno uništena zbog svih terapija koje sam ranije uzimala, da ne pominjem deceniju primene kortikosteroida.

Kada sam počela da stavljam Rozamet kremu, lice je postalo bolje već nakon tri nedelje.

Doktorka mi je preporučila Eucerin Q10 za negovanje, a u letnjem periodu hidrantnu dnevnu kremu Roc.

Kada sam na suncu, obavezno stavljam zaštitni faktor i to 50.”

Posebna upozorenja

Treba napomenuti još jednom da Rozamet krema ne sme da dođe u kontakt sa sluzokožom.

Ukoliko primetite lokalnu iritaciju, obustavite mazanje Rozamet kreme.

Matronidazol spada u nitroimidazole, a to znači da pacijent koji ima istoriju bolesti hematoloških diskrazija, mora biti veoma obazriv.

Kada nanosite Rozamet kremu, nemojte se izlagati ultravioletnom svetlu. To znači da ne smete da idete u solarijum. U isto vreme, morate se dodatno zaštititi kada ste na suncu. Kada se metronidazol izloži ultravioletnim zracima on se transformiše u neaktivni metabolit, pa više nije tako efikasan.

Cena Rozamet kreme i gde kupiti?

Rozamet krema se može naći po ceni od 800 dinara u svim bolje opremljenim apotekama.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: