34.nedelja trudnoće – ishrana, bolovi, saveti i sve što treba da znate

Beba. Između 34. i 37. nedelje trudnoće, razvoj vaše bebe je pri kraju. Pluća su u završnoj fazi razvoja. Beba značajno dobija na težini. Ima oko 2.5 kg i dugačka je oko 40 cm. Bela (nalik na vosak) prevlaka, štiti kožu vaše bebe. Lanugo dlačice, koje su tako efikasno izolovale nežnu kožu bebe mesecima, sada polako nestaju. Noktići su porasli i prekrivaju vrh prstića.

Kada je budna, oči joj mogu biti otvorene, a dok spava, to čini zatvorenih očiju. Kažu da beba u ovom periodu počinje da sanja. Imuni sistem joj je ojačao i sposoban je da je odbrani od manjih infekcija. U 8. mesecu trudnoće, beba može izlučiti u plodovu vodu i do pola litre urina na dan. Beba bi u ovoj nedelji trebalo da dobije još 250 g na težini.

Mamino telo. Uskoro ćete primetiti razliku u simptomima koje nosi vaša trudnoća, naročito kako se beba polako spušta niže ka karlici. Beba se u 34. nedelji smešta u vašu karlicu, kako bi se lagano pripremila za izlazak na svet. Ako je ovo vaša prva trudnoća, može se desiti da se beba postavi u položaj za rađanje nekoliko nedelja ranije.

U 34. nedelji primećujete, svakako, da vam se stomak spustio i pomerio unapred.  Ovo spuštanje bebe može vam doneti olakšanje, jer će smanjiti gorušicu i kratak dah. Sa druge strane, počećete da osećate veći pritisak u donjem delu stomaka i na kukovima. Ujedno, češće ćete mokriti.

U ovoj nedelji, počećete da primećujete pojačano oticanje nogu i zglobova.

Sada je potpuno normalno da osetite tzv. Brekston Hiks (Braxton Hicks) kontrakcije. Ove kontrakcije nisu redovne, a služe da održavaju mišićni tonus vlakana materice. One se mogu dogoditi jednom ili dva puta u roku od sat vremena i to svega nekoliko puta na dan. Ako i dostignu izvestan kontinuitet, kratko traju.

Nega i vežbanje. Vežbajte sada da biste vaše telo pripremili za porođaj! Tokom vaše 34. nedelje trudnoće, određeni mišići u vašem telu moraju dobiti odgovarajući trening kako bi se pripremili za porođaj. Kegelove vežbe jačaju karlicu. One takođe pomažu u uređivanju čestih odlazaka u wc, kao i u sprečavanju pojave hemoroida. Vežbe u kojima učestvuje karlica (guranje karličnih mišića napred) razvlače stomačne mišiće i čine ih fleksibilnim za porođaj. Ove vežbe umanjuju bol u leđima. Sedenje u “turskom sedu” rasteže i jača mišiće leđa i butina i čini zglobove u karlici fleksibilnijim za lakši porođaj. Isprobajte i sami: sednite na pod i ispravite leđa (možete i uza zid), a kolena savijte sa strane; sastavite pete i privlačite ih ka sebi; neka se kolena lagano spuštaju ka podu, sve dok ne osetite zatezanje u unutrašnjosti butina.

U svakom slučaju, 34. nedelja je veoma blizu porođaja. Još, otprilike, 1.5-2 meseca i vi ćete se poroditi. Verovatno imate osećaj kao da ste trudni već 134, a ne 34 nedelje, ali nemojte očajavati, jer je do “velikog dana” ostalo još malo. Treba imati na umu, da većina beba ne stigne na svet u zakazano vreme. Mnoge bebe dođu na svet i posle 37. nedelje ili čak i nekoliko nedelja nakon zakazanog termina. Svaka trudnoća je drugačija i obično nema nikakvih problema ako se beba rodila nedelju ili dve ranije ili kasnije.

Dodavanje težine

Pošto vaša beba nastavlja da dobija na težini, vi ćete bez sumnje primetiti dodatne kilograme oko vašeg struka. Trebalo bi da se trudite da dodajete u proseku 450 g nedeljno, osim ako vam lekar nije dao drugačije prognoze.

loading...

U ovo vreme se možete osetiti ekstra teškom i zbog zadržavanja tečnosti. Iako deluje nemoguće na prvi pogled, unos velike količine tečnosti će vam zapravo pomoći da regulišete višak tečnosti u vašem organizmu. Na sve to, ovakvim navikama sebe ćete održavati u hidriranom stanju, što je veoma važno i za vas i za bebu.

U toku 34. nedelje ste uglavnom kod kuće. Ako vam je dosadno i ako se osećate usporenom, posegnite za nekom voćkom, pre nego za krofnom. Zdrave navike u ishrani će dovesti do toga da beba nastavi da dobija potrebne hranljive materije, a vi ćete se osećati bolje i svežije.

U 34. nedelji ćete verovatno zabeležiti da ste dodali od 10 do 15 kg, ukupno.

Plodova voda

Kako beba raste, tako se vaša materica puni plodovom vodom. Amnionsku tečnost proizvode pluća i bubrezi ploda, a od 18. nedelje je ova proizvodnja pojačana. Prosečna količina plodove vode je oko 500 ml.

Tokom više meseci ona se postepeno povećava, da bi u 34. nedelji dostigla maksimum od 800 ml. Pred sam porođaj iznosiće 600 ml. To znači da se od trenutka svog maksimuma, u 34. nedelji, ta količina smanjuje. Plodovu vodu, zapravo apsorbuje sam organizam majke.

Pupak

Kod nekih žena se pupak izvrne na spolja u ovoj nedelji. To je sasvim normalno i nema razloga za brigu. Ako primetite da vam je pupak posebno osetljiv, stavite gazu preko njega, kako biste izbegli iritacije.

Bebino salo

Beba dobija na težini i zbog toga što se ispod njene kože formiraju masne naslage. Bebino salo ne samo da izgleda slatko, već ima veliki značaj u regulaciji njene telesne temperature.

Manje aktivnosti u stomaku

Pošto je beba sada velika, njene nožice su obično savijene ka stomačiću zbog nedostatka prostora. To će automatski značiti da ćete u ovom periodu osećati manje bebinih aktivnosti, ali ćete u isto vreme primetiti izraženije pokrete (pokreti ruke ili noge sa unutrašnje strane stomaka).

S obzirom na bebinu veličinu, nije iznenađujuće da ćete ovih dana osećati dodatno opterećenje. Kao i većina trudnica u 34. nedelji, vi verovatno doživljavate simptome kao što su:

 • problemi sa spavanjem;
 • učestalo mokrenje;
 • umor;
 • išijas;
 • kratak dah;
 • loše varenje.

Izdržite jer će se ovi simptomi nastaviti sve do porođaja.

Da biste se izborili sa svim ovim izazovima, biće vam potreban odmor. Pokušajte da odspavate tokom dana, ako možete. Kada ustajete, činite to polako jer ako ustajete naglo, možete osetiti vrtoglavicu ili nesvesticu.

Olakšanje od gorušice

Gorušica i loša probava mogu postati učestalije kako se materica širi i pritiska ostale organe u stomaku. Koliko god da žudite za nekim začinjenim jelom, budite svesni da su baš te namirnice izazivači gorušice. Probajte da se suzdržite i da ostavite omiljene začine za neko buduće vreme.

U 34. nedelji ćete biti na maloj pauzi kada je reč o gorušici. To je zbog toga što se beba spušta ka donjem delu stomaka i polako se okreće glavom nadole. To bi trebalo da smanji pritiske koje osećate u stomaku, ali će, u isto vreme, povećati pritisak na bešiku.

Šta još možete očekivati u 34. nedelji?

Vaše grudi će otežati i sigurno će vam biti udobnije ako nosite lagane grudnjake od pamuka tokom noći. Preko dana možete nositi grudnjake koji pružaju optimalnu podršku.

Svaka peta žena doživljava karlični bol u nekom trenutku trudnoće. Simptomi i bolovi variraju od žene do žene. Ukoliko se borite sa simptomima disfunkcije simfize i ako oni utiču na vaš svakodnevni život i dnevnu rutinu, razgovarajte sa svojom babicom o tome. Ona će vas uputiti i pružiti vam podršku.

Sindrom disfunkcije simfize

Naša karlica se sastoji od četiri kosti, koje su, sa prednje strane, spojene tzv. simfizom pubis. Njena uloga je da stabilizuje karlicu tokom hodanja i stajanja. Tokom normalnog stanja organizma, ovi zglobovi su stabilni i drže ih čvrsti ligamenti.

Međutim, tokom drugog stanja, ligamenti omekšavaju jer moraju omogućiti smeštanje bebe u karlici, kao i sam porođaj. Neke trudnice dožive preteranu labavost ovog zgloba, pa to kod njih izaziva bol i otežava im trudnoću. Najgori oblik ovog problema jeste dijastaza simfize pubis i tada se preporučuje potpuno mirovanje.

Lekarima nije do kraja poznat tačan uzrok disfunkcije simfize. Najverovatnije je da se to dešava zbog preteranog lučenja hormona relaksina koji omekšava ligamente. Ovi hormoni se izlučuju kako bi olakšali da se beba smesti u materici, a posle i u karlici; i kako bi se, na kraju, lakše porodila kroz porođajni kanal.

Sindrom disfunkcije simfize ćete prepoznati po dominirajućem bolu u pubičnoj regiji, unutrašnjem delu natkolenica, preponama, kukovima i u donjem delu leđa. Otežano ćete se penjati i silaziti uz i niz stepenice, a tokom noći ćete se teško okretati u krevetu.

Razvoj ovog sindroma nije moguće sprečiti, ali ga je moguće ublažiti. Najbolje je, u dogovoru sa svojim lekarom koji vam vodi trudnoću, otići kod fizioterapeuta, a on će vam pomoći da, uz određene vežbe, savladate ovaj težak period.

Ono što i sami možete da uradite je sledeće:

 • stavite jastuk ispod svog stomaka tokom spavanja;
 • postavite jastuk između kolena dok odmarate ili spavate;
 • dok se oblačite sednite, naročito dok oblačite donji veš ili pantalone, takođe dok se obuvate koristite produženu “kašiku”;
 • držite kukove i noge paralelno/simetrično tokom okretanja u krevetu (kolena jedno uz drugo);
 • ne preterujte u aktivnostima i odmarajte se koliko je potrebno.

Spavanje

Spavajte na boku, nikako na leđima! Kada dostignete treće tromesečje, savet je da se spava na boku, jer istraživanja pokazuju da je spavanje na leđima povezano sa povećanim rizikom od prevremenog porođaja. Ovaj savet obuhvata i dnevno i noćno spavanje.

Šta bi moglo izazvati povećan rizik od prevremenog porođaja?

Položaj spavanja u trećem tromesečju je veoma važan zato što, ako spavate na leđima, kombinacija težine bebe i materice, čini veliki pritisak na vaše organe. Istraživači ne mogu konstatovati šta povećava rizik od prevremenog porođaja, ali znaju šta bi moglo da igra značajnu ulogu:

 • kada spavate/ležite na leđima beba i materica vrše veliki pritisak na glavne krvne sudove koji snabdevaju metericu i to može ograničiti protok krvi/kiseonika do bebe;
 • nedavne studije su pokazale da kada žena leži na leđima u kasnoj trudnoći, beba je manje aktivna i to izaziva promene u obrascu stope otkucaja srca;
 • nivo kiseonika koji dolazi do bebe je manji kada majka leži na leđima.

Zbog svega ovoga se preporučuje spavanje i ležanje na boku. Dosta pomaže i to da započnete noć ležeći na strani koja je suprotna od one na kojoj želite da spavate. Tokom noći ćete se premestiti na drugu stranu.

Takođe, možete podmetnuti jastuke iza sebe, pa će vas i to sprečiti da ležite na leđima. Ako se probudite u toku noći, proverite svoju poziciju i vratite se na bok. Ukoliko se desi da dremate tokom dana, obratite pažnju na položaj koji zauzimate.

Da li je bezbedno spavati na stomaku u trudnoći?

U ranim danima trudnoće je potpuno u redu da spavate na stomaku. Vaš stomak neće početi da raste do drugog tromesečja i malo je verovatno da će spavanje na stomaku biti neprijatno.

Ne postoje istraživanja koja ukazuju na to da je spavanje na stomaku u drugom tromesečju opasno, pa vi sami odredite šta vam prija i izaberite položaj koji vam odgovara. U trećem tromesečju, vaš stomak će biti izražen i bilo bi dobro da spavate na boku. Svakako, ako se probudite u položaju potrbuške, samo se okrenite na bok i nastavite da spavate.

Glad u trudnoći

U trudnoći možete često osećati glad. Međutim, cela priča oko izgovora “jedem za dvoje”, jednostavno “ne pije vodu”.

U 34. nedelji trudnoće, potrebno vam je samo 200 dodatnih kalorija dnevno, da biste uneli dovoljno hranljivih materija za vašu bebu i vas. Ovde ćemo vam predložiti 5 jednostavnih ideja za doručak i 5 ideja za ručak, kako bismo vas inspirisali.

Radi upoređivanja, navešćemo primer obroka koji sadrži 200 kalorija. To je porcija skuše sa 2 parčeta integralnog ovsenog keksa. Masna riba, kao što je skuša, je veliki izvor omega-3 masnih kiselina, koje su povezane sa razvojem bebinog mozga i nervnog sistema. Kao dodatni bonus, omega-3 masti su korisne za srce. Ovas ima nizak glikemijski indeks, koji pomaže da nivo šećera u vašoj krvi ostane stabilan. Dovoljno je da pojedete jedan filet dimljene skuše, dva mlada luka, malo bibera, limuna sa 2 keksa od ovsa. Uz sve ovo možete uzeti i čašu jogurta.

5 ideja za doručak u 34. nedelji trudnoće

Kažu da doručak treba da bude kraljevski obrok ili najvažniji obrok u toku dana. Dobar doručak će vam dati energiju koja vam je potrebna da biste započeli i izgurali dan koji je pred vama, a mi ćemo se potruditi da vam damo savete kako da ne potrošite puno vremena spremajući ga.

U isto vreme, važno je da u svim ovim receptima ima dovoljno neophodnih hranljivih materija koje su važne, naročito u trudnoći.

 1. Kaša sa voćem. Možete pripremiti ovsenu kašu u koju ćete iseckati sveže voće ili bobičasto voće, a ako nemate sveže, možete dodati suvo voće. Ako ne volite da mešate kašu sa voćem, onda pojedite svežu voćku sa strane.
 2. Integralni tost ili kroasan sa džemom i čaša mleka. Idelano bi bilo da napravite sami integralni hleb, ali ako niste u prilici, onda možete kupiti neki iz komercijalne ponude i pojesti ga sa finim domaćim džemom, uz čašu mleka.
 3. Kašica od pšeničnih klica, sa mlekom ili bananom. Proklijalu pšenicu možete sami pripremati na svaka dva tri dana. Kada zrna pšenice proklijaju, možete ih staviti u blender i izmiksati sa bananom ili ih jednostavno pojesti sa mlekom ili jogurtom.
 4. Kajgana. Idealno bi bilo da nabavite domaća jaja. Dva jajeta ispržite u keramičkom tiganju sa malo masti i pojedite ih sa grilovanim ili svežim paradajzom i parčetom integralnog tosta.
 5. Jogurt, kiselo mleko, pavlaka sa integralnim tostom je odlična kombinacija za početak dana. Ako ipak više volite nešto slatko, onda probajte sa voćnim jogurtom.

5 ideja za ručak u 34. nedelji trudnoće

 1. Pica, ali ne ona na koju vi mislite! Brza i laka pica se može napraviti sa nadevom od paprika, pečuraka ili iseckanog paradajza (i drugo povrće) koje ćete staviti na baget i posuti rendani sir po površini. Sve ovo stavite u rernu da se zapeče.
 2. Filet skuše i integralni tost sa svežim paradajzom.
 3. Supa od povrća, mešana salata u sendviču i jedna banana.
 4. Prebranac i integralni tost, plus 2 mandarine.
 5. Integralna tortilja sa pilećom salatom i jednom pomorandžom.

Zaštitite zglobove

Zbog lučenja hormona relaksina u toku vaše trudnoće, važno je voditi računa o njima. Ukoliko još uvek redovno vežbate, vodite računa da ne radite vežbe sa naglim pokretima (skakanje, itd.).

Kada želite da se savijete, bolje je da čučnete nego da se povijate u struku i pokušajte da ne nosite ništa teško, zbog leđa (između ostalog).

Plivanje

Plivanje je divna aktivnost koju možete obavljati tokom cele trudnoće. Takođe, neke trudnice vole da plivaju sa glavom ispod površine vode, jer tako u potpunosti ispravljaju svoje telo i rade odlične vežbe za leđa.

Dok plivate, nemojte praviti nagle pokrete, niti previše jake zamahe, da ne biste istegli ligamente ili preforsirali stomačne mišiće.

Izbegavajte prsni stil, jer pokret nogama u ovom stilu može izazvati bolove u leđima, pošto kičma nije pravilno ispravljena. Takođe, prsni stil može izazvati bolove u karlici ako imate disfunkciju pubične simfize.

Uspostavljanje zdravih navika u ishrani

Kada se beba rodi, vaše telo nastavlja da pruža svu negu i materije koje su bebi prirodno potrebne, kroz majčino mleko.

Kao i u toku trudnoće, vaše telo će staviti bebine potrebe na prvo mesto!

Zbog toga je vrlo važno razvijati zdrave navike, kada je ishrana u pitanju. Ishrana treba da podrazumeva pravu ravnotežu hranljivih materija, koja će pružiti energiju i bebi i vama.

Ove zdrave navike se uspostavljaju još u toku trudnoće.

Određene hranljive materije, čiji je unos značajan i važan za vreme trudnoće, biće vitalno važne i za razvoj bebe u prvih nekoliko meseci života. Ovde naročito mislimo na:

 • vitamin D koji podržava zdrav razvoj kostiju u bebinom telu;
 • vitamin K, jer se bebe rađaju sa nižim nivoom ovog vitamina, a potreban je za pravilnu koagulaciju krvi (ima ga u zelenom lisnatom povrću).

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: