Lavanda – sve njene lekovite osobine + 3 delotvorna recepta

Iako divlja biljka krševitih, suvih i toplih predela, lavanda se već vekovima uspešno uzgaja i u vrtovima širom sveta. Ovaj dogovečni, mali razgranati grm, sa cvetovima ljubičasto plave boje karakterističan je po svom mirisu, po aromatičnosti i blago gorkom ukusu. Cvetovi ove biljke imaju bogat sadržaj etarskog ulja, tanina, folnih kiselina i flavonoida.

U domaćinstvima se od pamtiveka praktikuje da se lavandini suvi cvetovi stavljaju u ormar među garderobu da bi ona prijatno mirisala.

Osim toga, osušeni cvetovi ove biljke rasteruju moljce, komarce, stenice i druge štetne insekte. Od suve lavande se spravljaju čajevi, etarsko ulje, biljne kapi, kupke, a često se koristi i za inhalaciju.

Sve blagodeti lavandinog etarskog ulja

Etarsko ulje lavande je njen najdragoceniji sastojak. Prema tvrdnjama aromaterapeuta, ovo ulje ima izuzetna lekovita svojstva. Ono je najbezopasnije biljno ulje, bez štetnih uticaja na organizam, mogu ga koristiti i deca i izuzetno je blagotvorno kod mnogih oboljenja. Zbog takvih svojstava ovo ulje je dobilo epitet „Majka svih etarskih ulja“.

lavanda-sve-njene-lekovite-osobine-3-delotvorna-recepta

Kvalitet lavandinog etarskog ulja zavisi od koncentracije linalil acetata u njemu. Ono najkvalitetnije ima između 35 i 60 procenata linalila. U njegovo sastav ulaze i mnoge druge korisne supstance, pre svih linalol i geraniol, dok u manjoj meri ima pinena, cineola, kumarina, raznih ketona i valerijanata. Lavandino etarsko ulje treba čuvati na hladnom i mračnom mestu, u dobro zatvorenim staklenim flašicama.

Lekovitost

Lavanda je čuvena po svojoj lekovitosti. Ona ima blagotvorno dejstvo na želudac i matericu, sprečava nadimanje, potpomaže izlučivanje mokraće i jako je efikasna u regulaciji menstrualnog ciklusa. Koristi se i kao blagi sedativ, smanjuje nervozu, umiruje uzlupano srce, ublažava migrenu i stomačne grčeve.

Takođe, lavanda je dobar prijatelj naše kože. Naročito je delotvorna u lečenju akni, masne kože, dermatitisa, psorijaze, ekcema i atletskog stopala.

Dalje, lavanda ublažava tegobe izazvane raznim alergijama, infekcijama i upalama, pomaže u lečenju astme, bronhitisa, kašlja, konjuktivitisa, migrene, glavobolje, otklanja bolove u uhu, neprijatan zadah, pospešuje varenje. Ona ima i antiseptičko dejstvo i odlična je za pripremu obloga kod posekotina i opekotina. Lavandino etarsko ulje se koristi kao dezinfekciono sredstvo, sa sličnim dejstvom kao i alkohol samo što ne peče.

Da bi bila što efikasnija, lavandu treba mešati sa drugim lekovitim biljkama koje pojačavaju njeno dejstvo, kao što su kamilica, žalfija ili ruzmarin.

loading...

3 lekovita recepta

Lavanda za bolje raspoloženje

5-6 kašika lavandinog etarskog ulja ukapati u 100 ml mleka. Pre odlaska na spavanje napunite kadu toplom vodom i u nju dodajte mešavinu ulja i mleka. U ovoj kupki provedite 20 minuta. Za to vreme držite oči zatovorene i dišite duboko. Ovakav tretman kupanjem ponavljajte 3-4 puta nedeljno.

Lavanda za umirenje

2-3 kašičice osušenih lavandinih cvetova staviti u šerpicu, prelijte sa pola litra ključale vode i poklopite sud. Nakon 3 minuta procedite i sačekajte da se prohladi. Zatim dodajte 2 kašičice meda, dobro promešajte i podelite na 2 doze – jednu za ujutru i jednu za uveče.

Lavanda za bolji san

Na tihu vatru stavite posudu sa litrom vode i u nju dodajte suve lavandine cvetove, kantarion, koren jagorčevine i odoljen, sve po 50 gr. Ostavite da se ova mešavina kuva u poklopljenom sudu desetak minuta. Nakon toga procedite i 3 do 4 puta dnevno polako, srk po srk, pijte vruć čaj.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: