Pet tibetanaca vežbe – koje su, kako se rade i zašto su dobre?

Interesovanje za drevne metode i stara znanja u oblasti medicine, isceljenja i opšteg boljitka kvaliteta čovekovog života u poslednim decenijama evidentno raste.

Uprkos sklonosti modernog čoveka da i ovaj trend pripiše čistom komercijalizmu i marketinškoj manipulaciji, povratak iskonskim načelima koja se temelje pre svega na odnosu i vezi čoveka i prirode, kao i univerzuma u kome se obreo, nesumnjivo imaju temelja u realnosti, a duga tradicija primene svedoči o njihovoj univerzalnoj primenjivosti kroz epohe.

Tehnološki napredak i progres na polju medicine svakako su doprineli životu Zapadnog čoveka, baciviši u zasenak metode i prakse koje se u nekim drugim delovima sveta primenjuju hiljadama godina. Njihov potencijal i upotrebljivost u savremenom svetu zapadnjačkog društva su, na sreću, ponovo otkriveni.

PET TIBETANSKIH OBREDA

Pet tibetanskih rituala, odnosno popularnih ‘pet tibetanaca’ jesu jedan deo joga rutine; to je jednostavan sistem vežbi ustanovljen na osnovu otkrića tibetanskih ritualnih praksi, u tanom XX veku. Sa njima se prvi susreo britanski vojni pukovnik Bredford, koji je u to vreme obitavao na monaškom posedu u Himalajima. Kada se znanje o pet tibetanaca proširilo po svetu, ovaj kompleks vežbi je postao poznat kao ritual za podmlađivanje, zdravlje i vitalnost; danas je veoma popularan. Još 1939., Piter Kelder je objavio knjigu o ovoj praksi, pod nazivom The Original Five Tibetan Rites of Rejuvenation. Upravo je ovaj naslov pomogao da se praktikovanje rituala tibetanskih monaha proširi po Zapadnom svetu. Godinama kasnije, Kelder je sastavio novo izdanje, The Eye of Revelation – The Original Five Rites of rejuvenation, objavljeno 1989.

Pomenuti tibetanski obredi sastoje se od pet pokreta, uz dodatne prakse istezanja i opuštanja, zarad dobre proporcije. Svaki od pokreta se izvodi ukupno 21 put, a obično se počinje od tri ponavljanja, uz postupno povećavanje broja, do konačnih 21. Čitava rutina je kratkotrajna i ne previše zahtevna, tako da se može završiti i zaokružiti za manje od desetak minuta. Prema tibetanskom verovanju, broj 21 je sveti, mistični broj, što je razlog zbog čega se vežbe izvode baš toliko puta.

Na kom principu su zasnovane tibetanske vežbe?

Hiljadama godina, drevni i moderni iscelitelji istočnjačkih znanja o medicini i vekovnom nasleđu spiritualnog lečenja i prevencije verovali su i veruju da ljudsko telo ima nekoliko centara kroz koje struji kosmička, vitalna energija; to su takozvane čakre, koje medicinski odgovaraju endokrinim tačkama, žlezdama. Same čakre su prema starom shvatanju sama esencija takve energije, odnosno mesta u kojima se ona koncentriše u vrtlogu. Kako je protok u tom vrtlogu energije snažniji, tako životna snaga biva intenzivnija i usmerenija.

Novija medicinska istraživanja su utvrdila da je proces starenja povezan sa hormonskim funkcijama u telu. Za pet tibetanaca se oduvek smatra da deluju podmlađujuće, da usporavaju proces starenja, održavaju organizam zdravim i vitalnim na duge staze; smatra se da su ove vežbe takve da pozitivno utiču na hormonski balans u telu, te tako i blagotvorno deluju na naš organizam. Pokreti u ovoj praksi stimulišu protok energije u ljudskom telu, oni ‘razbuđuju’ uspavane čakre i pomažu da se energija širi od centralnih delova trupa ka ekstremitetima.

Teorija koja stoji iza pet tibetanaca smatra da se spiritualna energija Kundalini skuplja u samoj bazi ljudske kičme; izvođenje tibetanskih vežbi omogućuje da se toj energiji lako pristupi i da se ona u iskoristi na efikasan, brz i pozitivan način za samog izvođača.

PET TIBETANACA

Pre nego što se pristupi vežbama, važno je da izvođač ovlada osnovnim tehnikama sinhronizacije vežbanja i disanja. Ovo pravilo važi za svaku fizičku aktivnost, ma koliko ona bila jednostavna ili kompleksna za izvođenje. Sinhronizacija disanja i pokreta tela je neophodna za postizanje najboljih rezultata i obezbeđuje da naše telo koristi energiju na pravi način, bez rasipanja. Isto važi i za tibetanske vežbe. Pravilno disanje izgleda ovako:

loading...
 • Udah>zadržavanje daha punih pluća>izdah>zadržavanje daha ispražnjenih pluća;

Nijedna vežba koju izvodimo ne treba da učini da se vežbač oseća potpuno iscrpljeno i dah je odličan pokazatelj stanja naše fizičke kondicije. Na primer, ako gubimo dah pri vežbanju, to znači da je telo u stanju koje se odlikuje niskom količinom kiseonika, odnosno, laički, da nemamo kondiciju i da treba da usporimo. Ako ne možete da govorite normalno i zadihani ste kada završite vežbu, trebalo bi da smanjite intenzitet.

 • Ključ pravilnog i svrsishodnog vežbanja je sinhronizacija daha i lakoće pokreta, a ne brzina ili broj ponavljanja;

Pet tibetanaca se po nekim mišljenjima smatra izometrijskim vežbama. One jesu korisne za istezanje i jačanje mišićne i zglobne konstrukcije tela, ali to nije njihova primarna svrha. Namenjene su uravnoteženju protoka životne energije kroz naše telo, odnosno normalizaciji brzine vrtloga u kojima se ona kreće u čakrama. Prespor protok energije unazađuje naše telo i izazova zakržljavanje delova tela, dok prebrz protok izaziva nervozu, anksioznost i iscrpljenost. Pet tibetanaca usaglašavaju ‘obrtaje’ energije u telu i omogućuju njegovo skladno i harmonično funkcionisanje.

Koje su vežbe i kako se izvode?

Pet tibetanaca nisu teške niti komplikovane vežbe i uvek se izvode na isti način. Najvažnije je da se rade zajedno, po tradicionalnom redosledu, a u vežbanju treba biti istrajan. Reč jeste o ritualnoj radnji koja se izvodi svakodnevno, pa tako izvođenje pet tibetanskih vežbi može lako da postane i vaš uobičajeni i blagotvorni dnevni ritual.

U nastavku objašnjavamo kako se izvode i šta sve treba imati na umu pri vežbanju.

 1. Okretanje

Stanite pravo, raširite ruke i podignite ih u visinu ramena, sa strane. Dlanovi su okrenuti ka tlu, prsti sastavljeni. Okrećite se u pravcu kretanja kazaljke na satu, na desno, uz duboki udah na nos pri prvom obrtaju. Stanite kada ste završili 21 ponavljanje (ili manje, ukoliko još uvek ne možete da uradite 21). Ukoliko vam se vrti u glavi, dobro je da pogled fokusirate na jednu tačku, recimo mali prst desne ruke. Kada ste završili vežbu, nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite, sa rukama opuštenim pored tela, pa pređite na sledeći ritual.

 1. Podizanje nogu

Lezite na podlogu, potpuno ispruženog tela i nogu, ruku ispruženih uz telo, dlanova na tlu. Uz duboki udah na nos podignite istovremeno ispružene noge i glavu, usmeravajući bradu ka grudima. Pokret treba da izgleda kao da pokušavate da sastavite glavu i noge; noge treba da ostanu potpuno prave. Uz izdisaj na usta lagano spuštajte noge i glavu u početni položaj. Nakon izvedene vežbe ustanite, opustite se i udahnite i izdahnite nekoliko pota, pa pređite na treći ritual.

 1. Zabacivanje unazad

Sada kleknite na pod, prave kičme i brade spuštene ka grudima. Kolena su spojena, stopala opružena unazad, a šake postavljene na zadnji deo butina. Uz dubok udisaj na nos glavu polako zabacujete unazad, savijajući vrat do granice koja vam je udobna, oslanjajući se šakama na butinama; na taj način prodržavate sopstvenu težinu i opuštate donji deo kičme. Nemojte kriviti kičmu. Uz izdah na usta polako se vratite u početnu poziciju. Kada ste završili sva ponavljanja, ustanite i opustite se, kako biste mogli da pređete na sledeću vežbu.

 1. Podizanje u most

Sedite na pod, ispruženih i sastavljenih nogu, potpuno prave kičme. Šake postavite uz telo, u liniji ramena, bradu ponovo prislonite na grudi. Uz izdisaj podižete čitavo telo, oslanjajući se na šake, tako da dođete u položaj mosta. U krajnjem položaju vaše telo treba da bude paralelno sa tlom, kičma i zadnjica ne treba da ‘propadaju’. Dok udišete, polako se vratite u početni položaj, u sedeći stav. Kada ste završili vežbu, još jednom ustanite i pustite mišiće da se opuste, udahnite i izdahnite nekoliko puta i pređite na završnu vežbu.

 1. Klatno

Spustite se na pod, u položaj sličan položaju za izvođenje skleka, nogu ispravljenih i ispruženih laktova. Šake i stopala su palo šire postavljeni od širine ramena. Uz izdisaj izvlačite kičmu kao u položaju kobre, tako da ste oslonjeni na nožne prste i cele šake, pravih laktova, a glavu zabacujete unazad, koliko vam prija. Uz udisaj se savijate u kukovima i podižete telo tako da formira obrnuto slovo V, a bradu usmeravate ka grudima. Uz izdisaj se vraćate u prethodni položaj. Tokom izvođenja ove vežbe ruke i noge su sve vreme ispruženi, a telo ni u jednom trenutku ne dodiruje tlo, osim šaka i stopala.

Pošto ste završili vežbu, lezite na pod, stomakom na dole, a ruke raširite na obe strane pored tela, glavu okrenite na jednu stranu i zatvorite oči. Pustite telo da se u potpunosti opusti i pokušajte da osetite svaku senzaciju u njemu. Ustanite kada vam se srčani ritam i dah potpuno normalizuju. Kada ste završili sa opuštanjem, ustanite i malo se prošetajte unaokolo i istegnite oko minut i po i spremni ste za novi dan.

Šta je još važno znati?

Konačan broj izvođenja svake od vežbi je 21, no, ako ne možete da ih izvedete iz prvog puta, nema razloga za brigu. Počnite od 5 do 7 ponavljanja, na primer, a svake sledeće nedelje dodajte po tri ponavljanja na svaku vežbu, sve dok na kraju ne postignete 21. Tradicionalno, pet tibetanaca se ne izvodi u više ponavljanja od toga, jer se veruje da je ovaj broj ponavljanja idealno balansiran; pozitivni efekti svakodnevnog ‘ritualnog’ praktikovanja ovih vežbi pokazuju da veći broj nije ni potreban. Evo šta je još korisno da znate.

Vežbanje bez žurbe – Nema potrebe da se opterećujete brojem ponavljanja, jer je mnogo važnije da vežbu izvedete pravilno, kako bi ona ispoljila svoj pozitivni učinak za vaše telo. Velika prednost za današnjeg čoveka jeste i to što pet tibetanaca ne oduzimaju vreme, pošto ceo ciklus i sa ukupnim brojem ponavljanja traje oko deset minuta. Zapamtite da se uvek primarno usredsredite na pravilan pokret, bez žurbe.

Vežbanje ujutro – Nije preporučljivo da se ove vežbe rade uveče, zato što stimulišu protok energije u telu i doslovno ‘bude’ organizam, pa će vam možda biti teško da zaspite. Najefikasnije je da ove moćne, a jednostavne vežbe radite ujutro kada ustanete ili u toku prepodneva. Zašto? Zato što će vas razbuditi, snabdeti energijom i pokrenuti metabolizam za čitav taj dan, tako da će vaše telo efikasnije koristiti energiju i sagorevati masnoće.

Vežbanje na prazan stomak – Najbolje je da vežbe radite na prazan stomak (pogledajte stavku iznad), u mirnom, dobro provetrenom prostoru, a idealno napolju, ako imate uslova. Kada izvodite pet tibetanaca nosite udobnu, opuštenu odeću u kojoj ćete se osećati prijatno i moći lako da izvedete svaki pokret.

PREDNOSTI PET TIBETANACA ZA ZDRAVLJE

Pet tibetanskih vežbi o kojima pričamo smtaraju se eliksirom mladosti i odavno se veruje da one pospešuju revitalizaciju čitavog tela, neguju ljudski organizam i omogućuju mu da funkcioniše harmonično. Istraživanja koja ih povezuju sa regulacijom rada hormona u telu mogu da objasne zašto se smatra da su ove vežbe delotvorne u tom smislu.

Ono što je svakako izuzetna prednost ovog sistema vežbi jeste to da ih može izvoditi apsolutno svaka osoba, bez obzira na fizičko i zdravstveno stanje i godine, osim, naravno, u izuzetnim situacijama. Pet tibetanskih vežbi se smatraju izvrsnim za jačanje i povećanje fleksibilnosti i izdržljivosti tela, povećavanje tonusa mišića, za mršavljenje i opšte podmlađivanje organizma, u smislu obnovljenog životnog elana i dobrog zdravlja.

Za podmlađivanje

Pet tibetanskih vežbi deluje na protok životne energije u čakrama, aktiviraju ih i otklanjaju sva moguća zakrčenja i na taj način zapravo pomažu organizmu da isceljuje sam sebe, ispravljajući hormosnke disbalanse koji u našem telu nastaju iz mnogobrojnih razloga, pre svega kao posledica našeg načina života. Kada se pokretima vežbi otklone smetnje i hormoni vrate u ravnotežu, organizam je u mogućnosti da se oslobodi negativnih uticaja nakupljenih vremenom. Time se usporava proces starenja svih organa u telu, pojedinac se oseća revitalizovano, življe i energičnije.

Za mršavljenje

Tibetanske vežbe nisu naporan aerobni trening, ne zahtevaju puno muke i znoja, a ipak pomažu u mršavljenu i to jednostavnim principom. One stimulišu normalne funkcije našeg tela, uravnotežavajući nivoe hormona. Pokreću metabolizam i zato je najbolje da ih izvodite ujutro; na taj način čitav sistem za metabolisanje hranljivih materija i varenje biće od samog jutra aktiviran, tako da će telo mnogo adekvatnije koristiti hranljive materije iz namirnica, a brže sagorevati masnoće, što doprinosi topljenju masnih naslaga i bržem i efikasnijem gubitku kilograma.

ISKUSTVA

Dosadašnja iskustva redovnih praktikanata ovih tibetanskih vežbi uglavnom imaju samo reči hvale za ovaj stari, delotvorni sistem, zasnovan na prirodnim principima životne energije, u moderno vreme objašnjenim povezanošću sa hormonskim delovanjem.

Evo za šta se sve smatra da su ove vežbe dobre, prema iskustvima onih koji ih redovno praktikuju.

 • Povećanje fizičke spremnosti i izdržljivosti, povećanje tonusa mišića i zatezanje čitavog tela, osnaživanje zglobova i olakšanje bolova u leđima i zglobovima;
 • Postizanje kvalitetnog, neisprekidanog sna, smanjenje napetosti, nervoze i anksioznosti, postizanje generalnog osećaja opuštenosti i zadovoljstva;
 • Poboljšanje pamćenja, bolja koncentracija i fokus, pojačana kreativnost;
 • Olakšavanje simptoma menopauze, opšti osećaj vitalnosti i podmlađenosti svih organa u organizmu, manja sklonost oboljevanju;
 • Pojačan libido i osvežena seksualnost;
 • Poboljšanje vida, ponovni rast i jačanje kose;
 • Mršavljenje i održavanje vitke linije i zategnutog tela;

Kada je reč o eventualnim negativnim posledicama praktikovanja tibetanskih vežbi, možemo slobodno reći da ovaj sistem nema nuspojave. Za neke korisnike popularni tibetanci su samo imali manjeg efekta, a kod retkih nisu doveli do evidentnog boljitka opšteg stanja; no, to u velikoj meri zavisi od opštih životnih i svakodnevnih navika  i odnosnu prema sopstvenom zdravlju i telu.

Prema dosadašnjim iskustvima, smatra se da su tibetanske vežbe bezbedne za sve uzraste i osobe. Svaku vežbu treba izvoditi pažjivo i oprezno, a svaki pokret isključivo u granicama koje dozvoljava spremnost tela vežbača.

Izvor mladosti ili trendovski mit?

Vežbanje pet tibetanaca je praktičan dnevni ritual koji vam neće oduzeti mnogo vremena, a može da unapredi vaše zdravlje. Mnogi kažu da se posle izvesnog vremena doslednog vežbanja osećaju vitalnije, podmlađeno i uopšte imaju vedriji i pozitivniji odnos prema životu i sopstvenom telu.

Tibetanske vežbe zasnovane su na principu sklada uma, duha i tela, kao i većina istočnjačkih praksi i metoda, što objašnjava njihov neagresivan pristup i umeren, postepen boljitak. Naravno, puno je onih koji sumnjaju da se radi samo o još jednom urbanom mitu wellness trendova. Sve što vam ostaje jeste da ih isprobate i sami se uverite u njihovu potencijalnu delotvornost.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: