Grčevi kod beba – koliko traju, koji su simptomi, šta pomaže kao lek i kapi za grčeve

Sve bebe plaču. To je bebin način da vam kaže da je gladna, mokra, umorna, da joj je hladno ili toplo. Na koji način ćete utvrditi da se njen plač dešava zbog ovih razloga, a ne zbog toga što ima grčeve?

Pokušaćemo da navedemo neke od načina prepoznavanja grčeva kod bebe i razlikovanja normalnog plača od plača zbog grčeva.

Nikako ne treba da budete iznenađeni ako vaše novorođenče puno plače. Tokom prva tri meseca bebe mogu plakati i po dva sata dnevno.

Međutim, ako vaša beba ima grčeve, onda će to izgledati ovako:

 • plače, a vama se čini da ne postoji nikakav razlog za to jer ste je nahranili i presvukli;
 • počinje da plače svake večeri ili u isto vreme svakog dana;
 • plače tri sata dnevno, više od tri dana u nedelji, tokom najmanje tri nedelje;
 • glas i plač joj zvuče intenzivnije nego što je uobičajeno i više liče na piskav vrisak nego na plač;
 • ne smiruje se iako je hranite ili ljuljuškate.

Beba koja ima grčeve može takođe:

 • stiskati pesnice;
 • savijati noge i ruke prema stomaku;
 • imati naduven stomačić;
 • imati crveno, zajapureno lice dok plače;
 • ispuštati gasove dok vrišti i plače (jer se nagutala vazduha);
 • zatezati svoje stomačne mišiće.

Kako lekar utvrđuje da li beba ima grčeve?

Lekar će moći da vam potvrdi da beba ima grčeve posmatrajući simptome. U tome mu i vi možete pomoći. Zapisujte ih nekoliko dana, i to:

 • kada beba plače i koliko dugo;
 • kako zvuči bebin plač (da li je piskutav i snažniji nego inače);
 • šta je čini nervoznom;
 • šta je obično umiruje;
 • koliko često i šta vaša beba jede;
 • kada beba kaki i kako joj izgleda stolica.

Lekar će verovatno izvršiti i neke provere kako bi utvrdio zbog čega je beba uznemirena. Te provere mogu biti:

 • alergije na hranu ili preosetljivost na neke ,namirnice iz vaše ishrane, ako dojite;
 • nelagodnost (da li joj je pretoplo ili hladno);
 • glad ili slabost (malaksalost);
 • bol zbog bolesti ili povrede;
 • refluks.

Kada se treba obratiti lekaru?

Ako vaša beba ne dobija na težini ili gubi na težini, onda to može značiti da ima zdravstveni problem, pa je najbolje otići lekaru.

Takođe, lekaru se treba obratiti i ako:

loading...
 • beba plače i ne možete je umiriti uopšte, čak ni na nekoliko minuta;
 • ne sisa snažno ni iz flašice ni iz grudi;
 • ne voli da je držite ili dodirujete;
 • ima čudan plač ili zvuči kao da je u bolovima;
 • ima dijareju ili pronalazite krv u njenoj stolici;
 • ima problema sa disanjem;
 • jede manje nego što je uobičajeno;
 • povraća;

Nemojte oklevati da pozovete lekara ako ste na ivici nerava i uplašeni. Lekar će vam svakako pomoći da rešite problem.

Nekoliko načina da umirite bebu koja neprestano plače

Povijte bebu. Po našem mišljenju, klasično povijanje bebe, sa potpunim onemogućavanjem pokreta, predstavlja sputavanje i smatramo da nije poželjno. Međutim, postoje situacije u kojima i nije tako loše prepoviti bebu na klasičan način. Za nervoznu, džangrizavu bebu, ovaj položaj u potpuno zategnutim pelenama, izgledaće kao da se ponovo našla u bezbednoj materici. Naravno, ne treba preterivati u prepovijanju i treba voditi računa da bude dovoljno prostora, tako da beba može koliko toliko izviti ruke i noge. I gledajte da uvek bude na leđima, a sa ovom praksom prestanite kada beba bude u stanju da se sama prevrće.

Vodoravni položaj. Roditelji imaju tendenciju da ljuljaju bebu koja ima grčeve tako što je drže uspravno. Umesto toga, mogli biste da je držite sa licem na dole, a svoje ruke ćete podmetnuti ispod njenog stomačića. Bebina glava može ležati na vašoj podlaktici. Blag pritisak koji vršite na njen stomačić može ublažiti neprijatne gasove.

Uključite blagu pozadinsku buku. Malo pozadinske buke, tj. šumova pomoći će vašoj bebi da se ponovo oseća kao da se vratila u mamin stomak. Dok je bila tamo, beba je bila okružena raznoraznim šumovima. Da biste ponovo stvorili ove umirujuće zvuke, uključite ventilator, stavite kolevku u prostoriju sa mašinom za pranje sudova, usisavajte u susednoj prostoriji, ili uključite radio.

Umirite bebu cuclom. Odojčad imaju jak instinkt za sisanjem, tako da cucla može ponekad smiriti plač zbog grčeva.

Ššš! Upotrebite ovaj zvuk pored uha vaše bebe koja ima grčeve. Nemojte se ustručavati da to činite dovoljno glasno, tako da vas beba može registrovati bez obzira na svoj plač.

Provozajte bebu. Dok je bila u materici, beba se zapravo dosta kretala. Pružite joj ovaj doživljaj i sada! Stavite je u kolica i ljljuškajte je, vozikajte je, pa će se ona vrlo brzo uspavati. Možete nabaviti i nosiljke sa vibracijom, pa će beba uživati u povremenim vibrirajućim momentima. To će je zabaviti i umiriti.

Masaža. Umirujuće dejstvo vašeg dodira može učiniti čuda kad su grčevi kod bebe u pitanju. Mnoge bebe vole kontakt “koža na kožu”. Studije pokazuju da bebe koje majke masiraju manje plaču i bolje spavaju. Dovoljno je da razgolitite vašu bebu i da koristite spore, čvrste poteze preko ruku, nogu, leđa, grudi i lica.

Ako beba ima gasove, možete joj blago masirati stomačić u smeru kretanja kazaljke na satu ili joj vrteti nožice kao da vozi bicikl.

Zašto dolazi do pojave grčeva kod beba?

Kao što je već rečeno, plakanje je jedan od glavnih načina komunikacije beba. Glasnim vrištanjem beba vas obaveštava da je gladna, žedna, mokra, premorena ili bolesna.

Ipak, neke bebe stalno plaču bez obzira što su nahranjene, presvučene i zbrinute. Umesto da se smire, one plaču još intenzivnije. Ponekad, dodatno, možete videti da grče svoje nožice i ispuštaju gasove, uz plač.

Neprestani plač, sa ili bez gasova je najverovatnije uzrokovan grčevima. Za vas kao roditelje, to je uznemirujuće, naročito ako ste pokušali sve što je u vašoj moći da biste je smirili i zaustavili njene suze.

Grčevi obično nisu znak nikakvog ozbiljnog stanja. Do 40% beba ima grčeve, a neizdrživ plač prestaje u roku od nekoliko meseci.

Grčevi predstavljaju stanje bebe koja uporno plače i ne može se smiriti. Ovakva vrsta plača počinje kada beba ima, otprilike, 2 do 3 nedelje starosti.

Bebe koje imaju grčeve počinju da plaču iznenada i bez ikakvog jasnog povoda. Obično plaču predveče, mada se dešava da plač može da počne i u bilo koje drugo doba dana. Plač traje i više od 3 sata dnevno, više od tri dana u nedelji i produžava se na više od tri nedelje uzastopce. Ponekad je bebi naduven stomačić i što je najstresnije, nikako je ne možete umiriti.

Većina beba prestane sa plačem ili manje plače nakon što je uzmete u ruke, nahranite ili joj jednostavno poklonite pažnju. Ako sve ovo ne dovede do prestanka plača, onda to znači da beba ima grčeve. Bebe koje imaju grčeve stežu svoje male pesnice i uvijaju nožice i stomak. Takođe, neke bebe izvijaju leđa, dok druge savijaju nožice ka stomaku.

Povraćanje, dijareja, groznica, ili krv i šlajm u stolici, nisu simptomi grčeva. Ukoliko vaša beba ima ove simptome, morate je hitno odvesti lekaru.

Lekari nisu u potpunosti sigurni šta izaziva ove grčeve. Ali, bebe koje imaju grčeve mogu burno reagovati na svetlo, zvuke i druge stimulacije. Potom, mogu biti osetljive na hranu koju njihova majka jede: soja ili mlečni prroizvodi (ukoliko se beba doji). Zatim, ove bebe ne možete nikako utešiti, što roditeljima pada najteže.

Važno je znati da grčevi nisu bolest, i da će se sve u jednom trenutku smiriti.

Koje bebe imaju grčeve?

Svaka beba može imati grčeve. Nije važno da li bebu dojite ili je hranite na flašicu. Takođe, i dečaci i devojčice, podjednako imaju ove probleme, tako da ni pol ne igra neku značajnu ulogu.

Šta možemo izdvojiti kao relevantne činjenice za pojavu grčeva kod beba? To mogu biti sledeće stavke:

 • beba jede previše ili premalo;
 • beba jede prebrzo ili guta više vazduha dok je dojite, što izaziva gasove;
 • beba ima alergiju na neku hranljivu namirnicu koju majka, koja je doji, unosi putem ishrane;
 • beba živi u stresnom okruženju;
 • bebu počinjete da hranite žitaricama veoma rano (pre četvrtog meseca).

Neki lekari kažu da grčevi kod beba mogu biti rezultat bebinog osetljivog temperamenta i nerazvijenog nervnog sistema. Ovi činioci dovode do toga da se beba veoma lako zaplače i da nikako ne može da prestane. Kako se beba razvija i raste, tako će biti sposobnija da kontroliše svoj plač.

Grčevi najčešće nisu povezani sa zdravstvenim stanjem, kao što su, na primer, digestivni problemi. Međutim, gasovi u stomačiću sigurno izazivaju više plača.

Grčevi takođe nisu izazvani bolom ili bolešću. Ako ipak mislite da vaša beba plače zato što je povređena ili je nešto boli, onda nazovite lekara.

Grčevi ne znače da ste pogrešili u nezi deteta ili da ste loš roditelj, niti da nešto nije u redu sa vašim detetom.

U kom uzrastu prestaju grčevi kod beba?

Grčevi mogu prestati sami od sebe. Kod većine beba oni prestaju kada beba napuni tri ili četiri meseca. Dešava se da neke bebe imaju “plačne epizode” i do šestog meseca starosti.

Ako vaša beba ne prestaje da plače satima, a ima već nekoliko meseci starosti, onda je vreme da posetite lekara i utvrdite šta izaziva ovakvo stanje.

Šta vi možete uraditi u vezi sa grčevima od kojih vaša beba pati?

Vi možete pomoći tako što ćete utvrditi da li postoji neki obrazac u vezi sa bebinim plačem. Mnoge bebe plaču kasno popodne i u večernjim satima. Ako uočite da vaša beba plače u određeno doba dana, možete probati da je uzimate u naručje malo pre tog određenog vremena.

U toku očekivanog vremena plakanja i nervoze, ograničite posete, smanjite buku i osvetljenje i dodirujte bebu samo ako je neophodno. Kada plač počne, probajte da ljuljuškate bebu u tišini, u njenoj sobi, ili je izvedite u šetnju. Neke bebe se umire dok se voze u autu ili dok slušaju kako radi fen ili sušilica za veš.

Učinite sve što možete da biste bebu učinili zadovoljnom, ali zapamtite da ponekad ništa ne pomaže. Ako ste pod stresom i više ne možete da izdržite, zamolite člana porodice ili prijatelja da vas odmeni na kratko. Vodite računa i o sebi i znajte da će se ovaj period uskoro završiti.

Pitanja koja se najčešće postavljaju u vezi sa grčevima kod beba

Da li digestivni problemi izazivaju grčeve? Pojedinci imaju problem u varenju mlečnog proteina ili mlečnog šećera (intolerancija na laktozu). Ipak, ovi problemi su veoma retki kod beba. Sve dok vaš lekar ne proceni stanje kod bebe, nije preporučljivo da sami primenjujete sopstvene formule ili da prestanete da dojite bebu na svoju ruku. Veliki broj beba koje imaju grčeve nemaju dijagnozu zdravstvenih problema izazvanih digestivnim poremećajima. Ipak, postoji mnogo situacija koje izazivaju stvaranje gasova u bebinom stomačiću, pa to pojačava plač i nervozu.

Stvaranje gasova može biti uzrokovano gutanjem vazduha u toku sisanja. Beba može progutati više vazduha dok se hrani na cuclu ili dok doji ili dok brzo pije vodu, ležeći. Može se desiti da je rupica na cucli prevelika, pa je zato poželjno da vodite računa kad kupujete cucle za flašice.

Gasovi se mogu stvoriti i tako što beba guta vazduh dok plače.

Pozicija u kojoj se beba nalazi veći deo vremena može dovesti do stvaranaj gasova. Neke bebe zadržavaju gasove ležeći na leđima iako je preporučljivo da spavaju na leđima da bi se smanjio rizik od gušenja u snu. Međutim, kada je beba budna, gledajte da je držite uspravno u naručju ili da je okrenete na stomak i nadzirete je.

Nepravilna ishrana može da dovede do stvaranja gasova, takođe. Davanje određenih namirnica može dovesti do ekstra gasova u bebinom stomaku. Vodite računa da bebi ne dajete kravlje mleko pre nego što napuni 12 meseci. Proteini kravljeg mleka mogu biti preteški za bebin želudac. Takođe, bebe mlađe od četiri meseca ne mogu svariti žitarice.

Gledajte da bebu pojite sokićima tek kada napuni 6 meseci.

Da biste pomogli bebi da se lakše oslobodi gasova koristite ispravnu poziciju tokom hranjenja. Hranite bebu u delimično uspravnom položaju, a zatim je stavite u sedeći položaj narednih 15 minuta do pola sata, nakon hranjenja. Budite sigurni da je beba podrignula nakon hranjenja. Masirajte svoju bebu. Okrenite je potrbuške preko svog krila i masirajte joj leđa.

Ukoliko lekar prepiše i predloži lek za smanjenje nadutosti i gasova, koristite ga tačno onako kako je propisano.

Nemojte koristiti neproverene lekove ili tretmane protiv grčeva kod beba. Posavetujte se sa lekarom pre upotrebe alternativnih terapija, koje mogu imati nepoznate efekte. Neki lekari prepisuju probiotike koji pomažu u održavanju prirodne ravnoteže u crevnoj mikroflori.

Šta su probiotici i kako oni pomažu bebama sa grčevima?

Probiotici (lactobacillus) su dobre bakterije. One žive u ljudskom digestivnom traktu i pomažu pri varenju hrane, pa sprečavaju situacije poput dijareje i opstipacije. Mnogi lekari i roditelji smatraju da beba ima grčeve zbog problema sa nadimanjem i otežanim varenjem. Zbog toga se često preporučuje davanje određene doze probiotika malim bebama, kako bi se ublažili simptomi neprijatnih i iritirajućih grčeva.

Probiotici, po nedavnim naučnim studijama, pomažu da se bebin sistem za varenje pravilno razvija, a to zauzvrat daje mogućnost da se spreče hronični problemi sa stomakom, kao što su gasovi i probavne smetnje. Sprečavajući ove probleme, sprečavate i grčeve kod beba.

Probiotici utiču i na imuni sistem, poboljšavaju sluzokožu creva i utiču na održavanje ravnoteže među bakterijama unutar probavnog sistema.

BioGaia (baby) i Espumisan kapi protiv grčeva kod beba

Na našem tržištu se nalaze dve vrste kapi protiv grčeva kod beba koje se najčešće koriste i prepisuju bebama.

BioGaia (baby) su klinički dokazani probiotici koji na jednostavan način dopunjuju broj aktivnih bakterija u digestivnoj flori. Sadržaj ovih kapi čine žive bakterije poznate pod nazivom Lactobacillus reuteri koje su odležale u ulju. Bakterije su izolovane iz humanog mleka bez toksina, a u današnje vreme se proizvode u laboratorijama uz praćenje veoma visokih standarda.

Bebama se daje pet kapi dnevno. U tih pet kapi ulazi oko 100 miliona aktivnih bakterija.

Lactobacillus reuteri se inače nalaze u crevnoj flori čoveka. Unutar creva one obrazuju kolonije koje se povezuju sa epitelnim ćelijama i sluzokožom creva. Zahvaljujući ovom vezivanju one prouzrokuju lučenje reuterina, antimikrobne supstance koja stvara pregradu imeđu štetnih i zdravih supstanci u flori našeg stomaka. Štetni, patogeni mikroorganizmi narušavaju zdravlje digestivnog sistema.

Pošto je bebin digestivni sistem osetljiv i nežan i pritom još uvek nenaviknut na određene supstance iz hrane kojom se hrani, njen stomak može reagovati pojavom grčeva. Patogeni mikroorganizmi pređu barijeru i potčine dobre bakterije, pa delovanje reuterina nije efektivno. Upravo iz tih razloga se preporučuje unos dodatnih zdravih bakterija Lactobacillus reuteri. Davanjem BioGaia kapi, u bebinom stomaku će se stvoriti kolonije ovih bakterija koje će poboljšati lučenje reuterina i umanjiti grčeve.

Dok dajete ove kapi bebi, vodite računa da to činite uvek u isto vreme i da tačno izmerite pet kapi. Kapi možete pomešati sa vodom ili mlekom (mala količina mleka ili vode).

Espumisan kapi protiv grčeva kod beba su takođe veoma uspešne u suzbijanju ove neprijatnosti i teskobe. Espumisan kapi sadrže aktivnu supstancu, simetikon, koja pomaže u razgradnji mehurova gasova u gastrointestinalnom traktu. Razgrađeni gasovi automatski dovode do olakšanja tegoba. Espumisan kapi za bebe se doziraju na sledeći način: 25 kapi pre ili posle hranjenja na dan.

Svakako, posavetujte se sa lekarom, koji će odrediti ispravan način davanja leka i reći u koje vreme ga je najbolje davati vašoj bebi.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: