Svrab u ušima – uzrok, simptomi i lečenje

Postoji samo nekoliko stvari koje su gore od svraba u ušima!

Kada vas svrbi nos, uvek ga možete dobro počešati i istrljati i osloboditi se neprijatnosti, ali to nije tako lako učiniti i sa ušima! Naši prsti jednostavno nisu napravljeni tako da mogu da uđu u uho i počešaju taj dosadni svrab iznutra, koji nas može izludeti.

Zašto nas ponekad svrbe uši?

Šta izaziva svrab u ušima? Da li na to možemo uticati?

Šta možemo uraditi da bi svrab prestao?

Kako možemo negovati unutrašnjost uha i kako možemo sprečiti svrab?

Pokušaćemo da damo odgovore na ova pitanja u tekstu koji sledi.

Svrab je odgovor naših nervnih završetaka na neki spoljašnji stimulus. Zapravo, to je slično kao odgovor tela na bol. Glavna razlika je u tome što kada vas nešto svrbi vi imate želju da se počešete, dok bol izaziva potrebu da se sklonite, tj. odvojite od stimulusa.

Uho je neobično delikatan mehanizam, napravljen tako da otkrije i pojača vibracije u vazduhu, tj. zvukove. Uho je ispunjeno nervnim završecima, čineći ga jednim od najosetljivijih delova tela. Nije iznenađenje da je naše uho jedno od mesta koje je predisponirano na svrab.

loading...

Ako se pitate zašto vas svrbe uši, evo nekoliko najčešćih uzroka.

Suva koža. Kada uši ne proizvode dovoljnu količinu ušnog voska, koža u ušnom kanalu ostaje nezaštićena. Ovo može dovesti do pojave suve kože u ušnom kanalu. Suva koža nas može veoma svrbeti, naročito ako počne da se ljušti. Nedostatak ušnog voska može biti razlog za svrab u srednjem uhu.

Infekcija uha. Otitis media i otitis externa (plivačko uho) su dve uobičajene infekcije uha koje mogu bit uzrok vašeg svraba. Bakterija se može naći i zadržati u osetljivoj koži ušnog kanala, izazivajući infekciju koja dovodi do otoka, crvenila, bola i svraba. Svrab koji izaziva infekcija uha često nadmašuje i najjači bol!

Psorijaza. Ovo stanje kože utiče na oko 3% svetske populacije, sa 150.000 novih slučajeva godišnje. Pritom se razvija crveni osip koji vodi do toga da koža počne da se ljušti i da svrbi. To nije najčešći uzrok svraba u ušima, ali oni koji pate od psorijaze mogu primetiti da ih uši svrbe kao rezultat osipa unutar ušnog kanala.

Dermatitis ušnog kanala. Ovo je u osnovi infekcija kože u ili oko ušnog kanala. Koža će se zacrveneti i postaće otečena, a rezultat će biti težak svrab. Dermatitis može biti rezultat alergijske reakcije (na metalne minđuše, kozmetičke proizvode, šampone, itd.), ili to može biti ekcematozni dermatitis, oblik dermatitisa bez poznatog uzroka.

Bubice. Ovo je vrlo neuobičajena pojava, ali se zna da se i to ponekad dešava. Ako bubica uđe u uho dok spavate, može ostati zarobljena u ušnom vosku. Prisustvo bubice može izazvati iritaciju, svrab, pa čak i zujanje, ako bubica pokušava da se iskobelja.

Povreda. Kada vas uho svrbi, možete posegnuti za štapićem, vrhom prsta ili čak za  ključem od automobila kako biste ga počešali. Nikako nemojte to raditi! Ovo može izgrebati kožu i dovesti do još gore infekcije koja će vam samo oštetiti uho. Vaš problem svraba u uhu može biti samo posledica grebanja koje ste uzrokovali ubacivanjem nekog od ovih pomagala u uho.

Slušni aparat. Kada koristite slušni aparat, to može dovesti do zadržavanja vode unutar ušnog kanala. Ovo može povećati rizik od bakterijske ili gljivične infekcije. Vaše uši mogu patiti od alergijske reakcije na slušni aparat, što dovodi do otoka i osipa. Ako ušni aparat nije pravilno postavljen u uho, može napraviti pritisak na ušni kanal, što dovodi do oštećenja kože i svraba.

Šta možete uraditi ako vas svrbi uho?

Znate koji su sve mogući uzroci svraba u ušima, ali šta s tim? Šta bi trebalo da uradite ako imate ovaj problem?

Ne brinite! Navešćemo vam nekoliko sjajnih kućnih lekova koji će vam pomoći u svakodnevnom suočavanju sa ovakvim problemom.

Losion. Ako je suvoća u ušima uzrok svraba, malo losiona može pomoći da navlažite kožu i sprečite ljuskanje i svrab. Umirujući gel takođe rešava stvar, samo se uverite pre kupovine da je formulisan za upotrebu u ušima.

Kapi za uši. Svaka apoteka ima u ponudi medicinske kapi za uši koje će pomoći u rešavanju malih infekcija i iritacija. Ako je svrab posledica alergije ili ekološkog uzroka, kapi mogu rešiti problem.

Maslinovo ulje. Zagrejte malo maslinovog ulja i stavite nekoliko kapljica u uho. Ovo će pomoći da hidrirate i navlažite kožu ušnog kanala, smanjiće iritaciju i osip, tj. svrab.

Vodonik-peroksid (3% hidrogen). Ako je vaš svrab posledica infekcije, hidrogen (3%) će biti dobar način da izbacite bakterije ili gljivice koje izazivaju problem. Sipajte par kapljica u uho i pustite da šušti. Ako primetite bol ili nelagodnost, to može biti znak infekcije.

Voda i alkohol. Rastvorite medicinski alkohol sa malo tople vode, a zatim pipetom ukapajte nekoliko kapi u uho. Ova mešavina će ubiti sve bubice, isprati ljuspice i osloboditi vas svih bakterija koje mogu izazvati infekcije.

Navedeni kućni načini lečenja će biti dobar tretman za manje iritacije i probleme, ali oni nisu rešenje za ozbiljnije situacije sa uhom. Ukoliko svrab ne prestaje ni posle nekoliko aplikacija koje smo naveli, nemojte nastavljati sa ovakvim tretiranjem, već zakažite pregled kod lekara specijaliste za uho, grlo i nos. Otorinolaringorog vam može, u zavisnosti od uzroka, preporučiti antibiotičku mast, bebi-ulje, medicinske kapi za uši, steroidnu topikalnu mast ili antibiotike.

Antibiotička mast će delovati na bakterije i gljivične infekcije, uključujući plivačko uho, dermatitis ušnog kanala i otitis media.

Bebi-ulje se preporučuje ako je svrab izazvan suvom kožom. Bebi-ulje je vrlo efikasno kao hidratant, a može se nositi i sa suvom kožom koja se ljušti i koja vas izluđuje.

Medicinske kapi za uši. Ako je infekcija ozbiljnija, možda će biti potrebni jači lekovi. Kapi za uši koje se izdaju na recept (Deksametazon) će iskoreniti bakterije ili gljivice koje izazivaju infekciju.

Steroidna topikalna mast pomaže u smanjenju zapaljenja u ušnom kanalu zahvaljujući hidrokortizonu ili betametazonu u masti.

Antibiotici se daju ako imate groznicu ili ako imate ozbiljno oticanje, krvarenje ili gnojni iscedak iz uha.

Otidite lekaru na prvi znak ozbiljnije infekcije: otok, svrab, crvenilo, bol i toplota. Ako se svrab pogoršava, to može biti indikacija da je nešto ozbiljno u pitanju. Vaše uho je delikatan mehanizam i od vitalnog je značaja. Zbog toga se morate pobrinuti na pravi način.

Prevencija

Da, čini se divnim kada grebete, češate i čistite uši pomoću ključa, štapića ili olovke, ali to povećava rizik od povreda! Izbegavajte umetanje predmeta u uho i upotrebite prst (sa posečenim noktom) kako biste se počešali.

Koristite antialergijski nakit. Uverite se da vaš nakit ne izaziva alergijse reakcije. Neki ljudi su alergični na zlato ili srebro. Zato postoje i platina, titanijum ili paladijum.

Koristite pamučne čepiće. Kada se kupate, plivate, tuširate ili perete kosu, stavite pamučne kuglice u uši. Možete koristiti i silikonske zaštite. Ovo će zaustaviti vodu, sapun i šampon i sprečiti da uđu u uho i ušni kanal. Na taj način ćete se zaštititi od infekcija.

Čistite vaše uši redovno. Dobro i pravilno čišćenje može biti sve što vam treba za rešavanje svraba. Prekomeran ušni vosak može učiniti da se oslobađanjem od njega smanjuje rizik od infekcije i komadića koji zapušuju kanal.

Pre nego što postavite slušni aparat, uverite se da su vam ušni kanali potpuno suvi. Ako u ušnom kanalu još uvek ima vode, slušni aparat će je zarobiti i tako će povećati šansu da se razvije infekcija ili iritacija.

Izbegavajte iritante. Ako vaš šampon, sapun, omekšivač za kosu, losion za kožu ili gel za tuširanje izazivaju iritaciju ušnog kanala, izbegavajte ih u širokom luku. Koristite samo proizvode koji ne nadražuju osetljivu kožu u uhu.

Smanjite izloženost alergenima. Zatvorite prozore kako biste sprečili prašinu, polen, insekte i sve što može izazvati iritaciju u ušima. Ako imate alergiju, koristite antihistaminike kako biste je držali pod kontrolom.

Šta je plivačko uvo i koji su simptomi ove infekcije?

Infekcije uha mogu biti neverovatno bolne. Ne samo da mogu ometati vaš sluh i ravnotežu, već mogu izazvati iznenađujuću količinu neugodnosti – otežati vam svakodnevne aktivnosti, spavanje ili čak razmišljanje.

Plivačko uho je ušna infekcija uobičajena među plivačima, ali to je problem sa kojim se skoro svako može suočiti, čak iako nikada nije kročio u bazen.

Uticaj na spoljašnje uho ili plivačko uho (akutni otitis externa) je bolno stanje koje je rezultat upale, iritacije ili infekcije. Simptomi se javljaju nakon što voda ostane zarobljena u uhu, a potom se naknadno razmnože bakterije ili gljivični organizmi. Plivačko uho često pogađa tinejdžere i decu, ali može uticati i na one ljude sa ekcemom ili viškom ušnog voska.

Plivačko uho najčešće izazivaju bakterije, i to: Streptococcus, Staphylococcus i Pseudomonas.

Postoji nekoliko situacija koje mogu uzrokovati plivačko uho.

Prekomerna izloženost vodi. Ako provodite dosta vremena u vodi, vi povećavate količinu vlage koja je prisutna i zarobljena u vašim ušima. Ta vlažna sredina pruža bakterijama, koje su već prisutne u uhu, odličnu sredinu za razmnožavanje, pa to povećava broj aktivnih mikroba.

Bakterija je u stanju da preplavi vašu imunološku odbranu i da inficira zidove vašeg ušnog kanala. Postoji puno načina da budete izloženi vodi:

  • vodeni sportovi, uključujući surfing, kajak, plivanje ili skijanje na vodi;
  • djakuzi i saune;
  • predugo tuširanje i kupanje.

U suštini, ako voda uđe u ušni kanal i – zbog oštećenja, ušnog voska ili drugih uzroka – ne može da izađe, rizik od bakterijske infekcije se povećava.

Povreda ušnih kanala. Ako imate povredu ušnog kanala, oštećeno tkivo je više podložno bakterijskoj infekciji. Ako preterano češate uho ili se na neki drugi način povredite ili ranite, povećavate rizik od dobijanja plivačkog uha.

Svaki put kada ubacite neki strani objekat u ušni kanal vi dovodite bakterije iz spoljašnjosti unutar vašeg uha.

Hemikalije u vašim sprejevima za kosu ili farbama za kosu mogu takođe uticati na vaš ušni kanal. Jaka hemikalija može izazvati iritaciju, povećavajući podložnost infekciji ušnog kanala.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: