PMS – simptomi, uzroci, bolovi, trajanje i lečenje

PMS ili predmenstrualni sindrom je zapravo jedan skup simptoma koji se javljaju pre, a ponekad i u toku menstrualnog ciklusa i podrazumevaju kako fizičke, tako i psihičke tegobe. Ove tegobe, ukoliko su prilično izražene, mogu itekako uticati na svakodnevni život žena.

U najvećem broju slučajeva, tegobe se javljaju sedam do deset dana pre menstrualnog krvarenja i nestaju vrlo brzo nakon početka krvarenja. Redovni simptomi su višak tečnosti, osećanje napetosti i bolova (na dodir) u dojkama, pritisak u karlici i donjem stomaku, često i probavne smetnje, bol u krstima. Dobar deo žena primeti pogoršanje izgleda kože, promene na koži lica, pojavu akni i bubuljica. Kada su u pitanju psihološke smetnje, onda se obično pokazuju u obliku čestih promena raspoloženja, razdražljivosti, iznenadnog plakanja, pritajenog besa i napetosti.

Uzroci

Pravi i definitivni uzrok pojave i rizičnih faktora PMS-a do sada nije otkriven, ali je najbliži istini zaključak da se u organizmu žene u ovom periodu ciklusa dešavaju promene nivoa hormona estrogena i progesterona i da ti hormonalni disbalansi, koji se brzo smenjuju, dovode do pojave PMS-a.

Pored ovih fizioloških razloga, učesnici predmenstrualnog sindroma mogu biti  socijalni, kulturni i psihički faktori.

Hormoni. Estrogen i progesteron su hormoni koji kod žena utiču na to da se ona jednog dana oseća fantastično, snažno, poletno, a drugog dana izazivaju potpuno suprotne reakcije: povučenost, depresivnost, teskobu. Ako probamo da objasnimo jednostavnim jezikom, to bi izgledalo ovako: estrogen je hormon koji daje živahnost, seksipilnost, želju za pažnjom; dok je progesteron glavni krivac za sve one dane kada nam je strast ugušena i kada smo zlovoljni i džangrizavi.

PMS – simptomi, uzroci, bolovi, trajanje i lečenje

Od prvog do sedmog dana ciklusa žena se oseća opušteno, smireno i srećno zahvaljujući hipofizi koja luči FSH, a koji opet pojačava proizvodnju estrogena. U tom periodu žena izgleda sjajno, blistavo, koncentracija joj je na zavidnom nivou, a stres na najnižem.

Od sedmog do četrnaestog dana ciklusa, organizam žene luči najviše estrogena, pa je to najbolje vreme za seks. Žena je privlačna, izgleda fantastično, koža joj je zategnuta i glatka, miriše zavodljivo.

Od četrnaestog do dvadest prvog dana mozak luči LH hormon koji pokreće ovulaciju. Nakon ovulacije, koja traje jedan ili dva dana, nivo estrogena opada, a raste nivo progesterona. Ovakav hormonalni status smanjuje seksualnu želju kod žena i ona ima potrebu da se povuče i usami. Porast i opadanje hormona utiču da žena izgleda punije, jer telo nagomilava vodu, kako bi napravilo rezervoar jer se boji dehidracije u toku menstrualnog krvarenja.

Od dvadeset prvog do dvadeset osmog dana nastupa period tegoba. Raspoloženje je promenljivo, skače od depresije, očaja, hirovitosti do vedrine. Ni progesteron ni estrogen nisu prisutni, ali se zato povećava nivo testosterona. Grudi izgledaju veće, stomak takođe, apetit raste. To je period kada primećujemo sve simptome PMS-a.

loading...

Enzim pod imenom endorfin takođe pojačava osećaj zadovoljstva i ublažava osetljivost na bol. Kada nema dovoljno estrogena i progesterona u organizmu, tada dolazi i do smanjenja nivoa endorfina.

Hormon serotonin je još poznat i kao hormon sreće i zadovoljstva. On utiče na dobar san, dnevno raspoloženje. Kada se nakon ovulacije smanji nivo estrogena u organizmu, to utiče na pad serotonina. Upravo nizak nivo serotonina bude glavni uzročnik nervoze, agresivnosti i pojačanog apetita.

Adrenalin ili epinefrin (hormon stresa) je direktno povezan sa estrogenom. Uvećanjem adrenalina, povećava se krvni pritisak i dolazi do promena raspoloženja.

Progesteron pojačava lučenje gama aminobuterne kiseline (GABA), koja podiže nervozu na veći stepen.

U toku PMS-a povećava se lučenje mineralokortikoida koji regulišu nivo tečnosti u organizmu. Zato žene imaju osećaj nadutosti.

Tokom PMS-a se dešava pojačano lučenje prolaktina. Ovaj hormon utiče na razvoj mlečnih žlezda i grudi. Zbog toga su grudi bolna tačka.

PMS izaziva smanjenje želje za seksualnim odnosima, što je, najverovatnije, posledica nervoze i svih prethodno navedenih simptoma koji se javljaju tokom PMS-a. Međutim, naučnici tvrde da bi redovni seksualni odnosi podstakli lučenje serotonina i na taj način uticali pozitivno na ublažavanje i uklanjanje simptoma PMS-a.

Simptomi, trajanje i načini lečenja

Uobičajeni  fizički simptomi koji su zabeleženi kod žena u ovom periodu ciklusa su: glavobolja, oticanje zglobova, stopala, šaka, bolovi u donjem delu leđa, bolovi i grčevi u stomaku, osećaj nadutosti stomaka, grčevi mišića, napetost u grudima, mučnina, zatvor ili dijareja, promene apetita, povećana osetljivost na svetlost i zvuk.

Psihički simptomi variraju od slučaja do slučaja i u zavisnosti od situacija i okolnosti: otežana koncentracija, razdražljivost, slabost, smanjeno samopouzdanje, zaboravnost, zbunjenost, anksioznost, depresivnost.

Istraživanja pokazuju da čak 70% žena ima ove simptome izražene u većoj ili manjoj meri. Oni zaista mogu biti vrlo nelagodni, neprijatni i deprimirajući.

Povremene jake glavobolje, nepredvidljive promene raspoloženja, nelagodnost u stomaku ili želucu, pojačan apetit u doba i nedoba, i još oko 150 registrovanih simptoma, kako kažu istraživanja, predstavljaju zaista veliki problem za žensku populaciju. Namirnice koje se unose potpuno nekontrolisano dodatno otežavaju inače tešku situaciju i možda bi, upravo na ovom mestu, trebalo tražiti uzroke mučnih situacija, ali i načine olakšavanja tegoba.

Savremena nauka ukazuje da ukidanjem pojedinih nezdravih namirnica i uvođenjem konkretnih zdravih sastojaka u redovnu ishranu, veliki deo PMS tegoba može da se suzbije.

Pravilna ishrana je jedan od najboljih načina za rešavanje velikog dela svakakvih tegoba koje osećamo, a među njima su, svakako i predmenstrualne tegobe.

Žene bi trebalo da se pravilno i uravnoteženo hrane, da ograniče upotrebu šećera, soli i nezdravih masnoća, a uz to bi bilo idealno da smanje konzumiranje kafa, cigareta i alkohola. Redovno vežbanje, dva do tri puta nedeljno, lagane šetnje, meditacija, svakako da imaju pozitivne efekte.

Promena stila života može prilično pomoći ukoliko su PMS tegobe učestale i preterane. Ženama sa ovakvim tegobama se preporučuje vođenje dnevnika simptoma. Terapeuti nalažu beleženje vrste, trajanja i težine simptoma, tj. tegoba. Ovakav dnevnik se vodi tri meseca najmanje, da bi se simptomi upoređivali sa ciklusom.

Dnevnik pomaže lekaru da uspostavi što tačniju dijagnozu i odredi odgovarajuće mere za terapiju. Lekari uglavnom predlažu dodatke ishrani u vidu vitamina B6, magnezijuma i kalcijuma.

Teži slučajevi zahtevaju uvođenje hormonske terapije, ali je ispravno biti maksimalno uporan u primeni alternativnih načina lečenja pre ovog koraka.

Ne bi trebalo zaboraviti ni značaj kvalitetnog, mirnog i redovnog sna.

Kako ublažiti simptome PMS-a – saveti i recepti

Zdrav način života

Zdrav način života je prvi korak u lečenju skoro svake tegobe, bilo fizičke, bilo psihosomatske. Veliki broj žena će osetiti olakšanje u svakom smislu, pa i u smislu oslobađanja od pratećih elemenata PMS-a, ukoliko promeni neke svoje nezdrave životne navike. Za početak je dovoljno da se konzumira dovoljna količina vode i drugih zdravih tečnosti (čaj, limunada).

Zatim treba smanjiti količinu obroka, a uvesti češće manje obroke koji će sadržati više svežeg povrća i voća. Fizička aktivnost, u vidu šetnje, vežbica za istezanje, joge, i na kraju, dovoljno sna, biće neverovatno osveženje.

Detoksikacija organizma

“Čistoća organizma” u velikoj meri utiče na intenzitet simptoma PMS-a. Pod “čistoćom organizma” podrazumeva se nivo intoksikacije organizma, odnosno posledice dugoročne nezdrave ishrane i konzumiranja cigareta, alkohola, slatkiša, ugljenih hidrata. Zato će ozbiljne i dugotrajne promene navika u načinu ishrane pomoći da se izvrši detoksikacija i čišćenje organizma, a to će za posledicu imati i promene u radu hormonalnog sistema.

Za početak bi bilo dovoljno odreći se industrijskih suhomesnatih proizvoda, punih konzervanasa i aditiva, kao i konzerviranih proizvoda, gaziranih sokova, namirnica od belog brašna. Svoju svakodnevnu ishranu treba obogatiti sa što više svežeg povrća, biljnih čajeva, klica, koštunjavog voća, lanenog semena, ceđenog voća.

Kvalitetno i pravilno varenje hrane ima veliki uticaj na izraženost PMS simptoma.

Kratka dijeta

Ko karakterno nije spreman da menja svoje navike na duže staze, može primeniti kratkoročnu dijetu na desetak dana pred početak menstrualnog krvarenja. Upoređujući PMS simptome sa simptomima hipoglikemije došlo se do zaključka da imaju dosta sličnosti. Pošto se ljudima koji pate od hipoglikemije savetuje uzimanje skroba i malo masti, negde je preporučljivo primeniti isti sistem ishrane i pre menstrualnih tegoba.

Ova kratkoročna “PMS dijeta” uključuje unošenje dosta integralnih žitarica, konzumiranje krompira, povrća (boranije, graška, kukuruza šećerca) više puta u toku dana. Ukoliko se pridržavate ovog sistema ishrane, onda bi trebalo ukinuti beli šećer, alkohol, kafu, rafinisana ulja, jaja, punomasne mlečne proizvode.

Uz ovakvu vrstu dijete ide i fizička aktivnost, aerobik vežbice, koje će imati pozitivan uticaj na raspoloženje i pravilan utrošak energije.

Zdrave masti

Kada je reč o zdravoj ishrani, masnoće se laički smatraju zabranjenom zonom. Međutim, nisu sve masnoće iste. Omega-3 masti su, zapravo, vrlo zdrave i neophodne masti. Gde se one nalaze?

Omega-3 masnih kiselina ima najviše u orasima, lososu i lanenom semenu. Upravo ove namirnice se najviše preporučuju u suzbijanju i olakšavanju izraženog PMS-a. Ako u svoju nedeljnu ishranu ubacite laneno seme i ulje, skušu, lososa, avokado, orahe, onda ćete jednostavnije proći kroz muke PMS-a.

Banane

Banana je voće bogato kalijumom. Kalijum pomaže organizmu da izbaci višak vode, a već je rečeno da je jedan od simptoma PMS-a nagomilavanje tečnosti. Uz pomoć kalijuma organizam niveliše i stabilizuje nivo šećera u krvi, podiže se nivo serotonina, a samim tim i naše raspoloženje postaje bolje, pozitivniji smo. Kad god vam se prijedu slatkiši, umesto slatkiša uzmite bananu.

Namirnice bogate gvožđem

Gvožđe pomaže u ublažavanju predmenstrualnih sindroma, naročito glavobolje. Kako biste uneli gvožđe prirodnim putem, konzumirajte što više spanaća, cvekle i brokolija.

Biljna vlakna i prirodni ugljeni hidrati

Dobru i redovnu probavu postižemo unošenjem dovoljne količine biljnih vlakana i prirodnih ugljenih hidrata. Biljna vlakna se nalaze u skoro svem povrću, a prirodni ugljeni hidrati u mahunarkama: pasulju, sočivu, grašku.

Jogurt i kefir

U predmenstrualnim danima nivo kalcijuma je znatno manji nego obično. Kako biste ga nadoknadili, a ujedno i osvežili celokupni sistem, uzmite dnevno po jednu čašu jogurta ili kefira. Ovi napici imaju višestruka korisna dejstva.

Vitamin E

Zbog problema sa kožom u vreme PMS-a, gledajte da unesete dovoljno vitamina E. Grickajte bademe!

Biljke u borbi protiv PMS-a

Biljka konopljika

Ova mediteranska biljka poznata u nauci pod nazivom Vitex agnus castus se još može naći i pod imenom drvo čednosti ili divlji biber. Postoje beleške o tome da su je koristili monasi kako bi umanjili seksualni nagon, jer ona, zapravo, utiče na nivo hormona. Više od dve hiljade godina se primenjuje za lečenje i uređivanje menstrualnih poremećaja, ali i ublažavanje predmenstrualnih simptoma.

Ova biljka je poznata i kao odličan borac protiv simptoma menopauze i u kombinaciji sa žalfijom, suzbija valunge.

Pošto je većina PMS problema vezana za smanjenje nivoa progesterona i jačeg prisustva estrogena i prolaktina, javljaju se bolovi u grudima i u stomaku. Konopljika utiče na hipofizu i hipotalamus i na taj način utiče na regulisanje i uravnoteženje estrogena i progesterona. U stvari, ona povećava prisustvo progesterona i normališe nivo prolaktina. Kombinovanjem ovih dvaju dejstava dolazi do pravljenja balansa.

Naučna istraživanja su dokazala da ekstrakt konopljike dovodi do smanjenja glavobolje, oticanja grudi, osećaja nadutosti, nervoze, želje za slatkišima i to samo nakon jednog meseca upotrebe.

Da bi se osetila prava dejstva i efekti, potrebno je svakodnevno uzimati jednu dozu, odmah ujutru nakon ustajanja. Terapija treba da traje oko 6 meseci.Uzima se standardizovani ekstrakt – 1 kašika dnevno ili u kapsulama 10 mg dnevno. Ova biljna terapija je preporučena i priznata od Svetske zdravstvene organizacije.

Noćurak (ulje noćurka)

Mnogi simptomi PMS-a se povezuju sa smanjenjim prisustvom gama-linolenske kiseline. Ulje noćurka obiluje gama-linolenskom kiselinom.

Ljudski organizam ne može sam da proizvede ovu polinezasićenu masnu kiselinu, pa je mora uneti putem hrane ili dodataka. Telo metaboliše GLK u homonima sličnih sastojaka, a oni regulišu mnoge telesne procese na ćelijskom nivou. Medicinski istraživači smatraju da je kod većine žena sa izraženim PMS-om, zamena linolenske kiseline u gama-linolensku kiselinu poremećena ili smanjena. Kao rezultat dobija se smanjen nivo GLK i njenih metabolita u tkivima.

Žene kojima fali GLK su posebno osetljive na prolaktin, a to izaziva bol u dojkama i osećaj napetosti. Uzimanjem ulja noćurka koje je bogato ovom kiselinom dovodi do stvaranja komponenata sličnih hormonima koji umanjuju efekat prolaktina, pa se na taj način smanjuje bol i napetost grudi.

Još jedan benefit ulja noćurka koji je povezan sa smanjenjem PMS tegoba jeste konverzija GLK u protivupalne prostaglandine (naročito E1). Prostaglandini igraju važnu ulogu u stvaranju vitalnih spojeva koji regulišu rad srca, krvni pritisak i ostale važne procese u organizmu. PMS su lekari povezali sa nepravilnom proizvodnjom prostaglandina. Sve žene koje su imale velike PMS probleme u analizama su pokazivale deficit prostaglandina E1 i to u centralnom nervnom sistemu, ali i ostalim tkivima (grudi).

Ulje noćurka je kao dodatak u lečenju PMS-a odobreno u britanskoj Državnoj agenciji za hranu i lekove. Preporučuje se kao dodatak ishrani zato što: smanjuje osetljivost grudi, ublažava glavobolje, sprečava pojavu depresivnih stanja i promene raspoloženja, ublažava nadutost i oticanje.

Ulje noćurka se primenjuje na sledeći način: 2 kapsule od 500 mg dva puta dnevno.

Hajdučka trava

Hajdučka trava ili stolisnik je dobro poznata biljka od davnina, a takođe i njena lekovita svojstva koja se tiču svih vrsta krvarenja, ranica, upala, itd. U slučaju PMS-a hajdučka trava je takođe pokazala zavidne rezultate zbog svoje sposobnosti pripomaganja u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i poboljšavanja krvne slike.

Od hajdučke trave možete skuvati čaj koji ćete ispijati dva puta dnevno u periodu pred nastupanje i u toku PMS-a. Čaj se priprema na sledeći način: 1 kašika bilja hajdučke trave se prelije sa četvrtinom litra proključale vode, ostavi se da odstoji pola sata, a zatim se konzumira. Ponekad nije zgoreg napraviti kupku od hajdučke trave. U tom slučaju bi bilo dobro imati celu osušenu biljku proverenog porekla. 100 g hajdučke trave treba ostaviti da prenoći u hladnoj vodi. Sledećeg dana zagrejte odstajalu vodu sa hajdučkom travom do tačke ključanja, procedite i dodajte u napunjenu kadu. Odsedite u ovoj kupki dobrih 20 minuta, a zatim se istuširajte.

Neven

Biljka i cvet nevena su odavno poznati kao fantastični prirodni preparati za lečenje bolesti kože, organa za varenje, promrzlina. Cvet nevena ima svoja lekovita dejstva kada je u pitanju mučenje u danima PMS-a. Latice cveta se koriste zato što su pune eteričnih ulja, tanina, kalijuma. Neven umiruje grčeve u stomaku, blagotvorno deluje na nervni sistem i želudac. Čaj od nevena se priprema na sledeći način: dva cveta treba preliti sa 2 dcl vrele vode i ostaviti ih da odstoje nekih pola sata. Zatim treba procediti čaj i ispijati ga tokom dana, posle svakog obroka.

Poznata su i dejstva biljke virak, rusomače, konoplje, macine trave, kantariona, očajnice.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: