Koliko dugo alkohol ostaje u krvi?

Svaka individua obrađuje alkohol u svom organizmu različito.

Starost, telesna težina, ali i vrsta i količina alkohola koji se unosi, jedni su od faktora koji itekako utiču na to koliko će on ostati u vašem organizmu i sistemima organa.

Laboratorijsko ispitivanje ljudske dlake može otkriti alkohol i nakon 90 dana.

Alkohol je, inače, depresant koji ima veoma kratak životni vek u ljudskom organizmu. Onog trenutka kada alkohol dođe u krv, tj. krvotok, organizam počinje da ga obrađuje brzinom od 20 miligrama po decilitru na jedan sat. Ako ste, na primer, imali nivo alkohola od 40 mililitara po decilitru, onda će biti potrebno dva sata da se ovaj alkohol obradi.

Koliko vremena je potrebno da bi se videlo dejstvo alkohola?

Iako se alkohol konstantno metaboliše, kod nekih ljudi se dejstvo alkohola može osećati duže vremena. To je zbog toga što se koncentracije alkohola u krvi mogu razlikovati među pojedincima i u zavisnosti od različitih situacija.

Količina alkohola u krvi ili koncentracija alkohola se meri u odnosu na količinu vode u organizmu.

Recimo, ako dva čoveka imaju nivo alkohola u krvi od 20 ml/dl, alkohol će se metabolisati za sat vremena i u jednoj i u drugoj osobi, ali se koncentracije mogu potpuno razlikovati.

Koji to faktori utiču na nivo koncentracije alkohola u krvi?

Ovi faktori mogu biti brojni i od njih će zavisiti kako reagujete na alkohol. Ti faktori podrazumevaju: pol, starost, telesnu težinu, ispijanje alkohola na prazan želudac, potencijalno oboljenje jetre, eventualno uzimanje određenih medikamenata, tj. lekova, ispijanje velikih količina alkohola u kratkom vremenskom roku (alkoholizam), itd.

Važan faktor je i procentualna količina alkohola u samom piću, jer i to utiče na vremenski proces obrade alkohola. Ako neko piće sadrži veći procenat alkohola, vi ćete uneti priličnu količinu alkohola iako ste popili samo jedno piće.

loading...

Navešćemo neke generalne procene potrebnog vremena za obradu različitih alkoholnih pića. Naravno, ovo vreme se može razlikovati u odnosu na to kolika je količina alkohola u samom napitku koji konzumirate.

Čašica alkoholnog pića (šot) zahteva sat vremena da bi se metabolisala.

Krigli piva je potrebno 2 sata, a velikoj čaši vina – 3 sata.

Nekoliko pića će se obrađivati nekoliko sati.

Naravno, postoje određeni koraci koje možete preduzeti da bi ste smanjili dejstvo alkohola u krvi. Recimo, hrana može pomoći vašem telu da lakše apsorbuje alkohol. Voda smanjuje koncentraciju alkohola u krvi, iako će i dalje biti potrebno sat vremena da bi se metabolisalo 20 mg/dl.

Iako ste sigurno mislili drugačije, tj. potpuno suprotno, kafein treba izbegavati! Mit o tome da ćete kafom, energetskim pićem ili nekim sličnim napitkom izbeći pijanstvo je laž.

Kako se obrađuje alkohol?

Kada konzumirate alkohol, on prvo ulazi u probavni sistem. Alkohol se ne vari na isti način kao hrana ili druga pića. Oko 20% alkohola nakon samo jednog pića odlazi direktno u krvne sudove. Odatle, prenosi se u mozak. Ostatak, od 80% ide u vaše tanko crevo, a odatle direktno u krvotok.

Poslednji korak je uklanjanje alkohola kroz jetru. Bilo koji problem sa jetrom može usporiti proces!

Da li se prisustvo alkohola u krvi brže otkriva kroz analizu urina ili putem “duvanja u pištaljku”?

Test urina može detektovati prisustvo alkohola dugo nakon poslednjeg ispijenog pića. Analize mokraće ispituju tragove alkoholnih metabolita. Prosečan test urina može otkriti alkohol između 12 i 48 sati nakon konzumacije. Unapređeni testovi ga mogu otkriti i nakon 80 sati.

Testovi daha otkrivaju alkohol u kraćem vremenskom roku. Prosečno je, recimo, 24h. Mala mašina koja se zove alkometar (popularno “duvaljka”) meri koncentraciju alkohola u krvi. Svi rezultati iznad 0.02 se smatraju nesigurnim za vožnju ili neke druge radnje (jer ugrožavaju bezbednost).

Alkohol može ostati u vašoj dlaci do 90 dana, takođe može privremeno biti detektovan u pljuvačci, znoju i krvi.

Dodatni podaci

Da rezimiramo: potreban je jedan sat da bi organizam razložio jedinicu alkohola. Naravno, ovo razlaganje i obrada zavisiće od faktora koje smo već naveli.

Jedinica alkohola ekvivalentna je meri od 10 ml ili 8g potpuno čistog alkohola. To otprilike izgleda ovako:

  • 1 jedinica u prosečno velikoj čaši (175 ml) prosečno jakog vina (12%);
  • 3 jedinice u velikoj čaši (250 ml) prosečno jakog vina (12%);
  • 2 jedinice u krigli slabijeg piva ili cidera (3.6%);
  • 3 jedinice u krigli jačeg piva ili cidera (5.2%).

Ako popijete veliku (250 ml) čašu vina, vašem organizmu će biti potrebno tri sata da bi razložio ovaj alkohol.

Ako popijete kriglu piva, organizmu će trebati oko 2 sata da ga rastvori.

Naravno, ovi periodi mogu varirati, u zavisnosti od različitih faktora koje smo spomenuli.

Ako popijete nekoliko pića tokom večernjeg izlaska, možda će biti potrebno mnogo sati da bi ovaj alkohol napustio organizam. Alkohol bi mogao biti prisutan u organizmu, tj. krvi i narednog dana.

To znači da ako vozite sledećeg dana (nakon večernjeg provoda), mogli biste da budete iznad zakonskih ograničenja.

Najbezbednija opcija je da ne pijete uopšte, ako planirate da vozite. Čak i mala količina alkohola može uticati na vašu sposobnost upravljanja vozilom.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: