Soda bikarbona – upotreba kao lek za lice, zube, kosu i zdravlje, recepti

Kako je život danas ubrzan i kako se stvara jedno moderno društvo, mnogi od nas, a naročito mladje generacije, zaboravljaju da priroda daje mnogo više nego što mi umemo da iskoristimo. Neretko dajemo mnogo para za razne tretmane, lekove i preparate, kako bi poboljšali naše zdravlje, i naš izgled.

Trebalo bi da najpre vodimo računa o istom, kako bismo kasnije izbegli neželjena dejstva. Ipak, kako je danas sve ekspresno, tako jedemo i hranu koja se brzo sprema, koja je pritom nezdrava jer u sebi sadrži brojne emuglatore koji štete našem zdravlju, više nego što smo toga svesni.

Osim hrane, koja je zadužena da naše telo bude zdravo iznutra, na tržištu možete naći brojne preparate za negu kože i kose, koji takodje nanose više štete nego koristi. Brojni hemijski elementi uključeni su, kako bi nam proizvod lepše mirisao i lepše izgledao, tako da se niko ne zapita o njegovom stvarnom dejstvu.

Danas svi zaboravljamo na prirodne proizvode, koji su nam tu, na dohvat ruke, pritom veoma jeftini, a pojedini ne koštaju baš ništa. Ono što je priroda podarila je svakako mnogo kvalitetnije od onoga što je ljudska ruka preradila mnogo puta, da bi se dobio finalni proizvod.

Jedan od darova prirode jeste svakako soda bikarbona. Može se primeniti na zaista dosta načina, a njeno dejstvo je izuzetno blagotvorno. Najpre se koristi u ishrani, kako bi naš organizam dovela u balans. Zatim se koristi za ličnu higijenu, odnosno negu naše kože. Osim za ličnu higijenu, soda je zadužena i za higijenu cele kuće.

Dakle, sve što vam je potrebno kako biste očuvali svoje zdravlje, zatim zdrav izgled vašeg tela, ali i vaše okoline, jeste soda bikarbona. Iako možda zvuči prepotentno, u to ćete se uveriti samo ukoliko je testirate. Sigurno nećete biti na gubitku, jer soda košta mnogo manje od bilo kojeg drugog preparata.

Soda bikarbona za zdravlje

Alkalnost organizma– Najveća prednost sode bikarbone, koja joj zapravo i daje na značaju, jeste njena sposobnost alkalizacije. Za sve one koji nisu upućeni, naš organizam je blago alkalan (bazan), što znači da bismo u toku dana trebali da konzumiramo 60-80% hrane koja je alkalna, i 40-20% hrane koja je kisela.

Nažalost, većina ljudi danas jede brzu hranu, koja se zasniva na pecivima, preradjenom mesu i slatkišima, koji stvaraju visoku kiselost u našem organizmu. Usled velike kiselosti organizma, nastaju brojne bolesti – od običnih prehlada, pa sve do teških bolesti poput raka i malignih oboljenja.

Zbog toga je značaj sode bikarbone izuzetno veliki. Ona pomaže da se Ph vrednost organizma dovede u balans, odnosno, pomaže da se stvori bazna sredina organizma koja nam je neophodna kako bismo bili zdravi. Da ne bude zabune, kisela sredina u organizmu pomaže nam da svarimo hranu, ali, ukoliko je naše telo hronično kiselo, vremenom postaje bolesno. Upravo zbog toga je bitno da postoji kiselost u organizmu, ali da ukupna Ph vrednost bude alkalna.

loading...

Dakle, uz pomoć sode bikarbone, možemo sprečiti pojavu raznih bolesti, a takodje se možemo izboriti sa već postojećim bolestima. Svakako je bitno da se soda uzima u ograničenim količinama, kako ne bi izazvala kontra-efekat. Jedna čaša dnevno izmedju obroka, pomoći će vam da svarite hranu i održite normalnu Ph vrednost. Ono što je važno napomenuti jesto to da je za pravi efekat bolje konzumirati sodu bikarbonu bez aluminijuma, koju možete nabaviti u bolje snabdevenim marketima, apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Cena je nešto viša u odnosu na običnu sodu.

Soda bikarbona za bolje varenje – Kao što smo pomenuli, kiselost u organizmu pomaže nam da svarimo hranu, ali samo umerena doza kiselosti. Onda kada želudac ima višak kiselost, nastaju problemi sa varenjem, i čitavim digestivnim traktom. Poznato je da mnoge bolesti nastaju upravo iz naših creva, jer hrana koja nije dobro svarena ide u otpad, tačnije, stvara toksine i masnoće. Višak toksina i masnoća u organizmu šteti celokupnom zdravlju.

Soda bikarbona pomaže da se kiselost organizma dovede u balans, pa se samim tim i hrana lakše vari. Želudac se rasterećuje, tako da je nastanak gorušice gotovo nemoguć. Zbog toga se soda bikarbona preporučuje kao najbolji lek svima onima koji imaju problema sa želucem, i lenjim crevima. Veoma je bitan normalan rad digestivnog trakta, jer, onda kada vam je matabolizam zdrav, znači i da je organizam zdrav.

Soda bikarbona za urinarni trakt i bubrege – Onda kada je kiselost urina povećana, dolazi do brojnih oboljenja urinarnog trakta, od kojih je jedan i kamen u bubregu. Takodje, mogu se javiti brojne infekcije i bakterije. Kako soda organizmu pruža Ph balans, tako smanjuje i kiselinu u urinu.

Dakle, soda pomaže da se rešite infekcija, a pokazala se uspešno i u lečenju kamenu u bubregu. Veoma uspešno leči i giht, koji nastaje kada kiselost iz urina dospe u krv i tkiva. Generalno, soda pozitivno utiče na urinarni trakt, pa se iz tog razloga preporučuje i kao preventiva, ali i kao sam lek za bolesti koje ga pogadjaju.

Soda bikarbona za grip i prehladu – Kada je svaki organ pojedinačno zdrav, onda je zdrav i naš imuni sistem. Sa druge strane, kada je imuni sistem zdrav, to znači da su naši organi zdravi. To je začarani krug, a soda bikarbona nastoji da pomogne čitavom organizmu. Onda kada nam organizam dobro vari, ne stvara toksine i ne zagadjuje naš organizam, dakle, tada nam je zdrav i kardiovaskularni sistem, i koštani sistem, i nervni sistem…

To sve povlači jak imunitet, jer, kada je Ph vrednost našeg organizma u normali, teško da će zaraditi bilo kakve bakterije i gljivice. Čak iako ih zaradi, uspešno će se izboriti sa njima. S toga, sodu možete piti i kao preventivu. Jednu šolja dnevno vam može učiniti samo dobro, i baš ništa loše.

Za celokupno dobro zdravlje preporučujemo da kašičicu sode bikarbone razmutite u jednu šoljicu vode, i to popijete nakon ručka. Primetićete kako je vaš organizam lakši, i zdraviji na duži period. Ukoliko imate bilo kakvre probleme, bilo sa varenjem, sa bubrezima, sa slabim imunitetom ili srcem, povećajte dozu, pa popijte dve čaše razmućene sode dnevno, i takodje pratite rezultate. Ostaćete u čudu, i zahvalni.

Soda bikarbona za lice

Onda kada je organizam zdrav iznutra, verovatno je da će biti zdrav i spolja. Pojave bilo kakvih nesavršenosti se svode na minimum. Ipak, to nije pravilo, pa se usled genetike ili nedovoljne lične higijene, mogu javiti odredjene bolesti kože, zatim akne i bubuljice. Soda bikarbona nastoji da pomogne i našoj koži, da ostane zdrava i lepa, kako na izgled, tako i na dodir.

Sve osobe koje imaju problem sa aknama, bubiljicama i ostalim nesavršenostima, verovatno znaju kakav je osećaj stavljati tone šminke kako bi to prekrili. Zatim upotreba raznih preparata, koji su u večini slučajeva napravili samo gore. Na kraju se sve svede na to da lice ostane jednako kao što je bilo, bez vidljivih pomaka.

Uveravamo vas da soda ima izuzetno snažno dejstvo na našu kožu, tako da je dubinski čisti i otklanja sve nečistoće. Kroz odredjeni period, dubinski čista koža počinje da se obnavlja, tako da se stvara nova, čista i zdrava koža. Daljom primenom se samo održava to stanje. To je ono što je potrebno kako bi sve nesavršenosti nestale.

Ukoliko imate navedene probleme sa kožom, preporučujemo da već danas počnete sa korišćenjem sode, i za relativno kratko vreme primetićete prve dobre rezultate. Potrudili smo se da izdvojimo nekoliko maski koje možete prilagoditi vašem tipu kože, osim sode, možete koristiti poneke sastojke koji će samo doprineti njenoj ionako dobroj vrednosti.

Maska za lice sa sodom i limunom – Jednako kao i soda, limun je visoko alkalna namirnica, koja takodje ima za cilj da naš organizam održi zdravim. I ne samo organizam, već i našu kožu. S toga, ako tražite idealnu kombinaciju, onda se je pronašli. Soda i limun će najpre očistiti vašu kožu, a zatim će delovati na bubuljice tako što će smanjiti crvenilo i upalu, i kroz nekoliko dana u potpunosti zbrisati bubuljicu sa lica. Soda i limun su fotosenzitivni (jer deluju kao izbeljivači), pa je bitno da nakon uptorebe lice ne izlažete suncu, najmanje pola sata. Takodje, ne preporučuje se osobama koje su tamne puti, jer mogu stvoriti bele fleke na mestima gde su bile bubuljice.

Recept: 1 kašičica sode bikarbone, 1/2 kašičice limunov soka, 1/4 kašičice rendane kore limuna.

Upotreba: Pomešajte nevedene sastojke tako da se napravi srednje gusta smesa. Potom njome tretiraje kritične regije, blagim kružnim pokretima, od 3-5 minuta. Lice zatim isperite toplom vodom, zatim hladnom, pa obrišite mekanim peškirom. Nakon toga možete namazati neku blagu hidratantnu kremu, i to je to. Takodje, možete smesu naneti na bubuljicu i ostaviti dok se soda ne osuši, potom isprati lice kao što smo već napisali.

Osim za bubuljice, ovu masku možete iskoristiti ukoliko imate ožiljke od akni. Vremenom će se mrtve ćelije kože očistiti, tako da na mestu gde su ožiljci nastane nova zdrava koža.

Ono što je bitno, jeste to da ne preterujete sa upotrebom ove maske jer je izuzetno jaka. Dovoljno će biti da lice tretirate njome 3-4 puta nedeljno. U medjuvremenu, možete lice ispirati mešavinom sode i vode, ili koristiti neku od dole navedenih maski, koja ima blaže dejstvo.

Maska za lice sa sodom i medom – Još jedna veoma efikasna maska, koja će vašu kožu učiniti mekom na dodir. Ovu masku mogu koristiti sve osobe, bez obzira na to da li imaju oštećeno ili zdravo lice, jer deluje veoma umirujuće, i dubinski hidrira kožu. Možete je koristiti umesto tonika ili drugih maski koje sadrže hemikalije, koje zapravo samo štete našem licu jer uništavaju normalnu Ph vrednost kože.

Recept: 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašičica meda.

Upotreba: Pomešaje med i sodu, tako da se dobije ujednačena smesa, potom njome tretirajte lice. Nanesite je svuda ravnomerno, pa blagim kružnim pokretima masirajte kožu lica do 10 minuta. Potom lice isperite mlakom vodom i obrišite ga mekanim peškirom. Nakon tretmana ćete osetiti kako vam koža diše, a biće izuzetno mekana na dodir, tako da nije potrebno nanositi nikakve dodatne kreme.

Za još bolji efekat, maski možete dodati ovsene ili ražane kaše, prethodno krupno mlevene. One deluju na sličan način kao soda, pilinguju lice i čiste pore.

Maska za lice sa sodom i soli – Za pripremu ove maske potrudite se da nadjete kvalitetniju so, pod tim mislimo na himalajsku ili morsku. Svakako, i obična so može poslužiti, mada je u tom slučaju maska malo jača i ne bi trebalo da je koristite više od 2 puta nedeljno. Ova maska je najpogodnija za mitisere, koji takodje mogu biti izuzetno dosadni i vidljivi.

Recept: 1 kašičica sode bikarbone, 1/3 kašičice soli, 2 kašike gela za umivanje.

Upotreba: U gel za umivanje koji već koristite, a preporučujemo da nabavite neki Ph neutralan, umešajte sodu i so pa lepo promešajte da se smesa sjedini. Umesto gela možete koristiti i med, jer ima sličnu strukturu. Masku nanesite tuferom na predele gde imate mitisere, ostavite da maska deluje dok se ne osuši, pa potom lice isperite mlakom vodom. Obrišite lice mekim peškirom pa po potrebi nanesite neku hidratantnu kremu.

Lice možete ispirati mešavinom obične vode i sode, tako da pomešate 1 kašičicu sode sa 3 kašičice vode i mutite dok se soda ne otopi. Tom tečnošću se umivajte svako jutro, ili skidajte lice uz pomoć nje. Umesto obične, možete dodati kiselu vodu. Nju iskoristite ukoliko vam je koža masna i problematična, a običnu koristite ukoliko vam je koža suva i nežna. Sa sodom možete mešati kafu i šećer, jer i oni imaju piling dejstvo. Ispobajte, nekoliko maski pa procenite koja vam najviše odgovara, zatim nju koristite redovno i rezultati neće izostati.

Soda se, osim za čišćenje kože lica, koristi i za čišćenje kože celog tela. Tako, ukoliko imate problema sa bubuljicama na ledjima, ili imate problema sa psorijazom i ostalim kožnim bolestima, tretman sa sodom će vam značajno pomoći. Iste maske možete primeniti na ostale delove tela, u zavisnosti od toga koji je stepen oboljenja. Uvek možete tretirati kožu mešavinom sode i vode, kako biste umirili upale.

Soda bikarbona za zube

Osmeh je nešto što većina osoba prvo primeti kod druge osobe, pa je tako blistav i lep osmeh od ključnog značaja kada se upoznajemo sa nekim. Izgled je svakako bitan, i svako ko kaže suprotno, vara. Lična higijena je nužna, i onaj ko ne vodi računa o svom telu ne voli sebe, pa se samim tim to odražava i na ostala životna polja.

Zdravlje zuba, pa tako i čitave usne duplje, veoma je važno. Osim što su beli i zdravi zubi lepi na izgled, oni su od presudnog značaja za naše zdravlje. Hrana počinje da se vari u ustima, a sva nedovoljno usitenjena hrana u daljem procesu varenja stvara problem. Zdravi zubi omogući će vam dobro zdravlje generalno.

Soda bikarbona čuva naše zube, štiti ih od gledji i karijesa, pritom ih izbeljuje. Redovna upotreba sode učiniće usnu duplju i zube zdravim. Kako?

S obzirom na to da je soda bikarbona alakna, u konaktu sa vodom oslobadja slobodne radikale. Tako, kada ispiramo usta mešavinom sode i vode, soda se vezuje za molekule koji stvaraju gledj na zubima. Na taj način soda bikarbona otklanja postojeću gledj, zatim oblaže zube tako da se njeno dalje gomilanje odlaže. Osim gledji, soda otklanja i kamenac. Tako nam redovna upotreba omogućava čiste i bele zube, jer otklanja sve naslage od hrane, kafe, cigareta i alkohola. Takodje, soda uspešno otklanja kandidu sa jezika, ali i umiruje i otklanja sve ranice u usnoj duplji. Dakle, za zdravlje vaših usta, redovno koristite sodu bikarbonu.

Sve što je potrebno jeste da nakon pranja zuba (po mogućstvu pastom bez fluora) na već vlažnu četkicu naneste 1/2 kašičice sode. Zatim trljajte zube kao i obično prilikom pranja, nekih 3-4 minuta. Zatim isperite usta i to je to.

Sodom trljajte zube tek 1-3 puta nedeljno, jer česta upotreba može izazvati kontra-efekat. Soda je jaka, pa može učiniti da vaši zubi od preteranog tretiranja propadnu. Isto važi i za čestu upotrebu paste, i bilo koje smese za izbeljivanje i higijenu zuba.

Ne zaboravite da četkicom tokom pranja zuba operete, odnosno očistite i jezik. Kada završite sa pranjem zuba, istu količinu sode nanesite na četkicu ponovo, pa laganim pokretima istrljajte jezik. Bele naslage u velikoj količini na jeziku mogu nagovestiti da imate kandidu, a redovno tretiranje jezika sodom izlečiće kandidu i sprečiti njeno dalje širenje.

Za brži i još bolji efekat belih zuba, sodu pomešajte sa jabukovim sirćetom pa operite zube. Takodje možete dodati malo limuna, ili soli. Svi ti sastojci deluju kao izbeljivači, pa će u kratkom vremenu učiniti vaše zube belim. Napomenućemo još jednom da je veoma bitno doziranje, odnosno ograničena upotreba sode.

Soda bikarbona za kosu

Polako ali sigurno, došli smo do dela koji će verovatno žene pomno ispratiti. Kosa svakoj ženi predstavlja veoma bitnu stavku, jer zdrava i negovana kosa odaje potpuno drugačiji utisak, od one koja je neuredna i uništena. Gotovo svaka žena sanja o jakoj i dugoj kosi.

Neretko se dešava da problem sa masnom i tankom kosom imaju i muškarci, kojima je ćelavost verovatno najveća kazna u životu.

E, pa predstavljamo vam njenu visost – sodu. Kako utiče na ostale regije tela, ni kosa nije izostavljenja, jer i ona pripada našem telu i njegov je sastavni deo. Soda na kosu deluje daleko blaže nego ostali preparati koji su bazirani na hemiji, te joj vidno nanose više štete nego što koristi. Iako vam možda na prvi pogled soda deluje ubitačno za kosu, verujte da to nije tako. Svakako je bitno da se pravilno koristi, i onda će soda pokazati njen pun potencijal.

Iako odredjeni šamponi tako lepo mirišu, izuzetno dobro pene i vašoj kosi daju osećaj svile, sve to na duže staze nikako nije dobro. Zašto? Zato što su većina šampona koja dosta pene i jako mirišu sastavljena od hemijskih supstanci koje mogu biti čak i kancerogene. Soda ne stvara penu, niti ima neki lep miris, ali svakako deluje daleko blaže na koren vaše kose nego bilo koji drugi preparat.

Svakako da postoje odredjeni šamponi, naročito oni prirodno pravljeni, koje možete nabaviti u prodavnicama organske kozmetike. Osim sode, za pranje kose možete upotrebiti razne druge prirodne sastojke, a o tome detaljnije pročitajte na našem sajtu.

Evo kako da pravilno operete kosu uz pomoć sode bikarbone:

Sve što je potrebno jeste da 2 kašike sode bikarbone, rastovorite u 250 mililitara vode. Lepo izmešajte da se soda gotovo otopi, a zatim tu mešavinu nanesti najpre na koren kose, i traljajte blagim pokretima. Uopšte nije nužno oprati celu kosu, osim ako je cela kosa masna.

Zbog toga preporučujemo da kosu sodom perete svaki treći dan, i to samo od korena do ramena, jer odatle dolazi masnoća. Kada se koren kože glave dubinski očisti, vremenom će se kosa sporije mastiti. Ono što je bitno napomenuti jeste to da nije neophodno kosu prati više od 3 puta nedeljno, tačnije nije poželjno, kako ne biste uklonili svu masnoću koja je potrebna za normalan Ph vrednost kože glave.

Tretiranje kose sodom preporučuje se najčešće osobama koje imaju izuzetno masnu kožu glave, a nešto redje osobama koje imaju suvu kosu, jer soda može pogoršati stanje. 

Za još bolji efekat, nakon pranja kose sa sodom, isperite je još jedanput sa jabukovim sirćetom, svakako rastvorenim u vodi (1 šoljica sirćeta, 3 šoljice vode). On će poslužiti kao balzam. Pošto jabukovo sirće ima malo jači ukus, u njega možete umešati neki suvi začin, tipa bosiljak ili ruzmarin, koji će osim prijatnog mirisa, vašoj kosi pružiti dodatnu pomoć.

Soda bikarbona za čišćenje

Jednako važna higijena jeste i higijena kuće. To nekako ide jedno uz drugo, tako da osoba koja vodi računa o sebi vodi računa i o svojoj okolini.

Osobe koje imaju decu, naročito male bebe koje puze, trebalo bi da čiste kuću sodom, jer ona ubija sve bakterije i ostavlja čistoću. Njome možete tretirati pločice, parket, laminat i keramiku. Takodje, soda će uspešno očistiti i plastiku. Jednostavno pomešajte vodu i sodu, a za bolji efekat dodajte malo sirćeta ili limuna. Evo kako to može pomoći:

Uklanja mirise – Ukoliko se ostava, frižider, police ili fioke osećaju neprijatno, nakon dužeg stajanja nekih sastojaka u njima, sve što je potrebno jeste da ostavite činiju sa sodom unutra. Nakon samo nekoliko sati, soda će pokupiti sve mirise i neutralisaće ih. Sodu potom bacite, a radi preventive uvek je možete držati na kritičnim mestima kako ne bi došlo do neprijatnih mirisa.

Čisti plastiku – Kante za smeće su obično od plastike, a verovatno dobro znate kako plastika ume da povuče neprijatne mirise. Sodom redovno perite kantu kako biste ubili sve neprijatne mirise koje je pokupila, a možete pre stavljanja kese u kantu sipati malo sode kako bi ih skupljala i sprečila njihovo širenje. Takodje, sodom možete očistiti sve plastične čaše i činije, tako da ponovo budu kao nove. Higijena bebinih flašica je veoma bitna, a uspešno ćete je održati uz pomoć sode.

Čisti keramiku – Naslage na česmama, zatim pločicama i wc šolji, postaće prošlost ako ih redovno tretirate sodom. Ima moć izbeljivača tako da uklanja sve bakterije i ostavlja površinu čistom. Lako očistite pločice, fugne, i sve ostale ćoškove koji inače nisu dostupni. Kupatilo se blista nakon sode, probajte i uverićete se.

Uklanja mrlje od masnoće – Bilo na sudovima, ili garderobi, soda briše tragove masnoće. Sudove jednostavno perite mašavinom sode i vode. Za garderobu pomešajte sodu i vodu, tako da dobijete malo gušću smesu, zatim nju nanesite na fleku i sačekajte da se osuši, nakon toga bi trebalo da je fleka nestala. Osim sa veša, skinite fleke sa belih patika.

Kao što možete primetiti, sodu zaista možete iskoristiti na brojne načine, i tako olakšati sebi posao. Kako za zdravlje i ličnu higijenu, tako i za higijenu vaše kuće. Koristite sodu da se sve blista!

Ali, to nije sve 😀 Sodu iskoristite i za čišćenje nakita, odnosno srebra.

Kako očistiti srebro uz pomoć sode bikarbone? Veoma lako, sve što je potrebno jesu: 1 kašičica sode, 1 kašičica soli, parče alu folije tiganj i peškirić.

Tiganj obložite alu folijom, zatim sipajte malo vode pa dodajte so i ostavite da provri. Sklonite sa ringle, pa dodajte sodu i ubacite vaš nakit. Promešajte malo, pa ostavite da nakit odstoji u toj mešavini nekih 20 minuta. Nakon toga nakit izvadite i obrišite mekanim peškirom. To je to.

Nadamo se da će vam naši saveti biti od koristi!

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: