Sona krema, gel – upotreba, iskustva i cena

Sona krema/gel se može primenjivati na koži leđa, grudi, lica, kao i na svim regijama kože koja su pod aknama. Tu se pre svega misli na blage i umereno teške oblike akni, na bubuljice i mitesere. Idealno bi bilo koristiti ovu kremu na svetloj i suvoj koži.

Sona krema/gel utiče na površinu kože, a kada je koža apsorbuje, onda nema neko primetljivo dejstvo.

Pacijenti koji žele da primene ovu kremu treba da izbegavaju kontakt Sona kreme sa ustima, nozdrvama, očima i drugim osetljivim površinama na telu. Ako se dogodi da krema dođe u kontakt sa ovim regijama, obavezno treba da se isperu toplom vodom.

Opasno je primenjivati Sona kremu na delovima kože koji su oštećeni na neki način, na primer na ogrebotinama i posekotinama, kao i na opeklinama od sunca. Osobe koje imaju ekcem moraju voditi računa da krema ne dospe do delova kože pod ekcemom.

Nakon aplikacije Sona kreme, pacijent ne sme da se izlaže suncu, niti sme da ide u solarijum.

Deca mlađa od 12 godina ne smeju koristiti Sona kremu/gel.

Ako pacijent primeti da su mu se posle stavljanja Sona kreme pojavile iritacije, mora odmah prekinuti lečenje ovom kremom. Najbolje bi bilo da se u tom slučaju javi lekaru.

Korišćenje drugih lekova uz Sona kremu/gel

Svi proizvodi za tretiranje akni koji sadrže eritromicin, klindamicin ili benzoil peroksid, mogu se slobodno koristiti u isto vreme sa Sona kremom. Postoji samo jedan zahtev, a to je da se ove kreme stavljaju ujutru, a Sona gel tokom večeri.

Ako pacijent koristi neki kozmetički proizvod koji ima adstringentno dejstvo ili komedogeno dejstvo, onda ne bi trebalo da maže Sona kremu u isto vreme.

loading...

U vreme primene Sona kreme, pacijent ne bi trebalo da radi piling, niti da na bilo koji način iritira kožu, jer to može da izazove još gore iritacije.

Najbolje bi bilo da se pacijent posavetuje sa lekarom ako je pre upotrebe Sona kreme/gela koristio neki lek na recept ili bez recepta.

Trudnice i dojilje

Majke koje doje, kao i trudnice, uvek moraju da se posavetuju sa svojim lekarom, pre nego što počnu da primenjuju Sona kremu/gel.

Lekari ne preporučuju primenu Sona kreme u toku trudnoće, ali dozvoljavaju korišćenje u periodu dojenja. Naravno, krema se ne sme mazati po grudima i mora se strogo voditi računa da beba ne dođe u kontakt sa Sona kremom/gelom.

Kako se primenjuje Sona krema/gel?

Lekar bi trebalo da da potrebna i detaljna uputstva o upotrebi Sona kreme/gela, a pacijent bi trebalo da se pridržava tih uputstava i saveta. Dakle, krema se ne sme davati deci mlađoj od 12 godina i sme se primenjivati samo na koži.

Obično je preporuka da se Sona krema stavlja jednom dnevno i to uglavnom uveče, pre spavanja.

Koža, tačnije deo kože na koji se krema nanosi se dobro opere vodom, a zatim se Sona nanese na potpuno suvu i čistu kožu.

Za tretman je potrebno naneti tanak sloj prstima, a zatim nežno umasiravati i utrljavati.

Kada završite sa aplikacijom, dobro operite ruke.

Krema se primenjuje dok se ne primeti poboljšanje. Tri meseca posle aplikacije, pacijent treba da se javi lekaru kako bi procenio stanje.

Sastav Sona kreme i aktivni sastojak adapalen

Sona krema/gel ima antiinflamatorno dejstvo koje će umanjiti osetljivost i iritiranost kože. Ova svojstva krema ima zahvaljujući svojoj aktivnoj supstanci adapalenu, leku koji spada u grupu retinoida.

U 1 g Sona kreme/gela ima 1 mg adapalena. Pored adapalena, u kremi se nalaze i glicerol, dinatrijum edatat, fenoksietanol, cilometikon, natrijum-hidroksid, itd.

Lek sa istim sastojkom se u inostranstvu može naći pod imenom Differin.

Kako deluje adapalen?

Ovaj lek se koristi za lečenje akni. Može smanjiti broj i težinu akni i promovisati brzo zarastanje bubuljica koje se razvijaju. Adapalen spada u skup lekova koji se zovu retinoidi. Deluje tako što utiče na rast ćelija i smanjuje otok i zapaljenje.

Adapalen je topikalni retinoid treće generacije koji se primarno koristi za lečenje blagih do umerenih akni, kao i za lečenje guščije kože. Efikasan je protiv stanja akni u kojima dominiraju komedoni.

Pokazalo se da se adapalenom povećava efikasnost topikalnog klindamicina, iako se, u isto vreme i negativni efekti povećavaju. Primena adapalen gela na kožu 3-5 minuta pre primene klindamicina povećava penetraciju klindamicina u kožu, što može povećati ukupnu efikasnost lečenja u poređenju sa lečenjem samo klindamicinom.

Za razliku od retinoidnog tretinoina (Retin-A), adapalen je takođe pokazao da zadržava svoju efikasnost kada se primeni u isto vreme sa benzoil peroksidom zbog svoje stabilnije hemijske strukture.

Apsorpcija adapalena kroz kožu je mala. Studija sa šest pacijenata koji imaju akne i koji su lečeni jednom dnevno pet dana sa 2 g adapalena (kreme), koja je nanošena na 1000 cm3 kože, nije pokazala kvantificirane količine ili manje od 0.35 ng/mL leka u krvnoj plazmi pacijenta.

Neželjeni efekti

Kratak osećaj topline ili peckanja može se dogoditi odmah nakon primene leka. Crvenilo kože, suvoća, svrab, blago pečenje ili pogoršanje akni, može se pojaviti tokom prve 2 do 4 nedelje korišćenja leka. Ovi efekti se obično smanjuju uz stalnu upotrebu.

Ukoliko se neki od ovih neželjenih efekata zadrže ili pogoršaju, odmah obavestite svog lekara ili farmaceuta. Vaš lekar će vam možda reći da smanjite učestalost korišćenja kreme, da smanjite količinu ili da potpuno prestanete. Mnogi ljudi koji koriste ovaj lek nemaju ozbiljne neželjene efekte. Ako dođe do nekih od ovih neočekivanih, ali ozbiljnih neželjenih efekata, odmah idite lekaru:

  • vrlo crvena/nadražena koža;
  • intenzivno peckanje;
  • konjuktivitis;
  • otok očnih kapaka;
  • promena boje kože.

Veoma ozbiljna reakcija na ovaj lek je malo verovatna, ali odmah potražite medicinsku pomoć ako se dogodi. Simptomi ozbiljne alergijske reakcije mogu uključiti osip, svrab, otekline (posebno grla, jezika, lica), tešku vrtoglavicu, otežano disanje.

Iskustva korisnika Sona kreme/gela

“Ja sam na Sona kremi već nekoliko nedelja i mislim da su moje akne gore nego što su bile. Imam akne već 12 godina i ne znam kada ću već jednom da imam čisto lice.” (Zlatko, Subotica)

“Koža je bila crvenkasta, suva, iritirana i bubuljice su izgledale lošije nakon 1 nedelje korišćenja Sona kreme, a onda se odjednom sve dovelo u red i moja koža se poboljšala uz redovnu upotrebu. Pojavila se nova, zdrava koža, iritacija više nije problem i imam daleko manje bubuljica. Odličan proizvod.” (Svetislava, Jagodina)

“Ova krema je, izgleda, nestalna i nedosledna. Ponekad imam dobar mesec, a ponekad ne želim da izlazim napolje, među ljude. Ne znam da li da nastavim.” (Zoran, Beograd)

Cena Sona kreme/gela

Krema/gel Sona dolazi u pakovanju od 30 g, a cena iznosi oko 700-800 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: