Kurje oko – na stopalu, prstu, ruci – simptomi, uzrok i lečenje

Stopala jesu deo našeg tela koji trpi najveći teret. Ona nose težinu čitavog našeg organizma, našeg skeleta, pa imaju naročito težak posao, a osobito ukoliko neki od delova skeletno-mišićno-zglobnog sistema ne obavlja kvalitetno svoju funkciju. Na njima se susreću sila težine ljudskog tela i sila gravitacije. Stoga, stopala zahtevaju našu naročitu pažnju i brigu, jer su u suprotnom i te kako sklona da obole od raznih deformiteta, ruptura, preloma, kao i bolesti kože.

Koža na stopalima, ali i šakama, je najdeblja na našem telu, te je tako, ukoliko nema odgovarajuću negu, sklona da zadeblja, da postane suva i hrapava i da se na njoj pojave kakvi žuljevi. Ako joj niste omogućili adekvatnu obuću, odeću, negu ili zaštitu od radnih alatki, i ako pri tom prepokriva deformisani deo skeletnog sistema, koža može postati sklona razvoju raznih bolnih procesa koje je teško iskoreniti, a u koje spada i kurje oko.

Šta je kurje oko i kako nastaje – uzroci

Kurje oko jeste zadebljanje kože koje nastaje kao posledica težnje organizma, u ovom slučaju kože, da se odbrani od kakvih pritisaka ili nepravilnosti koje na njega deluju. Može nastati na bilo kom delu stopala koje trpi izvesni pritisak, a najčešće su to tabani, predeo između malog i domalog prsta, spoljašnji deo malog prsta i svi ostali prsti, pa i oni na rukama.

Nastanak kurjeg oka umnogome je povezan sa nošenjem tesne, neudobne obuće, koja nije anatomska i ne odgovara našem stopalu. Takođe, pojačano znojenje nogu, kakvi urođeni ili stečeni deformiteti prstiju ili stopala, i svi uzroci koji dovode do pritisaka na stopala, do trenja i nelagodnosti, mogu dovesti do ove pojave, koja je praćena bolom. Nošenje visokih potpetica takođe jeste jedan od predisponirajućih faktora. Neadekvatne čarape, postojanje čukljeva kao deformiteta, nepravilan hod i ravna ili pak previše izdignuta stopala, takođe su neki od brojnih uzročnika pojave ove vrste problema.

kurje-oko-na-stopalu-prstu-ruci-simptomi-uzrok-i-lecenje

Ne postoji neka veća razlika između običnog žulja koji nastaje hroničnim dejstvom gore pomenutih faktora i kurijeg oka. U oba slučaja koža se brani od štetnosti, stvarajući zadebljanje, kao oklop, s tim što je ono u ovom slučaju u vidu kakvog oka, okruglo, sa centralnom tačkastom formacijom, kao oivičen čep žućkasto beličaste prebojenosti. Smatra se, dakle, da je kurije oko jedna stečena keratodermija, tvrdo zadebljanje kože sa centralnim delom koji je veoma bolan i osetljiv.

Takođe, postoje mišljenja da je kurije oko jedna od 80 podvrsta humanog papiloma virusa (HPV), koji u svom organizmu poseduje određeni procenat stanovništva.

Simptomi kurjeg oka

Kako smo već i rekli, kurje oči najčešće nastaju kao posledica nošenja tesne i neudobne obuće, te hroničnog pritiska i trenja na određene delove stopala, a osobito na tabane i prste. Stoga, kao posledica odbrambenog mehanizma kože, javlja se zadebljanje, hiperkeratoza, duboko u epidermu, koja vremenom postaje sve tvrđa, a samim tim i bolnija.

Nadalje se prilikom hodanja i nošenja neadekvatne obuće, ova promena pritiska, a ona pritiska i nerve ispod zadebljanja, te je tako jedan od osnovnih simptoma veoma jak bol koji ugrožava hodanje, ali i psihičko stanje pacijenta. Bol se može javiti i pri promeni vremena, a kurje oko često može i da se inficira te da vodi u nove probleme poput limfangitisa i flegmone.

Koža je u početku obično veoma crvena i bolna na mestu gde će se kurje oko pojaviti. Njegovo središte, koje se još naziva i koren kurjeg oka, proteže se dublje u kožu i izuzetno je bolno, a osobito kako ono biva sve tvrđe i trpi pritisak i trenje podloge ili neudobne obuće. Smatra se da je ovaj koren i osnovna razlika između žulja i ove pojave, te da ga je upravo zbog toga veoma teško ukloniti – jer je u slučaju kurjeg oka potrebno ukloniti njegov koren. Sve dok se koren nalazi duboko u koži, kurje oko i dalje postoji.

loading...

Ove tvrde kurje oči karakteristične su za tabane, dok se između prstiju javljaju nešto mekše promene, zbog većeg vlaženja i toplije sredine između prstiju usled znojenja. Kurje oči se mogu javiti na jednom ili više mesta istovremeno, a mogu biti praćene i otokom. Svaki od gore navedenih simptoma umnogome narušava kako privatni, tako i društveni život osobe, delujući veoma opterećujuće i na psihičko stanje obolelog.

Lečenje kurjeg oka

Verovetno ste već čuli mnoge ljude koji pate od ovog problema kako se žale da ni na koji način ne uspevaju da otklone kurje oči. Postoje brojni recepti kako u narodnoj medicini, tako i oni apotekarski spravljani, pa i razne masti, hanzaplasti i trakice koje vam u tome mogu pomoći. Mi ćemo pokušati da vam prikažemo što više načina koji će vas uputiti u proceduru zvanu – kako ukloniti kurje oko.

Prirodni lekovi za kurje oči

Kada su u pitanju prirodni lekovi, narodna medicina i za ovaj problem ima mnogobrojna rešenja. Neka od njih vam navodimo u nastavku teksta.

Propolis

Na prvom mestu pominjemo propolis kao veoma efikasan lek protiv kurjeg oka. Propolis koji je kvalitetan možete nabaviti kod bilo koje osobe koja se bavi pčelarstvom. Komad propolisa svakodnevno zagrevajte i stavljajte na kurije oko, a potom zavijte flasterom ili kakvom gazom. Za oko 7 dana očekujte vidljive rezultate. Kurije oko nestaće kao rukom odnešeno.

Smokva

Deluje pomalo čudno, ali smokva se smatra jednim od najdelotvornijih lekova iz prirode kada je u pitanju rešavanje ovog problema. Ono što je važno jeste da smokve budu sveže, te da ih presečete na pola i prislonite i privijete presečeni deo na predeo kurjeg oka. Tako prenoćite, a izutra možete oprati noge vrelom vodom, tj potopiti ih u istu. Videćete kako je kurije oko omekšalo i da možete i sami sa lakoćom da ga uklonite. Za kurje oko na tabanu biće vam verovatno potrebno više tretmana, jer je ono tvrđe, pa se preporučuje i ponavljanje postupka nekoliko dana za redom.

Jabukovo sirće i crni luk

Nadalje, namirnice koje definitivno imate u svom domu, a koje vam mogu pomoći da rešite ovaj problem, jesu sirće i crni luk. Ovo je takođe jedan od postupaka za koji se smatra da najefikasnije otklanja problem kurijeg oka, tj u celini, te da je veoma lako izvaditi i sam njegov koren nakon toga. Sve što je potrebno jeste da glavicu crnog luka presečete na pola, te da je prelijete jabukovim sirćetom koliko da ogrezne, ne više.

Luk bi trebalo da odstoji oko 4 sata, da upije sirće. Ovaj postupak najbolje je izvoditi pred spavanje, jer se tada luk stavlja na predeo kurjeg oka i previja. Izutra se noge operu u toploj vodi. Kao i sa svakim drugim postupkom, i sa ovim prirodnim lekovima se mora biti uporan te se primenjivati nekoliko dana uzastopno, kako bi se zadebljanje na tabanu i njegov koren razmekšali i mogli što lakše i efikasnije otkloniti.

Prah slatkog korena i ricinusovo ulje

Za ovaj problem rešenje može dati i pasta napravljena od dva veoma lekovita sastojka. To su pre svega slatki koren, koji se stavlja u prahu, jedna kašičica, a potom se u njega nakapa nekoliko kapi ricinusovog ulja, koliko da se dobije smesa u vidu paste koja će se stavljati na kurje oko izutra i uveče, dakle dva puta na dan. Smesu nanosite na izmenjeno mesto u debljem sloju, a potom pričvrstite flasterom. Nakon primene noge se operu. I ovaj postupak ponavlja se nekoliko dana, dok kurje oko ne bude moguće sasvim ukloniti.

Čuvarkuća

Jedan od najboljih recepata, koji se u poslednje vreme najviše koristi i nalazi najširu primenu u rešavanju ovog problema, koja je istovremeno i veoma uspešna, jeste biljka čuvarkuća. Čuvarkuća za kurje oko koristi se tako što se uzme jedan njen listić i skine se njegova tanka opna koja ga okružuje. Listić čuvarkuće stavljati svakodnevno i ujutru i uveče na izmenjeno mesto. Naročito je bitno njegovo delovanje noću, jer je tada noga van obuće i ne trpi pritisak, a koža diše.

Aspirin i alkohol

Ova kombinacija delotvorna je za mnoge bolesti koje se mogu izlečiti preko kože, jer se od nje prave idealne obloge za mnoge organske tegobe, pa i za boljku zvanu kurje oko. Prah od 10 apirina se sameša sa 250 ml rakije komovice ili medicinskog alkohola iz apoteke, pa se na gazu nakapa i koristi za previjanje kurjeg oka svako jutro i veče.

Ostali prirodni sastojci i melemi za terapiju kurijeg oka

Postoje još i mnogi drugi sastojci iz prirode za lečenje ove tegobe, i svaki od njih se smatra podjednako delotvornim, ukoliko ste uporni u reševanju ovog bolnog problema. Tu su razno voće i povrće, trave, sveže i isitnjene, ili pak suve, u kombinaciji sa raznim lekovitim uljima i drugim sastojcima iz kuhinje.

Tako, pominje se i beli luk kao idealan za terapiju ovog problema. Njega možete sitno iseckati i pomešati sa malo sirćeta, a potom priviti na kurje oko i zalepiti flaster. Ostavite da stoji preko noći, a ujutru operite svoja stopala.

Tu su još i kora od banane, koju privijate da stoji preko noći, prilepljenu flasterom, te da svojim unutrašnjim delom razori kurje oko. Suvo grožđe takođe je pogodno da, kada ga presečete na pola, njegovim presečenim delom previjate mesto bolnog žulja. Tu je i limun, koji se može koristiti tako što se unutrašnjodt njegove kore privija na kurje oko te ostavlja da stoji preko noći, ali se i njegov sok može koristiti tako što se u njega umoči komad vate koji se privija na izmenjeno mesto i lepi flasterom.

U narodnoj medicini često se, kao i te kako koristan lek, koristi i melem od nevena. Ovaj melem nanosi se dva do tri puta tokom dana i veoma efikasno deluje na problem zvan kurje oko. Takođe, možete samostalno kod kuće spravljati i melem od rotkve i rena. Kombinaciju narendane rotkve i korena rena, privijajte svako jutro i veče i držite na kurjem oku oko dva sata. Prethodno, izmenjeno bolno mesto premažite maslinovim uljem, a zatim ovu mešavinu nanesite i privijte gazom.

U terapiji ovog problema mogu vam pomoći i narendani krompir koji stavljate na stopala i ostavljate da odstoji preko noći, zatim listovi biljke bršljan koje sveže stavljate na kurje oko. Tu su i polovine suve šljive koje se ostavljaju da prenoće pričvršćene flasterom, ali i neizostavna lekovita aloje vera koja ima ulogu i u ovom segmentu ljudskog zdravlja.

Putem raznih on-line sajtova mogu se poručiti i najraznovrsnije kreme i melemi za uklanjanje kurjeg oka koji su spravljani na bazi bilja. Jedan od takvih jeste i veoma popularni staroplaninski melem. Još jedan od recepata koji potiče od davnina a dobijen je po preporuci vojnika koji su tokom služenja vojske patili od ovog problema, jeste i da se na kurje oko svakodnevno, kada god je to moguće maže suva, obična školska kreda, te da će ona rešiti ovaj problem u veoma kratkom roku.

 

Savremena medicina u lečenju kurjeg oka

Već smo pomenuli da i savremena medicina nudi razne preparate za lečenje kurjeg oka. Neki od njih dostupni su u vidu biljnih preparata, te sadrže i neke od gore pomenutih materija, a dostupne su u vidu raznih ulja, krema i masti protiv kurjih očiju.

Ipak danas najzastupljeniji proizvod na tržištu jeste flaster za kurje oko. On deliuje tako što na prvom mestu uklanja bol koja je uzrokovana pritiskom i trenjem, a isto tako efikasno uklanja i kurje oko. Svojim aktivnim sastojcima koji deluju iz jastučića flastera, a sastoje se pre svega iz salicilne kiseline, flaster omekšava kurje oko te tako omogućava njegovo uklanjanje. Flaster se primenjuje tako što se na prethodno očišćeno i suvo kurje oko nalepi svojim mekanim srednjim delom. Drži se tako dva dana, a potom se menja novim.

Nakon 4 dana upotrebe, kurje oko biće moguće ukloniti prilikom pranja nogu u toploj vodi sa malo soli ili sode bikarbone. Lagano istrljajte predeo kurjeg oka i nemojte pri tom koristiti nikakve oštre predmete, noževe ili žilete kako bi ste ga uklonili. Postupak sa flasterima ponavljajte koliko je potrebno da se kurje oko ukloni i da se povuku opterećujući simptomi. Njime se najlakše mogu ukloniti kurje oči na tabanima, kurje oko na prstu noge, osobito domalom ili na spoljašnjoj strani malog prsta, ali i na svim ostalim prstima, pa i na prstima ruku.

Ovaj proizvod dermatološki je testiran i nežan je prema vašoj koži. On će ukloniti bol, ublažiti pritisak, zaštititi vašu kožu. Flaster sadrži 0,04 grama salicilne kiseline kojom deluje. Za pakovanje od 8 flastera potrebno je izdvojiti oko 200 dinara.

Pored njega postoje još i brojne druge metode, gde pored veoma reklamiranih preparata koje možete naći u apotekama, a bazirani su na salicilnoj kiselini, te deluju kao keratolitici, postoji i uklanjanje kurjeg oka hirurškim metodama, skalpelom, bez krvi i u prisustvu dermatologa. Ipak, uklanjanje kurjeg oka preparatima na bazi salicilne kiseline ne prija baš svima, a osobito osobama sa dijabetesom. Ove osobe imaju problem sa cirkulacijom na nogama, koja je i te kako usporena i oštećena, te se kod njih mora voditi posebno računa kada je terapija i pristup lečenju ovog oboljenja u pitanju. Oni su iz tih razloga i populaciona grupa koja je veoma sklona infekcijama ove žuljevite promene.

U poslednje vreme razvile su se i laserske metode za uklanjanje kurjeg oka i to su u upotrebi CO2 laser i erbijski laser. Smatra se da se ovom metodom efikasno i brzo, u roku od 5 minuta, pod lokalnom anestezijom uklanja problem, ali i bol, te pacijent veoma brzo oseti veliko olakšanje. Takođe, posle primene ove metode lečenja, na mestu kurjeg oka ostaje manja lezija koja zahteva redovno previjanje, do zarastanja, uz eventualno nanošenje kakve kreme, po savetu lekara.

Kurje oko na dlanovima i prstima ruku

Pojava ovog problema na prstima ruku i dlanovima je retka, međutim, ne i nemoguća. Kako je po svojstvu slično žuljevitim promenama, kurje oko se može javiti usled svih onih radnji koje dovode do pojave žuljeva. To su obično naporni i zahtevni fizički poslovi koji zahtevaju veliko angažovanje ruku, nošenje kakvih alata za rad, teškog tereta, ali i oni lagani poslovi koji zahtevaju angažovanje prstiju uz upotrebu alatki, kakvo je na primer baštovanstvo.

Prilikom obavljanja takvih poslova, koji zahtevaju nošenje alata i rad sa istim, a moraju se obavljati svakodnevno, savetuje se nošenje rukavica koje služe za zaštitu na radu. Pri tom, veoma je važno da i same rukavice budu od adekvatnog materijala i udobne, jer i one mogu pomoći nastanku kurjeg oka na dlanovima i prstima ukoliko podstiču znojenje ruku.

Prevencija nastanka kurjeg oka

Kao i za bilo koju drugu bolest u medicini, prevencija jeste pola zdravlja u sprečavanju njene pojave. Tako je i za kurje oko od osobito velike važnosti prevencija, tj adekvatna nega stopala, ali i ruku. Na prvom mestu to podrazumeva nošenje adekvatne obuće i odeće, anatomske, kvalitetne, adekvatnih čarapa, pamučnih, kao i svakodnevno pranje nogu i redovno menjanje čarapa.

Ako ste u mogućnosti pripremite za svoja stopala kakvu kvalitetnu kupku i odmarajte ih makar uveče. Možete ih namazati i kremom i masirati ih, ali je od velike važnosti da ih održavate suvim. Redovno režite nokte i to na pravilan način, a koristite i kamen i specijalne turpije za pete kako biste otklonili mrtve slojeve kože. Tako ćete izbeći da vaše noge budu suve i ispucale i da koža zadeblja, te da se na njoj pojave žuljevi. Dovoljno je da u lavor sa toplom vodom naspete malo soli ili pak sode bikarbone i limuna, ili eventualno malo kupke ili sapuna, te da ih svake večeri ostavite 20ak minuta da odmaraju u lavoru. Nakon toga ih dobro prebrišete i prosušite, možete i na vazduhu, namažite kremom koja hidrira i obujete pamučne čarape.

Obuća koju nosite mora biti adekvatna, anatomska. Ukoliko imate problema sa stopalima, sa hodom i deformitete na istim, možete ih lečiti ili makar pomoći u terapiji kakvim specijalnim ulošcima za obuću. Izbegavajte kontinuirano nošenje visokih potpetica, cipela na špic, ali isto tako i preširoku obuću po kojoj će vaša stopala šetati i udarati o njene zidove. Savetuju se i posete pedikiru i manikiru, uz naravno visoku dozu higijenskih uslova i kvalitetnog rada, kako se problem ne bi pogoršao.

Ukoliko se kurje oko pojavi, nemojte odmah posegnuti za žiletima, turpijama, makazama ili noževima, već se posavetujte sa lekarom o najboljoj metodi za njegovo uklanjanje.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: