Cistitis, upala mokraćnog mehura, bešike – uzrok, simptomi i lečenje

Infekcije urinarnog trakta su uobičajene kod žena, s obzirom na to da se preko 6 miliona pacijentkinja godišnje javi zbog ovih problema samo u SAD-u. Cistitis ili infekcija bešike predstavlja glavno obeležje ovih infekcija.

Povezane tegobe uključuju pijelonefritis, koji se odnosi na infekciju gornjeg urinarnog trakta; bakteriuriju, koja se odnosi na prisustvo bakterija u urinu; i kandiduriju, koja se odnosi na gljivičnu infekciju u urinu.

Znaci i simptomi infekcije urinarnog trakta

Simptomi i znaci urinarne infekcije kod odraslih su sledeći:

 • disurija;
 • urgentnost i učestalost uriniranja;
 • osećaj da vam je bešika puna i manja abdominalna nelagodnost;
 • suprapubična osetljivost;
 • bol u slabinama;
 • krv u urinu;
 • groznica, drhtavica i slabost (može se primetiti kod pacijenata sa cistitisom, ali je učestalija kod pacijenata sa infekcijom gornjeg urinarnog trakta).

Dijagnoza

Dijagnostičke studije za infekcije urinarnog trakta sastoje se od Dipstick metode (tračica se ubaci u čašu sa urinom, pa se odmah vidi promena boje; tako se određuju biohemijski parametri), urinokulture i sedimenta urina.

Dipstick metodom se utvrđuje leukocitna esteraza. Ona upućuje na piuriju ili gnojnu upalu. Potom, utvrđuje se količina nitrita jer oni nastaju konvertovanjem nitrata pod dejstvom bakterija u urinu.

Analiza sedimenta urina se radi tako što se centrifugira uzorak urina, a potom se boji posebnim Gram bojenjem i gleda kroz mikroskop. Rezultati ove analize su dostupni za par sati.

Testom urinokulture i analizom, utvrđuje se vrsta prisutne bakterije.

Najčešće bakterije koje se pronalaze su Ešerihija koli, Proteus mirabilis i Enterobakter.

Pored analize uzorka urina, potrebno je uraditi i krvnu sliku, ultrazvuk i biohemijske analize.

loading...

Kod žena sa kliničkim nalazom koji sugeriše prisustvo urinarne infekcije, mikroskopski nalaz urina može indikovati infekciju čak i kada je esteraza leukocita uz pomoć Dipstick metode negativna.

Piurija se obično utvrđuje merenjem i brojanjem leukocita u svežem urinu, korišćenjem hemocitometarske komore (više od 10 belih krvnih zrnaca po ml je abnormalno).

Drugi nalazi:

 • mikroskopska hematurija je prisutna u 1/2 slučajeva cistitisa;
 • nizak stepen proteinurije je uobičajen;
 • pozitivan test nitrata je veoma specifičan za urinarne infekcije, ali se pojavljuje samo kod 25% pacijenata.

Infekcije urinarnog trakta su, kao što smo već rekli, vrlo česte kod žena, a cistitis predstavlja glavni deo ovih infekcija. Infekcija urinarnog trakta se definiše kao značajna bakteriurija kada se postavljaju simptomi cistitisa ili pijelonefritisa.

Ešerihija koli uzrokuje većinu nekomplikovanih slučajeva cistitisa. Među patogenima odgovornim za cistitis su i Staphylococcus saprophyticus, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumonia ili Enterococcus faecalis.

Pretpostavljena dijagnoza nekomplikovanog cistitisa može biti postavljena na osnovu nalaza o istoriji bolesti i na osnovu fizičkog pregleda zajedno sa analizama urina. Nužna je adekvatna kolekcija specimena.

Uspešno hitno lečenje uključuje selekciju odgovarajuće antibakterijske terapije sa savetima o nezi. Oralna terapija sa antibioticima koji su efikasni protiv gram-negativnih bakterija je glavna terapija za pacijente sa cistitisom.

Patofiziologija

Urinarni trakt je normalno sterilan. Nekomplikovana infekcija urinarnog trakta uključuje bešiku domaćina bez osnovnih bubrežnih, metaboličkih ili neuroloških bolesti.

Cistitis predtavlja mukoznu invaziju bešike koja uglavnom nastaje ulaskom koliformnih bakterija (Ešerihija koli, npr.) koje naseljavaju periuretralno-vaginalni introitus i izlaze u bešiku putem uretre.

Zbog toga što seksulani odnos može promovisati ovu migraciju, cistitis je uobičajen kod inače zdravih mladih žena. Generalno, urin je dobar medijum za ove kulture. Faktori koji nisu povoljni za rast bakterija uključuju nizak pH (5.5 ili manje), visoku koncentraciju uree i prisustvo organskih kiselina dobijenih putem ishrane koja uključuje voće i proteine. Organske kiseline povećavaju kiselost urina.

Akutni uretritis VS cistits

Simptomi akutnog uretritisa se preklapaju sa simptomima cistitisa, uključujući akutnu disuriju i urinarnu kolebljivost. Groznica može biti komponenta sindroma koji su povezani sa uretritisom, ali se retko primećuje kod akutnog cistitisa. Uretralno pražnjenje je mnogo više sugestivno kod uretritisa, dok su simptomi vezani za bešiku, kao hitnost, poliurija i nekompletno pražnjenje, više konzistentni sa cistitisom.

Preovlađujuće tegobe kod akutnog cistitisa vezane su za upaljenu mukozu bešike. Konstitucionalni simptomi, kao što su groznica, mučnina, anoreksija, su retki i blagi.

Cistitis

Cistitis je zapaljenje bešike. Upala je medicinska situacija u kojoj je deo vašeg tela/organizma iritiran, crven ili otečen.

U većini slučajeva, uzrok cistitisa je infekcija urinarnog trakta. Infekcija urinarnog trakta se dešava kada bakterija ulazi u bešiku i uretru i počinje da se razmnožava. To se može dogoditi i sa bakterijama koje se prirodno nalaze u našem telu, ako dođe do njihovog disbalansa. Tada ove bakterije vode do infekcije i uzrokuju upalu.

Cistitis ne dolazi uvek kao posledica infekcije. Na primer, određeni lekovi ili proizvodi za higijenu mogu izazvati inflamaciju. Lečenje cistitisa zavisi od pravog uzroka. Mnogi slučajevi cistitisa su akutni ili se iznenada pojavljuju. Intersticijski cistitis može biti hronični ili dugotrajni.

Cistitis može pogoditi bilo koga, ali se najčešće javlja kod žena.

Koji su simptomi cistitisa?

Simptomi cistitisa mogu uključivati:

 • čestu hitnu potrebu za uriniranjem;
 • neizdrživu potrebu za uriniranjem nakon što ste upravo ispraznili bešiku;
 • mutan urin ili urin jakog mirisa;
 • blagu groznicu;
 • krv u urinu;
 • bol tokom seksualnog odnosa;
 • osećaj pritiska ili punoće bešike;
 • bolove u abdomenu ili leđima.

Ako se infekcija bešike raširi na bubrege, to onda može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Uzroci cistitisa

Tip cistitisa zavisiće od uzroka koji ga je izazvao. Mogući uzroci pojave cistitisa uključuju:

 • infekciju urinarnog trakta;
 • uzimanje određenih lekova;
 • izloženost terapiji zračenja;
 • stalnu upotrebu katetera;
 • iritantne higijenske proizvode.

Tipovi cistitisa

Cistitis može biti akutni ili intersticijski. Akutni cistitis je tip cistitisa koji se pojavljuje iznenada. Intersticijski cistitis je hroničan i dugotrajan i on utiče na više slojeva bešike. I akutni i intersticijski cistitis imaju niz mogućih uzroka. Uzrok cistitisa određuje vrstu.

Tipovi mogu biti:

Bakterijski cistitis, koji se javlja kada bakterija uđe u uretru ili bešiku i izazove infekciju. Ovo takođe može nastati i kada dođe do disbalansa bakterija koje se prirodno nalaze u vašem organizmu. Infekcija dovodi do cistitisa ili zapaljenja u vašoj bešici. Važno je lečiti infekciju bešike. Ako vam se infekcija proširi na bubrege, onda može doći do komplikacija.

Cistitis izazvan lekovima nastaje kada određeni lekovi izazovu upalu bešike. Lekovi prolaze kroz organizam i na kraju izlaze kroz urinarni sistem. Neki lekovi mogu nadražiti vašu bešiku dok izlaze iz organizma. Na primer, lekovi za hemoterapiju ciklofosfamid i ifosfamid mogu izazvati cistitis.

Cistitis izazvan zračenjem nastaje kada zračenje koje se koristi za ubijanje ćelija raka i smanjivanje tumora, uništi zdrave ćelije i tkiva. Zračenje u karličnom području može uzrokovati zapaljenje bešike.

Cistitis koji je posledica upada stranih tela se najčešće dešava tokom dugotrajne upotrebe katetera. Ova cev se koristi za olakšanje ispuštanja urina iz bešike kod pacijenata kod kojih nije moguća kontrola ove potrebe. Ova cev može povećati rizik od bakterijske infekcije i oštetiti tkiva u urinarnom traktu. I bakterije i oštećena tkiva mogu izazvati upale.

Hemijski cistitis nastaje kada određeni higijenski proizvodi iritiraju vašu bešiku. Proizvodi koji mogu izazvati cistitis uključuju: spermicidne gelove, dijafragme sa spermicidom, ženske higijenske sprejeve i kupke za tuširanje.

Cistitis povezan sa drugim zdravstvenim stanjima se javlja kao posledica dijabetesa, kamena u bubregu, HIV-a, uvećane prostate ili povrede kičme.

Ko je u opasnosti od cistitisa?

Cistitis je češći kod žena zbog njihove kraće uretre. Međutim, i muškarci i žene su u opasnosti da se razbole od cistitisa. Žene mogu imati veći rizik ako su seksualno aktivne, trudne, ako koriste dijafragme sa spermicidima, ako su u menopauzi ili ako koriste iritirajuće proizvode za ličnu higijenu.

Muškarci mogu biti u povećanom riziku ako imaju uvećanu prostatu zbog zadržavanja urina u bešici.

Faktori rizika koji su zajednički i za muškarce i za žene uključuju:

 • trenutnu ili nedavnu infekciju urinarnog trakta;
 • radioterapiju;
 • hemoterapiju;
 • upotrebu katetera;
 • dijabetes;
 • kamen u bubregu;
 • HIV;
 • povredu kičme;
 • ometan protok urina.

Akutni cistitis

Akutni cistitis predstavlja iznenadnu upalu bešike. Žene imaju kraću uretru, pa se ova bolest javlja češće kod njih. Bakterija Ešerihija koli je najčešći uzrok akutnog cistitisa.

Akutni cistitis predstavlja iznenadno zapaljenje bešike koje je posledica bakterijske infekcije urinarnog trakta. Iritantni higijenski proizvodi, komplikacije određenih bolesti ili reakcije na određene lekove, mogu takođe uzrokovati akutni cistitis.

Terapija akutnog cistitisa izazvanog bakterijama uključuje antibiotike. Lečenje neinfektivnog cistitisa zavisi od osnovnog uzroka.

Koji su simptomi akutnog cistitisa?

Simptomi akutnog cistitisa dolaze iznenada i mogu biti veoma neprijatni. Najčešći simptomi uključuju:

 • čestu i veliku potrebu za uriniranjem čak i nakon pražnjenja bešike (hitnost pražnjenja);
 • pečenje prilikom uriniranja (disurija);
 • snažan miris urina;
 • mutan urin;
 • osećaj pritiska, punoće bešike ili grčeva u donjem delu stomaka;
 • malu groznicu;
 • drhtavicu;
 • prisustvo krvi u urinu.

Šta izaziva akutni cistitis?

Urinarni sistem se sastoji iz bubrega, uretre (mokraćne cevi), mokraćne bešike i mokraćovoda. Bubrezi filtriraju otpad iz krvi i stvaraju mokraću. Mokraća zatim putuje kroz mokraćovode do bešike. Bešika čuva urin sve dok ne budemo spremni da uriniramo. Urin zatim putuje kroz mokraćnu cev ili uretru.

Najčešći uzrok akutnog cistitisa je infekcija bešike izazvane bakterijom Ešerihija koli. Bakterija ulazi u uretru, a zatim putuje do bešike. Jednom kada se nađe u bešici, bakterija se zalepi za njene zidove i kreće da se razmnožava. Ovo dovodi do zapaljenja tkiva koje oblaže bešiku. Infekcija se takođe može proširiti na bubrege.

Iako su infekcije najčešći uzroci akutnog cistitisa, nekoliko drugih faktora može dovesti do inflamacije bešike i donjeg urinarnog trakta. Ovi faktori podrazumevaju:

 • određene lekove, posebno hemoterapijske lekove ciklofosfamid i ifosfamid;
 • zračenje u karličnom području;
 • dugotrajnu upotrebu katetera;
 • osetljivost na određene proizvode, kao što su higijenski sprejevi za žene, spermicidni gelovi ili losioni;
 • komplikacije drugih zdravstvenih stanja, uključujući dijabetes, kamen u bubregu ili uvećanu prostatu.

Koji su faktori rizika za razvijanje akutnog cistitisa?

Žene su više sklone da razviju akutni cistitis nego muškarci, zbog toga što je njihova uretra kraća i bliža analnoj regiji, koja može biti stecište štetnih bakterija. Ovo omogućava bakterijama da lakše dođu do bešike. Više od polovine ženske populacije iskusi urinarnu infekciju makar jednom u životu.

Sledeći faktori takođe mogu povećati rizik od akutnog cistitisa:

 • seksualna aktivnost;
 • korišćenje određene vrste kontraceptivnih sredstava kao što su dijafragme i spermicidni agensi;
 • brisanje genitalija od nazad prema napred nakon odlaska u toalet;
 • menopauza, jer estrogen izaziva promene u urinarnom traktu koji vas čine podložnim za infekciju;
 • urođene abnormalnosti u urinarnom traktu;
 • prisustvo kamena u bubregu;
 • uvećana prostata;
 • česta i dugotrajna upotreba antibiotika;
 • prisustvo bolesti koja oštećuje imuni sistem;
 • prisustvo dijabetesa;
 • trudnoća;
 • upotreba katetera.

Kako se vrši dijagnoza akutnog cistitisa?

Vaš lekar će vam postavljati pitanja o istoriji bolesti. Obavezno obavestite svog lekara kada su vam počeli simptomi i da li ih je nešto pogoršalo. Takođe, obavestite svog lekara ako uzimate neke lekove ili ste trudni.

Vaš lekar može preporučiti sledeće testove i analize:

 • analizu urina; ako vaš doktor sumnja na infekciju, verovatno će zatražiti uzorak urina za testiranje na bakterije ili krva zrnca; zatražiće urinokulturu kako bi identifikovao vrstu bakterije koja izaziva infekciju;
 • cistiskopiju; vaš lekar će ubaciti tanku cev sa svetlom i kamerom (cistoskop) u vašu bešiku kroz vašu uretru kako bi pogledao urinarni trakt i potražžio znake upale;
 • ultrazvuk.

Kako se leči i tretira akutni cistitis?

Tretman uključuje ispijanje antibiotika u trajanju od tri do deset dana ako je cistitis izazvan bakterijskom infekcijom. Vaši simptomi će verovatno nestati za dan ili dva, ali je važno nastaviti sa ispijanjem antibiotika onoliko koliko vam je prepisano. Važno je osigurati uslove da infekcija potpuno nestane i da se ne pojavi ponovo. Lekar vam može prepisati i lekove protiv urinarnih bolova, poput fenazopiridina, ukoliko osećate jake bolove u prvih nekoliko dana.

Lečenje neinfektivnih vrsta akutnog cistitisa zavisi od tačnog uzroka. Na primer, ako ste alergični ili osetljivi na određene hemikalije ili proizvode, najbolje lečenje podrazumeva potpuno izbegavanje ovih proizvoda. Lekovi protiv bolova su dostupni za lečenje cistitisa uzrokovanih hemoterapijom ili zračenjem.

Upravljanje simptomima

Ako doživljavate simptome akutnog cistitisa, možete olakšati neugodnost kod kuće dok čekate da antibiotici počnu da deluju. Neki saveti za suočavanje sa ovom bolešću kod kuće uključuju:

 • ispijanje velike količine vode;
 • uživanje u toplim kupkama;
 • zagrevanje abdomena termoforom;
 • izbegavanje kafe, sokova od citrusa, začinjene hrane i alkohola.

Mnogi ljudi piju sok od brusnice ili uzimaju suplemente sa ekstraktom brusnica kako bi sprečili ili olakšali simptome.

Koje su komplikacije vezane za akutni cistitis?

Većina slučajeva akutnog cistitisa se leči antibioticima. Međutim, trebalo bi potražiti hitnu medicinsku pomoć ako imate bilo kakav simptom bubrežne infekcije. Simptomi bubrežne infekcije uključuju:

 • jak bol u leđima ili na bokovima (bolovi u slabinama);
 • groznicu;
 • drhtavicu;
 • mučninu;
 • povraćanje.

Šta možete uraditi kako biste preventivno delovali na pojavu akutnog cistitisa?

Ne možete uvek sprečiti akutni cistitis, ali možete delovati preventivno i na taj način smanjiti rizik od ulaska bakterija u uretru.

Pijte puno vode koja će vam pomoći da češće urinirate i izbacite eventualne bakterije iz svog urinarnog trakta pre nego što startuje infekcija.

Urinirajte što je pre moguće nakon seksualnog odnosa.

Brišite se od napred prema pozadi nakon velike nužde kako biste sprečili širenje bakterija iz analnog predela na uretru.

Izbegavajte korišćenje ženskih proizvoda za higijenu koji mogu iritirati uretru.

Održavajte ličnu higijenu i perite svoje genitalije svakodnevno.

Izbegavajte dijafragme i spermicidne gelove.

Nemojte trpeti kad vam se ide u toalet, tj. kad imate potrebu da urinirate.

Intersticijski cistitis

Intersticijski cistitis je kompleksno stanje koje se identifikuje hroničnom upalom bešike i njenih slojeva mišića. Simptomi su sledeći:

 • bubrežni i abdominalni bol i pritisak;
 • učestalo mokrenje;
 • hitnost uriniranja, čak i nakon što ste upravo ispraznili bešiku;
 • inkontinencija (slučajno curenje urina).

Nelagodnost može varirati od blage senzacije do teškog osećaja peckanja i pečenja. Neki ljudi imaju i periode remisije.

Intersticijski cistitis je poznat i kao sindrom bolne bešike ili hronični karlični bol.

Koji su simptomi intersticijskog cistitisa?

Pacijent može iskusiti jedan ili više simptoma:

 • hroničan ili povremeni bol u karlici;
 • pritisak ili nelagodnost u karlici;
 • urgentnu potrebu za uriniranjem;
 • često uriniranje i noću i danju;
 • bol tokom seksualnog odnosa.

Vaši simptomi se mogu razlikovati iz dana u dan, a možete doživeti i period bez simptoma. Simptomi se mogu pogoršati ako razvijete infekciju urinarnog trakta.

Šta izaziva intersticijski cistitis?

Tačan uzrok intersticijskog cistitisa nije poznat, ali istraživači pretpostavljaju da nekoliko faktora može oštetiti sloj koji oblaže bešiku i tako izazovu poremećaj. Ovi faktori podrazumevaju:

 • traumu tkiva bešike zbog hirurške procedure ili slično:
 • prekomerno istezanje bešike, obično zbog dugog perioda nepražnjenja;
 • oslabljene ili disfunkcionalne mišiće donjeg dela karlice;
 • autoimune bolesti;
 • često ponavljane bakterijske infekcije;
 • preosetljivost ili upalu karličnih nerava;
 • traumu kičmene moždine.

Mnogi ljudi sa intersticijskim cistitisom imaju sindrom nervoznih creva ili fibromijalgiju.

Neki istraživači veruju da intersticijski cistitis može biti deo generalizovanog inflamatornog poremećaja koji pogađa više sistema organa. Naučnici takođe istražuju mogućnost da ljudi mogu naslediti genetsku predispoziciju za intersticijski cistitis.

Istraživanja su u toku kako bi se odredio pravi uzrok i razvilo efikasno lečenje.

Kako se dijagnostikuje intersticijski cistitis?

Ne postoje testovi koji se mogu koristiti za definitivnu dijagnozu intersticijskog cistitisa. Stoga, mnogi slučajevi budu nedijagnostikovani. Zbog toga što intersticijski cistitis deli mnoge iste i slične simptome sa drugim poremećajima bešike, vaš lekar će prvo morati da ih izdvoji i prepozna. Ovi drugi poremećaji uključuju:

 • infekcije mokraćnih puteva;
 • rak bešike;
 • hronični prostatitis (kod muškaraca);
 • sindrom hroničnog karličnog bola (kod muškaraca);
 • endometriozu (kod žena).

Intersticijski cistitis će vam biti dijagnostikovan kad vaš lekar utvrdi da vaši simptomi nisu znak nijednog od ovih poremećaja.

Potencijalne komplikacije

Intersticijski cistitis uzrokuje nekoliko komplikacija, uključujući:

 • redukovan kapacitet bešike zbog zadebljanja zidova bešike;
 • loš kvalitet života kao rezultat čestog uriniranja i bola;
 • barijere kada su u pitanju veze, odnosi i seksualna intima;
 • probleme sa samopouzdanjem i osećajem srama u društvu;
 • probleme sa spavanjem;
 • anksioznost i depresiju.

Kako se leči intersticijski cistitis?

Ne postoji lek niti definitivni tretman za intersticijski cistitis. Mnogi ljudi koriste kombinaciju lekova i načina lečenja, a vi možete probati nekoliko pristupa pre nego što se odlučite za terapiju koja pruža najviše olakšanja. Lečenje može obuhvatati:

Lekove poput Pentosanpolysulfate sodium-a (Elmiron). Doktori ne znaju tačno kako pentosan deluje, ali može pomoći da se obnovi tkivo u zidovima bešike.

Nesteroidne antiinflamatorne lekove, uključujući ibuprofen, aspirin, naproxen za bolove i upalu.

Triciklične antidepresive kako bi se vaša bešika opustila i kako bi prestao bol.

Antihistaminike za smanjenje hitnosti uriniranja i učestalosti uriniranja.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: