Ujed pauka – šta uraditi

Pauci! Ta mala stvorenja koje uglavnom niko ne voli. A kako bi i mogao. Toliko puta su nam pauci i svrab koji ostavljaju nakon ujeda ukrali deo sna ili bar trenutno pokvari raspoloženje.

Među 400.000 vrsta paukova koji postoje na svetu, imamo tu sreću da živimo na delu planete gde uglavnom žive pauci koji ne bi trebalo da nam stvaraju veće probleme. Najpoznatiji pauci su kućni pauci, ti mali neprijatelji koji vrebaju iz uglova sobe i to najviše kad smo sigurni da se neće pojaviti. Napadaju uglavnom noću a preko dana se jako teško uočavaju.

Većina uboda pauka i drugih insekata je potpuno bezopasna i ne utiče na funkcionisanje i zdravlje čoveka. Neki ujedi često ostanu ne primećeni, izuzev onih koji izazivaju nesnosan i neprijatan svrab. Neki ujedi pak mogu izazvati alergijske reakcije i veće probleme za čoveka.

Mnoge ubode od različitih insekata pripisuju se pauku iako to nije slučaj. Najopasnije alergijske reakcije se javljaju kada se ubod pojavi u predelu glave i vrata.

Ujed pauka

Ujed pauka može da prouzrokuje niz neželjenih reakcija samog organizma, poput mučnine i bolova u stomaku i glavi, preko grčenja samih mišića ili preteranog znojenja.

ujed-pauka-sta-uraditi

Kod ujeda pauka dešava se i da dođe do ukočenosti onog dela tela na kome je ujed nastao kao i da se pojave plavi, crveni i beli kružići u vidu osipa koji sa sobom nose svrab.

Ovakve reakcije su normalne kod ujeda kućnih paukova.

Alergija se lako uocava- vrlo brzo nakon ujeda javlja se najpre crvenilo, praćeno otokom i bolovima.

Otok može biti u prečniku veći i od 10 cm i traje duže od 24h nakon što nas je pauk ujeo.

loading...

U najtežim slučajevima, javlja se osip i crvenilo po čitavom telu, kao i otok mekih tkiva, ždrela, grla, prepona pa čak i genitalija.

Postoje insekti koji grizu i insekti koji bodu. Kod ovih prvih bol je manji, ali je zato primetnije crvenilo i otok samog mesta uboda, dok je kod insekta koji bodu bol neuporedivo intenzivniji i jači.

U uobičajnim slučajevima bol i reakcije prestaju u roku od dva dana, pa ukoliko se taj period produži to može biti signal da biste trebali da se javite svom lekaru.

U daljem tekstu otkrićemo vam par korisnih saveta koji će vam pomoći da prevaziđete ubod pauka i smanjiti bol i otok.

Odmah nakon uboda

Neposredno nakon uboda pauka preporučuje se da očistite mesto ujeda veoma blagim sapunom i vodom. Nakon toga nanesite na mesto ujeda hladnu oblogu koja će delovati momentalno i smanjiti otok.

Ako vas je pauk ujeo za ekstremitete, ruku ili nogu preporučuje se da ekstremiteti budu podignuti. Prema potrebi možete popiti i lek za bolove, ali to važi za osobe sa izuzetno niskim pragom tolerancije na bol.

Voda ili led

Ono što nam je u većini slučajeva najdostupnije a što trenutno pomaće su voda i led. Mesto uboda možete hladiti mlazom hladne vode ili kockicom leda iz frizidera koju možete obmotati običnom kesom radi lakše upotrebe. Led pomaže da otok splasne i samim tim se efikasno smanjuje i svrab. 

Lečenje uboda sodom bikarbonom

Soda bikarbona je neizostavni sastojak svakog domaćinstva pa nju možete upotrebiti za prvu pomoć prilikom uboda pauka.

Dovoljno je da malo sode bikarbone pomešate sa vodom i napravite pastu koju ćete naneti na mesto uboda.

Lečenje uboda mlekom i vodom

Ova kombinacija na zvuči čudno, ali je efikasna i dokazano smanjuje svrab. Dovoljno je da pomešate kašiku mleka i jednu kašiku vode i natopite tkaninu kojom ćete kasnije prelaziti preko mesta ujeda.

Pored toga što će vam pomoći da svrab nestane, pomoćiće i tako što će otkloniti bol.

Med

Mnogi dermatolozi predlažu med kao najefikasniji lek za kožu. Med je potrebno direktno staviti na ubodno mesto i dokazano je da pomaže kod svraba tako što potpuno umiruje kožu i uklanja grudvice oko uboda.

Pasta za zube

Ono što se takođe nalazi u kući a može pomoći kod tek nastalog uboda je pasta za zube. Uglavnom sadrži pepermint, pa će pored toga što pomaže da se svrab smiri, ohladiće mesto samog uboda i na taj način će i bol biti manja.

Sirće

Sirće sadrži nivo kiselosti koji momentalno blokira svrab i bol od ujeda.Sve što treba da uradite je da natopite čistu tkaninu u sirće i stavite sirćetnu oblogu na bolno mesto. Pošto je izuzetno specifičnog mirisa , po potrebi možete razblažiti sirće sa dve tri šoljice tople vode a učinkovitost neće biti smanjena.

Čak i miris sirćeta neće smetati ako se ispostavi da vam odsustvo svraba može omogućiti mirniji dan.

Pa, vredi pokušati.

Eterična ulja

Ono što će vas svakako više privući a ima dobru efikasnost u rešavanju problema su svakako divna eterična ulja. Uglavnom se koriste za masažu i osveženje životnog prostora pa je moguće da posedujete u svom domu neko od ulja koje vam može pomoći.

Eterična ulja smanjuju bol, opuštaju mesto na kome se ujed dogodio, pa samim tim će i natečenost tog dela biti znatno manja.

Savetuje se korišćenje lavande, kokosovog ulja (koje je inzvanredno za negu kose), kao i ulje čajevca.

Svaki dermatolog znaće da vas posavetuje koje je ulje najjefikasnije u borbi protiv ujeda.

Prednost ove metode je da eterična ulja možete da kupite bilo gde po pristupačnim cenama.

Limunov sok

Limunov sok ima još jednu prednost osim što pomaže pri svrabu, a to su njegova antibakterijska svojstva koja će nam pomoći da efikasno očistimo bolno mesto i na taj način smanjimo razvijanje bakterija.

Ali – budite pažljivi. Limunov sok nije najbolja metoda u letnjem periodu ili periodu godine u kome ima previše sunca.

U kombinaciji sa sunčevom svetlosti limunov sok može ostaviti tragove na vašoj koži u vidu fleka ili je čak izbledeti na pojedinim delovima.

Naročito povedite računa oko osetljivih predela, kao što su koža lica oko očiju ili vratni deo. 

Bosiljak

Svaka domaćica zna da je bosiljak neizostavan sastojak skoro svih dobrih jela. Ali većina ne zna da izmrvljeni bosiljak ima lekovita dejstva i smanjuje otok ukoliko se nanese na mesto uboda pauka.

Verujte u moć bosiljka, toliko puta vas nije razočarao. Dajte mu šansu.

Upotreba lekova kod ujeda pauka

Ukoliko mislite da vam ne pomažu standardni trikovi prilikom ujeda pauka, već su vam potrebni lekovi, jedini ispravni način da pomognete sebi je da se obratite svom lekaru koji će tačno utvrditi šta vam može pomoći pri lečenju.

Lekari obično preporučuju medikamente poput topikalnih kortikosteroida, retko neke druge medikamente, kao i kreme na bazi mente koji deluju direktno na mesto uboda.

Ukoliko postoje sistematske reakcije i lekar proceni da nam je život ugrožen, ponekad može doći i do momentalne hospitalizacije, što je ređi slučaj za naša podnevlja, obzirom da živimo na teritoriji koju ne naseljavaju veoma opasni paukovi poput Crne udovice.

Kako preduprediti ujed pauka?

Veoma jednostavno! Tako što ćemo ih se rešiti u našem domaćinstvu. Naseljavanje paukova  ne mora da ima veze sa time koliko često skidate paučinu i čistite svoju kuću.

Za vas imamo mali kućni trik koji će vam pomoći da se rešite paukova veoma lako: Ulje od peperminta koje se može naći u bolje snabdevenim marketima zdrave hrane treba pomešati sa malo vode i sipati u sprej-bocu. Možete iskoristiti prskalicu od preparata kojim perete vaše prozore i pločice. Potrebno je da veoma pažljivo i detaljno isprskate sve štokove vrata i prozora sa ovom magičnom smesom i sam njegov miris će odgovoriti paukove da nasele vaš dom.

Miris je prijatan, jer je menta prepoznatljiva po svom blagom mirisu, a dobit je mnogostruka : ovaj miris oteraće i glodare jer ga oni takođe ne podnose. Jeftino je, korisno i efikasno.

Stara izreka kaže: bolje sprečiti nego lečiti.

Pa, šta čekate?

Kestenje i orasi

Postoji verovanje da pauci nisu ljubitelji mirisa kestenja i oraha, i da ne ulaze u kuću ako je ispred nje postavljen kesten.Ukoliko živite u stanu možete postaviti kestenje po prostorijama, u korpice na stolu, pa će u jesenjem periodu imati i lepu ukrasnu notu.

U slobodno vreme možete se i igrati sa kestenjem, jer je odličan za reumu.

Dve funkcije u jednom tako malom kestenu. Isprobajte.

Ako imate mačku ili psa

Ako imate ljubimca poput mačke manja je verovatnoća da imate paukove u kući. Mačka u svojoj prirodi ima urođeni instinkt za lovom, pa će u nedostatku miševa juriti paukove koje će mnogo lakše uočiti od vas. To isto rade i neke vrste manjih pasa. Ne brinite se, pauci su skoro skroz bezopasni za kućne ljubimce.

Ako konzumirate cigarete

Iako konzumiranje duvana ima mnoga neželjena dejstva, dokazano je da duvan tera paukove. To naravno ne znači da vam savetujemo konzumiranje duvana, naprotiv. Postoji efikasnija zamena sa istim učinkom- drvo kedar. Ukoliko imate priliku donesite parče ovog drveta u kuću. Garantovano je da paukovi beže od njega.

Komadići citrusa

Dokazano je da pauci ne vole miris citrusnog voća poput limuna, pomorandža i grejfruta. U zimskom periodu, kada je upotreba citrusnog voća učestalija nego u ostalim periodima godine, predlažemo vam odličan trik.

Kore od iskorišćenog voća stavite u određene prostorije, ali ne zaboravite da ih menjate jer miris vremenom isparava i gubi se.

Pored toga što neće biti paukova kuća će vam predivno mirisati.

Predlažemo takođe i da komadiće kora citrusnog voća stavljate na radijator, kako bi se miris širio i bio intenzivniji a vaš životni prostor mirisao na predivne mirise prirode.

Ugodite sebi i oterajte paukove. Dupla dobit.

Zanimljivosti

Postoji posebna grupa malih paukova koja udruzenim snagama plete veliku mrezu kako bi uhvatila velike insekte. Možda niste znali, ali pauci imaju moć regeneracije. Ako pauku ispadne jedna nožica vrlo lako će stvoriti drugu. Jaja svojih mladunaca paukovi ne ostavljaju u prirodi već ih nose sa sobom i to u usnoj šupljini.

Opustite se, legenda kaže da pauci donose novac u kuću.

Svaki problem ima i svoju pozitivniju stranu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: