Šta je dobro za bubrege da se koristi?

Bubrezi su naši organi koji filtriraju toksine i otpad iz krvotoka. Pošto toksini mogu uticati na čitav organizam, nema sumnje da je podrška našim bubrezima od presudnog značaja za čuvanje ukupnog zdravlja.

Bez uravnotežene ishrane, prečišćene vode za piće i čišćenja organizma, toksini mogu da se razviju i utiču na funkciju bubrega, jetre i susednih organa. Mogu čak dovesti i do stvaranja kamena u bubregu, ali i drugih problema.

Čišćenje bubrega je jednostavan proces, a za većinu čišćenja nije potrebno iscrpno snabdevanje niti mnogo neobičnih sastojaka do kojih je teško doći.

Zapravo, samo ispijanje prečišćene vode je prvi korak ka efektivnom pročišćenju.

Međutim, voda samo obezbeđuje hidrataciju.

Sledeća četiri napitaka za čišćenje bubrega može pružiti dodatan efekat u vašem nastojanju da pokrenete rešavanje problema.

Sok od brusnice. Sok od brusnice se već godinama pominje kao dobra podrška za urinarni trakt. Istraživanja pokazuju da brusnice mogu pomoći u borbi protiv infekcija urinarnog trakta, verovatno smanjenjem adhezije bakterija do bešike i uretre. Brusnice takođe mogu biti korisne za čišćenje bubrega od viška kalcijum-osalata, jednog od glavnih krivaca za stvaranje kamena u bubregu. Pri kupovini soka od brusnice uvek izaberite vrste sertifikovane organske proizvodnje i bez dodatih šećera, konzervanasa ili veštačkih aroma; ili ga napravite sami.

Sok od cvekle. Cvekla i sok od cvekle sadrže betain, veoma korisnu fitohemikaliju. Ona ima antioksidansne karakteristike i povećava kiselost urina. Ovo može pomoći pri čišćenju kalcijum fosfata i kalcifikacije unutar bubrega. Uklanjanje kalcijuma iz bubrega promoviše funkciju bubrega i smanjuje verovatnoću nastanka kamenca.

Sok od limuna. Pokazano je da prirodno kiseo limunov sok smanjuje nivoe citrata u urinu, što je faktor koji obeshrabruje stvaranje bubrežnog kamenca. Za brzo čišćenje bubrega, iscedite 4-5 limunova u čašu hladne vode i popijte. Isto to možete učiniti i sa toplom vodom ako vam je više do toplih napitaka.

loading...

Sok-mix od voća i povrća. Ovaj multivitaminski sok kombinuje nutritivnu snagu voća i povrća i tako u organizam unosimo antioksidanse i hranljive sastojke neophodne za uklanjanje toksina. Ovo pomaže da se uklone naslage iz jetre, debelog creva i bubrega. Povrće kao što su celer, keleraba, krastavac, tikvica, zelena salata, šargarepa i spanać, su odlični za sok. Od voća probajte jabuke, pomorandže, kruške, ananas i breskve.

Prirodni lekovi za kamen u bubregu

Bubrezi su među najvažnijim organima u ljudskom telu. Bubrezi pomažu u detoksikaciji i filtriraju nečistoće iz krvi, izvlače otpadne proizvode i regulišu ravnotežu tečnosti. Odvajaju nepotrebne nutritijente, višak vode i toksine do bešike i eliminušu ih kroz urin.

Kamen u bubregu se formira kada bubrezi nisu u mogućnosti da obrađuju i izbacuju otpad i višak minerala, pa toksini i kristali neprerađenih minerala počinju da se razvijaju. Bubrežni kamenčići, ukoliko su dovoljno veliki, mogu izazvati povrede i bol, a neki mogu čak i blokirati protok urina.

U nastavku ćemo navesti neke jednostavne prirodne lekove koji mogu pomoći u razgradnji kamena i u ubrzavanju prirodnog procesa lečenja organizma.

Limunov sok, maslinovo ulje i sirovo jabukovo sirće. Kombinacija limunovog soka, ulja masline i sirovog jabukovog sirćeta je jedan od najefikasnijih lekova za kamen u bubregu i za sve neugodnosti koje on uzrokuje. Na prvi simptom bola, pomešajte 60 ml organskog maslinovog ulja sa 60 ml organskog limunovog soka. Popijte to naiskap, a zatim zalijte sa 350 ml prečišćene vode. Sačekajte 30 minuta. Potom, iscedite sok jedne polovine limuna, dodajte jednu kašiku organskog jabukovog sirćeta i popijte. Ovaj recept ponavljajte sve dok se simptomi ne povuku (na svakih sat vremena).

Uvin čaj (Uva ursi). Ovo je uobičajeni lek za kamen u bubregu. Ne samo da će pomoći u ublažavanju infekcije u bubrezima, već može smanjiti nelagodnosti i očistiti urinarni trakt. Prema receptu, treba piti 500 mg čaja tri puta dnevno.

Koren maslačka. Organski koren maslačka je odlična alatka za čišćenje bubrega i podržavanje normalne funkcije bubrega. Uzimajte 500 mg dva puta dnevno.

Crveni pasulj. Oblik ovog pasulja podseća na same bubrege. Crveni pasulj je odličan izvor magnezijuma, koji pomaže u smanjivanju simptoma povezanih sa kamenom u bubregu. Tradicionalno, ljuska se odavno koristi kao medicinski tonik. Uklonite zrno iz ljuske, a zatim kuvajte ljuske u prečišćenoj vodi šest sati. Tečnost potom procedite kroz gazu, ohladite i uzimajte tokom dana kako biste ublažili bolove uzrokovane kamenom u bubregu.

Sok od nara. Seme i sok nara se mogu smatrati prirodnim lekom za kamen u bubregu. Ovo može biti povezano sa kiselom prirodom i adstringentnim svojstvima. Najbolje je jesti organske narove i piti sveže isceđen sok.

Magnezijum. Studije su pokazale da su ljudi kod kojih se dešavao povraćaj kamena u bubregu, nakon uzimanja magnezijuma pokazali značajno poboljšanje u simptomima.

Organski celer. Povrće, kao i seme celera, su odlični promoteri urina i bubrežnog tonusa. Redovna upotreba semena celera kao začina ili u obliku čaja može odbiti formiranje kamena u bubregu.

Bosiljak. Čaj od bosiljka podržava bubrege i može se uzimati tokom čitavog dana radi ravnoteže tečnosti, minerala i mokraćne kiseline. Ako imate kamen u bubregu, pokušajte da uzimate jednu kašiku soka od bosiljka sa medom, svakodnevno šest meseci. Narodni lek od čistog soka bosiljka može pomoći da se protera kamen iz urinarnog trakta.

Promena ishrane. Nezdrava ishrana je primarni uzrok stvaranja kamena u bubregu. Smanjite količinu gaziranih i energetskih pića! Izbegavajte prerađevine i alkoholne napitke. Dodajte više vlaknastog voća i povrća u vašu ishranu.

Tajne zdravlja bubrega

Možete učiniti mnog toga kako bi vaši bubrezi bolje funkcionisali i kako biste ih očuvali u svakoj fazi života.

Hidrirajte se, ali ne preterujte. Suprotno popularnom verovanju, nijedna studija nije dokazala da je preterano hidriranje efikasno u praksi poboljšanja funkcije bubrega. Dakle, iako je uvek dobra ideja popiti dovoljno vode, ispijanje više od 6 čaša dnevno svakako neće pomoći vašim bubrezima da bolje rade svoj posao.

Jedite zdravu hranu. Vaši bubrezi mogu tolerisati širok spektar prehrambenih navika, ali većina problema sa bubrezima proističe iz drugih zdravstvenih stanja, kao što su visok krvni pritisak i dijabetes. Zbog toga  se preporučuje da pratite zdrave, umerene navike u ishrani kako biste kontrolisali težinu i krvni pritisak. Sprečavanje dijabetesa i visokog krvnog pritiska će pomoći bubrezima da ostanu u dobrom stanju.

Vežbajte redovno. Ako ste zdravi, vežbanje je dobra ideja, jer, kao i zdrave navike u ishrani, redovna fizička aktivnost može sprečiti povećanje telesne težine i visok krvni pritisak.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: