Dimljeni sir – kalorije, nutritivna vrednost i recept

Sir je idealna hrana, zbog toga što se, u zavisnosti od toga kako je napravljen, slaže uz gotovo sve vrste jela. Odličan je dodatak predjelu, jer je laka hrana. Odličan je dodatak i glavnom jelu, jer se fino slaže za gotovo svim vrstama mesa. Takodje, sir možete iskoristiti u pripremi odredjenih pita i peciva, ali i čorbi.

Visoko na listi najukusnijih sireva nalazi se upravo dimljeni sir. Ima karakterističan ukus, tako da upotpuni hranu uz koju ga služite, fino je začini i pritom vas ostavlja sitim.

Ljubitelji dimljene hrane obožavaće dimljeni sir, zbog toga što ukus dima dominira, jer je sir sam po sebi neutralan.

Dimljeni sir – kalorije i nutritivna vrednost

Dimljeni sir, kao i svi ostali, ima u sebi dosta proteina, pa se zbog toga preporučuje u ishrani zbog važnosti proteina za naš organizam. Osim toga, poseduje gotovo jednaku količinu minerala i vitamina, kao i sir koji nije dimljen.

Jedino na šta je potrebno obratiti pažnju, i ono što pravi razliku kada je u pitanju sastav dimljenog sira, jeste to na koji je način dimljen. Pojedini sirevi koje možete kupiti u marketima uopšte nisu dimljeni, zapravo, njima je samo dodata aroma dima, a to potpuno narušava njihov sastav. Veštački dodaci su nepotrebni i našem organizmu samo štete, pa zbog toga, ukoliko ste u mogućnosti, kupujte sir od proverenih osoba ili proizvodjača, koji se bave proizvodnjom organske hrane.

U daljem tekstu ćemo napisati recept za dimljeni sir kao i to kako i gde da ga nabavite, a sada ćemo reći nešto više o samom sastavu.

Na 100 grama dimljeni sir sadrži:

303 kCal, 1269 kJ, 23 grama proteina;

55 grama vode, 27 grama masti, 2 grama ugljenih hidrata, 0 grama vlakana;

loading...

45 miligrama kalcijuma, 1 miligram gvoždja, 16 miligrama magnezijuma, 288 miligrama fosfora, 181 miligram kalijuma, 1046 miligrama natrijuma, 2 miligrama cinka, 0.2 miligrama bakra;

70 miligrama holesterola, 3.3 grama pepela.

Kao što možete zaključiti, dimljeni sir jeste kaloričan, ali ponekada su kalorije dobrodošle, jer su i one potrebne našem organizmu. Naročito osobama koje su fizički aktivne, njima je potrebna veća količina energije, kako bi treninzi bili jaki. Zbog toga se dimljeni sir njima rado preporučuje, kako pre treninga, tako i posle jer sadrži dosta proteina.

Proteina koji se nalaze u siru odlični su jer pomažu da izgradimo naš mišićni sistem. Preporučuje se svima, a sportistima i osobama koje žele da izraze svoju mišićnu masu posebno. Parče sira pre treninga daće vam potrebnu snagu za trening, a parče sira nakon treninga će obnoviti mišiće i učiniti da se izgrade na pravilan način.

Zbog visokog procenta kalijuma, fosfora i natrijuma, dimljeni sir preporučuje se osobama koje imaju problema sa srcem, sa kostima i zubima.

Kalijum čini naš kardiovaskularni sistem zdravim, tako što čisti arterije i sprečava gomilanje masti. Na taj način krv prolazi neometano, a naše srce radi pravilno. Fosfor je zadužen za očuvanje našeg koštanog sistema, jer kosti čini elastičnim i jakim, pa se zbog toga dimljeni sir preporučuje osobama koje u toku dana dugo stoje, ali i sportistima. Natrijum je takodje važan jer doprinosi opštem zdravlju organizma.

Bitna prednost dimljenog sira jeste ta što na pravi način zamenjuje meso, pa se preporučuje vegetarijancima. Postoje i dimljeni biljni sirevi, ukoliko ne konzumirate proizvode životinjskog porekla.

Dimljeni sir – recept

Pravi dimljeni sir, koji je zdrav i zadržava sve karakteristike, jeste onaj koji je dimljen prirodnim putem. Kada to kažemo, mislimo da su vam potrebna drva i vatra, to jest dim. Sir se postepeno dimi i kroz nekoliko dana je spreman za konzumiranje.

Ovaj proces nije nimalo lak, iako to možda tako deluje, jer je potrebno znati kada i koliko dimiti, koliko je dima potrebno, i slično. Najpre je potrebno iskustvo, tako da bi bilo najbolje da kontaktirate nekoga ko se time bavi, ili je imao dodira, da vam detaljnije objasni sam proces. Najpre morate imati odgovarajući domaći, svež sir.

Još jedna bitna stavka jeste ta, da životinje koje daju mleko budu uzgajane u prirodnim uslovima. To znači da mleko od kojeg kasnije dobijate sir, nabavite od osoba sa sela (na pijaci ili direktno) jer su životinje tako uzgajane uz zdravu prehranu, to jest ispašom. Dok su, sa druge strane, životinje uzgajane na farmi uglavnom uzgajane uz dodatke raznih preparata koji sadrže hormone i mogu štetiti našem organizmu.

Takodje je bitna uložena ljubav u uzgajanje, jer negovana životinja nije pod stresom, i zbog toga daje mnogo kvalitetnije mleko.

Nažalost, na našim prostorima je teško naći organski dimljeni sir, a u marketima su uglavnom sa dodatkom arome, što ih ne čini zdravim. Najčešće se mogu naći u vojvodini, jer najpopularniji dimljeni sirevi vode poreklo iz Madjarske.

Dimljeni sirevi mogu biti svi beli sirevi, zatim sve vrste kačkavalja, gauda, i tome slično. U zavisnosti od vašeg ukusa, taj sir možete nadimiti, i kasnije uživati u njegovom ukusu.

Dimljeni sir – upotreba

Svi najelitniji restorani u svojoj ponudi imaju dimljeni sir, ukombinovan sa raznim salatama, odnosno povrćem. Zatim u kombinaciji sa raznim vrstama mesa, kako barenog tako sušenog, pečenog i prženog.

Dimljeni sir ima specifičan ukus, jer miriše na dim, pa je zbog toga najbolja kombinacija sa neutralnim ukusima kako bi sam njegov ukus došao do izražaja. Na primer, dimljeni sir će odlično ići uz običnu zelenu salatu začinjenu maslinovim uljem. Takodje se odlično slaže sa barenim mesom, piletinom ili ćuretinom, jer je njihov ukus neutralniji. Možete ga poslužiti i uz bareno povrće.

Poznato je da je barena hrana daleko zdravija nego pržena ili pečena, pa tako uz dimljeni sir imate mogućnost da poslužite upravo barenu hranu, koja je neutralnog ukusa, pritom zdrava. Dimljeni sir će upotpuniti ukus i biće odličan začin, a vi ćete dobiti zdrav obrok.

Spoj lepog i korisnog! 🙂

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: