Domaći sok od trnjina – lekovitost i recept

Trnjine su se dugo smatrale magičnim plodovima. Na engleskom jeziku se zovu Blackthorn berry, a na latinskom Prunus Spinosa. Daleki su rođaci kultivisane šljive. Trnjine su domaće u Evropi, zapadnoj Aziji, severozapadnoj Africi.

Korišćene su tokom istorije u britanskoj i keltskoj magijskoj tradiciji. Upotreba ovih bobica datira iz drevnih vremena, a pronađene su na arheološkim lokalitetima iz perioda mezolita i gvozdenog doba (8000-2700 pre n.e.).

Drevni Grci, Rimljani i Arapi su koristili trnjine u medicinske svrhe, ali i za ishranu. Nekoliko kultura širom sveta i danas koristi trnjine za lečenje želuca, bešike, bolova u grlu i problema sa kožom. Mnogi veruju da trnjine mogu pročistiti od štetnih misli i negativne energije.

Medicinske prednosti trnjina

Trnjine se uglavnom koriste kao zdrav tonik i vraćaju organizmu prirodni balans nakon perioda iscrpljenosti, pritisaka ili bolesti. Cvetovi, listovi i korica trnjina imaju depurativna dejstva, koja pomažu u pročišćavanju krvi. Plodovi trnjine se koriste za detoksikaciju i uklanjanje nečistoća iz organizma. Koriste se kao ojačavajući tonik, a svež sok od trnjina se koristi da pomogne u lečenju od preteranog zamora i umora.

Trnjine sadrže veoma moćne antioksidanse koji se zovu oligomerni proantocijanidini, za koje se smatra da potpomažu u povećanju energije i poboljšanju opšteg zdravlja. Takođe se pokazalo da su plodovi trnjine efikasni u borbi protiv opterećenja i iscrpljenosti.

Trnjine poboljšavaju zdravlje kože

Sok od trnjina ima ulogu u održavanju svojstava kože i odličan je za hidriranje i umirivanje kože.

Koristi se u prirodnim proizvodima za negu kože, a pulpa bobica se tradicionalno koristila za poboljšanje lepote.

Bobice su bogate vitaminom C koji pomaže koži da održi elastičnost, da podmladi izgled i osveži.

Glavni sastojci u trnjinama su flavanoidi, šećeri, tanini, organske kiseline i pektin.

loading...

Prednosti trnjina

 • povećavaju vitalnost;
 • čiste krv;
 • ulje trnjina može sprečiti pojavu strija;
 • smanjuju zamor;
 • smanjuju simptome stresa, depresije, anksioznosti;
 • ojačavaju srce;
 • sprečavaju nastanak kamena u bubregu;
 • poboljšavaju probleme s kožom i bešikom;
 • pomažu kod problema sa prostatom;
 • uklanjaju toksine iz organizma;
 • sprečavaju giht i reumatizam;
 • poboljšavaju cirkulaciju;
 • oslobađaju od konstipacije;
 • stimulišu metabolizam;
 • poboljšavaju respiratorno zdravlje;
 • pomažu probavu i sprečavaju dijareju;
 • redukuju ekcem;
 • deluju depurativno (uklanjaju nečistoće);
 • uklanjaju upalu u ustima i grlu;
 • koriste se za borbu protiv herpesa.

Trnjine poboljšavaju varenje. Ovi plodovi poboljšavaju varenje, olakšavaju konstipaciju, leče dispepsiju, smanjuju nadimanje i leče dijareju, naročito kod dece.

Štaviše, biljni čaj pripremljen od dve kašičice suvog cveta u šolji vrele vode može stimulisati apetit. Jednostavno, konzumirajući džem ili marmeladu od trnjina možete izlečiti probavu ili uznemiren stomak.

Tretira probleme sa bubrezima i bešikom. Cvetovi trnjine mogu se koristiti za uklanjanje zadržavanja tečnosti, lečenje kamena u bubregu i drugih problema sa bubrezima zbog svojih diuretičkih svojstava. Pored toga, biljka se smatra dobrom za redukovanje spazama bešike. Takođe pomaže u olakšavanju grčeva u stomaku i nervnih bolova.

Redukuje upalu u ustima i grlu. Trnjine su odobrene kao biljni lek za otklanjanje blage upale u ustima i grlu. Kada se suočavate se bolnim grlom, možete grgoriti svež sok od isceđenih trnjina. Takođe, možete napraviti infuziju za ispiranje grla od listova trnjine. Na taj način možete smanjiti upalu krajnika. Za ovu infuziju vam je potrebno da potopite 4 lista trnjine u vreloj vodi nekih 10 minuta, pa da procedite čaj i ispirete grlo dve do tri puta u toku dana.

Domaći sok od trnjina – recepti

Za domaći sok od trnjina morate nabaviti 1 kg trnjina, 5.5 dl šećera po 1 l soka, malo konzervansa i 1 l vode.

Trnjine se beru nakon prvog mraza ili se zalede pre pravljenja soka da bi bile jedre nakon odleđivanja.

Trnjine se dobro operu i očiste, a zatim se prokuva voda pa se naliju. Trnjine potopljene u vodi treba da odstoje u pokrivenoj šerpi 24 h.

Sledećeg dana se cedi sok, pa se novodobijeni sok stavlja na vatru da proključa i opet se prelije preko trnjina koje su ostale. I ova mešavina treba da odstoji u posudi 24 h.

Postupak koji smo naveli možete ponoviti još dvaput.

Tek petog dana se završava postupak ceđenja trnjina, a onda se meri količina soka. Ovaj sok se pusti da provri, pa se u njega dodaje šećer i opet prokuvava.

Sve vreme se skida pena sa površine.

Konzervans se izmeša sa malom količinom vrućeg soka od trnjina, pa se doda u lonac.

Kada se završi kuvanje, vruć sok se sipa u sterilisane staklene flaše.

Sirup od trnjina. Ovaj sirup je gust i pije se razblažen sa vodom. Potrebno je da nabavite 3 kg trnjina, 3 l vode, šećer se stavlja u razmeri jedan prema jedan i dodaje se malo vanilin šećera.

Trnjine dobro operite, uklonite peteljke, pa ih prelijte vodom i malo prokuvajte da bi još više omekšale.

Čim ih sklonite sa vatre, ispasirajte ih kroz cediljku, pa opet kroz gazu.

Tečnost koju dobijete ceđenjem i pasiranjem izmerite, a onda dodajte odgovarajuću količinu šećera i malo vanilin šećera.

Sve sipajte u lonac i kuvajte dok ne dođe do tačke ključanja. Nemojte da dozvolite da provri. Skidajte penu kašikom.

Sklonite sa ringle i vreo sok sipajte u sterilisane staklene flaše. Flaše dobro zatvorite originalnim poklopcima, a zatim ih pokrijte ćebetom, dobro ih umotajte i ostavite da se prirodno ohlade.

Oprez

Osobe koje imaju osetljivu kožu ne bi trebalo da dolaze u direktan kontakt sa cvetovima ili listovima trnjine. Najbolje je da se plodovi beru sa zaštitom. Trudnice i žene koje doje, takođe ne bi smele koristiti ove plodove.

Ako želite da sakupljate cvetove trnjine za čaj, znajte da ona cveta od marta do aprila.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: