Operacija slepog creva – postupak, iskustva, oporavak, posledice i cena

Slepo crevo ili apendiks leži na mestu gde se spajaju tanko i debelo crevo. To je tanko crevce dugačko oko 10 cm. Normalan položaj slepog creva je u donjem desnom delu abdomena.

Funkcija slepog creva nije poznata. Jedna teorija kaže da slepo crevo služi kao skladište “dobrih bakterija” koje ponovo pokreću digestivni sistem nakon dijareje.

Drugi eksperti veruju da je slepo crevo samo beskorisni ostatak iz naše evolucione prošlosti. Hirurško uklanjanje slepog creva ne uzrokuje vidljive i značajne zdravstvene probleme.

Bolesti slepog creva

Apendicitis. Iz nejasnih razloga, slepo crevo može da zahvati upala, infekcija i može doći do njegovog pucanja. Ovo uzrokuje jake bolove u desnom donjem delu stomaka, uz mučninu i povraćanje.

Tumor slepog creva. Karcinoidni tumori luče hemikalije koje izazivaju periodičnu dijareju. Epitelni tumori koji rastu na slepom crevu mogu biti benigni i maligni, ali su veoma retki.

Pregledi slepog creva

Medicinski pregled. Najobičniji fizički pregled stomaka je vrlo važan za dijagnozu. Promene u abdominalnom pregledu pomažu lekarima da otkriju da li apendicitis napreduje.

CT sken. CT skeniranje koristi rendgenske snimke i komjuter da bi stvorio detaljne slike. Kod upale slepog creva CT sken može pokazati zapaljenje i pucanje slepog creva.

Ultrazvuk. Ultrazvuk koristi zvučne talase da bi otkrio znake apendicitisa, kao što je natečeno slepo crevo.

Kompletna krva slika. Povećan broj belih krvnih zrnaca (leukocita) je znak infekcije ili upale i često se vidi na analizi krvne slike u slučaju upale slepog creva.

loading...

Lečenje slepog creva

Apendektomija. Operacija je jedini način lečenja za apendicitis. Lekar može koristiti tradicionalnu tehniku (jedan veliki rez) ili laparoskopiju (nekoliko malih rezova i korišćenje male kamere).

Antibiotici. Dok je dijagnoza pod znakom pitanja, antibiotici mogu lečiti bilo koju potencijalnu infekciju koja može biti uzrok simptoma. Svakako, antibiotici sami ne mogu efikasno lečiti apendicitis.

Upala slepog creva – razlog za operaciju

Apendicitis ili upala slepog creva se javlja kada apendiks postane blokiran, a bakterije napadaju i inficiraju zidove crvuljka.

Najčešće komplikacije vezane za apendicitis su pucanje, apsces i peritonitis.

Najčešći znaci i simptomi apendicitisa kod odraslih i dece su:

  • bol u stomaku;
  • gubitak apetita;
  • mučnina i povraćanje;
  • groznica i osetljivost u predelu stomaka.

Na apendicitis se obično sumnja na osnovu istorije bolesti pacijenta i na osnovu fizičkog pregleda. Međutim, broj leukocita, analiza urina, abdominalni rendgen, CT skener i laparoskopija, takođe mogu pomoći u dijagnozi.

Zbog različite veličine i lokacije slepog creva i blizine drugih organa, ponekad može biti teško razlikovati upalu slepog creva od drugih abdominalnih i karličnih stanja.

Terapija za apendicitis je obično antibiotička, a potom podrazumeva apendektomiju (operaciju uklanjanja slepog creva).

Komplikacije apendektomije uključuju infekciju rane i apsces.

Druga stanja koja mogu imitirati apendecitis uključuju Mekelov divertikulitis, upalu karličnog dela, zapaljenske bolesti desnog gornjeg abdomena (bolesti žučne kese, jetre ili perforiranih čireva na dvanaestopalačnom crevu), divertikulitis desne strane, ektopijsku trudnoću i bubrežne bolesti.

Unutrašnja obloga slepog creva proizvodi malu količinu sluzi koja prolazi kroz otvoreno centralno jezgro slepog creva i ulazi u zadnji deo ka debelom crevu. Zid apendiksa sadrži limfno tkivo koje je deo imunološkog sistema. Kao i ostatak debelog creva, zid apendiksa sadrži sloj mišića, ali je on slabo razvijen.

Nije jasno da li slepo crevo ima važnu ulogu u organizmu kod starije dece i odraslih. Kod male dece može imati imunološku funkciju. Ne postoje značajni, dugotrajni zdravstveni problemi koji proističu iz uklanjanja slepog creva, iako je zabeležen blagi porast nekih bolesti, kao Kronove bolesti, na primer.

Apendicitis znači zapaljenje slepog creva. Smatra se da apendicitis počinje kada se blokira otvor koji vodi iz slepog creva u debelo crevo. Blokada može biti posledica nagomilavanja i stvaranja guste sluzi unutar slepog creva ili stolice. Sluz ili stolica otvrdnu i postanu kao kamen, pa blokiraju prolaz. U nekim drugim slučajevima, može da se desi da limfno tkivo u slepom crevu natekne i blokira prolaz.

Nakon blokade, bakterija koja se normalno nalazi u slepom crevu, počinje da se razmnožava i napada zid slepog creva. Organizam daje odgovor na ovaj napad tako što napada bakteriju upalom. Ako simptomi apendicitisa nisu odmah prepoznati i upala progresira, slepo crevo može pući, nakon čega sledi širenje bakterija van apendiksa. Uzrok pucanja nije do kraja jasan, ali može imati veze sa promenama koje se dešavaju u limfnom tkivu koje oblaže zidove apendiksa. Na primer, upala koja uzrokuje natečenost i stvara pritisak unutar apendiksa dovodi do pucanja.

Posle pucanja slepog creva, infekcija se može širiti kroz abdomen. Međutim, obično je ograničena na malu oblast koja okružuje slepo crevo, formirajući periapendicealni apsces.

Ponekad, telo uspešno preživi apendicitis bez operacije slepog creva, čak i ako dođe do pucanja. Upala, bol i simptomi takođe mogu nestati kada se koriste antibiotici.

Simptomi upale slepog creva

Rani znaci i simptomi upale slepog creva su često blagi i sastoje se od gubitka apetita i/ili mučnine i slabosti. Možda uopšte ne mora da bude bolova u stomaku.

Ipak, s obzirom na to da tok apendicitisa obično napreduje, glavni simptom postaje bol u stomaku.

Bol je u početku difuzan i slabo lokalizovan, tj. nije ograničen samo na jednu tačku.

Bol je toliko teško odrediti, tako da kada se od pacijenta zatraži da lokalizuje bol, većina ljudi ukazuje na bol kružnim pokretima ruke oko centralnog dela abdomena.

Vremenom, bol se može lokalizovati oko desnog donjeg dela abdomena i pacijent može biti u stanju da identifikuje tačnu lokaciju bola.

Ako već nije prisutan, drugi simptom apendicitisa je gubitak apetita koji može dovesti do mučnine i povraćanja. Mučnina i povraćanje se takođe mogu javiti kasnije zbog intestinalne opstrukcije i širenja zapaljenske mase ili apscesa, a ne zbog lokalne upale.

Kako se upala povećava, može se proširiti kroz slepo crevo na spoljni sloj, a zatim i na unutrašnji zid stomaka ili peritoneum. Kada se peritoneum upali, karakter bola se menja, a zatim se može lokalizovati na jedno malo područje. Uopšteno govoreći, ovo područje je između prednjeg dela desnog kuka i pupka. Ako apendiks pukne i infekcija počne da se širi kroz stomak, bol može ponovo postati difuzan.

Kako se radi operacija slepog creva?

Tokom apendektomije ili operacije slepog creva, radi se rez na koži, dugačak 5-7 cm. Ovaj rez zahvata slojeve abdomena i dolazi do samog apendiksa.

Hirurg ulazi u abdomen i traži slepo crevo koje je obično u donjem desnom delu abdomena.

Posle pregleda okolne regije kako bi se utvrdilo da nema dodatnih problema, apendiks se uklanja. Ovo se postiže oslobađanjem slepog creva od njegovog mezentričkog veza za debelo crevo. Apendiks se zapravo odseče od debelog creva. Ako je prisutan apsces, gnoj se može drenirati drenažnim kanalima. Potom se zašiva abdominalni rez.

Nove tehnike za uklanjanje slepog creva podrazumevaju upotrebu laparoskopa. Laparoskop je tanani teleskop na koji je prikačena mala kamera koja omogućava hirirgu da pregleda unutrašnjost stomaka kroz mali rez. Ako se sumnja na apendicitis, slepo crevo se može ukloniti specijalnim instrumentima koji se mogu uneti u abdomen, baš kao i laparoskop. Prednsoti laparoskopske tehnike uključuju manji postoperativni bol i brži povratak normalnim aktivnostima. Dodatna prednost laparoskopske tehnike je u tome što omogućava hirurgu da pregleda unutrašnjost stomaka kako bi napravio jasnu dijagnozu u slučajevima kada postoji sumnja u dijagnozu apendicitisa. Na primer, laparoskopija je naročito korisna kod žena kod kojih pucanje ciste na jajniku može da liči na apendicitis.

Ako slepo crevo nije perforiralo u vreme operacije, pacijent se šalje kući iz bolnice nakon 1-2 dana. Pacijent čiji je apendiks perforirao su bolesniji od onih bez perforacije, pa se njihova hospitalizacija produžava na 4 do 7 dana, naročito ako se desi peritonitis.

Pacijentima se daju intravenozni antibiotici za borbu protiv infekcije, koji ujedno pomažu u rešavanju bilo koje vrste apscesa.

S vremena na vreme, može se dogoditi da hirirg pronađe sasvim normalno slepo crevo  i da kod pacijenta nema drugih razloga za problem. U ovoj situaciji, hirurg obično uklanja apendiks. Smatra se da je bolje ukloniti slepo crevo u ovakvim situacijama, nego da se eventualno propusti prilika, pa da pacijent kasnije ima probleme.

Kakve se komplikacije mogu pojaviti nakon operacije slepog creva?

Najćešća komplikacija nakon operacije slepog creva je infekcija rane, odnosno hirurškog reza. Takve infekcije variraju u ozbiljnosti od blagih (sa crvenilom i osetljivošću u predelu rane), srednjih, koje zahtevaju upotrebu antibiotika, do teških koje zahtevaju upotrebu antibiotika i ponovno hirurško lečenje. Ponekad su zapaljenje i infekcija apendicitisa toliko ozbiljni da hirurg neće zatvoriti rez na kraju operacije zbog zabrinutosti da je rana već zaražena.

Umesto toga, zatvaranje se odlaže na nekoliko dana, kako bi se infekcija ublažila antibiotičkom terapijom. Na taj način se smanjuje mogućnost da se infekcija javi unutar reza. Infekcije rane su manje moguće kod laparoskopske operacije, pa je zato ova vrsta operacije preporučljivija.

Još jedna komplikacija apendektomije je apsces ili kolekcija gnoja u području apendiksa ili karlice. Iako se apscesi mogu hirirški drenirati, postoje i nehirurške tehnike.

Postoje li dugoročne posledice operacije slepog creva?

Nije jasno da li slepo creva ima važnu ulogu u organizmu kod starije dece i odraslih. Ne postoje dugotrajni značajni zdravstveni problemi koji proističu iz uklanjanja slepog creva, iako je zabeležen blagi porast nekih bolesti (Kronova bolest, na primer).

Šta se dešava nakon operacije – oporavak

Kada se završi operacija slepog creva ili apendektomija, imaćete pregled nekoliko sati pre puštanja iz bolnice. Vaši vitalni znaci, poput vašeg disanja i srčane frekvencije, pažljivo će se pratiti. Osoblje bolnice će takođe proveriti bilo kakve neželjene reakcije na anesteziju ili operaciju.

Vreme vašeg puštanja iz bolnice zavisiće od vašeg ukupnog fizičkog stanja, vrste apendektomije koja je izvedena i reakcije vašeg organizma na operaciju.

U nekim slučajevima možda ćete morati ostati u bolnici malo duže.

Ako vaša operacija nije bila ozbiljna, već rutinska i ako je rađena laparoskopski, onda ćete moći da idete kući istog dana. Član porodice ili prijatelj će vas odvesti kući ako ste primili opštu anesteziju.

U danima nakon apedektomije možda ćete imati osećaj umerenog bola na mestima gde su napravljeni rezovi. Bilo koji bol ili neugodnost treba da prođu u roku od nekoliko dana. Vaš lekar vam može prepisati lekove protiv bolova. Takođe, lekar vam može preporučiti antibiotik kako bi sprečio infekciju nakon operacije. Rizik od infekcije možete smanjiti ako ranu držite čistom.

Znaci infekcije uključuju: crvenilo i oticanje nakon operacije, temperaturu iznad 38ºC, drhtavicu, povraćanje, gubitak apetita, grčeve u stomaku, dijareju ili konstipaciju koja traje duže od dva dana.

Cena operacije slepog creva

Laparoskopska operacija slepog creva u privatnim klinikama se kreće od 150.000,00 do 180. 000, 00 dinara.

Razni tipovi operacije slepog creva na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u trenutku pisanja ovog teksta, kreću se od 50.000,00 dinara (klasična apendektomija); 60.000,00 dinara (apendektomija kod perforacije) i 70. 000,00 dinara (apendektom – difuzni peritonit).

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: