Gušterača ili pankreas, rak i upala gušterače, pankreasa – simptomi, uzrok i lečenje

Gušterača ili pankreas veoma je važna žlezda u ljudskom organizmu, a naročito u sistemu organa za varenje. Dugačka je otprilike 15cm, duguljastog i pljosnastog oblika.

Sastoji se iz tri dela:

  • Glave sa produžetkom,
  • Srednjeg dela odnosno tela gušterače i
  • Dugačkog , suženog dela, odnosno repa gušterače

Organ je težak između 50 i 150 grama,  i nastaje iz jednog trbušnog (ventralnog) i jednog leđnog odnosno dorzalnog dela.

U toku razvoja dolazi do sjedinjavanja ova dve dela, tj. Ventralni deo zajedno sa delom žučnog puta prelazi na dorzalnu stranu.

Gušterača je smeštena duboko u gornjem delu stomaka, u visini lumbalnog pršljena, a postavljana je iza želuca i dvanaestopalačnog creva, neposredno ispred kičme.

Gušterača ili pankreas, rak i upala gušterače, pankreasa - simptomi, uzrok i lečenje

Funkcija gušterače

Funkcija pankreasa je značajna za celokupni sistem organa za varenje. Ona je značajna u metabolizmu masti, ugljenih hidrata i proteina jer ona zapravo luči enzime koji su neophodni za njihovo varenje.

Pored ovih enzima, gušterača luči i insulin, koji učestvuje u regulaciji glukoze a čiji nedostatak dovodi do šećerne bolesti.

Zbog ovih svojih funcija, pankreas je poznat i kao žlezda s dvojakom funcijom – endokrilnom i egzokrinom.

Kao i kod brojnih drugih bolesti, oboljenje ove žlezde u našem telu može imati akutni ali i hronični oblik.

loading...

Češće se javlja akutna upala gušterače. Dobra vest u slučaju akutnog oboljenja gušterače je i ta da se ona u 85% slučajeva veoma uspešno leči, pri čemu dolazi do potpunog oporavka same gušterače. Stopa smrtnosti kod ovog akutnog oboljenja niža je od 2%.

Ipak, ukoliko dođe do težeg oblika ove upale, može doći do progresivnog propadanja ćelija gušterače i do prestanka njene funkcije.

Ako bolesnik ovu upalu preživi, javljaju se brojne komplikacije u vidu apscesa, pseudocista, nekroza i dijabetesa. Smrtnost bolesnika koji imaju teži oblik ovog oboljenja je visoka.

Rak pankreasa simptomi se najčešće otkriju vrlo kasno, te je stopa izlečenja u tim slučajevima veoma niska, tome doprinosi i veoma agresivna priroda ovog kancera. U čak 85 odsto slučajeva rak gušterače se ne otkrije na vreme a tada su šanse za preživljavanje kod pacijenata svega nekoliko posto.

Simptomi upale gušterače

Akutna upala gušterače najpre se manifestuje jakim bolom u predelu gornjeg dela stomaka koji se širi u predelu pojasa.

Ovaj bol pacijenti najčešće opisuju kao jak i oštar bol koji ih steže poput nekog obruča, a prate ga i drugi simptomi kao što su mučnina, malaksalost, povraćanje, nadutost stomaka, povišena telesna temperatura , i opšte loše stanje čitavog organizma.

Mogu se razviti i neki simptomi šoka. Može doći do bledila kože, pada pritiska, teškog disanja. Najčešće se bol javlja nekoliko sati posle obroka, naročito ako smo jeli masnu hranu, zalili hranu alkoholom, ili čak uneli velike količine alkohola u organizam.

Hronično zapaljenje gušterače obično nastaje posle više uzastopnih akutnih napada. U slučaju hronične upale dolazi do otoka pankreasa i fibroze tkiva žlezde.

U prvom naletu ovog zapaljenja prvo strada deo koji je zadužen za lučenje sokova koji pomažu varenje, a u sledećoj fazi propada i deo gušterače koji je zadužen za produkciju insulina.

Bolest se razvija po fazama. U prvoj fazi propadaju tkiva same gušterače pri čemu dolazi do pojave malih cisti, da bi kasnije došlo do pravog bujanja vezivnog tkiva. Tada gušterača postaje žilava i klasifikovana.

Sami simptomi koji se javljaju mogu zavisiti od stadijuma u kome se upala nalazi.

Hronična upala gušterače razvija se i napreduje polako, a to se uglavnom uočava kasno, kada su zahvaćeni i neki okolni organi, pa se tek nakon simptoma drugog oboljenja ispoljava i ono koje ga je uzrokovalo.

Rak gušterače simptomi

Rak gušterače se obično javlja u kasnijim godinama, kada bolesnici uglavnom imaju oko 60 ili 70 godina.

Učestaliji su kod muškaraca nego kod žena( muškarci imaju 30% veće šanse da obole), kao što i crnci imaju veću šansu da dobiju ovu bolest od belaca.

Ukoliko se data terapija ne primenjuje pacijent može umreti u periodu od 3-6 meseci budući da ova bolest brzo metastazira i može da se proširi i na druge organe.

Samo 4% bolesnika preživi petogodišnji period u borbi sa ovom opakom bolešću.

Ova bolest je opaka jer do ulaska u poodmaklu fazu bolesti nema baš mnogo karakteristične simptome, zato se kasno i otkriva.

U uznapredovalom stadijumu kod 75% pacijenata dolazi do gubitka telesne težine i snažnih bolova u gornjem delu stomaka i leđa, koji se šire ka lopaticama. Njihov intenzitet se povećava nakon jela ili prilikom ležanja, a popušta pri naginjanju unapred.

Neki od kliničkih simptoma ove podmukle bolesti su i malaksalost, gubitak apetita, mučnina i povraćanje , stomačne tegobe u vidu nadutosti, gasova i podrigivanja, nagli nastanak šećerne bolesti, depresije i ponekad anoreksija.

Ponekad se javlja bol u leđima, bez bolova na prednjoj strani, pa se obično dolazi do zakčljučka da je bol mišićnog porekla.

Dolazi i do pojave proliva, koji je vrlo uporan i nije moguće objasniti ga uobičajnim uzrocima.

Do povraćanja dolazi jer je dvanaestopalačno strevo pritisnuto tumornom masom što tera na povraćanje.

Simptomi raka pankreasa mogu u potpunosti podsećati na simptome čira: bolovi na prazan stomak.

Ponekad se ova bolest može ispoljiti i neobičnim simptomom: zapaljenjem vena nogu sa velikim otokom nogu (iako se ovaj simptom javlja i kod mnogih drugih bolesti)

Tumori tela i repa pankrerasa se otkrivaju se kasno, jer izazivaju opšte smetnje koje ne ukazuju direktno na oboljenje ovog organa. Zato se ova bolest teško i kasno otkriva.

Međutim , kada je u pitanju rak glave pankreasa njega je moguće dijagnostifikovati mnogo pre jer pri njegovoj pojavi dolazi do mnogo upečatljivijih simptoma koji se manifestuju žuticom, hepatomegalijom (uvećanjem jetre), bolnom osetljivošću abdomena, povećanom žučnom kesom, belom ili sivkastom stolicom i tamnom mokraćom.

U oko 25% slućajeva rak pankreasa je moguće napipati pritiskom na stomak.

Kod nekih pacijenata, ova bolest počinje da zalazi u mnoge psihičke sfere: javlja se neodređen i neobjašnjiv strah; uporna nesanica, koja nije prouzrokovana bolovima, niti je uobičajeni lekovi za spavanje mogu da olakšaju.

Depresija sa osećanjem bliske opasnosti od fizičkog uništenja, pri potpuno očuvanoj svesti, memoriji, orijentaciji i sposobnosti za rasuđivanje.

Stoga, kao i u mnogim situacijama u životu, i pri ovoj opakoj bolesti vaša psiha i unutrašnji osećaji mogu biti alarm da se nešto dešava sa vašim telom.

Ako dobro osluškujte svoje telo, možete mu pomoći, čak i kod ove podmukle bolesti čiji su simptomi toliko univerzalni da bolesnik često pribegava potpunom zanemarivanju istih.

Nemojte zaboraviti i to : jedan od najznačajnijih i najvažnijih simptoma je ipak jak bol u gorenjem delu stomaka, pa nemojte zanemarivati ukoliko vam vaše telo više puta apeluje na opasnost.

Ipak, najpreciznije određivanje i postavljanje dijagnoze je svakako CT (kompijuterski termografi) koji uspevaju da detektuju rak pankreasa u čak 75% slučajeva.

Ukoliko je reč o raku koji je metastazirao ili ga je nemoguće operisati, sprovodi se potkož na aspiracija iglom za histološku analizu(uzimanje uzorka tkiva pankreasa provlačenjem igle kroz kožu).

Endoskopskim ultrazvukom otkrivaju se manji tumori i utvrđuje stepen njihove proširenosti, što se postiže uvođenjem kroz usta tanke fleksibilne cevčice na čijem je kraju kamera. Prilikom pregleda potrebno je uzeti uzorak tkiva za patohistološku analizu kako bi se dijagnoza potvrdila. U 25 do 50% slučajeva prisutna je hiperglikemija (povećana koncentracija šećera u krvi).

Uzroci upale gušterače

Više faktora može uticati na uzrok upale gušterače. Najčešće je uzrokuju alkoholizam i kamen u žučnoj kesi.

Do upale gušterače može doći i kada se zapuše izvodni kanali pankreasa što dovodi do određenih komplikacija poput ove.

Ostali uzročnici mogu biti određene komplikacije sa dvanaestopalačnim crevom, razne infekcije kao i uzimanje određenih vrsta  lekova kao što su  kortikosterodi, diuretici i slični lekovi.

Zahvaljujući tipičnoj kliničkoj slici i laboratorijskim nalazima, dijagnoza upale gušterače postavlja se relativno lako i brzo.

Klinička dijagnoza potvrđuje se nalazom povišenih enzima gušterače u serumu i urinu, najmanje trostruko iznad normale.

Obično su povišene vrednosti šećera i kalcijuma u krvi, a povećan je i broj belih krvnih zrnaca. Ultrazvuk i CT, MR, ERCP od velike su koristi u dijagnostici,naročito u slučaju komplikacija (pseudo-ciste ili nekroze).

Posebno mesto u detektovanju bolesti zauzimaju ultrazvučni i CT pregled, koji pouzdano otkrivaju ne samo upalu već i eventualne komplikacije, te daju neprocenjive informacije gastroenterologu i hirurgu, koji određuju način lečenja.

Kako se leči upala gušterače?

Odmah kod prvih prepoznavanja simptoma ove bolesti neophodno je da se odmah javite svom lekaru, jer ponavljanje napada može biti imati fatalne posledice za vaše zdravlje.

U odnosu na vaše stanje i stadijum bolesti određuje se na koji način će se upala gušterače lečiti.

Kod lakših oboljenja dolazi do konzervativnog načina lečenja tako što će vam biti prepisani neki lekovi koji smiruju vaš pankreas, prekinuće se ishrana na usta pa ćete hranu uzimati isključivo venskim putem.

Ukoliko je uzrok bolesti kamenac u žučnoj kesi, izvodi se laparoskopsko odstranjivanje žučne kese i endoskopsko oslobađanje kamenca iz žučnih puteva. Većina bolesnika potpuno ozdravi već nekoliko dana posle intervencije. 

U težim slučajevima može doći do ozbiljnih komplikacija – krvarenja, apscesa, nekroze, pseudocista, insuficijencije organa, šoka, pa čak i smrti.

Lečenje teških oblika sprovodi se u jedinici intenzivne nege, gde se svakodnevno procenjuje stanje bolesnika i primenjuju odgovarajuće metode lečenja.

Nažalost, ne postoje lekovi niti hirurška metoda koja može vratiti pankreas u stanje pre bolesti.

Tokom lečenja pacijenti se moraju pridržavati specifičnog režima ishrane, koji podrazumeva izbegavanje alkohola i određenih namirnica, potencijalnih alergena.

To su pre svega mleko i mlečni proizvodi, pšenica, kukuruz, soja, kao i prerađevine koje sadrže konzervanse i aditive. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – crno bobičasto voće, trešnje, paradajz, kelj, spanać i paprike.

Poželjno je izbegavati rafinisanu hranu,beli hleb, šećer i testenine, kao i crveno meso. Preporučuje se više ribe i laganog belog pilećeg i ćurećeg mesa.

Unos transmasnih kiselina, kojih ima u margarinu, pekarskim proizvodima i prerađenoj hrani, treba svesti na minimum.

Akutni pankreatitis ili akutna upala gusterace se može ublažiti i preparatima od lekovitog bilja.Neke od tih biljaka su : koren sladića,smrekove bobe,ehinacea,sok od koprive i koren lincure i slično.

Uzroci raka pankreasa

Ova teška i podmukla bolest, prema istraživanjima, napada jednu od 76 osoba.

Od ove bolesti mnogo više oboljevaju starije osobe nego mlade, češće se javlja kod pušača nego kod nepušača, kod muškaraca nego kod žena.

Ovu bolest pre dobijaju gojazni ljudi i ljudi koji u svojoj ishrani imaju hranu bogatu zasićenim mastima.

Ovo je bolest koja češće zahvata ljude koji imaju nedostatak fizičke aktivnosti, kao i ljude koji su preležali upalu pankreasa, cirozu jetre ili ljude koji imaju dijabetes.

Ova bolest može biti delimično nasledna, odnosno, veće šanse za nastanak ove bolesti imaju ljudi koji u svojoj porodici već imaju nekog ko je imao ovu bolest , ali i karcinom dojke i jajnika, polipoze debelog creva ili imaju nasledni melanom i pankreatitis. 

Pušači i rak pankreasa

Najnovije istraživanje pokazuje da su 30 do 40 % veće šanse da dobijete ovu bolest ako ste pušač.

Oni ljudi koji puše celu paklicu dnevno imaju čak 6 do 7 % veću šansu za nastanak ove bolesti od ljudi koji ne konzumiraju cigarete.

S druge strane, hrana obogaćena niklom, selenom, likopenom i folnom kiselinom smanjuje šanse za obolevanje od kancera gušterače za 33 do 95%.

Dakle, pomozite sebi i smanjite šansu za nastanak ove bolesti.

Bacite paklu cigara već danas.

Ishrana koje se preporučuje kod raka pankreasa

Preporučuje se povećano uzimanje voća, povrća i žitarica uz smanjeno konzumiranje crvenog mesa.

Pretpostavlja se da uzimanje vitamina D smanjuje rizik od pojave raka pankreasa, kao i uzimanje vitamina B grupe, B12 i B6.

Preporučuje se upotreba sledećih mamernica :  špargle, pečurke, kruške, grašak, jezgrasto voće(orasi, lešnici) čokolada, selenom obiluju brazilski orah, semenke suncokreta, jaja i riba poput tune i sardele, likopena najviše ima u kajsijama, grejpu, lubenici i paradajzu, a folne kiseline u zelenom povrću.

Prema izveštajima uglednih svetskih zdravstvenih institucija, trećina svih kancera povezana je s ishranom, mada britanski naučnici navode brojku od čitavih 60odsto. Prema tome, ishrana ima vrlo važnu ulogu u sprečavanju i lečenju raka.
Telo se ne sme opterećivati hranom, pa obroke treba uzimati na svaka četiri sata, s tim što nakon 17 sati ne treba konzumirati nikakvu hranu.

Lečenje tumora pankreasa 

U slučaju tumora pankreasa samo operacija daje mogućnost potpunog izlečenja.

Međutim, hirurška intervencija se ne izvodi ukoliko se maligne ćelije tumora prošire i na druge organe (jetru, pluća), ili kancer zahvati okolne krvne sudove.

Nažalost, praksa je pokazala da tek svaka šesta osoba sa karcinomom pankreasa može da se podvrgne hirurškoj intervenciji, a kako će ona biti izvedena zavisi od mesta na kojem se tumor pojavio.

Ukoliko je rak zahvatio glavu pankreasa, izvodi se Whippleov postupak koji, pored vađenja primarnog karcinoma, podrazumeva i uklanjanje okolnog zdravog tkiva pankreasa, dela žučnog kanala i žučne kese, dvanaesto-palačnogcreva, a ponekad i dela želuca. Kod pacijenata sa tumorom u telu ili repu gušterače uklanja se donja polovina organa, a poželjno je i vađenje slezine.

Nakon resekcije pankreasa bolesnici se obavezno upućuju na hemoterapiju, koja se obično kombinuje sa zračenjem.

Kako se rak pankreasa kod većine obolelih otkriva u fazi kada ga je nemoguće potpuno odstraniti, cilj lečenja postaje olakšavanje tegoba – ukoliko je blokiran žučni kanal, hirurškim putem pokušava se postići njegova prohodnost.

U nekim slučajevima hemoterapija može dati zadovoljavajuće rezultate, smanjiti tumor i omogućiti operaciju.

Moguće komplikacije

Nažalost, nakon operacije pacijenti se mogu susresti sa nekim komplikacijama.

Komplikacije mogu biti manje i veće, u zavisnosti od toga da li je pankreas skroz uklonjen ili samo delimično.

U zavisnosti od toga, ponekad se javljaju problemi sa varenjem , problemi sa stolicom , i problemi sa gasovima koji su vrlo neprijatni.

U bolnici osoba provodi uglavnom 15 do 20 dana, dok sam oporavak traje 2 do 3 meseca tokom kojih se pacijent mora pridržavati određene terapije.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: