Voda u plućima – simptomi, uzrok i lečenje

U sastav zdravog plućnog tkiva, uključeno je oko 20 procenata vode. Onda kada se takva činjenica promeni i kada koncentracija vode u unutrašnjosti plućnog tkiva postane veća, tada se razvija prisustvo zdravstvenog problema koje je u narodu poznato pod nazivom “voda u plućima”, a koje se stručno naziva edem pluća.

U prisustvu pomenutog zdravstvenog problema u unutrašnjosti plućnog tkiva se može naći i do 30 procenata vode, što je za 50 procenata više od normalne i zdrave koncentracije. Kada se koncentracija vode u plućima poveća, to znači da je došlo do nakupljanja vode u plućnim alveolama.

Pritom, što je koncentracija vode u plućima veća, to se zdravstveni problem smatra komplikovanijim i to su izraženiji simptomi kroz koje se prisustvo takvog zdravstvenog problema manifestuje.

Jedna od prvih i najizraženijih posledica koje se razvijaju u prisustvu vode u plućima, jeste otežano disanje, koje nastaje usled smanjenog i otežanog snabdevanja plućnog tkiva krvlju i kiseonikom. U prisustvu razvoja najkomplikovanijih oblika zdravstvenog problema kakav je voda u plućima, pacijent se može naći u situaciji u kojoj je životno ugrožen.

U sadržaju teksta koji je pred vama, pronaćićete informacije koje se odnose na simptome i na uzroke nastanka vode u plućima, kao i informacije koje se odnose na preporučene metode lečenja takvog stanja.

Simptomi vode u plućima

Stanje kakvo je edem pluća, odnosno voda u plućima, prema fazama razvoja može se definisati kao akutni edem pluća i kao hronični edem pluća.

Pominjanje ove činjenice, važno je iz razloga što se simptomi u te dve faze razvoja zdravstvenog problema razlikuju.

Akutni edem ploća, podrazumeva početnu fazu razvoja zdravstvenog problema i u toj fazi, javljaju se sledeći simptomi:

– Pojava skraćenog daha (usled prisustva ovog simptoma, osoba oseća nedostatak vazduha, ali nije u stanju da napravi dublji udisaj i pri takvom pokušaju, javlja se kašalj i zadihanost),

loading...

– Prisustvo gušenja,

– Prisustvo znojenja koje nije uslovljeno izlaganjem fizičkoj aktivnosti niti temperaturnim faktorom (osoba se znoji čak i kada miruje i kada je temperatura u prostoriji u kojoj se nalazi umerena i prijatna),

– Prisustvo bola u grudima,

– Prisustvo pritiska u grudima,

– Prisustvo poremećaja srčanog ritma koji se ogleda kroz ubrzano lupanje srca,

– Prisustvo vrtoglavice,

– Prisustvo opšte uznemirenosti organizma.

Hronični edem pluća, podrazumeva uznapredovalu fazu razvoja zdravstvenog problema i u toj fazi, javljaju se sledeći simptomi:

– Prisustvo kašlja koji je neretko praćen prisustvom penušavog sekreta u kojem se mogu uočiti čak i tragovi krvi,

– Prisustvo izrazito pojačanog znojenja koje kao i u akutnoj fazi razvoja bolesti nije uslovljeno izlaganjem fizičkoj aktivnosti niti temperaturnim faktorom,

– Pojava izraženosti i nabreklosti vena na vratu,

– Prisustvo sklonosti ka čestom gubitku svesti,

– Prisustvo otežanog disanja i gušenja koje postaje izraženije kada osoba miruje nego kada je fizički aktivna i učestalo se manifestuje noću,

– Pojava čestog buđenja tokom noći,

– Prisustvo hroničnog umora,

– Prisustvo otečenosti nogu,

– Pojava straha od smrti, koji je neretko praćen kraćim i ponavlajućim napadima panike.

Navedeni simptomi, definisani su kao osnovni simptomi kroz koje se manifestuje prisustvo zdravstvenog problema kakav je voda u plućima. Takvim simptomima, mogu se pridružiti i različiti drugi simptomi koji su individualni i zavise od uzroka koji je doveo do razvoja zdravstvenog problema.

Ono što je jako važno napomenuti, jeste da je jako važno obratiti se lekaru i to što hitnije nakon prepoznavanja simptoma vode u plućima. Što pre se obratite lekaru, to sebi dajete veće šanse da se brzo i uspešno izlečite i oporavite. U protivnom, ukoliko se simptomi ignorišu i ukoliko se zdravstveni problem zapostavi, to može dovesti čak i do veoma fatalnih posledica, kao što su trajno oštećenje pluća ili čak smrt.

Uzroci vode u plućima

Postoje brojni, međusobno veoma različiti uzroci koji mogu dovesti do nastanka i do razvoja zdravstvenog problema kakav je voda u plućima.

Pojedini uzroci, vezani su za prisustvo drugih vrsta oboljenja koja dovode do stavaranja, odnosno do zadržavanja vode u plućima, ali istovremeno, postoje i uzroci koji mogu uticati na to da se kod savršeno zdravih osoba pojavi voda u plućima.

Uzroci koji su povezani sa prisustvom srčanih oboljenja koja kao posledicu izazivaju pojavu vode u plućima, nazivaju se uzroci kardiogenog porekla.

Svi drugi uzroci koji dovode do pojave vode u plućima, bez obzira da li su povezani sa prisustvom drugih vrsta oboljenja ili nisu, definišu se kao uzroci nekardiogenog porekla.

Konkretno, sledeći oblici zdravstvenog problema i sledeća stanja mogu dovesti do pojave vode u plućima:

– Prisustvo različitih oblika srčanih problema (to su kao što smo napomenuli kardiogeni uzroci i upravo takvi uzroci, smatraju se najčešćim uzrocima pojave vode u plućima. Neki od najučestalijih oblika srčanih problema koji dovode do nastanka i do razvoja zdravstvenog problema kakav je voda u plućima su srčana insuficijencija, odnosno slabost srčanog mišića i teški oblici poremećaja srčanog ritma koji dovode do porasta hidrostatskog pritiska u kapilarima koji se nalaze u sastavu plućnog tkiva),

– Prisustvo različitih težih oblika bubrežnih oboljenja,

– Prisustvo razvijenih i nepravilno lečenih virusnih infekcija pluća,

– Prisustvo komplikacija koje su se razvile usled razvoja upale pluća (ukoliko se upala pluća zapostavi i ukoliko se ne leči pravilno),

– Prisustvo izloženosti organizma delovanju određenih vrsta toksičnih materija,

– Prisustvo izloženosti organizma delovanju određenih vrsta medikamenata,

– Prisustvo izloženosti organizma delovanju određenih vrsta narkotika,

– Prisustvo težih oblika povreda grudnog koša (to recimo mogu biti povrede zadobijene prilikom pada sa veće visine ili povrede zadobijene prilikom saobraćajnog udesa),

– Prisustvo komplikacija koje su se razvile usled naglog udisanja velike količine dima (prilikom prisustva u prostoru u kojem je požar recimo),

– Prisustvo šire rasprostranjenih i dubokih opekotina u regiji grudnog koša,

– Prisustvo komplikacija koje su se razvile usled prodiranja vode u pluća (prilikom davljenja recimo),

Osim u prisustvu navedenih oblika zdravstvenih problema i situacija koje mogu uticati na nastanak i na razvoj vode u plučima. Do nastanka i do razvoja ovog zdravstenog problema, može doći i ukoliko osoba živi na velikoj nadmorskoj visini.

U tom slučaju, rizik je posebno prisutan i naglašen kod osoba čija su pluća urođeno osetljiva ili kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju za nastanak i za razvoj plućnih bolesti.

Lečenje vode u plućima

Kao što smo već napomenuli, u cilju lakšeg i bržeg lečenja vode u plućima, jako je važno što pre se obratiti lekaru.

Po obraćanju lekaru, lekar će nakon razgovora sa vama (u kojem je važno da mu detaljno opišete simptome koje osećate), pristupiti pregledu u okviru kojeg će dijagnostikovati tačan i konkretanuzrok nastanka i razvoja vode u plućima.

Proces dijagnostikovanja, podrazumeva podvrgavanje EKG pregledu, vršenje laboratorijske analize ispljuvka u kojem je sadržan uzorak plućnog sekreta, podvrgavanje rendgenskom snimanju i podvrgavanje određivanju saturacije kiseonika u krvi (saturacija predstavlja stepen zasićenosti).

Nakon što dijagnostikuje uzrok zdravstvenog problema, lekar će vam odrediti i prepisati terapiju koja će biti namenjena kontrolisanju, odnsono lečenju primarnog oblika oboljenja koji je doveo do razvoja posledice kakva je prisustvo vode u plućima. Sa smanjenjem ili sa potpunim eliminisanjem simptoma primarnog oboljenja koje je uzrokovalo nastanak i razvoj vode u plućima, doći će i do poboljšanja stanja pluća i smanjiće se koncentracija vode u plućima.

Pored toga, lekar će preduzeti i mere lečenja koje će se odnositi isključivo i konkretno na proces lečenja vode u plućima.

Takve mere lečenja, pre svega se odnose na davanje kiseonika. Kiseonik se daje preko nosnih kanala u koje se ubace fleksibilne cevčice ili preko usta na koja je potrebno staviti specijalnu masku koja je povezana sa aparatom koji ispušta kiseonik.

Pored toga, u cilju lečenja vode u plućima, lekar prepisuje i određenu terapiju, koja se prvenstveno zasniva na upotrebi medikamenata koji stimulišu izbacivanje vode najpre iz pluća, a onda i iz čitavog organizma (takvi medikamenti spadaju u grupu diuretika i deluju tako što doprinose da se višak vode izbaci iz organizma putem mokrenja).

Pored medikamenata koji spadaju u grupu diuretika, često je potrebno koristiti i medikamente koji poseduju i ispoljavaju drugačije farmakološke osobine. Izbor takvih medikamenata je individualan i zavisi od stanja u kakvom se nalaze ne samo pluća, već i čitav organizam pacijenta (to su često medikamenti koji deluju na snižavanje krvnog pritiska, kao i medikamenti iz grupe bronhodilatatora koji ispoljavaju svoje delovanje tako što olakšavaju funkciju pluća).

Dužina lečenja zdravstvenog problema kakav je voda u plućima, zavisi od mere u kojoj su razvijeni simptomi i od uzroka, tako da se odgovor na to pitanje ne može jasno definisati. U pojedinim slučajevima, lečenje može trajati svega nekoliko dana, ali su poznati i primeri pacijenata kod kojih je lečenje trajalo čak i nedeljama.

Prirodno lečenje vode u plućima

Postoje i brojne prirodne metode lečenja vode u plućima koje su se pokazale kao vrlo efikasne i koje svakako zavređuju pažnju.

Jedna od takvih metoda lečenja, jeste lečenje uz pomoć inhaliranja crnim lukom. Ova metoda, poreklom je iz Rusije i popularna je u Rusiji, a izvodi se na sledeći način:

Jedna veća glavica crnog luka se očisti i iseče se na srednje krupne komade. Zatim, tako isečen luk, ubaci se u predhodno provrelu vodu (u oko 400 mililitara vode), glava se nagne nad posudu u kojoj su crni luk i provrela voda, preko glave se stavi peškir i udiše se isparenje luka. Prilikom inhaliranja, treba voditi računa o tome da isparenje ne bude previše vrelo, da ne bi dovelo do razvoja iritacija na licu i treba držati zatvorene oči kako ih ljutina luka ne bi nadražila. Ovakav postupak, treba ponavljati dva puta dnevno i to ujutru i uveče, sve dok se simptomi vode u plućima u potpunosti ne povuku.

U cilju lečenja vode u plućima, crni luk možete upotrebiti i na sledeči način:

Trista grama očišćenog crnog luka iseckajte što sitnije ili ga što bi bilo još bolje ispasirajte. Zatim, preko crnog luka sipajte pola litra belog vina i sve to zajedno pomešajte sa sto grama kvalitetnog livadskog meda. Mešvinu sipajte u staklenu teglu, hermetički je zatvorite i ostavite da odstoji ukupno osam dana. U toku tih osam dana, povremeno, recimo na svaka dva dana, protresite teglu kako bi ste blago promešali sadržaj u njoj. Nakon osam dana, sadržaj iz tegle procedite i četiri puta dnevno pre jela, popijte po jednu supenu kašiku ovog prirodnog leka protiv vode u plućima.

Ono što vam takođe može pomoći u cilju lečenja vode u plućima, jesu obloge od mladog sira. Naime, tri puta dnevno, na leđa (na područje na kojem se nalaze pluća) treba naneti pamučnu tkaninu na koju ste predhodno naneli mladi sir (u srednje debelom sloju). Oblogu treba skinuti nakon tri sata, a preporučuje se da se njena upotreba ponavlja tri puta dnevno i to tako da između svake obloge bude vremensko rastojanje od takođe 3 sata (recimo, vreme za prvu oblogu može biti od 9h do 12h, zatim vreme za drugu oblogu može biti od 15h do 18h i vreme za treću oblogu može biti pred spavanje od 21h do 00h).

Pored obloge sa mladim sirom, u cilju lečenja vode u plućima, možete koristiti i oblogu sa svežim kupusom, jabukovim sirćetom i maslinovim uljem.

Takva obloga, primenjuje se na sledeći način:

Uzme se nekoliko listova svežeg kupusa (mogu se upotrebiti bilo koji samo ne prvi, površinski listovi). Listovi se premažu sa jabukovim sirćetom i naslone se na grudi. Preko listova, stavi se vunena tkanina koja je natopljena umereno zagrejanim maslinovim uljem (bitno je da ulje bude što toplije, ali da ne bude toliko toplo da može da vas izgori). Preko vunene tkanine natopljene maslinovim uljem, stavi se suva pamučna tkanina i tek onda se obuče garderoba. Ova obloga treba da se drži od sat do sat ipo vremena i dovoljno je jednom dnevno, ujutru ili uveče.

Namirnice koje su bogate kalijumom, a to su celer, paradajz, krastavac i banane recimo, takođe vam mogu pomoći u procesu lečenja vode u plućima.

Zato, navedene i brojne druge namirnice koje takođe sadrže kalijum, jedite u što većim količinama. Pritom, takve, ali i sve ostale namirnice u toku lečenja vode u plućima nemojte preterano soliti jer veće količine soli neutrališu dejstvo kalijuma i doprinose nakupljanju natrijuma u organizmu, a natrijum deluje na zadržavanje vode.

Ono što će vam pomoći u cilju smanjivanja intenziteta simptoma kroz koje se manifestuje prisustvo vode u plućima, jeste sedenje u položaju u kojem ste blago povijeni prema kolenima. U tom položaju, smanjićete opterećenje na pluća i na srce i mnogo lakše ćete disati.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: