Šta je dobro za sinuse da se koristi?

Sinusi su povezani sistem šupljina u lobanji. Najveće sinusne šupljine su prečnika oko 2.5 cm. Druge su mnogo manje.

Vaše jagodične kosti drže vaše maksilarne sinuse. Niski centar čela je mesto gde se nalaze frontalni sinusi. Između očiju su etmoidni sinusi. U kostima iza nosa su sfenoidni sinusi.

Obloženi su mekim, ružičastim tkivom, zvanim mukoza. Uobičajeno je da su sinusi prazni i da ih oblaže tanak sloj sluzi.

U unutrašnjosti nosa se nalaze turbinate, to su neke vrste grebena u nosu. Obično ove strukture pomažu u ovlaživanju i filtriranju vazduha.

Veći deo sinusa se čisti kroz nos, tačnije kroz mali drenažni put koji lekari nazivaju srednji meatus.

Nije do kraja jasno zašto imamo sinuse. Jedna teorija kaže da oni služe da navlaže vazduh koji dišemo, dok drugi smatraju da oni poboljšavaju naše glasove (rezonantne kutije).

Stanja koja mogu zahvatiti sinuse

Akutni sinusitis (sinusna infekcija). Virusi, bakterije ili gljivice inficiraju sinusnu šupljinu, uzrokujući upalu. Više sluzi, nazalno začepljenje, neugodnost u obrazima, čelu i oko očiju, kao i glavobolja ili migrena su uobičajeni simptomi.

Hronični sinusitis (ili hronični rinosinusitis). Hronični sinusitis je uporan proces zapaljenja sinusa koji sledi nakon nekoliko uzastopnih serija infekcija.

Devijacija septuma. Ako je septum koji deli nos na dve šupljine sa devijacijom, onda je jedna strana nosa predaleko od druge, pa to može blokirati protok vazduha.

loading...

Polenska groznica (alergijski rinitis). Alergeni poput polena, grinja, itd. dovode do toga da odbrana u nosu i sinusima reaguje preterano. Tada dolazi do pojačane sluzi, nazalne zapušenosti, kijanja i svraba.

Nazalni polipi. To su male izrasline u nazalnoj šupljini. Mogu nastati kao posledica upale zbog astme, hronične sinusne infekcije ili nazalnih alergija.

Šta je dobro za sinuse?

Veliki broj ljudi ima probleme sa sinusima gotovo svake godine. Šta je to što čovek može učiniti da bi sprečio ove probleme ili da bi ublažio simptome?

Postoji puno recepata koji su jednostavni i jeftini.

Pre svega, morate utvrditi odakle potiču vaši sinusni problemi i kog su tipa.

Najčešće problemi nastaju kao posledica polenske alergije i alergije na kućnu prašinu.

Drugi uzročnici mogu biti suv nos ili nazalna suvoća koja dovodi do kongestije, zgušnjavanja sluzi, itd.

Bez obzira na okidače, pročitajte naše savete ili isprobajte svaki, pa utvrdite koji vam najviše prija.

Boravite u prohladnim prostorijama. Kada je grejanje uključeno, unutrašnjost vašeg nosa se suši, a mukus nije pročišćen kako treba, pa to dovodi do problema u sinusima.

Koristite ovlaživače vazduha u prostorijama u kojima boravite. Sprečite da vazduh u vašem domu postane previše suv ili isuviše vlažan. Grinje vole više od 50% vlažnosti. Ako ste alergični na grinje, onda to nije dobro za vaše sinuse.

Provetravajte kuću. Izbegavajte duvanski dim, hemijska sredstva za čišćenje i ostale materijale koji su napravljeni od supstanci koje iritiraju sinuse.

Pre nego što pređete na antibiotike, ukoliko imate bolove u sinusima, probajte neke od ovih lekova kako biste olakšali bolove i kongestiju.

Ispirajte vaše nosne pasaže (prolaze). Ispiranje slanom vodom će razrediti sluz i pomoći da se isprazni iz nosnih prolaza. Slani rastvori su dokazani kao efektivni i trebalo bi da budu prva linija odbrane od sinusitisa. Slani rastvor možete koristiti i za inhaliranje kako biste sinuse održali vlažnim i kako biste se borili protiv alergija.

Začinite vaše obroke. Začinjena hrana namirnicama poput senfa, ljutih papričica, karija, rena, može pomoći da očistite vaše sinuse.

Ostanite hidrirani. Pijte puno vode, sokova bez dodavanja šećera, bistre čorbice i vrućeg čaja. Ove tečnosti će vam pomoći da razredite sluz i da je izbacite iz iritiranih sinusnih šupljina. Izbegavajte da pijete alkohol, kofein i slatka pića jer ove supstance dehidriraju vaš sistem, a nakon toga se sluz steže i zatvara već zapaljene disajne puteve.

Inhalacija eukaliptusom i uljem peperminta u vreloj vodi. Postavite lice iznad šerpice sa vrelom vodom i par kapi ulja eukaliptusa ili peperminta, stavite peškir preko glave i udišite isparenja.

Ekstrakt semena grejpfruta. Ekstrakt semena grejpfruta je prirodni antibiotik napravljen od samlevenog osušenog semena grejpa i pulpe. Kada se primenjuje u obliku spreja za nos, on pomaže da se očisti sluz i može sprečiti mikrobiološke zagađivače da se nastane u upaljeno tkivo sinusa.

Koren kurkume/đumbira. Koren kurkume je divan, mirišljavi začin koji se obično pronalazi u indijskim i bliskoistočnim jelima. Ovaj začin sadrži prirodni antizapaljenski sastojak kurkumin, a ujedno je i jak antioksidans. Kada se kombinuje sa đumbirom i kuva u obliku čaja, onda ova kombinacija može pomoći da se očisti nagomilana sluz u nazalnim prolazima, da se smanji pritisak u sinusima i da se dođe do opšteg olakšanja. Koren đumbira ima i dodatni bonus – smiruje stomak koji je čest neželjeni efekat prekomernog slivanja sluzi tokom noći.

Jabukovo sirće. Dve ili tri kašike prirodnog jabukovog sirćeta dodajte u šoljicu vruće vode i uzimajte tri puta dnevno. Ovaj napitak će pomoći da smanjite prekomerno gomilanje sluzi i pritisak u sinusima. Napitak možete pomešati sa medom i limunom da bi vam bilo ukusnije.

Radite na jačanju imunog sistema kako bi se vaš organizam borio protiv infekcija. Origanovo ulje je fenomenalna stvar iz više razloga. Samo jedna kap origano ulja u čaši soka, vode ili čaja, jednom dnevno, može imati veliki pozitivan uticaj na vaše zdravlje. Ne samo da origano ulje ima antibiotička, antivirusna i antigljivična dejstva kada se uzima oralno, već se može koristiti i topikalno protiv ranica, infekcije noktiju i peruti. Origano ulje možete sipati u vrelu vodu i inhalirati se njime.

Ren. Ren je izuzetno dobar lek protiv zapušenih i upaljenih sinusa. Ren možete pripremiti na sledeći način: stavite vodu u šerpicu i pustite da provri, a potom ubacite izrendani ren i sklonite sa šporeta; inhalirajte se iznad šerpice tako što ćete prebaciti peškir preko glave i udisati isparenja.

Postoji i odlična obloga koja se koristi kada imate upalu sinusa. Potrebna vam je staklena flaša od 1/2 l. U nju ćete staviti narendani ren koji ćete zaliti vinskim sirćetom. Ovu mešavinu ćete držati zatvorenu 10 dana na sobnoj temperaturi i povremeno ćete mućkati.

Nakon 10 dana, možete je koristiti tako što ćete isipati na gazu malo ove tečnosti, staviti gazu na čelo i tako prespavati. Terapiju sprovodite 5 dana za redom.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: