Bisolvon sirup protiv kašlja – Upotreba, iskustva i cena

Hladni dani, sezone virusa i prehlada, razne bakterijske infekcije, hronična stanja i druga oboljenja mogu da budu praćeni često neprijatnim, a nekada olakšavajućim simptomom kašlja. Kašalj je upravo to, simptom određenog stanja, odnosno fizička manifestacija odbrambenog sistema čovekovog organizma. Iako ga često poistovećujemo sa bolešću, kašalj sam po sebi nije oboljenje, već upravo suprotno, mehanizam kojim se naš organizam bori protiv bolesti.

Kašalj se manifestuje u različitim oblicima, u zavisnosti od težine stanja od koje osoba boluje ili pati; može da bude blaži i hroničan, kratkotrajan, oštar, suv ili da podstiče iskašljavanje šlajma iz respiratornog trakta i tako dalje. U svakom od ovih slučajeva, pacijent tretira primarno oboljenje ili stanje, a istovremeno želi i da ublaži neprijatne simptome.

U zavisnosti od konkretnog uzročnika, kašalj može da varira u intenzitetu, učestalosti i ukupnom trajanju. Može da bude praćen iskašljavanjem gustog sekreta, različite boje i kompozicije, a u nekim od ozbiljnijih stanja pacijent može da iskašljava krv. Druga krajnost je potpuno suv, uporan i veoma iritirajuć kašalj. U nekim situacijama kašalj traje kratko, ali se može produžiti i na nedelje, mesece i duže. Takođe, određena hronična stanja i loše životne navike utiču na pojavu kašlja; pušači, recimo, veoma često pate od hroničnog i upornog kašlja.

Preparati protiv kašlja namenjeni su ublažavanju simptoma koji izazivaju sam kašalj, a samim tim i smanjenju i jenjavanju kašlja. Sirupovi za iskašljavanje su neagresivni preparati, koji pomažu organizmu da se oslobodi nagomilane sluzi i olakša disanje. Bisolvon sirup je jedan od proverenih preparata duge tradicije primene u ove svrhe.

BISOLVON SIRUP

Sirup Bisolvon je jedan od preporučeniha preparata za tretiranje različitih vrsta kašlja. Originalno ga proizvodi poznata nemačka kompanija svetski priznatih standarda, jedna od dvadeset vodećih farmaceutkih kuća na planeti. Kompanija proizvodi više vrsta proizvoda, posebno formulisanih za tretiranje više oblika kašlja. Sirup Bisolvon je medicinski potpuno ispravan i preporučen od strane lekara, kod nas i u svetu.

Ovaj lek spada u porodicu efikasnih mukolitika, a njegova glavna aktivna komponenta je bromheksin, koji se osim u obliku sirupa može naići u vidu tableta i kapi. Bromheksin se regularno proizvodi i pod drugim imenima, osim kao nama poznat Bisolvon.

Sastav sirupa

Sirup Bisolvon za iskašljavanje sadrži 4 miligrama aktivnog bromoheksinhlorida na 5 mililitra sirupa, a pomoćne supstance koje uključuje su benzoatna kiselina, tečni malitol, sukraloza, pročišćena voda, arome i levomentol. Prodaje se u staklenim bočicama zapremine od 200 ili 250 mililitra sirupa, sa plastičnom posudicom za doziranje. Bisolvon sirup može da se kupi u apotekama, bez lekarskog recepta.

Bisolvon lekovi obuhvataju celu paletu različitih proizvoda za tretiranje raznih, srodnih tegoba vezanih za probleme sa respiratornim putevima, a kod nas se obično pre svega misli na Bisolvon sirup za iskašljavanje. Namenjen je deci i odraslima koji imaju problema sa iskašljavanjem, što se često javlja kao propratni simptom prehlade i sličnih oboljenja, posebno u promenljivim i hladnim periodima u toku godine.

Mehanizam delovanja

Aktivna komponenta sirupa, bromoheksin, jeste mukolitični agens koji se u farmakologiji koristi za pripremanje preparata namenjenih tretiranju stanja respirativnih organa opterećenih gustim i obilnim mukusom, odnosno nagomilanom sluzi. Kao dodatak ovom svojstvu, bromohekisn ima i antioksidativno delovanje, što pomaže u ublažavanju celokupnog stanja. Supstanca bromoheksin podstiče prirodni mehanizam čovekovog organizma da se izbori sa neugodnim, opstruktivnim šlajmom i da ga očisti iz disajnih puteva.

loading...

Bromoheksin je sekretolitik, što znači da podstiče produkciju prirodnog sekreta u respiratornom traktu i na taj način doslovno proređuje mukus, čineći ga manje viskoznim i lepljivim. Ovo svojstvo podstiče sekretomotorički efekat našeg respiratornog sistema i pomaže organizmu da lakše transportuje mukus iz pluća i disajnih puteva, te ga lakše i brže izbaci iz našeg tela.

Bromoheksin je u osnovi sintetički derivat aktivne biljne komponente vazicina i upotrebljava se za tretiranje različitih stanja praćenih abnormalnom produkcijom mukusa i otežanim izbacivanjem ove sadržine.

Možemo ga naći u raznim formulacijama, a najčešće u obliku sirupa sa koncentracijom od 4mg/g ml sirupa, 8 mg u obliku oralnih i rastvorljivih tableta, kao i u vidu solucije koncentracije 10 mg/5 ml. Proizvodi poput Bisolvon lekova koji deluju po principu bromoheksina prilagođeni su pacijentima svih uzrasta, u zavisnosti od individualnih karakteristika i težine stanja.

Za šta je namenjen?

Bisolvon sirup se preporučuje kod respirativnih tegoba praćenih nagomilavanjem gustog, viskoznog mukusa koji se jako teško iskašljava, doslovno se lepi za unutrašnjost naših respirativnih organa, izaziva mučan kašalj i otežava disanje.

Kada je šlajm tako guste strukture, sam kašalj često nije dovoljan da ga izbacimo iz pluća i disajnih puteva; to stanje može da bude veoma neugodno i iscrpljujuće za čitav organizam. U takvim slučajevima je našem telu potreban saveznik u obliku efikasnog preparata poput Bisolvon sirupa.

UPOTREBA BISOLVON SIRUPA

Bisolvon sirup je pogodan za pacijente različitih uzrasta, uz izvesnu meru opreza u zavisnosti od posebnih faktora koji mogu da utiču na efikasnost leka i mehanizam delovanja. Lek bromohekisn se uglavnom dobro absorbuje i lako podnosi.

Sirup nema dodate šećere u svom sastavu, te je zato dobar i za osobe koje pate od dijabetesa. Za decu su dostupni proizvodi sa ukusnim aromama, tako da upotreba sirupa bude lakša i prijatnija i za najmlađe.

Doziranje sirupa

Sirup Bisolvon se lako primenjuje uz pomoć čašice za doziranje u pakovanju, označene razmerama od 1.25 ml, 2.5 ml i 5 ml. Doziranje zavisi pre svega od uzrasta pacijenta. Sam lek počinje svoje aktivno dejstvo oko pet sati nakon uzimanja, pomaže da se disajni putevi oslobode nagomilanog mukusa i podstiče njegovo izbacivanje produktivnim kašljem.

Nakon nekoliko dana primene sirupa i sam kašalj postepeno prolazi, uz sve manju količinu sluzi, a krajnji rezultat su potpuno čisti resopiratorni putevi. Terapiju ne treba naglo prekidati, kako bi se postigao optimalan efekat leka. Prestanak uzimanja leka ne izaziva nikakve tegobe.

  • Odrasli i deca starija od 10 godina: tri puta dnevno po 5 do 20 ml sirupa;
  • Deca starosti između 5 i 10 godina: tri puta dnevno po 5 do 10 ml sirupa;
  • Deca starosti između 1 i 5 godina: tri puta dnevno po 2.5 ml sirupa;

Osim Bisolvon sirupa koncentracije 4 mg/5ml, o kome ovde govorimo, za najmlađi uzrast je dostupan i rastvor blage koncentracije 2 mg/ml, kao i već pomenute tablete za odrasle i stariju decu. U slučaju da ste uneli veću količinu sirupa od preporučene doze, ne postoji veliki rizik da se jave zdravstvene smetnje; ako se neki nepoznat ili uznemirujuć simptom ipak javi, obratite se svom lekaru.

U slučaju da zaboravite regularnu dozu sirupa, nema potrebe da je uzimate naknadno niti da duplirate sledeću dozu, već slobodno nastavite sa narednom, po planu. Dvostruka doza bilo kog leka se uglavnom ne preporučuje u svrhu nadoknade propuštene doze, a isto važi i za lek Bisolvon, u svim oblicima.

Moguće neželjene pojave

Bisolvon sirup generalno ne izaziva neželjene reakcije i veoma dobro ga podnose pacijenti svih starosnih grupa. Međutim, kao i svaki drugi medicinski preparat, ovaj lek može imati nuspojave.

Propratni efekti mogu da se jave često (kod jednog u sto pacijenata, ali manje od jednog u deset), ređe (kod više od jednog u hiljadu pacijenata, ali manje od jednog u sto) i retko (kod više od jedne u deset hiljada osoba, a manje od jednog od hiljadu pacijenata).

  • Često mogu nastati nelagodnosti u sistemu za varenje, želucu i crevima;
  • Ređe se javljaju vrtoglavica, pojačano znojenje, skok vrednosti transaminaza u nalazima, mučnina, proliv i povraćanje;
  • Retko dolazi do bronhospazma, odnosno otežanog disanja, pojave osipa na loži, svraba kože, oticanja kože i sluzokože, alergijskih reakcija u smislu otežanog disanja i anafilaktičkog šoka;
  • Veoma retko su zabeleženi slučajevi teških kožnih reakcija;

Ukoliko se javi neki od blažih neželjenih efekata leka, posavetujte se sa lekarom o nastavku terapije. U slučaju da dođe do pojave ozbiljne alergijeske reakcije, potrebno je odmah obustaviti upotrebu sirupa i lekova Bisolvon i potražiti lekarsku pomoć.

Saveti i mere opreza

Bisolvon sirup ne bi trebalo da uzimate na sopstvenu odgovornost ukoliko primate i neku drugu terapiju, odnosno koristite druge lekove. U tom slučaju se savetuje da potražite mišljenje lekara. Lek Bisolvon nije preporučljivo kombinovati sa drugim medicinskim preparatima koji funkcionišu po sličnom mehanizmu, podstiču iskašljavanje ili ublažavaju sam kašalj. Bisolvon sirup može dovesti do pojačane koncentracije antibiotskih tvari u plućima, ako se uzima uz lekove iz grupe antibiotika.

Trudnice i dojilje, kao i žene koje planiraju trudnoću bi trebalo da potraže savet lekara pre nego što počnu terapiju Bisolvon sirupom. Nema dovoljno konkretnih podataka koji objašnjavaju kako Bisolvon lek utiče na sam plod ili majčino mleko. Neka ispitivanja sprovedena na životinjama sugerišu da se sastav leka može preneti na mleko. U svim pomenutim slučajevima se preporučuje oprez i izbegavanje upotrebe Bisolvon sirupa.

ISKUSTVA I CENA

Bisolvon sirup možete nabaviti bez lekarskog recepta u bilo kojoj apoteci. Ovaj lek se uspešno primenjuje dugi niz godina i prema dosadašnjim iskustvima korisnika i lekara je veoma pouzdan. U većini slučajeva nema zabeleženih neželjenih dejstava, ali se dešava da dođe do probavnih smetnji i mučnine, uglavnom kod male dece, čiji je sistem za varenje osetljiviji od odraslih ljudi.

U najvećem broju slučajeva nema ovakvih smetnji i veliki broj zadovoljnih roditelja rado preporučuje Bisolvon kao odličan lek za svoju decu.

  • Bisolvon sirup 4 mg/5 ml (200 ml) – Prosečna cena oko 600 dinara;
  • Bisolvon rastvor (40 ml) – Prosečna cena oko 250 dinara;

Bisolvon sirup je dostupan u apotekama i drogerijama, a danas ga lako možete poručiti i u onlajn apotekama. Kao i većina drugih lekova, savetuje se da se bočica sirupa čuva van domašaja dece i upotrebljava isključivo do datuma roka trajanja utisnutog na ambalaži. Bočicu treba čuvati na temperaturi do 25® C, a rok trajanja je godinu dana od otvaranja samog pakovanja.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: