Bol ispod levog rebra i leve strane stomaka – uzrok, simptomi i lečenje

Uzroci bola koji se javlja ispod levog rebarnog luka i u predelu leve strane stomaka mogu biti mnogobrojni i svaki od njih je i te kako važan i upozoravajući za čoveka, te je u najvećem broju slučajeva potrebno ne zanemariti ga, već potražiti lekarsku pomoć.

Ovakva bol može biti posledica najrazličitijih stanja, od kakvih benignih, slobodno možemo reći fizioloških stanja (pri trčanju, nakon jela, u trudnoći), ali i kakvih težih stanja i oboljenja raznih organa i organskih sistema.

Uzroci bola sa leve strane stomaka

Ono što najpre moramo da napomenemo, jeste da se sa leve strane stomaka, tačnije ispod levog rebarnog luka, nalaze organi kakvi su slezina, zatim deo pankreasa i levi deo debelog creva.

Stoga, bilo koji od ovih organa može da doprinese nastanku bola sa leve strane, ali ne sme se zanemariti ni bol koja se može širiti iz okolnih struktura kakve su srce, pluća, veliki krvni sudovi, želudac i drugi organi čijim oboljenjem nastaje bol koja se projektuje u ovaj deo stomaka.

bol-ispod-levog-rebra-i-leve-strane-stomaka-uzrok-simptomi-i-lecenje

Bol porekla slezine

Slezina jeste organ koji je direktno lokalizovan i „ušuškan“ ispod levog rebarnog luka. To je organ koji u principu ne može da boli, ali je, kao i mnogi drugi organi inkapsuliran, tj poseduje sopstvenu ovojnicu, čijim istezanjem može da se javi bol. Tako, na primer, ukoliko dođe do uvećanja slezine kakva je splenomegalija, ili bilo kakav drugi uzrok dovede do nadražaja kapsule ovog organa, koja se pri tom isteže, može doći do bola sa leve strane porekla slezine. Sve bolesti koje uključuju uvećanje slezine, a to su razne parazitoze, bakterijske bolesti, viroze ili pak kakve bolesti krvi, obično tumorski procesi (koja se u ovom organu prečišćava) mogu dovesti do njenog uvećanja.

Nadalje, kako je slezina i te kako dobro prokrvljan organ, prilično je mekana i tanke ovojnice, veoma lako se dešava da i tokom kakvih manjih povreda u ovom predelu dođe do njene rupture. Tako se prilikom pada sa visine, pada na levu stranu stomaka ili pak povreda tokom saobraćajnih nezgoda, može desiti da dođe do rupture ovojnice i same slezine. Stoga ovakvo stanje zahteva hitnu intervenciju odstranjenja slezine, jer dolazi do izlivanja krvi koja se ovde skladišti (slezina je „groblje“ za krvne ćelije koje ovde završavaju svoj životni vek).

Bol u predelu slezine javlja se, kako smo već rekli, ispod levog rebarnog luka, i može biti tupog karaktera usled njenog istezanja, ili jaka i oštra bol kod rupture slezine. Intenzivna bol se javlja prevashodno pri udahu kod rupture slezine, zbog toga što se dijafragma kod udaha pomera na dole i potiskuje povređeni organ. Isto tako, kod uvećanja slezine može se javiti bol pri disanju, jer se slezina konstantno potiskuje dijafragmom i nadražuje tako njena ovojnica.

U svakom slučaju, bilo kakva pojava bola ovog tipa ne bi se smela zanemariti, a osobito ukoliko oboleli ima kakvu pridruženu bolest koja može dovesti do uvećanja slezine, ili je pak jaka bol nastala nakon kakve povrede. Da napomenemo da bol često nastaje i usled preloma rebara kod povrede, a takvo rebro nadalje može i da povredi slezinu.

Bol crevnog porekla

Bol sa leve strane može nastati i kao posledica kakvih poremećaja na nivou crevnog trakta. Naime, sa leve strane, pod levim rebarnim lukom, nalazi se mesto, tj tačka gde transferzalni deo kolona prelazi u njegov distalni deo. Taj distalni deo nastavlja se dalje do sigmoidnog kolona, rektuma i anusa.

loading...

Bol crevnog porekla može da nastane iz najrazličitijih razloga, od onih fizioloških, pa do onih patoloških. Naime, svaka distenzija, tj rastezanje crevnog zida koji poseduje nervne završetke kao i bilo koji drugi organ, može uzrokovati bol. Zato, ukoliko iz bilo kog razloga postoji prepunjenost creva bilo fekalijama, bilo gasovima, može doći do istezanja creva i postojećeg bola.

Neka od stanja koja su, da kažemo fiziološka, ili da ih nazovemo manje patološkim i koja se mogu regulisati čak samo i ishranom, sa manje stresa, a više aktivnosti jesu, pre svega sindrom iritabilnog kolona, pojava većih količina gasova i nadutosti, ili pak prejedanje i nedovoljna fizička aktivnost, kao i nedovoljan unos vode.

Svako od ovih stanja dovodi do pojave čvrste stolice, usled nekretanja, neadekvatne ishrane, nedovoljnog pražnjenja stolice usled lošeg psihičkog stanja. Tada, stolica postaje čvršća i dosta dugo se zadržava u crevima, distendira ih i nadražuje. Svakako da je ishrana veoma bitan faktor za stvaranje adekvatne stolice, tj za pravilan rad creva. Pravilna ishrana, dovoljan unos vlakana i vode, umnogome će smanjiti ovakvu vrstu tegoba.

Pored zatvora, i dijareja (proliv) može napraviti ovakvu vrstu problema, jer previše tečna i vodenasta stolica distendira creva i dovodi do nastanka bola. Pomenuti gasovi mogu biti posledica neadekvatne ishrane i povećanog rada crevnih bakterija koje ih produkuju i tako stvaraju širenje creva i posledične tegobe.

U osnovi dakle svih bolesti koje mogu zahvatiti digestivni trakt i koji dovode do poremećaja rada creva a samim tim i bolova, jesu dijareja ili pak opstipacija. Tu smo dakle naveli, pre svega, danas veoma čest sindrom iritabilnog kolona, zatim, česte su i razne virusne i bakterijske infekcije, a naravno i parazitarne.

Tu su i kakve teže bolesti i stanja poput Kronovog kolitisa, ulceroznog kolitisa, toksičnog megakolona, celijačne bolesti, pseudomembranoznog kolitisa, opstrukcije crevnog trakta (ileus sa svojim formama), ali i razni tumorski procesi na završnom delu digestivnog trakta koji mogu dovesti do nastanka bolova.

Bolovi, dakle, kako smo i rekli, nastaju pre svega kao posledica istezanja creva usled prepunjenosti, staze fecesa i distenzije zida, pri čemu se nervni završetci nadražuju i javlja se bol. Razne vrste opstrukcije u vidu ileusa (uvrtanje creva, uklještenje creva, uvlačenje dela creva u drugi njegov segment), kao i tumorski procesi, mogu sami po sebi izazvati bol, ali i stazu fekalija ispred procesa, te širenje creva.

Nagomilavanje gasova i tečnog sadržaja usled raznih infekcija, trovanja hranom i onih najtežih bolesti kakve su kolitisi praćeni toksičnim megakolonom kao krajnjim stadijumom, mogu izazvati velike tegobe i bolove koji rastežu crevo sve do njegove rupture.

Poremećaji na nivou pankreasa kao posledica bola sa leve strane

Pankreas jeste organ koji se nalazi retroperitonealno, dakle smešten je u trbušnoj duplji duboko pozadi u blizini kičmenog stuba. Veoma je težak organ za ispitati, u smislu da veoma kasno daje tegobe bilo kakve bolesti i kada se ona otkrije, obično biva i te kako uznapredovala.

Sa leve strane stomaka nalazi se završni deo pankreasa, takozvani rep pankreasa. Retko se može reći da je pankreas uzrok bola sa leve strane. Bolesti koje su najčešće za pankreas, a koje mogu dovesti do nastanka bolova jesu akutni i hronični pankreatitis, kao i tumorski procesi koji ga mogu zahvatiti, a koji se teško otkrivaju.

Bolovi ovog tipa najčešće se javljaju noću i to kada pacijent leži ili ustaje iz ležećeg položaja. Pankreas je organ koji produkuje enzime neophodne za varenje, te tako ih svojim kanalima šalje u crevni trakt. Ukoliko iz nekih razloga dođe do začepljenja ovih kanala, može nastati akutni, odnodno hronični pankreatitis, tj zapaljenski proces pankreasa koji će dovesti do izlivanja stvorenih enzima u pankreas i njegovog uništenja, medicinski zapaljenja, nekroze i smrti ćelija. Najčešći uzroci začepljenja kanalića pankreasa jesu alkoholizam i često stvaranje kamenčića koji mogu začepiti kanale.

Ostali uzroci bola sa leve strane stomaka

Kako su svi organi u abdomenu i maloj karlici povezani preko postojanja zajedničkih ovojnica koje su inervisane, tako se bol iz bilo kod dela abdomena ili karlice, može širiti na drugi deo trbuha, ovde konkretno na levu stranu.

Ginekološki problemi

Kod osoba ženskog pola, ova bol može biti posledica i raznih ginekoloških problema. Bol se u ovom predelu može javiti kao posledica poremećaja na nivou levog jajnika, od onih benignih stanja kakva je bol koja se može javiti kod ovulacije, preko bolova koji se javljaju kod postojanja ciste na jajniku, policističnih ovarijuma, pa do onih težih stanja kakva je vanmaterična trudnoća ili pak ruptura jajovoda koja je urgentno stanje.

Nadalje, do bolova u ovom predelu leve strane stomaka mogu dovesti i razna zapaljenska stanja na nivou ginekoloških puteva, ali i brojne infekcije koje se šire uz ginekološki trakt. Tumorski procesi takođe mogu, mada ređe uzrokovati bol. Endometrioza jeste još jedan od potencijalnih uzročnika, kod koje se sluznica materice, endometrijum, može razviti i na bilo kom drugom mestu u organizmu, te kao strano telo tu može praviti najrazličitije smetnje.

Ne smemo zaboraviti ni trudnoću, koja je fiziološko stanje, ali i stanje kod koga često plod svojom veličinom može potiskivati okolne strukture i tako ih nadraživati i izazivati bolove u abdomenu.

Bolovi od strane urinarnih puteva

Bolovi koji nastaju kao posledica oboljevanja levog dela urinarnih puteva nisu tako retki, osobito kada govorimo o veoma jakim i intenzivnim bolovima koji se mogu dogoditi kada dođe do zaglavljivanja kamena u levom ureteru. Bol koji se javlja zbog istezanja uretera iznad mesta gde je nastala staza je veoma jak i intenzivan, pre svega zbog nadraživanja zida kamenom i njegove distenzije zadržavanjem mokraće.

Nadalje, bolovi sa leve strane mogu biti uzrokovani i raznim zapaljenskim procesima, tumorskim procesima, ili bilo kakvim bolestima sudovno-živčanog sistema koji obezbeđuje bubreg. Bolesti bubrega koje mogu biti najrazličitijeg porekla i uzroka, mogu dovesti do istezanja kapsule i posledične boli. Tu su razne benigne i maligne promene tipa cista, pijelonefritisa i slično, ali i bolesti donjeg dela urinarnog trakta koje se mogu širiti ascendentno te zahvatiti i bubreg.

Zbog velike blizine urinarnih i ginekoloških puteva, kao i završnog dela crevnog trakta, bolovi sa leve strane mogu biti veoma teški za dijagnostiku. Naime, uvek se mora isključiti neki od potencijalnih uzroka. Svaki od ovih organa jeste veoma blizu jedan drugog, ukrštaju se ili imaju zajedničku abdominalnu ovojnicu, te veoma lako proces sa jednog organa može da se proširi i zahvati susedni. Zato je diferencijalna dijagnoza kod postojanja ovakvih tegoba od i te kako velikog značaja.

Bolovi nastali kao posledica oboljenja organa grudnog koša i velikih krvnih sudova

Neretko se dešava da se bol sa leve strane, tj ispod levog rebarnog luka projektuje i iz organa grudnog koša, tj kod postojana bolesti srca, pluća i krvnih sudova. Naime, angina pektoris poznata je kao jedan od najčešćih uzročnika bola u predelu grudnog koša sa leve strane, koji se može širiti i ispod levog rebarnog luka u predeo vrha srca. Nadalje, razni izlivi u srčanu kesu, ali i pleuralni izlivi u plućnu ovojnicu, zapaljenske bolesti pluća, mogu dovesti do bola koji će se proširiti i na levu stranu abdomena.

Kada su u pitanju veliki krvni sudovi, ovde se uglavnom govori o aorti, i to abdominalnoj aorti i njenim granama. Najveći i najozbiljniji problem koji može da dovede do nastanka bolova jeste proširenje ovog krvnog suda, a kao urgentno stanje u medicini jeste i ruptura proširenja tj aneurizme aorte abdominalis. Preteća ruptura je praćena i te kako velikim bolovima i zahteva hitnu hiruršku intervenciju kao i samo prsnuće aorte.

Bolovi od strane želuca i creva

I drugi organi abdominalne šupljine zahtevaju posebnu pažnju kada je pojava bola u pitanju. Tu su svakako i želudac i preostali deo crevnog trakta, uključujući i tanko crevo. Najpre su čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu ti koji mogu da dovedu do nastanka bola, koji se ne retko sa svojom lokalizacijom proširi iz srednjeg dela stomaka i na levu stranu, a osobito pod levi rebarni luk. Takođe i razni zapaljenski procesi sluzokože uzrokovani kakvim hemijskim, mehaničkim ili biološkim uzročnicima mogu dovesti do nastanka bola. Pod tim uzročnicima podrazumevamo alkohol, duvanski dim, tešku, masnu hranu, trovanje hranom, razne bakterije, viruse, parazite i slično.

Pored svih gore pomenutih bolesti i tegoba, moramo još pomenuti i najrazličitije kile koje mogu da se jave na nivou trbušnog zida i koje mogu napraviti bolove i tegobe. Tu su još i kile na organima, tj na crevima, na dijafragmi, i na mišićima, gde razni organi mogu prolabirati kroz njihova vlakna. Nadalje, pomenućemo i kakve bolesti samih kostiju, osteoartritise, bolesti koje zahvataju kost, ali i hrskavicu, prelom rebara sa leve strane, tumorske procese. Bol se može reflektovati i iz kičme i iz kukova te stvarati probleme.

Lečenje

Tegobe ovakvog tipa mogu biti bezazlene, ali mogu i zahtevati hitnu lekarsku pomoć, te ih svakako ne smemo zanemariti. Neke od takvih tegoba zahtevaće promenu režima ishrane, životnih navika, više aktivnosti i unosa vode (iritabilni kolon, gastritisi, zatvor).

Neke će zahtevati terapiju antibioticima i drugim vrstama lekova, mirovanje i kućno lečenje (gastroenteritisi, policistični jajnici, razne infekcije ginekoloških i urinarnih puteva), dok će one najteže, koje se karakterišu kao hitna stanja u medicini zahtevati hospitalizaciju i hirurški pristup (ruptura slezine, ruptura aneurizme aorte, pankreatitisi, tumorski procesi, uvrtanje creva i slično).

U svakom slučaju, ono što je sigurno jeste da se ovakav tip bola ni u kom slučaju ne sme zanemariti i uzeti zdravo za gotovo.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: