Ortopedski ulošci za stopala – upotreba, iskustva i cena

Mnoge osobe danas jesu u dilemi da li da za sebe nabave odgovarajuće ortopedske uloške ili kakvu anatomsku obuću kakve su ortopedske cipele. U velikoj meri ulogu igraju finansije, jer su ulošci ipak nešto jeftiniji. Ulogu igraju i stanje stopala, postojeći problem, tj aktuelna bolest i deformitet.

Ono što je poželjno znati jeste da obuća sa ortopedskim uloškom definitivno nije isto što i ortopedska cipela, pa se zato savetuje da se za izbor najbolje posavetujete sa svojim lekarom, ortopedom.

Ortopedski ulošci – značaj za zdravlje

Neke od osnovnih učinaka ovih uložaka jesu ispravljanje Ahilove tetive, sprečavanje nastanka čukljeva, deformiteta stopala, rasterećenje tačke oslonca stopala, smanjenje umora, bolova u mišićima, obezbeđivanje bolje cirkulacije i drugo. Ono što je od velikog značaja kod upotrebe ovih uložaka jeste to što se njihovim korišćenjem obezbeđuje kvalitetna funkcija stopala, ali i skeleta uopšte.

Čitavo telo dobija pravilniji i zdraviji položaj i izgled, smanjuju se deformiteti, ne samo stopala, već i kolena i kukova, pa i celog kičmenog stuba. Osoba lakše i pravilnije hoda, nema bolova. Pored koštano-zglobnog sistema rasterećeni su i mišići, tetive, ali i krvni sudovi i nervi.

Ortopedski ulošci za stopala - upotreba, iskustva i cena

Indikacije za upotrebu uložaka

Upotreba uložaka ima različite indikacije. Koriste se za ravne tabane, za terapiju petnog trna, za rekreaciju, za aktivne sportiste, a specijalni ulošci se prave i za osobe obolele od šećerne bolesti, za obolele od reumatizma i slično. Svaki od njih je izgrađen prema posebnom mehanizmu neophpodnom da pomogne kod određenih tipova deformiteta i poremećaja.

Najčešće se koriste u svrhe lečenja ravnog stopala, metatarsalgije, postojanja petnog trna, izdubljenog stopala, dijabetesa, pa i amputacije dela stopala kod istog. Takođe, dobri su i kada je stopalu potrebno izdignuće ili pak kod postojanja koštanih prominencija. Imaju svrhu da koriguju deformitet i da rasterete stopalo.

Svi ovi ulošci pored raspodele pritiska, rasterećivanja skeleta, mišića i tetiva imaju i ulogu u smanjenju nervnog bola i poboljšanja cirkulacije. Ulošci su otporni na znoj, ne upijaju mirise, i neće promeniti svoja svojstva duži vremenski period, minimum 6 meseci.

Posebno dizajnirani ulošci mogu sprečavati i razne udarce i vibracije, te se mogu koristiti i za radnu obuću. U te svrhe, a i u sve ostale, mogu se kupiti već gotovi ulošci sa raznim osobenostima.

Takođe, trudnicama mogu zatrebati ovi ulošci, pre svega kod promena koje nastupaju u trudnoći, tj kod povećanja telesne mase koja dodatno opterećuje stopala i spušta njihov svod, a isto tako i onemogućava kvalitetnu cirkulaciju i širi venski sistem.

loading...

Način izrade ortopedskih uložaka

Ortopedski ulošci izrađuju se po meri, dakle individualno za svakog korisnika, najčešće nakon pregleda lekara, a na osnovu problema koje pacijent ima sa stopalom. Tako će, u zavisnosti od dijagnoze i trenutnog stanja stopala, ovi ulošci imati odgovarajuća udubljenja, ispupčenja, meke jastučiće u određenim delovima stopala i slično.

Ovi ulošci pokrivaju celo stopalo, ne ograničavajući se samo na određene njegove delove. Na taj način se postiže korekcija postojećeg poremećaja i deformiteta, svoda stopala, rasterećuju se pojedini delovi stopala, odnosno podjednako se raspoređuje opterećenje na njima.

Međutim, postoje i neka parcijalna pomagala u vidu jastučića za pete, za razdvajanje prstiju, za prednji deo, za uzvišenje svoda. Tako, oni nose razne nazive, metatarzalni kožni ulošci, silikonski ulošci za petu, anatomski silikonski ili kožni ulošci za obuću i stopala, silikonski gel separatori i mnogi drugi.

Merenja koja se vrše u izradi takozvanih ortokinetičkih individualnih uložaka nazivaju se baropodometrijska merenja. Njih obavlja stručno lice, tj lekar. Skeniranje stopala ima za zadatak da pomogne u određivanju dužine, ali i širine uloška, da li će oni biti uski, široki ili srednji (sportski). Merenja traju obično oko sat vremena, a za njihovu izradu potrebno je još toliko.

Ipak, mora se uzeti u obzir i da postoji još pacijenata koji čekaju na svoje uloške, pa se najčesće ulošci mogu preuzeti istog dana ili sutradan, zavisno od proizvođača.

Materijali za izradu ortopedskih uložaka

Ulošci su izrađeni od raznih materijala, od različitih vrsta poliuretana, materijala koji nalikuje sunđeru i peni. Ovi materijali jesu različite konzistencije, elastičnosti i gustine, pa se tako prilagođavaju individualnim potrebama osoba. Kako postoji 5 vrsta poliuretana za izradu uložaka, jedan od njih jeste u upotrebi za izradu dečjih uložaka, dok se preostale 4 vrste koriste za odrasle.

Ulošci mogu biti izgrađeni i od 100% silikona, te se njihovo održavanje zasniva na upotrebi blagog tečnog deterdženta i sapuna, kao i mlake vode. Naravno nakon pranja ih je potrebno dobro osušiti. Drugi materijali od kojih se mogu spravljati ovi kompletni ili parcijalni ulošci su i guma, pluta, plastika, koža, razne pene i drugo.

Cena ortopedskih uložaka i rok upotrebe

Cene ortopedskih uložaka kreću se najčešće oko 2000-3000 dinara, u zavisnosti od ustanove gde se meri i određuje individualni uložak. U zavisnosti od proizvođača, možete nabaviti i zasebno jastučiće za pete i gel uloške za stopala po nešto manjoj ceni od oko 300-700 dinara.

Ulošci pomažu u rasterećenju stopala, skočnih zglobova, zglobova kuka i kolena, kičmenog stuba, a prave se za sve vrste obuće, kako za patike i cipele, tako i za papuče. Oni su veoma laki, teže oko 10 grama svaki, opet u zavisnosti od proizvođača. Savetuje se da se nose tokom čitavog dana, a idealno je i da se prebacuju iz jedne u drugu obuću.

Ulošci vremenom gube na svom elasticitetu, te se smatra da ih je potrebno zameniti nakon 12 meseci. Ipak, aktivni sportisti i veoma gojazne osobe bi trebalo da ih menjaju češće, po mogućstvu na 6 meseci. Međutim, postoje i neki ulošci koji su veoma kvalitetni pa imaju rok trajanja i do 3 godine.

Svakako se ponovni lekarski pregled savetuje nakon pola godine od nošenja uložaka, kako bi se utvrdilo da li u terapiji ima pomaka, kakav je hod pacijenta nakon tog perioda, i da li stopalo ide ka „izlečenju“ nakon njihovog nošenja. Većina tegoba koje pacijenti imaju pre nošenja uložaka, a kakvi su bolovi u stopalima, skočnim zglobovima, kolenima, kukovima i kičmi, do tegoba poremećene cirkulacije, nerava, pa i glavobolje, nestaju nakon nošenja uložaka u manjoj ili većoj meri.

Ako se ortopedski ulošci koriste za decu, tj za terapiju njihovih deformiteta stopala ili u sportske svrhe, oni imaju rok trajanja dok ih deca ne prerastu, a smatra se da deci do 5 godina stopala rastu za 2 broja godišnje, dok posle tog perioda rast stopala iznosi za po jedan broj godišnje.

Iskustva pacijenata sa ortopedskim ulošcima

Iskustva sa ortopedskim ulošcima su i te kako pozitivna. Korisnici navode da ih nose apsolutno u svim vrstama obuće i da je velika prednost ta što ih mogu prebacivati iz jedne obuće u drugu, te da ne moraju trošiti novac na nabavku više pari. Navode da su se na iste odmah prilagodili, te da im je neobično nositi papuče kakve su japanke bez njih.

Pojedini pacijenti takođe navode i da su prilikom započinjanja upotrebe ovih uložaka najčešće osećali početnu nelagodnost, nesigurnost pri hodu, ili jednostavno rečeno, imali su čudan i neobičan osećaj. Takav osećaj javlja se jer se prilikom započinjanja upotrebe ovih uložaka počinju aktivirati one grupe mišića, oni zglobovi i tetive koji godinama nisu, ili su slabo funkcionisali, tj koji su bili zapostavljeni. Pacijenti su navikli da hodaju sa svojim deformitetima, sa poremećenom osovinom, a za navikavanje na uloške koji imaju za zadatak da tu osovinu isprave, potrebno je oko 5 dana. Nakon toga pacijenti će se mnogo bolje osećati.

Međutim, ima i onih koji navode da su izradili svoje uloške po kompjuterskom principu u najboljim ordinacijama, ali da su oni bili potpuno nenosivi. Čak i nakon nekog vremena i upornih pokušaja da se prilagode na iste, rezultati nisu bilji zadovoljavajući.

Kada su u pitanju deformiteti stopala kod dece, roditelji navode da je pored ortopedskih uložaka neophodno i raditi specijalne vežbe, te da će se jedino tako uspeti rešiti problem, dok sami ulošci nisu bili od preterane pomoći.

Ipak, iako ima i onih koji ne odobravaju upotrebu uložaka i ortopedskih cipela, veći je broj zadovoljnih korisnika koji se rado oslanjaju na ovu vrstu pomagala i koriste ih već godinama. Oni kažu da uz ova pomagala osećaju veliki boljitak i napredak u rešavanju problema sa svojim stopalima, ali i pomoć u terapiji osnovnih bolesti kakve su reuma i dijabetes.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: