Kako porasti u visinu prirodnim putem?

Vašu visinu u velikoj meri određuju i vaša genetika i faktori životne sredine u kojoj odrastate. Iako je većina ovih faktora koji određuju vašu visinu van vaše kontrole, postoje neke stvari koje možete učiniti ne bi li uvećali svoju visinu za koji centimetar. Postoji trenutak u životu kada naš organizam prestane da proizvodi hormone rasta. Od tog trenutka se više ništa ne može učiniti.

Međutim, pre nego što taj trenutak dođe, možete iskoristiti sledeće tehnike i vežbe, kako biste postigli svoj puni potencijal. Ono što radite dok ste u ranoj mladosti, verovatno će uticati na to koliku ćete visinu izvući i koliko ćete biti visoki.

Iako nijedan od ovih koraka ne može da vam sigurno obezbedi visok rast, zdrav životni stil sa što manje stresa, povećava šanse da dostignete maksimalnu potencijalnu visinu.

Ovaj tekst je, pre svega, posvećen mladim ljudima i tinejdžerima koji još uvek rastu i koji mogu primeniti neke od naših saveta.

Kako porasti u visinu prirodnim putem?

Prva stvar koju morate razumeti jeste da je vaša visina određena genetikom vaše porodice. Visina je poligenska osobina, što znači da je pod uticajem nekoliko različitih gena. Imati dva roditelja niska rastom ne mora nužno značiti da ćete i vi biti niski, kao što ni dva roditelja visoka rastom ne garantuju da će njihov potomak biti “džin”. Međutim, ako je većina ljudi sa obe strane vaše porodice niska rastom, onda su velike šanse da ćete i vi biti niži. Međutim, nemojte da vas ovo obeshrabri. Istina je da ne znate koliko ćete biti visoki dok ne postignete svoj pun fizički razvoj sredinom dvadesetih godina.

Ono što možete sada da uradite jeste da izračunate vašu projektovanu moguću visinu. Saberite visinu (u centrima) vaših roditelja. Na ovu brojku dodajte 13 cm ukoliko ste dečak, a oduzmite isto toliko ako ste devojčica. Zatim ovaj rezultat podelite sa 2. Dobijena brojka je vaša predviđena prosečna visina s tim što ćete od nje oduzeti ili dodati 10 cm. Imajte na umu da ovo nije apsolutno proračunavanje, ali bi trebalo da bude prilično blizu.

Druga stvar je vrlo važna: izbegavajte sve one faktor koji usporavaju rast. Možda ne postoji puno postupaka koje možete preduzeti da biste povećali visinu, ali možete preduzeti nekoliko koraka kako biste bili sigurni da nećete zaustaviti prirodni potencijal rasta. Ovi koraci se, pre svega, tiču vaših životnih navika i načina na koji organizujete svoje svakodnevno okruženje.

Droge i alkohol doprinose otežanom rastu, ako ih unosite dok ste mladi. Neuhranjenost vas, takođe, može sprečiti da se razvijete pravilno. Da li kofein stvarno usporava rast? Naučna istraživanja pokazuju da kofein ne usporava rast. Međutim, postoje veće šanse da kofein sprečava miran i redovan san. Deci i adolescentima je potrebno oko 9.5 sati sna, a kofein može uticati na smanjen broj sati sna. Da li pušenje sprečava rast? Efekti konzumiranja i sekundarnog konzumiranja duvana i duvanskog dima na ukupan indeks rasta nisu do kraja utvrđeni, ali raspoloživa istraživanja ukazuju na to da su deca koja su izložena dimu ili koja puše od rane mladosti, niža rastom. Takođe, deca pušača se ne razvijaju u istoj meri, kao deca nepušača.

Da li steroidi usporavaju rast? Apsolutno da! Anabolički steroidi inhibiraju rast kostiju kod dece i mladih, a kod dečaka smanjuju broj spermatozoida. Kod devojčica smanjuju rast dojki, a kod oba pola povećavaju rizik od srčanog udara. Deca i tinejdžeri koji pate od astme i koriste inhalator, uz pomoć kojeg udišu male doze steroidnog budezonida, su, u proseku, za 1.5 cm niži od onih koji ne uzimaju steroide.

loading...

Treća stavka je kvalitetan san! Imati dovoljno sna je preduslov za pravilan razvoj i rast. Istraživači ukazuju da je za pravilan rast i razvoj dece i tinejdžera potrebno između 8.5 i 11 sati sna (svakodnevno). Najveći procenat vašeg rasta se odvija tokom spavanja. To je zato što vaše telo raste i regeneriše tkivo dok miruje. Gledajte da spavate u mirnom okruženju i pokušajte da eliminišete buku i nepotrebno svetlo. Ako imate problem da zaspite, pokušajte da popijete neki topao napitak (čaj od kamilice) i da se okupate u toploj kupki, pre spavanja. Ne budete li imali dovoljno sati sna, usporićete i onemogućiti svoj rast. Ljudski hormon rasta (HGH) se proizvodi prirodno u našem organizmu, naročito tokom dubokog sna. Ako spavate mirno i duboko, podstaći ćete lučenje ovog hormona koji se stvara u hipofizi. Ovaj hormon se, u pojedinim slučajevima, može ubrizgavati u krvotok pod nadzorom licenciranog lekara. Svi ostali praškovi, pilule ili injekcije koji se dobijaju bez recepta su pod znakom pitanja i mogu imati ozbiljne neželjene efekte.

Dok spavate, držite telo u ravnom i istegnutom položaju što je više moguće. Legnite na leđa sa rukama i nogama raširenim u stranu. Ne vršite nikakav dodatni pritisak ili napor da biste istegli svoje udove. Dozvolite vašem telu da bude potpuno opušteno. Možete da okrenete glavu levo ili desno i da savijete ruke ako vam je tako udobnije. Važno je da svoje telo (torzo i noge) držite u ravnom položaju što je više moguće. Ova pozicija može biti neugodna prvih nekoliko noći, ali će vaše telo uskoro biti naviknuto na ovakav način spavanja.

Pokušajte da spavate bez jastuka. Mi verujemo da nam jastuk omogućava ugodniji noćni san, međutim, upotreba jastuka može biti veoma pogrešna. Dok ležimo na leđima sa glavom na jastuku, vrat se naginje napred u vrlo neprirodnom položaju. Ako patite od čestih bolova u vratu i kičmi, u najvećem broju slučajeva je za to kriv jastuk ili dušek.

Uverite se da je vaš dušek čvrst i sposoban da vam pruži potpunu podršku. Ovo će vam pomoći da svoju kičmu držite u ravnom položaju tokom spavanja. Mekan ili neravan dušek će terati vašu kičmu da se savija i krivi. Dobar dušek će podržati celo telo i kičmu držati u ravnom položaju što je neophodno za ispravan rast i razvoj.

Četvrti deo ove priče tiče se pravilne ishrane i unošenja svih neophodnih hranljivih sastojaka u organizam. Budite sigurni da dobijate sve vitamine i minerale koje vaše telo zahteva. Ovo će vam pomoći da porastete do svoje pune i maksimalne visine. U svoje obroke uključite sve ove supstance koje ćemo navesti u narednim redovima. Možete uzimati i suplemente koji su predviđeni za vašu starosnu grupu. Evo nekoliko konkretnih predloga.

Obavezno uzimajte dovoljno ugljenih hidrata i kalorija jer će to pomoći telu da dobije energiju potrebnu za rast.

Uzimajte dovoljno kalcijuma (iz mlečnih proizvoda i zeleniša). Kalcijum podstiče rast kostiju i pomaže u sprečavanju osteoporoze.

Uzimanje 500 mg nijacina pokazalo je da značajno povećava nivo hormona rasta samo ako se unosi na prazan želudac.

Unesite dovoljno vitamina D (ishrana koja podrazumeva puno ribe, zelene salate, pečuraka i dosta vremena provedenog na suncu). Vitamin D podstiče rast kostiju i mišića kod dece, a pokazalo se da nedovoljno vitamina D uzrokuje povećanje telesne težine kod tinejdžerki. Ako ne volite ribu, onda uzimajte riblje ulje.

Jedite belančevine (meso, sir, jaja, pasulj, tofu, semenke, mahunarke). Proteini podstiču osnovne komponente u vašem organizmu koje su neophodne za pravilan rast i razvoj. Najmanje jedan (poželjno dva) obroka u toku dana treba da sadrže visokokvalitetne proteine.

Ako mislite da je količina proteina u vašoj ishrani niska onda uzimajte proteinski prah jednom ili dva puta dnevno.

Povećajte unos cinka (ostrige, čokolada, kikiriki, jaja, grašak, špargle). Nedostatak cinka može prouzrokovati zakasneli rast kod dece. Najbolji način da budete uvereni da unosite dovoljno cinka jeste da uzimate suplemente.

Jedite redovno, u normalnim razmacima. Trebalo bi da jedete 3 obroka dnevno, sa malim užinama između. Pokušajte da planirate svoje obaveze i da jedete uvek u isto vreme svakoga dana. Oko 4 do 5 sati je potrebno da insulin nestane iz krvotoka, tako da hormon rasta može raditi na izgradnji vaših tkiva. To je upravo vremenski period u kome ćete pauzirati između obroka.

Vaš poslednji obrok bi trebalo da bude 3-4 sata pre nego što odete na spavanje.

Jedite odmerene količine hrane i trudite se da one budu uvek iste.

Ako želite da smršate, nemojte držati dijete već smanjite unos šećera, masti i ugljenih hidrata. Ali za decu u periodu rasta i razvoja je najbolji način gubljenja težine – sport! Vežbajte, trenirajte, budite aktivni, nemojte sedeti satima ispred računara ili sa telefonom u rukama!

Poslednja stavka jeste održavanje imunog sistema u dobroj formi. Jačajte svoj imuni sistem! Neke bolesti u detinjstvu mogu usporiti rast. Većina njih se može izbeći redovnom imunizacijom ili vakcinacijom, koje svako dete treba da ima u detinjstvu. Unosite dovoljno vitamina C (citrusni plodovi poput pomorandže, grejpfruta, limuna) i odmarajte se uvek kada osetite potrebu za tim.

Čuvajte svoj imuni sistem jedući svežu integralnu hranu. Izbegavajte industrijske prerađevine, hidrogenizovanu hranu, margarine, grickalice, čokoladice, keksiće.

Jedite široku lepezu zdrave hrane, razne vrste povrća, voća, integralnih žitarica, sir, orahe, ribu, mleko i ostale namirnice koje su bogate antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama.

Pijte dosta tečnosti (ovde pre svega mislimo na vodu)!

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: