Fastum gel – upotreba, iskustva i cena

Fastum gel je namenjen lečenju svih vrsta povreda mekog tkiva.

Povrede mekog tkiva. Najčešće povrede mekog tkiva se tiču mišića, tetiva i ligamenata. Ove povrede se često javljaju prilikom sportskih i vežbačkih aktivnosti, ali ponekad i jednostavne svakodnevne aktivnosti mogu uzrokovati povredu.

Uganuća, iščašenja, istegnuća i kontuzije, kao i tendinitis (zapaljenje tetive, upala tetive) i burzitis (zapaljenje burze), su česte povrede mekog tkiva. Čak i uz odgovarajuće tretmane, ove povrede mogu zahtevati dosta vremena da bi se do kraja izlečile.

Uzroci povreda mekog tkiva. Povrede mekog tkiva se dele na dve osnovne kategorije: akutne povrede i hronične povrede. Akutne povrede prouzrokovane su iznenadnom traumom, kao što je pad, uvrtanje ili udarac. Primeri akutne povrede uključuju uganuća, iščašenja, istezanja i kontuzije. Hronične povrede dolaze postepeno tokom vremena, kada se atletska ili druga aktivnost ponavljaju često, pa određena područja na telu nemaju dovoljno vremena za oporavak i lečenje. Tendinitis i burzitis su uobičajene hronične povrede mekog tkiva.

Obične akutne povrede mekog tkiva variraju po vrsti i težini. Kada dođe do akutne povrede, početni tretman se sastoji iz uobičajenog protokola: odmaranje, hlađenje ledom, kompresija i mirovanje u ležećem položaju sa podignutom nogom (ako je u pitanju povreda na nozi).

Pacijent bi trebalo da prekine sa svim aktivnostima koje su uzrokovale povredu. Lekar može preporučiti i korišćenje štake kako bi pacijent izbegao oslanjanje i stavljanje težine na nogu.

Pacijent treba da koristi ledene obloge po 20 minuta nekoliko puta dnevno. Trebalo bi voditi računa o tome da se led ne naslanja direktno na kožu.

Kompresija se primenjuje da bi se sprečilo oticanje i gubitak krvi, pa treba nositi elsatični zavoj.

Mirovanje sa podignutom nogom se takođe primenjuje da bi se smanjilo oticanje. Zbog toga je vrlo važno podignuti povređenu nogu iznad nivoa vašeg srca.

loading...

Uganuća/iščašenja. Uganuće je istezanje i/ili pucanje ligamenta, jakog dela vezivnog tkiva koje spaja kraj jedne kosti sa drugom. Ligamenti stabilizuju ili podržavaju zglobove tela. Na primer, ligamenti u kolenu povezuju butnu kost sa cevanicom i omogućavaju ljudima da hodaju i trče. Delovi tela koji su najpodložniji uganućima/iščašenjima su naši gležnjevi, kolena i zglobovi. Uganuće gležnja se može dogoditi kada nam se stopalo izvrne na unutra, pa se stvori ekstremna tenzija i napregnutost na ligamentima spoljašnjeg zgloba. Iščašeno koleno može biti rezultat iznenadnog uvrtanja, a uganut/iščašen ručni zglob je posledica pada na ispruženu ruku.

Ove povrede se mogu klasifikovati po težini.

Uganuće prvog stepena (blago) podrazumeva blago istezanje i malo oštećenje vlakana ligamenta.

Uganuće drugog stepena je delimično pucanje ligamenta. U zglobu se događa abnormalna labavost kada se pomera u određenim pravcima.

Uganuće trećeg stepena (teško) je kompletno pucanje ligamenta. Ovo uzrokuje značajnu nestabilnost i čini zglob nefunkcionalnim.

Iako intenzitet povrede varira, bol, modrice, otok i upala su zajednički za sva tri tipa uganuća. Lečenje blagih uganuća je već opisano, a ponekad može uključivati i fizikalnu terapiju. Kod povreda drugog stepena uglavnom je neophodno duže mirovanje, a kod povreda trećeg stepena je često neophodna operacija.

Istegnuća. Istegnuće je povreda mišića i/ili tetive. Tetive su vlaknasti snopovi tkiva koji pričvršćuju mišiće za kosti. Istegnuća se često dešavaju na stopalu, na nozi ili na leđima. Slično kao i kod uganuća, istegnuće može biti jednostavno istezanje mišića ili tetive, ili može biti delimično ili potpuno pucanje mišića/tetive zajedno. Tipični simptomi istegnuća uključuju bol, mišićni spazam, slabost mišića, oticanje, upalu i grč.

Ozbiljna povreda tetive je otkidanje tetive od kosti. Fudbal, ragbi, hokej, boks, rvanje i drugi kontaktni sportovi stavljaju sportiste u opasnost od ovakvih povreda, kao i sportovi oji podrazumevaju brze startove (atletika, preskakanje prepona, skokovi i trke). Gimnastika, tenis, veslanje, golf i drugi sportovi koji zahtevaju velike ekstenzije, daju veliku mogućnost od istegnuća ručnih ligamenata i tetiva. Povrede lakta se često dešavaju u tenisu i kontaktnim sportovima.

Preporučeni tretman za istegnuće je sličan kao i za uganuće: odmaranje, hlađenje ledom, kompresija i elevacija.

Kontuzije (modrice). Kontuzija je modrica uzrokovana direktnim udarcem ili ponovljenim udarcima, koji urušavaju vlakna mišića i vezivna tkiva, a ne povređuju kožu. Kontuzija može biti rezultat pada. Promena boje kože je uzrokovana nakupljanjem krvi oko mesta povrede (ispod kože).

Većina kontuzija je blaga i fino reaguje na standardni protokol tretmana koji smo opisali u prethodnom delu teksta. Ako se simptomi nastave, treba tražiti medicinsku negu kako bi se sprečilo trajno oštećenje mekih tkiva.

Tendinitis. Tendinitis je zapaljenje ili iritacija tetive ili plašta tetive. Uzrokovan je nizom malih napetosti koje uporno napadaju tetivu. Simptomi obično uključuju oticanje i bol koji se pogoršavaju kada se bavite aktivnostima koje su dovele do povrede.

Profesionalni bejzbol igrači, plivači, teniseri i golferi su podložni tendinitisu u ramenu i rukama. Fudbaleri i košarkaši, trkači i sportski plesači su skloni upali tetiva u nogama i stopalima.

Tendinitis može biti tretiran mirovanjem, kako bi se smanjila napetost. Takođe, mogu se koristiti antiinflamatorni lekovi, injekcije steroida, i fizikalna terapija, kako bi se ispravio disbalans mišića i pojačala fleksibilnost. Perzistentna upala može uzrokovati značajno oštećenje tetive, koje se završava operacijom.

Burzitis. Burze su male vreće ispunjene fluidom nalik na gel i nalaze se na više mesta u telu, uključujući zglobove u ramenima, laktovima, kolenima, kukovima i petama.

Burze sadrže malu količinu fluida i postavljeni su između ostiju i mekih tkiva, pa deluju kao jastučići koji smanjuju trenje. Burzitis je zapaljenje burze. Ponovljene male napetosti i hronična upotreba nekih delova tela u sportskim ili drugim fizičkim aktivnostima, mogu dovesti do burzitisa u ramenima, laktovima, kukovima, kolenima, itd. Zglob koji je pogođen burzitisom otekne, a mnogi pacijenti doživljavaju ovo hronično stanje zajedno sa tendinitisom.

Burzitis se leči smanjivanjem aktivnosti i antiinflamatornim lekovima, kao što je ibuprofen. Ako otoci i bolovi ne reaguju na ovakav tretman, lekar može preporučiti uklanjanje tečnosti iz burze tako što će injekcijom ubaciti kortikosteroide u burzu. Ovakvo lečenje obično daje rezultate. Iako je operacija retko neophodna za burzitis, ako se burza inficira, moguće je da će operacija biti nužna kako bi se tečnost uklonila.

Fastum gel – nesteroidni antiinflamatorni lek

Fastum gel sadrži supstancu koja se zove ketoprofen. Fastum gel pripada grupi lekova koji se zovu nesteroidni antiinflamatorni lekovi. Oni smanjuju zapaljenja i ublažavaju bol. Fastum gel se koristi za ublažavanje bolova nastalih zbog povreda mekog tkiva i akutnih uganuća i istegnuća. Fastum gel mogu koristiti samo odrasli i deca preko 12 godina starosti.

Šta morate znati pre upotrebe Fastum gela?

Fastum gel ne smete koristiti ako ste:

  • alergični na aktivnu supstancu ketoprofen ili na bilo koji drugi sastojak leka;
  • prethodno imali neku fotosenzitivnu reakciju-abnormalnu reakciju kože na sunčevu svetlost koja podseća na ozbiljne opekotine;
  • preosetljivi (alergični) na UV-blokere (kreme za sunčanje) ili parfeme;
  • alergični na aspirin ili bilo koji lek protiv bolova uključujući one sa tiaprofenskom kiselinom;
  • alergični na fenofibrate (lekove za smanjenje holesterola u krvi);
  • imali šištanje (astma), rinitis ili osip (urtikariju) nakon uzimanja aspirina ili bilo kog leka protiv bolova;
  • nameravali da ga koristite za bolesti kože kao što su ekcem, akne ili inficirana koža, ili otvorene rane, čireve;
  • nameravali da ga koristite na području blizu očiju;
  • trudni ili dojite.

Prestanite da koristite Fastum gel odmah ako doživite bilo kakvu reakciju kože, uključujući reakcije nakon zajedničke primene sa proizvodima koji sadrže oktokrilen (oktokrilen je sastojak koji se koristi u nekoliko proizvoda za higijenu-šampon, gel za tuširanje, krema za telo, sredstvo za uklanjanje šminke, lak za kosu, krema protiv starenja).

Takođe, nemojte izlagati kožu koja je tretirana Fastum gelom na direktnu sunčevu svetlost, a kamoli u solarijumu i to dve nedelje nakon upotrebe gela.

Upozorenja i mere predostrožnosti pre upotrebe Fastum gela

Obavezno ćete porazgovarati sa svojim lekarom pre upotrebe Fastum gela, a naročito ako imate problema sa srcem, bubrezima, jetrom, stomakom, crevima i ako ste skloni krvarenjima.

Terapija treba da traje što kraće, jer se rizik od kožnih reakcija povećava tokom vremena.

Izlaganje suncu ili UV zračenju može biti veoma rizično i može izazvati ozbiljne reakcije, pa bi bilo dobro da zaštitite tretirana područja tako što ćete prekriti garderobom nogu ili ruku koju ste mazali ovim gelom.

Posle nanošenja Fastum gela obavezno operite ruke i vodite računa da gel ne dođe u kontakt sa očima ili bilo kojim delom tela gde se nalazi sluzokoža.

Kako se koristi Fastum gel?

Lek treba koristiti upravo onako kako vam je lekar rekao. Ako ste lek kupili sami, bez prepisa lekara, onda pažljivo pročitajte uputstvo odštampano uz lek. Preporučuje se da se Fastum gel namaže u dužini od 5 do 10 cm i to samo na deo kože na području koje je pogođeno povredom, uganućem, istegnućem ili upalom. Gel treba nanositi dva do tri puta dnevno.

Ne treba napominjati da se Fastum gel koristi samo spolja.

Fastum gel se nežno masira i utrljava u kožu pogođenog područja.

Ovaj lek ne treba upotrebljavati i mazati ako je pogođeno mesto zaraženo ili inficirano, niti ako je na njemu otvorena ranica.

Kada namažete gel, mesto nemojte prekrivati oblogama koje su vodootporne ili nepropustljive.

Dozvoljena dnevna doza je 25 g.

Iskustva i cena

Iskustva pacijenata koji su koristili Fastum gel su odlična. Može se reći da je on najprodavaniji lek ovog tipa. Posebno je privlačan jer nije vezan za steroidne lekove ni na jedan način. Od kada se pojavio, upotreba kortikosteroida, koja je bila jedino rešenje za ovu vrstu problema, je smanjena.

Pored primene Fastum gela kod sportskih povreda i uganuća/istegnuća, on se dobro pokazao i kod starijih ljudi sa reumatizmom. Pacijenti tvrde da im olakšava život na dnevnom nivou.

Cena Fastum gela, u trenutku pisanja ovog testa, iznosi oko 300 dinara za tubicu od 50 g.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: