Virak kapi, tinktura – upotreba, iskustva i cena

Virak, ili “Alchemilla vulgaris” kako se na latinskom naziva, predstavlja višegodišnju zeljastu biljku koja je decenijama unazad zastupljena i izuzetno cenjena u oblasti narodne medicine i to ne samo u našoj zemlji, već i u brojnim državama širom sveta.

Od ove biljke, pripremaju se različiti preparati, koji su namenjeni za lečenje najrazličitijih zdravstvenih problema koji su povezani sa organima ženskog reproduktivnog sistema, odnosno sa ženskom reproduktivnom funkcijom. O tome koliko su preparati na bazi virka efikasni u lečenju pomenutih vrsta oboljenja, dovoljno govori podatak da se u gotovo svim narodima sveta, virak često naziva i “ženski ogrtač” (na engleskom “lady’s mantle”, ili na nemačkom “frauenmantelkraut”).

Ipak, lekovitost preparata na bazi virka se tu ne završava. Naime, različiti drugi oblici zdravstvenih problema, koji nisu povezani sa ženskim reproduktivnim sistemom, takođe se vrlo uspešno i za kratko vreme mogu sanirati uz pomoć upotrebe preparata na bazi virka.

Virak kapi, odnosno tinktura od virka, predstavlja jedan od najefikasnijih i samim tim najcenjenijih preparata na bazi virka koji su zastupljeni i koji se koriste u narodnoj medicini.

Virak kapi, odnosno tinktura od virka, predstavlja proizvod koji se proizvodi od alkohola i od ekstrakta nadzemnog dela biljke virak. Primena virak kapi, odnosno tinkture od virka, pokazala se toliko efikasnom, da je prihvaćena ne samo u okvirima narodne medicine, već i u okvirima konvencionalne medicine.

Naime, brojne farmaceutske kompanije, uvrstile su virak kapi u asortiman svoje ponude i zahvaljujući takvoj činjenici, ovaj proizvod se danas može pronaći i kupiti u gotovo svakoj apoteci.

Upotreba virak kapi

Brojni su zdravstveni problemi koji se vrlo uspešno mogu sanirati uz pomoć primene virak kapi.

Konkretnije, reč je o sledećim oblicima zdravstvenih problema:

– Prisustvo obilnog ili produženog menstrualnog krvarenja,

loading...

– Prisustvo menstrualnih bolova koji su praćeni prisustvom grčeva,

– Prisustvo vaginalnog krvarenja koje je nastalo kao posledica hormonalnog disbalansa,

– Prisustvo amenoreje (reč je o izostanku menstrualnog ciklusa),

– Prisustvo ženske neplodnosti (u cilju lečenja ženske neplodnosti, virak kapi najefikasnije deluju ukoliko se koriste kombinovano sa preparatima na bazi macine trave),

– Prisustvo mioma na jajnicima, na grliću materice ili na materici,

– Prisustvo polipa na jajnicima, na grliću materice ili na materici,

– Prisustvo fibroma na jajnicima ili na materici,

– Prisustvo endometrioze jajnika ili materice,

– Prisustvo upale jajnika,

– Prisustvo cisti na janicima, ili na materici,

– Prisustvo pojačanog vaginalnog sekreta,

– Prisustvo HPV infekcije (reč je o prisustvu infekcije koja izaziva pojavu kondiloma, odnosno polnih bradavica i koja ukoliko se ne leči može doprineti razvoju rizika od nastanka kancerogenih promena na grliću materice),

– Prisustvo anemije,

– Prisustvo reumatskih oboljenja,

– Prisustvo dijabetesa (s obzirom da je dijabetes neizlečiva bolest, upotreba virak kapi naravno ne može dovesti do potpunog izlečenja bolesti, ali može značajno doprineti njenom kontrolisanju. Naime, upotreba virak kapi sprečava i usporava nastupanje porasta vrednosti šećera u krvi),

– Prisustvo stafilokokne infekcije (bez obzira na to u kojoj tačno regiji organizma je infekcija izražena),

– Prisustvo upale disajnih puteva,

– Prisustvo gastrointestinalnih smetnji,

– Prisustvo dijareje,

– Prisustvo hemoroida,

– Prisustvo ekcema,

– Prisustvo dekubita,

– Prisustvo čireva na koži.

U zavisnosti od konkretnog cilja upotrebe, virak kapi se mogu konzumirati ili se mogu koristiti za spoljašnju upotrebu, tačnije za nanošenje na kožu.

Ukoliko se konzumiraju, virak kapi se koriste tri puta dnevno u količini od po trideset kapi. Jedino pri okolnostima kada se koriste u cilju zaustavljanja produženog menstrualnog krvarenja ili u cilju zaustavljanja vaginalnog krvarenja koje je izazvano hormonskim disbalansom, virak kapi treba koristiti na svakih sat vremena u količini od po trideset kapi i to u ukupno pet ponavljanja (u periodu od pet sati po trideset virak kapi na svakih sat vremena).

Navedenu količinu virak kapi možete konzumirati tako što ćete ih sipati u umereno prohlađen čaj ili tako što ćete ih sipati u kašičicu i popiti ih direktno iz nje, a potom popiti čašu vode.

Dejstvo virak kapi, jednako je efikasno, bez obzira da li se one konzumiraju pre jela ili posle jela.

Ukoliko se virak kapi koriste za spoljašnju upotrebu, tačnije za nanošenje na kožu, treba ih dva do tri puta dnevno u tankom sloju utrljavati na regiju predhodno očišćene kože koja je zahvaćena određenim zdravstvenim problemom (prisustvom ekcema, prisustvom dekubita ili prisustvom čira).

Između upotrebe, virak kapi treba čuvati na tamnom mestu i van domašaja dece.

Ono za šta smatramo da je posebno važno da napomenemo, jeste da se upotreba virak kapi posebno preporučuje ženama koje planiraju trudnoću.

Naime, ukoliko se ove kapi koriste nekoliko meseci pre ostajanja u drugom stanju, smanjuje se rizik od nastanka spontanog pobačaja u trudnoći.

Opisani način delovanja, virak kapi ispoljavaju tako što utiču na jačanje zidova materice. Međutim, po ostajanju u drugom stanju, upotrebu virak kapi treba obustaviti u prva tri meseca trudnoće. Nakon tri meseca trudnoće, dozvoljeno je vratiti se upotrebi virak kapi, ali uz predhodno konsultovanje sa ginekologom.

Mnoge žene, izložene su dilemi da li se virak kapi smeju upotrebljavati paralelno, odnosno istovremeno sa upotrebom hormonske terapije. Zato, daćemo vam odgovor i na to pitanje.

Upotreba virak kapi, ne samo da je apsolutno bezbedna u toku trajanja hormonske terapije, nego se u takvoj situaciji čak i preporučuje. Naime, upotreba virak kapi u toku trajanja hormonske terapije sprečava razvoj posledica koje mogu nastati usled delovanja takve terapije. Pojava endometrijalnih cisti ili tanjenje endometrijuma, samo su neke od posledica koje se mogu razviti usled dugotrajnog delovanja hormonske terapije, a čiji nastanak i razvoj upotreba virak kapi može sprečiti.

Upotreba virak kapi, takođe se preporučuje i u cilju sprečavanja nastanka i razvoja posledica koje može izazvati dugotrajna primena bilo kog oblika terapije sintetičkim lekovima.

Farmakološka svojstva virak kapi

Virak kapi poseduju brojna farmakološka svojsta i to su antidijaroično, adstringentno, antivirusno, antihemoragično, spazmolitično i uterotonično farmakološko svojstvo.

Virak kapi – iskustva

Virak kapi, toliko su efikasne da doslovno ne postoji osoba koja je nezadovoljna njihovom upotrebom i njihovim delovanjem. Mnoge žene, uz upotrebu ovih kapi, za samo dva meseca uspele su da se reše neplodnosti i da ostanu u drugom stanju.

Prema iskustvima korisnika, svi drugi oblici zdravstvenih problema, takođe se lako i uspešno rešavaju uz upotrebu virak kapi.

Virak kapi – cena

Virak kapi, odnosno tinkturu od virka možete pronaći i kupiti u gotovo svim apotekama, ali i putem interneta ili u prodavnicama zdrave hrane. Ovaj proizvod, najčešće je dostupan u ambalaži koja sadrži 30 mililitara kapi ili u ambalaži koja sadrži 100 mililitara kapi. Pakovanje od 30 mililitara virak kapi košta oko 330 dinara, dok pakovanje od 100 mililitara kapi košta oko 1.000 dinara.

Pakovanje od 30 mililitara, dovoljno je za 10 do 15 dana upotrebe, u zavisnosti od konkretnog cilja upotrebe.

Priprema tinkture od virka

Ono što je neophodno da znate, jeste da virak kapi, odnosno tinkturu od virka možete napraviti i sami i to uz samo malo truda i veštine po uputstvu koje ćemo kroz naredne redove ovog teksta podeliti sa vama.

Za pripremu tinkture od virka, potrebno vam je oko 75 grama prethodno osušenog nadzemnog dela biljke virak, pola litra što kvalitetnije domaće rakije (komovice) i jedna tegla koju ćete moći hermetički da zatvorite.

Način pripreme tinkture od virka, podrazumeva sledeći postupak:

Oko 75 grama predhodno osušenog i srednje sitno seckanog nadzemnog dela biljke virak, stavite u teglu. Kada ste to uradili, sadržaj virka prelijte da pola litra domaće rakije. Nakon toga, teglu hermetički zatvorite i ostavite je da tačno mesec dana stoji na mestu koje je direktno izloženo sunčevoj svetlosti ili drugom izvoru toplote (recimo u neposrednoj blizini nekog grejnog tela). U toku mesec dana, koliko je potrebno da sadržaj u tegli odstoji, s vremena na vreme bez otvaranja tegle dobro promućkajte sadržaj u njoj.

Nakon mesec dana, procedite sadržaj iz tegle i prespite ga u odgovarajuću staklenu ambalažu sa pipetom (kapaljkom).

Ovako pripremljenu tinkturu od virka, potrebno je da koristite na identičan način kao i virak kapi koje se prodaju u apoteci.

Dejstvo ovako pripremljene tinkture od virka, doslovno je identično kao i dejstvo virak kapi koje se kupuju u apoteci.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: