Bartolinijeva žlezda – simptomi, uzrok i prirodno lečenje

Šta su Bartolinijeve žlezde? Bartolinijeve žlezde se nalaze sa obe strane vaginalnog otvora. Svaka ima prečnik od 0,5 cm, ali se ne mogu opipati. Njihova uloga je da luče tečnost koja prolazi kroz kanale dugačke oko 2,5 cm i koja pomaže u podmazivanju i održavanju vlažnosti vestibularne površine vaginalne sluzokože.

Dešava se da se otvori ovih žlezda ili kanali zapuše, pa to uzrokuje vraćanje tečnosti nazad u žlezdu. Rezultat je relativno bezbolno oticanje koje se zove cista Bartolinijeve žlezde. Ako je tečnost unutar žlezde inficirana, može se stvoriti gnoj okružen upaljenim tkivom. Tada već govorimo o apscesu na Bartolinijevoj žlezdi.

Obe vrste izraslina nisu neuobičajene i pojavljuju se kod žena, starosti između 20 i 30 godina, veoma često. Tretman i lečenje zavise od veličine ciste, od toga koliko je ona bolna i da li je inficirana.

Ponekad je kućno lečenje sasvim dovoljno, ali u težim slučajevima neophodna je hirurška intervencija (drenaža) i uključivanje antibiotika.

Simptomi

Ako imate malu, neinficiranu cistu, verovatno je nećete ni primetiti. Ona može da se pojavi i izgubi prirodno. Međutim, ako cista raste i vi napipate izraslinu (kuglicu) u blizini vaginalnog otvora, onda je to već razlog za reagovanje. Ova cista može da bude i bezbolna, ali osetljiva.

bartolinijeva-zlezda-simptomi-uzrok-i-prirodno-lecenje

Može se desiti da se cista inficira i to u roku od samo nekoliko dana. Kako izgledaju simptomi infekcije?

  • Osetljiva, bolna izraslina u blizini vaginalnog otvora.
  • Nelagodnost dok hodate ili sedite.
  • Bol tokom seksualnog odnosa.
  • Groznica u pojedinim slučajevima.

Kada se cista jako inficira i dođe do nastanka apscesa, to znači da su određene bakterije napale mesto. Bakterije mogu biti ešerihija koli, hlamidija i ostale koje se prenose putem seksualnog odnosa.

Uzroci

Uzrok za nastanak ciste Bartolinijeve žlezde je vraćanje izlučevine nazad u žlezdu. Uzrok vraćanja može biti zapušen kanal ili zapušeni otvor. U svakom slučaju, i jedan i drugi mogu biti izazvani ili infekcijom ili povredom (ređe).

Pojava upale Bartolinijeve žlezde, što vodi nastanku ciste, ima ispred sebe kompleksan niz procesa koji se dešavaju u organizmu. Najjednostavnije objašnjenje je da su ovaj problem uzrokovale bakterije i seksualno prenosive infekcije, ali to ne mora uvek biti tako.

loading...

Svaki organizam je različit i ima periode jačeg imuniteta i trenutke kada imunitet oslabi. Prirodno, naše telo, pri padu imuniteta, krene da stvara odbranu, a ona izazove pojavu bakterija na najosetljivijim mestima (sluzokože, otvori). Takođe, uzimanje antibiotika zbog lečenja nekih drugih problema, može kod žena da izazove stvaranje gljivica i bakterija u vaginalnom sekretu. Eto, to može biti okidač za zapaljenje Bartolinijeve žlezde i nastanak ciste.

Na kraju, u to treba uključiti i nošenje veša od sintetičkih materijala, tesnog veša, nedovoljno adekvatnu higijenu ili nepravilnu intimnu higijenu.

S obzirom na to da statistika kaže da 2 % žena u svom reproduktivnom periodu ima neki vid problema sa Bartolinijevom žlezdom, shvatićemo da je ovaj problem relativno čest i, na žalost, neizbežan.

Najčešće bakterijske infekcije koje dovode do zapušenja Bartolinijeve žlezde

Bakterijske infekcije koje mogu da zatvore kanale žlezde i rezultiraju pojavom ciste su npr. infekcija gonokokusom (gonococcus), izazivačem gonoreje; infekcija hlamidijom trahomatis (Chlamydia trachomatis) koja je uzročnik hlamidije. Inficiranje ešerihijom koli (Escherichia coli) koja može da utiče na snabdevanje vodom i izazove hemoragični kolitis (zapaljenje debelog creva), zatim streptokoke pneumonije (Streptococcus pneumoniae) koje dovode do zapaljenja pluća ili infekcije srednjeg uva i hemofilus influence, koje izazivaju infekcije respiratornih organa.

Kako se utvrđuje da li imate cistu na žlezdi i da li je inficirana?

Vaš ginekolog razgovorom i postavljanjem pitanja utvrđuje istoriju bolesti. Zatim vrši klasičan vaginalni pregled, a po potrebi uzima vaginalni i cervikalni bris, kako bi došao do podataka kojim ste vrstama bakterija napadnuti.

Ukoliko lekar smatra da je potrebno, on preporuči biopsiju zaraženog tkiva, ne bi li otkrio postojanje eventualnih patogenih ili kancerogenih ćelija (za žene preko 40 godina obavezno).

Nega, lečenje i tretmani

Obično Bartolinijeva žlezda i cista na njoj ne zahtevaju poseban tretman, pogotovu ako nemate nikakve znake i simptome i ako ona ne izaziva nikakve veće probleme. Sama se povuče.

Lekari vam mogu preporučiti potapanje u kadi sa toplom vodom nekoliko puta dnevno. Ove tople kupke izazovu da cista sama pukne i očisti se.

Ako je cista velika, bolna, inficirana, onda se morate podvrgnuti hirurškoj intervenciji uklanjanja, uz lokalnu anesteziju. Hirurg pravi mali rez na cisti, omogućava da nagomilana tečnost iscuri, a zatim stavlja mali gumeni kateter u rez koji ostaje najviše 6 nedelja i omogućava potpunu drenažu.

Nakon hirurškog zahvata se prepisuju antibiotici i lekovi protiv bolova.

Vrlo retko, lekari preporučuju potpuno uklanjanje samih žlezda, a kod cista koje se stalno ponavljaju poznat je proces marsupijalizacije (zašivanje izvrnutih krajeva ciste na spolja).

Prirodno lečenje Bartolinijeve žlezde pod upalom ili sa cistom – recepti

Calamine losion

Pomešati malo calamine losiona sa 1 kašičicom ulja čajevca i masti hamamelis. Napravite kremicu koju ćete naneti na sterilisani komad pamučne tkanine ili gazu. Namazani deo prislonite na cistu, pokrijte zagrejanom pelenom i ostavite da odstoji pola sata. Postupak ponavljajte više puta u toku dana, a na kraju se dobro isperite vrućom vodom.

Čaj od žalfije

Ova biljka je poznata po svom širokom spektru antibakterijskih dejstava. Kašiku čaja žalfije prelijte sa dve šolje vode i kuvajte dok ne proključaju. Sklonite sa štednjaka i ostavite poklopljeno pola sata. Zatim procedite i dobijenim čajem natopite tufer, prislonite ga uz cistu, pokrijte toplom pelenomi pustite da odstoji dok se ne ohladi. Ponavljajte ovo više puta, po mogućstvu, prenoćite sa oblogom.

Jabukovo sirće

Čistim jabukovim sirćem natopite komad vate ili pamučni tampon i prislonite na oteklinu. Preko toga stavite zagrejani pamučni ubrus. Neka kompresija stoji 15-30 min, a zatim dobro isperite vrućom vodom. Ponavljajte oblaganje dok se ne povuče otok.

Cvetovi kamilice

U pola litra vode skuvati 250g cveta kamilice. Prokuvane cvetiće naneti na gazu i prisloniti na cistu, a preko toga držati vruć peškir. Ponavljajte postupak više puta u toku večeri.

Melem od čuvarkuće

Listiće čuvarkuće dobro operite, a zatim ih usitnite seckanjem. 2 kašičice seckanih listića čuvarkuće prelijte čašom vrele vode, poklopite i ostavite da odstoje 2 sata. Nakon toga procedite sadržaj. Melem nanesite na sterilisan komad gaze i prislonite uz nateklinu. Nakon pola sata se dobro isperite. Ponavljajte ovaj postupak više puta dnevno.

Obloge od ricinusovog ulja

Ricinusovo ulje iz apoteke koristite, u ovom slučaju, samo za spoljnu aplikaciju. Komad gaze natopite ricinusovim uljem, stavite na cistu, a preko gaze nalepite plastičnu foliju. Na foliju prislonite flašicu sa vrućom vodom i tako održavajte toplotu obloge. Nakon aplikacije dobro isprati mesto toplom vodom.

Kurkuma i kokosovo ulje – mešavina protiv Bartolinijeve ciste

1 kašičicu kurkume u prahu izmešati sa kašikom devičanskog kokosovog ulja (u polučvrstom stanju). Ovu mešavinu nanesite na toplu gazu i prislonite uz cistu. Nakon pola sata dobro isperite toplom vodom. Ponavljajte postupak više puta.

Kupka od Epsom soli (gorka so – magnezijum hlorid)

Epsom so je čisto jedinjenje magnezijuma i sulfata. Ova so je već dugo poznata kao lek za mnoge bolesti. Dobra je i za otklanjanje upala, pa se koristi na više različitih načina. Za slučaj pojave Bartolinijeve ciste poželjno je koristiti toplu kupku sa rastvorom Epsom soli. Kadu napunite sa 10 litara tople vode i u njoj rastvorite 100 g soli. Voda treba da bude prijatna za sedenje. Potopite se i odsedite u kadi 20 minuta.

Tomas Bartolin (1616-1680) bio je danski lekar, teolog i matematičar. On je otkrio i prvi opisao ove žlezde, koje su po njemu dobile ime. Veći deo svog naučnog medicinskog rada posvetio je proučavanju limfnog sistema kod ljudi.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: