Gentamicin mast – upotreba za nos, oči, lice i kožu, iskustva i cena

Gentamicin mast, predstavlja oblik medikamenta koji pripada grupi aminoglikozidnih antibiotika. Medikamenti koji pripadaju pomenutoj grupi antibiotika, pa samim tim Gentamicin mast, koriste se u cilju lečenja najrazličitijih vidova oboljenja koja mogu biti razvijena na regiji kože ili na regiji sluzokože, a koja su izazvana delovanjem patogenih gram pozitivnih i patogenih gram negativnih bakterija.

Najčešći oblici kožnih oboljenja koja nastaju kao posledica prisustva i delovanja takvih bakterija, jesu različiti oblici infekcija koje se prema načinu nastanka, odnosno razvijanja mogu definisati kao primarne infekcije ili kao sekundarne infekcije. Primarne bakterijske infekcije, nastaju i razvijaju se na zdravoj koži, tačnije na regiji kože na kojoj predhodno nisu bile uočene promene u vidu prisustva iritacije ili infekcije. Sekundarne bakterijske infekcije, mogu se definisati kao komplikacije ili oblici širenja već prisutnih i razvijenih iritacija ili infekcija kože.

Za razliku od primarnih oblika bakterijskih infekcija, sekundarne bakterijske infekcije su uglavnom multibakterijske i praćene su znatno komplikovanijim simptomima, pa shodno tome njihovo lečenje duže traje. Pomenuti oblici bakterijskih infekcija, bez obzira da li je reč o primarnim ili o sekundarnim infekcijama, mogu biti razvijene na doslovno svim regijama kože ili sluzokože, pa tako i u regiji nosa, odnosno nosne sluznice, u regiji očiju, u regiji lica, kao i u svim drugim regijama kože ili sluzokože.

Ono što je važno naglasiti, jeste da Gentamicin mast nema moć delovanja na virusne ili na gljivične infekcije kože ili sluzokože i da za lečenjetakvih oblika infekcija nije namenjena.

Međutim, onda kada se u prisustvu virusnih ili gljivičnih infekcija na koži ili sluzokoži u inficiranoj regiji razviju i bakterije, tada se Gentamiscin mast može koristiti, ali isključivo u kombinaciji sa još nekim medicinskim sredstvom, koje će imati moć da deluje na primarni uzrok infekcije, odnosno na prisustvo virusa ili gljivica.

Gentamicin mast, može se koristiti i u cilju bržeg i jednostavnijeg saniranja komplikacija koje su nastale usled prisustva opekotina ili ulceracija (gnojenja) na koži.

Gentamicin mast – upotreba za nos

Bakterijske infekcije nosne sluznice, veoma su česte i to posebno u periodu ranog detinjstva kada dete još uvek nema razvijene higijenske navike i kada je sklono da stavlja prst u nosić. Međutim, bakterijske infekcije nosne sluznice, mogu se razviti i kod odraslih osoba i to u bilo kom periodu života, jer je nos organ koji je konstantno izložen mogućnosti da dođe u kontakt sa česticama prašine ili sličnih oblika nečistoća u kojima mogu biti sadržane bakterije.

Infekcije izazvane prisustvom bakterije stafilokoke (“Staphylococcus aureus”) i infekcije izazvane prisustvom bakterije streptokoke (“Streptococcus aureus”), predstavljaju bakterijske infekcije koje se najčešće javljaju u regiji nosne sluznice.

Onda kada se javi infekcija u nosu, njeno prisustvo je moguće prepoznati na osnovu pojave konstantno prisutnog žutog do svetlo zelenog sekreta u nosu i na osnovu zapušenosti nosa.

loading...

Kada se ovakvi simptomi manifestuju, u cilju preciznog i pouzdanog dijagnostikovanja infekcije, potrebno je dati bris iz nosa i sačekati rezultate (rezultati se čekaju od jednog na najviše pet dana, u zavisnosti od medicinske ustanove odnosno laboratorije u kojoj je rađena analiza). Ukoliko rezultati potvrde prisustvo bakterijske infekcije nosa, tada treba pristupiti upotrebi Gentamicin masti.

Gentamicin mast, koristi se tako što se dva puta u toku dana u tankom i ravnomerno raspoređenom sloju nanese u unutrašnjost nosa, tačnije na nosnu sluznicu i utrlja. Gentamicin mast, najlakše ćete naneti na nosnu sluznicu ukoliko je prvo u maloj količini istisnete na vrh malog prsta, a zatim je prstom prenesete u nos i utrljate je tako što ćete između palca i kažiprsta nekoliko puta pritisnuti nos.

S obzirom da je nosna sluznica u periodu kada je zahvaćena infekcijom dodatno osetljiva i podložna stvaranju novih infekcija, ali i s obzirom na to da se bakterijska infekcija koju lečite Gentamicin mašću lako prenosi, neophodno je da i pre i nakon nanošenja masti temeljno operete ruke. Količina Gentamicin masti koju je potrebno da upotrebite, treba da bude tolika da je dovoljna da nosna sluznica bude obložena sa svih strana. Terapija treba da traje sedam dana i ne treba je skraćivati čak ni ukoliko se u međuvremenu simptomi infekcije povuku (jer se simptomi mogu navratiti).

Gentamicin mast – upotreba za oči

Ono što je prvo važno napomenuti u vezi sa bakterijskim infekcijama očiju, jeste da se one u početnoj fazi razvoja gotovo i ne razlikuju od virusnih infekcija. Tek kada se u regiji očiju uoči stvaranje, odnosno lućenje žućkastog sekreta, to je siguran znak da je reč o bakterijskoj, a ne o virusnoj infekciji oka.

Međutim, bakterijsku infekciju oka, moguće je dijagnostikovati i pre uočavanja ovog prepoznatljivog simptoma i to postupkom laboratorijske analize očnog brisa. Ukoliko rezultati analize pokažu da je reč o bakterijskoj infekciji oka (jedna od najčešćih je konjuktivitis), lečenju treba pristupiti upotrebom Gentamicin masti.

Gentamicin mast, treba koristiti tako što ćete je do tri puta dnevno u vrlo tankom sloju nanositi na sam rub donjeg očnog kapka, a zatim je trepnuvši nekoliko puta pravilno rasporediti i na druge regije oka. Na opisan način, terapiju treba sprovoditi tačno sedam dana. Pre i posle upotrebe Gentamicin masti, obavezno temeljno operite ruke.

Gentamicin mast – upotreba za lice

Stanja kao što su prisustvo bubuljica ili prisustvo akni, predstavljaju najučestalije razloge zbog kojih se Gentamicin mast upotrebljava za tretiranje kože lica.

U cilju saniranja pomenutih stanja, Gentamicin mast treba da koristite tako što ćete je dva puta dnevno nanositi na temeljno očišćeno lice i to ne na celo lice, već direktno na površinu akne ili na površinu bubuljice. Ovaj oblik terapije, treba da traje do trenutka kada se akna ili bubuljica ne povuče, a to je obično tri do pet dana.

Gentamicin mast – upotreba za kožu

U cilju lečenja bilo kog oblika bakterijske infekcije koja je prisutna na koži, Gentamicin mast treba upotrebljavati isključivo lokalno, što znači da je treba nanositi isključivo na regiju kože koja je zahvaćena infekcijom. Pritom, Gentamicin mast uvek treba nanositi u tankom sloju i to blagim utapkavajućim pokretima, tri do četiri puta dnevno, kontinuirano u toku sedam dana.

Ukoliko se nakon sedam dana simptomi infekcije ne povuku, upotrebu ovog medicinskog sredstva ne treba samoinicijativno produžavati, već se treba obratiti lekaru.

Gentamicin mast – iskustva

Iskustva pacijenata koji su upotrebljavali Gentamicin mast, uglavnom su jako pozitivna i svedoče o efikasnosti ovog medikamenta. Takvu tvrdnju, dokazuje i činjenica da se uz pomoć Gentamicin masti uspešno leči zaista ogroman broj različitih bakterijskih oboljenja, koja mogu biti prisutna na različitim regijama kože ili sluzokože. Čak i neki oblici polno prenosivih bolesti koje su izazvane bakterijama, mogu se lečiti i leče se Gentamicin mašću.

Jedino što u vezi delovanja Gentamicin masti nije dovoljno ispitano i samim tim nije ni poznato, jeste kako ona deluje u trudnoći i u periodu dojenja, odnosno da li je u tom slučaju štetna. Iz tog razloga, Gentamicin mast se u periodu trudnoće i u periodu dojenja treba koristiti isključivo kada za to postoji preka potreba i kada je odobrenje za takvu odluku dao lekar.

Kada su bebe u pitanju, upotreba gentamicin masti je dozvoljena, ali predhodno treba konsultovati lekara i doći do jasne i precizne dijagnoze oboljenja koje je kod bebe prisutno.

Gentamicin mast – kontraindikacije i neželjena dejstva

Kontraindikacije koje mogu nastati nakon upotrebe Gentamicin masti, na svu sreću predstavljaju izuzetno retku pojavu koja je izražena kod svega nekoliko procenata pacijenata. Konkretno, do razvoja kontraindikacija dolazi isključivo ukoliko pacijent nije postupao po savetu lekara i ukoliko je Gentamicin mast koristio u većim količinama, učestalije ili duže nego što je to trebalo.

U tom slučaju mogu se razviti sledeće kontraindikacije:

– Oštećenje sluha,

– Oštećenje funkcije bubrega,

– Trenutno izražen poremećaj ravnoteže,

– Prisustvo lokalno izraženih iritacija na koži koje su praćene svrabom i crvenilom.

Navedene kontraindikacije, najčešće nastaju onda kada su Gentamicin mašću tretirane šire regije kože, ili kada je kao što smo to već naglasili mast korišćena učestalije ili duže nego što je potrebno i preporučeno od strane lekara.

Međutim, do razvoja kontraindikacija može doći i ukoliko pacijent paralelno koristi još neki od medikamenata koji pripadaju istoj grupi medikamenata. Zato, pre upotrebe ovog medicinskog sredstva doslovno uvek morate da se konsultujete sa svojim lekarom i da lekara na vreme upozorite ukoliko ste paralelno na još nekoj terapiji.

Gentamicin mast – koja je cena i gde kupiti?

Gentamicin mast, prodaje se najčešće uz recept. Dostupna je u svim apotekama i to po ceni od oko 300 dinara.

Gentamicin mast, uvek treba iskoristiti pre isteka roka trajanja koji je jasno uočljiv na ambalaži proizvoda. Od trenutka prve upotrebe, tačnije od trenutka kada ste prvi put otvorili Gentamicin mast, ovaj medikament možete koristiti još narednih 28 dana. Nakon tog vremena osobine medikamenta se menjaju i on mprestaje da bude pogodan za upotrebu.

Između dva korišćenja, tuba u kojoj je Gentamicin mast, treba da bude zatvorena i mast je potrebno čuvati na temperaturu koja ne prelazi 25 stepeni. U toku leta, Gentamicin mast treba čuvati u frižideru.

Ono što je takođe jako važno, jeste da ne dozvolite da površina vrha tube masti dođe u direktan dodir sa kožom ili sluzokožom koja je zahvaćena bakterijskom infekcijom. Naime, Gentamicin mast uvek treba prvo da nanesete na čist prst i tek sa prsta da je prenesete na regiju kože ili sluzokože koju tretirate. U protivnom, bakterije mogu dospeti u sadržaj masti i dok su još uvek aktivne mogu se preneti na neku drugu osobu koja eventualno dođe u dodir sa sadržajem masti.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: