Suva usta i grlo danju ili noću – simptomi, uzrok i lečenje

Ne postoji osoba na planeti koja se makar jednom tokom svog života nije susrela sa problemom suvoće usta i grla. Ovakav problem može biti kratkotrajne, prolazne prirode, i kao takav ne donosi puno razloga za brigu, te ga možemo rešiti sa malo više vode, žvakaćim gumama koje će podstaći lučenje pljuvačke, ili pak sa kockicom leda koju ćemo rastopiti u ustima.

Ali, ukoliko je ovakav problem trajan, postojan, posledica je neke sistemske bolesti i dovodi do nekih drugih tegoba i izraženih simptoma, to ukazuje da bi možda trebalo da se obratimo stručnom licu.

Pljuvačne žlezde

Pljuvačne žlezde, čiji se izvodni kanali nalaze u usnoj duplji, služe kao pomoć u početnim stadijumima obrade hrane u digestivnom traktu. One najpre vlaže hranu i na taj način je delom razlažu, čine mekšom i lakšom za dalju obradu. Isto tako, one produkuju i razne enzime koji pomažu razgradnju nekih komponenti iz hrane.

Suvoća usta ili kako se stručno naziva kserostomija, najčešće nastaje kao posledica smanjene salivacije, tj smanjenog ili potpunog prestanka rada i produkcije pljuvačke od strane pljuvačnih žlezda. Stoga, uzroke bi pre svega bilo poželjno potražiti upravo u radu ovih žlezda, kao i u uzrocima koji su doveli do poremećaja njihove funkcije.

suva-usta-i-grlo-danju-ili-nocu-simptomi-uzrok-i-lecenje

Uzroci suvoće usta – kserostomije

Najpre da napomenemo da uzroci suvoće usta ne moraju biti striktno patološke prirode. Kako smo već i rekli, svima nam se dogodilo da nam se u nekom trenutku usta osuše, bilo da smo napolju ili u stanu, bilo da je dan ili noć. To najpre može nastati kao posledica nedovoljne hidratacije organizma i nedovoljnog unosa vode, a osobito ukoliko je napolju visoka temperatura ili mala vlažnost.

Isto važi i za zatvorene prostorije. Kada je u pitanju zatvoren prostor, ovo se obično dešava zimi, kada je vazduh u stanu suv usled dejstva toplotnih izvora. Tada je poželjno uvek držati na radijatorima kakav vlažan peškir ili bilo koju tkaninu, ili pak posude sa vodom koja isparava.

Noću osobito može doći do sušenja jer ne unosimo tečnost, dok sa druge strane, često se desi da su nam tokom sna usta otvorena, a naročito ako smo prehlađeni, pa nas zapušen nos primorava da dišemo na usta, te tako suv vazduh uvlačimo i usta se suše.

Poremećaj rada pljuvačnih žlezda i sistemske bolesti

Već smo pomenuli da je za vlaženje usne duplje najpre neophodna pljuvačka. Stoga, razne bolesti sistema funkcionisanja pljuvačnih žlezda mogu dovesti do nastanka suvih usta.

Iz brojnih razloga žlezde mogu prekinuti svoju funkciju, ali ipak, najčešće je u pitanju zapušenje izvodnog kanalića žlezda iz nekih razloga, te je salivacija obustavljena. Mogu biti u pitanju razni zapaljenski procesi, kamencići od organskih materija ili kakva druga strana tela koja se nađu u ustima, a delovi su hrane, ili pak njenog metabolisanja.

loading...

Takođe i razne bolesti žlezda, ili pak sistemske bolesti ili tumorozni procesi koji mogu zahvatiti žlezde, mogu uzrokovati neadekvatnu salivaciju.

Tako, na primer, brojne su i sistemske bolesti kakve su Reumatoidni artritis, Sjegrenov sindrom i brojne druge sistemske, autoimunske bolesti ili bolesti vezivnog tkiva koje mogu zahvatiti i žlezde i dovesti do suvoće usta. Nadalje tu su još i bolesti kakve su Parkinsonizam, HIV infekcija, anemija, dijabetes, zaušci, cistična fibroza, ali i brojne druge bolesti koje kao jedan od pratećih simptoma imaju suvoću usta.

Dijabetes je jedna od bolesti koja kao jedan od osnovnih simproma ima povećanu potrebu za vodom i hranom, dok se usta suše, a osoba gubi na težini.

Upotreba lekova i medicinskih tretmana

Razni lekovi koji se koriste u terapiji mnogih bolesti i stanja, mogu kao sporedni neželjeni efekat između ostalog dati i suvoću usta. Tu spadaju diuretici pre svega, kao lekovi za povišen krvni pritisak, koji izbacuju višak vode iz organizma. Zatim, tu su i lekovi koji se koriste u terapiji depresivnih i anksioznih stanja, analgetici, tj lekovi protiv bolova, ali i lekovi protiv prehlade ili kakvih vrsta alergija.

Nadalje, tu su lekovi i protiv astme, akni, epilepsije, kao i Parkinsonove bolesti, ali i kakvi miorelaksanti. Svi ovi medikamenti mogu kao jedan od neželjenih dejstava, tj nus pojava, imati i suvoću usta.

Što se tiče medicinskih tretmana, ovo se pre svega odnosi na zračne terapije i hemioterapije koje se primenjuju kao terapija ili pomoćna terapija određenih vrsta tumorskih procesa.

Takođe, i hirurško odstranjenje nekih od žlezda koje produkuju pljuvačku iz raznih medicinskih razloga može uzrokovati njenu smanjenu produkciju. Dokazano je, takođe, i da oštećenje živaca glave i vrata ili pak pojava moždanog udara može dovesti do pojave suvih usta.

Stil života kao uzrok suvoće usta

Ovde, pod stilom života podrazumevamo pre svega činjenicu da su stres i nervoza i te kako povezani sa suvoćom usta, a nadalje i korišćenje određenih vrsta namirnica i duvanskog dima. Pušenje ili žvakanje duvana, može uticati na poremećaj stvaranja pljuvačke u ustima. Nadalje, pod stilom života možemo uvrstiti i alergije na neke materije iz prirode, koje će čoveka naterati da određeni deo godine usled zapušenosti nosa, diše na usta.

Stres, nervoza i anksioznost imaju velikog udela u javljanju suvih usta kod ljudi. Pothranjenost, usled nedovoljne količine vode i hrane koju unosimo, može dovesti takođe do suvoće usta i grla.

Dehidratacija

Razne bolesti i stanja koje organizam vode u dehidrataciju takođe mogu uzrokovati suva usta. Povraćanje i prolivi usled infekcije ili kakvih drugih bolesti, mogu dovesti do gubljena tečnosti iz organizma. Pojava opekotina, prekomerno znojenje, teško opšte stanje, groznica ili šokna stanja, takođe dovode do pojave suvoće usne duplje.

Starenje takođe jeste jedan od uzroka suvoće usta, jer generalno sa starenjem organizam gubi dosta vode i neophodno mu je dosta više nego mladom organizmu za nadoknadu.

Simptomi suvih usta

Osnovna simptomatologija pojave suvoće usta jesu češći osećaj žeđi, lepljiv osećaj u ustima, jezik je suv i crven, često i obložen. Javljaju se problemi prilikom žvakanja i gutanja, promuklost i neprijatan zadah. Usne mogu biti ispucale, a kao prateće pojave javljaju se i gingivitis, zubni karijes i infekcije raznim bakterijama i gljivama kakva je kandida.

Ove infekcije nastaju jer u usnoj duplji nema dovoljno pljuvačke koja bi spirala štetne bakterije i prirodnim putem čistila zube i usnu duplju, te tako sprečila taloženje štetnih mikroorganizama. Čulo ukusa takođe može biti izmenjeno.

Terapija suvoće usta i grla

Kada je u pitanju terapija ovako nastalog stanja, ono se može regulisati na razne načine. Najpre je moguće regulisati suvoću održavanjem adekvatne hidratacije organizma. Ne smete dozvoliti da dođe do pojave problema suvih usta. Redovna hidratacija organizma, upotrebe dovoljnih količina vode svakodnevno, ishrana u vidu dosta voća i povrća koji obiluju vodom, u mnogome će pomoći. Organizmu je potrebno oko 2l vode na dan, a ova brojka se povećava kada je u pitanju letnji period. Čajevi, sokovi i čorbe takođe dolaze u obzir.

Nadalje, ukoliko suvoća usta nastaje kao posledica kakve sistemske ili neke od gore pomenutih drugih bolesti i stanja, pravilnom regulacijom i lečenjem osnovne bolesti i simptom suvoće usta će biti suprimiran. Ukoliko ste pušač, ostavite pušenje, smanjite nervozu. Ako koristite neke od lekova koji vam ne prijaju i izazivaju nastanak ovog simptoma, moraćete ga u konsultaciji sa lekarom zameniti nekim drugim lekom.

Savetuje se i žvakanje žvakaćih guma i bombona koje će podstaći lučenje pljuvačke, a kockicom leda takođe možete regulisati suvoću usne duplje.

Takođe, obavezno je i neophodno svakodnevno održavanje higijene zuba i jezika kako bi se otklonile bakterije i naslage hrane i produkti njihovog metabolizma. Vlažite vazduh u prostorijama, redovno provetravajte, osobito zimi.

Prirodni lekovi za terapiju suvih usta

Neki od prirodnih lekova koji se koriste u svrhe suvih usta jesu sledeći:

Kajenska paprika je jedan od najpoznatijih prirodnih lekova koji stimuliše povećanu produkciju pljuvačke. Možete je dodavati kao dodatak svojim jelima ili salatama, svakodnevno, ili jednostavno umočiti prst u papriku i naneti na jezik. Pljuvačka će odmah poteći.

Semenke morača takođe će podstaći produkciju pljuvačke zahvaljujući flavonoidima koje sadrže. Njihov aromatični ukus pomoći će i da se ukloni loš zadah iz usta. Grickajte ove semenke svakodnevno, a možete ih i propržiti u tiganju, samleti i posoliti i tako jesti po pola kašičice svaki dan.

Za terapiju ovog stanja preporučuje se i muljanje u ustima nekih od ulja kakva su maslinovo, kokosovo, susamovo ili suncokretovo svakog jutra po 15 min. Nakon toga ispljunite ulje i operite zube normalno pastom. Ova ulja stimulišu produkciju pljuvačke, ali imaju i dejstvo čišćenja usta i jezika od štetnih bakterija.

Aloje vera jeste još jedan od idealnih prirodnih sastojaka za suprimiranje suvoće usta. Možete je piti po pola decilitara na dan, ili jednostavno sokom od aloje vere premazati usnu duplju, držati nekoliko minuta, a potom isprati. Ovaj postupak ponavljajte nekoliko puta na dan.

Sok od limuna ili pak jabukovo sirće svojom kiselosti mogu podstaći produkciju pljuvačke a istovremeno i sprečiti nastanak zadaha usled prisustva bakterija. Možete ih konzumirati u vidu limunade ili kašiku sirćeta razblažiti u čaši vode.

Đumbir je još jedan od sastojaka koji su i te kako dobri za zdravlje, a pomaže i kod suvih usta, najbolje u vidu čaja. Tu su i kombinacija žalfije i čička za ispiranje usta, ali i sredstvo od majčine dušice koje možete sami spravljati, opet u vidu čaja.

Zaključak

Ovo su neki od najefikasnijih načina da sprečite nastanak suvoće usne duplje i grla, ali i da ih lečite ukoliko se pojave. Ukoliko je bolest ozbiljnija, potrebno ju je lečiti, te će se tako i ovaj neprijatan simptom povući. Bilo koja od bolesti kakva je dijabetes, sistemska bolest, ili kakve infekcije i dehidratacije organizma uopšte, mogu se kvalitetnom terapijom regulisati, a samim tim biće regulisana i neželjena simptomatologija. Ukoliko ste prinuđeni da pijete kakve lekove, zamenite ih nekim drugim, uz konsultaciju sa lekarom.

Svaku drugu suvoću usne duplje koja je, da kažemo, fiziološke prirode, možete rešiti podsticanjem produkcije pljuvačke žvakaćim gumama, sa 2-3 litra vode na dan, kvalitetnom ishranom, redovnim vlaženjem prostorija i izbacivanjem iz upotrebe cigareta i alkohola, ali i upotrebom bilo kog od gore navedenih prirodnih sastojaka.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: