Prvi znaci i rani simptomi trudnoće

Od trenutka kada saznaju da su trudne, pa sve do termina porođaja, sve majke se fizički, ali i mentalno pripremaju za najvažniju ulogu koja je pred njima. Sledi devet meseci posebnog životnog perioda, na koje je potrebno prilagoditi se. Od trenutka začeća na majkama je velika odgovornost da na što bolji način pomognu sebi, ali i svom plodu, i to od momenta kada je on veličine zrna maka, pa sve do momenta kada je potrebno da potpuno formirana beba ugleda svetlost dana.

Trudnoća, graviditet, ili u narodu poznatije kao „drugo stanje“ kod žena, jeste period u kome se, zbog formiranja novog živog bića, u organiznu i na telu svake žene dešavaju brojne promene. Te promene su, naravno, na prvom mestu fiziološke prirode, međutim, tokom ovog perioda može doći i do ispoljavanja raznih patoloških stanja, usled formiranja novog života.

Period trudnoće traje po pravilu 40 nedelja. To je zapravo 10 lunarnih, ili 9 kalendarskih meseci, odnosno oko 280 dana. Verovatni termin porođaja može se i izračunati, i to se danas radi uglavnom digitalno, a na osnovu podataka o poslednjoj menstruaciji i prema takozvanom Negelovom pravilu. Međutim, retko se dešava da do porođaja dođe tačno na izračunati dan. Obično taj period obuhvata opseg od 38. – 42. nedelje od začeća.

Kako nastaje trudnoća?

Svaka reproduktivno aktivna žena, tokom svog perioda reprodukcije koji traje oko 35 godina, oslobodi mesečno po jednu zrelu jajnu ćeliju koja je spremna za oplođenje. Reproduktivni period počinje onog trenutka kada devojčice dobiju svoju prvu menstruaciju, odnosno, kada nastupi prva ovulacija. U bilo kom momentu od prve ovulacije, ukoliko je žena zdrava, i nema anovulatornih ciklusa, može doći do oplođenja (to naravno podrazumeva i mnoge druge neophodne faktore, a između ostalog i zdravog partnera).

Sam proces formiranja jajnih ćelija praćen je i regulisan produkcijom hormona koji se stvaraju u hipotalamusu, hipofizi i jajnicima, i deluju na toj osovini. Na nivou hipotalamusa to su gonadotropni rilizing hormoni, koji deluju stimulativno na hipofizu, gde ona produkuje folikulostimulirajući i luteinizirajući hormon. Ovi hormodi deluju dalje na ovarijume, gde stimulišu procese stvaranja estrogena i progesterona, pa tako čitava ova osovina zajedno reguliše stvaranje zrele jajne ćelije, kao i sve ostale promene na nivou polnog statusa žene (menstruacioni ciklus, razvoj polnih žlezda, menopauzu, funkciju brojnih organskih sistema).

Tokom menstruacionog ciklusa se kod žena stvori više jajnih ćelija, ali samo jedna biva potpuno zrela i spremna za oplođenje. Tokom perioda ovulacije, podstaknuto hormonskim dejstvom, dolazi do pucanja Grafovog folikula iz koga se oslobađa jajna ćelija. Ukoliko je tokom perioda ovulacije, koji se nalazi otprilike na sredini ciklusa, bilo seksualnih odnosa bez zaštite, postoji mogućnost da dođe do začeća. Zapravo, spermatozoidi vođeni sopstvenom sluzi, ali i cervikalnom sluzi, biće transportovani do jajovoda, gde će se oplođenje i odigrati. Samo jedan spermatozoid oplodiće zrelu jajnu ćeliju, te će tada započeti period formiranja embriona kroz faze.

Veoma veliku ulogu u svemu tome imaju hormoni, a naročito progesteron, hormon koji je poznat kao hormon zaštitnik trudnoće, ali i oplođene imlantirane ćelije. Zapravo, u tom periodu se u organizmu žene odvija prava oluja hormona, tako da se njen organizam na taj način priprema na trudnoću i porođaj.

Simptomi trudnoće

Sam početak trudnoće nije za svaku trudnicu isti, i neće ga svaka od njih isto doživeti. Kao i čitavu trudnoću, tako i njen početak, neke trudnice će podneti lakše, a neke teže. Neke trudnice pratiće česte mučnine i povraćanja, dok će neke imati glavobolje, bolove u leđima, a moguća su i krvarenja kao posledica implantacije i prilagođavanja. Kod nekih drugih, pak, ovo je najlepši period u životu i period pripreme za najlepšu životnu ulogu.

Radi lakše orijentacije i pomoći u dijagnostikovanju, svi rani simptomi trudnoće mogu se podeliti na:

loading...

– nesigurne
– verovatne
– sigurne znake trudnoće

Kada govorimo o nesigurnim znacima trudnoće, tada govorimo o onim simptomima koji se mogu sresti u samoj trudnoći, ali i u mnogim drugim stanjima, kako fiziološkim, tako i patološkim. Tako se na primer mučnina može sresti na samom početku trudnoće, ali ona ne mora striktno da znači da je osoba trudna, već može da označi i kakvo drugo stanje, da je pacijentkinja možda pojela nešto pokvareno, da ima stomačni virus i slično. Dakle, nesigurni znaci su oni koji mogu da se jave i u trudnoći, ali i u drugim stanjima. Tu spadaju, na primer, i vrtoglavica, glavobolja, želja za kiselom hranom, bolovi u stomaku i slično.

Ukoliko u prvoj nedelji dođe do pojave bolova u donjem delu stomaka, ili pak do pojave lakog krvarenja koje nije preobilno, to može da ukazuje na pripremu svih organa i organskih sistema na novonastalo stanje u organizmu koje sledi, na bujanje hormona koji pojačano i izmenjeno rade (u odnosu na period kada žena nije trudna i dobija svoju redovnu menstruaciju) i najčešće se pod tim podrazumevaju simptomi trudnoće nakon 5 dana od začeća.

Kada govorimo dalje o verovatnim znacima trudnoće, tu najpre moramo pomenuti amenoreju. Amenoreja podrazumeva izostanak menstruacije, a može da nastane kao posledica određenih fizioloških ili patoloških stanja. U ovom slučaju, slučaju trudnoće, amenoreja bi bila fiziološko stanje. Pored amenoreje, tu su još i povećanje grudi, pojava lučenja prvog mleka iz grudi, takozvanog kolostruma, i promene na genitalnim organima žene koje uočava lekar ginekolog tokom pregleda. Promene na genitalijama, kako spoljašnjim, tako i unutrašnjim, nose naziv prema lekarima koji su te promene kod trudnica prvi uočili, a nazivaju se:

– Ladin-ov znak
– Hegar-ov znak
– MekDonaldov znak
– Piskačekov znak
– Braun fon Fernvaldov znak

Ovi znaci skupa podrazumevaju određenu grupu promena koje se dešavaju na ženskim genitalijama i predstavljeni su kao najraniji simptomi trudnoće koji su verovatni, a koje lekar može da uoči na pregledu. Kako smo već i rekli, zajedno obuhvataju promene na spoljašnjim i unutrašnjim genitalijama, a predstavljeni su razmekšanjem zidova materice, rogova materice, fundusa, i svih onih delova gde je umetnuta jajna ćelija, pa tako i povećanom savitljivošću materice usled razmekšanja.

Kada su u pitanju sigurni znaci trudnoće, to su danas i te kako razvijene ultrazvučne metode, gde se trudnoća može dijagnostikovati već 7. dan od začeća. Nadalje, tu su i brojni testovi za trudnoću, dostupni u svim apotekama, koji se baziraju na povišenim koncentracijama humanog horionskog gonadotropnog hormona (hCG) u urinu, a kojima gotovo sve devojke odmah pribegavaju pri samoj pomisli na potencijalnu trudnoću. Mogu se, takođe, određivati i nivoi ovog hormona u krvi, ali se mogu raditi i brojni drugi testovi za određivanje trudnoće, koji su danas mahom potisnuti ili izbačeni iz upotrebe.

Prvi trimestar trudnoće

Kako smo već i pomenuli, u prvim nedeljama trudnoće dešavaju se brojne promene, pa ih možemo nazvati i prvi simptomi trudnoće u prvoj nedelji. Oni obuhvataju promene kako na telu žene, tako i u samom razvoju embriona, budućeg fetusa. Međutim, pored telesnih, prisutne su i brojne promene emotivne, tj psihološke prirode, koje se razlikuju od trudnice do trudnice, ali variraju i u određenim razdobljima graviditeta.

Majke u prvim nedeljama najčešće osećaju umor, bolove u leđima, imaju osećaj kao da će da se razbole, često im je i muka, dok se njihova beba polako razvoja kroz faze poznatije kao morula, gastrula i blastula, i implantira se lagano u zid materice. Kako koja nedelja prolazi, majke bivaju sve svesnije stanja u kome su se našle, paze na svoje zdravlje, ishranu, ostavljaju pušenje, stresne poslove, i praktikuju odmor, šetnje i relaksacije. Za to vreme, ni beba ne gubi vreme, već se polako oblikuje i formira, kako bi kroz koju nedelju dobila pravi izgled embriona, a potom i fetusa.

Sve promene koje se dešavaju na telu žene podstaknute su dejstvom hormona koji regulišu ciklus, a obuhvataju mučnine, promene na genitalijama, glavobolje i slično. Tu su još i napetost i laka bol u grudima, osećaj pritiska na bešiku i creva, grčevi koji su česti, kao i promene raspoloženja i slično. Međutim, ono što je veoma bitno da naglasimo jeste i činjenica da ne moraju sve žene da imaju ove simptome. Njihova pojava i učestalost zavisiće od trudnice do trudnice, a postojaće i one kod kojih će se apsolutno razvijati trudnoća bez simptoma bilo kakve vrste, mada je to retkost.

Kako se ponašati u prvom trimestru trudnoće?

U prvom trimestru trudnoće trudnice bi, kako smo već i rekli, trebalo da se suzdržavaju bilo kakvog fizičkog napora, stresa i zahtevnih poslova koje se pred njih postavljaju. Poželjne su kraće lagane šetnje, što više odmora, lagana ishrana, ne kalorična, već raznovrsna, hranljiva i balansirana. Nikako se ne sme pribegavati cigaretama niti alkoholu. Poželjno je jesti što više voća i povrća, unositi velike količine mleka i mlečnih proizvoda, dakle proteina, ali i piti puno vode. Na taj način trudnice će umnogome olakšati sebi ove, ponekad pomalo i teške nedelje.

Veoma je bitno da se na samom početku trudnoće obavi lekarski pregled na kome će se utvrditi svi detalji novog stanja, ultrazvučno će se pregledati stomak, materica i embrion, i odradiće se sistematski pregled trudnice, gde će se odrediti njena težina, uzeti brisevi i laboratorijske analize, izmeriti krvni pritisak, kako bi se dalje pratilo stanje i upoređivali podaci kako trudnoća odmiče. Do 28. nedelje poželjno je posećivati ginekologa jednom mesečno, dok je, nakon tog perioda, to potrebno činiti češće, na svake tri nedelje, a pred porođaj i jednom, pa i do dva puta nedeljno. Svaki put trudnici će biti određivana visina krvnog pritiska, biće uzeti na analizu urin, krv za određivanje nivoa šećera, povremeno će biti uzeti brisevi cerviksa i vagine, a ukoliko lekar smatra za neophodno, radiće se i dodatni testovi i analize.

Zdravlje majke i deteta u ovom periodu jeste najbitnije, ali ne sme se zaboraviti da mnoge trudnice vole i da izgledaju lepo, pa i privlačno, ili makar pristojno, bez zapuštanja. Zbog toga se u ovom periodu vodi dosta računa o ishrani, o vežbanju (mnoge mame se posvećuju jogi), koriste se razni tretmani protiv rastezanja kože i pojave strija, ali i proširenih vena, otoka nogu, svraba kože i slično. I te kako su poželjne opuštajuće masaže, koje vam neće doneti samo telesnu, već će vam priuštiti i mentalnu relaksaciju.

Veoma je bitno i šta jedete, o čemu smo već pričali, upravo iz razloga što deca sve hranljive materije dobijaju od majke, preko pupčane vrpce. Svakodnevno se moraju unositi dovoljne količine energije, i to preko vlakana, belančevina, vitamina, minerala, skroba i zdravih masti. No, ipak, ukoliko volite da pojedete i nešto manje zdravo, nemojte se tom prilikom voditi onom čuvenom izrekom da vi sada „jedete za dvoje“. Na taj način sačuvaćete i svoje zdravlje, i zdravlje svoga deteta, nećete preterano povećati telesnu masu, a rodićete i normalno uhranjenu, zdravu bebu.

Trikovi za lakše podnošenje prvih nedelja trudnoće

Kako biste se lakše prilagodili novonastaloj situaciji, i novom stanju u kome ste se našli, morate naučiti neke metode kako da se najlakše regulišu i drže pod kontrolom ti neugodni prvi simptomi trudnoće.

Jedan od tih simptoma jesu i česte jutarnje, a ponekad i celodnevne mučnine, pa se savetuje da smanjite količinski svoje obroke, odnosno, poželjno je da jedete češće, a manje obilne obroke. Izbegavajte hranu koju najviše volite, a bazirana je na masnom, gaziranom, preslanom i slično. Potrudite se da pijete što više vode, čajeva ili limunada. Izbegavajte gazirane, slatke sokove, kafu. Ne bi trebalo unositi više od 2000 kalorija na dan, a iste bi trebalo rasporediti na 3 glavna obroka i 2 manja međuobroka, takozvane užine. Od namirnica su dozvoljeni crni hleb, integralni pirinač, voće, povrće, krompir, mahunarke i mlečni proizvodi, dok bi u širokom luku trebalo izbegavati grickalice, preslanu hranu, proste šećere i masti.

Nadalje, poželjno je da u trudnoći lagano i vežbate. Bilo da ste vežbali ranije ili ne, sada može biti pravi trenutak za to, jer ćete se na taj način osloboditi neugodnih mučnina, umora i neadekvatnog raspoloženja. Takođe, i san koji može biti ozbiljno narušen, na ovaj način se može adekvatno korigovati. Kada su u pitanju sportske aktivnosti koje možete upražnjavati, na početku trudnoće mogu to biti bilo koji sportovi, izuzev onih koji su opasni ili kontaktni, i koji mogu povrediti vašu bebu. Lagane šetnje, plivanje, pa i plesanje su uvek dozvoljeni, dok se vežbe koje podrazumevaju skakanje, utezanje, nagle pokrete, izbegavaju. Takođe se savetuje i da se u nekim stanjima kakva su dijabetes, anemija i povećan krvni pritisak, sa vežbanjem ide lagano.

Od velike pomoći tokom trudnoće mogu biti i razne metode relaksacije, joga, masaže i slično. U te svrhe mogu se koristiti i brojna eterična ulja koja pomažu organizmu da se opusti. Već u drugom i trećem trimestru nastavlja se sa adekvatnim vežbanjem, s tim što se ovde izbegavaju vežbe koje su usmerene na trbušne mišiće. Najpoželjnije su one vežbe koje jačaju mišiće leđa i bedra, jer će tako ona biti manje bolna prilikom suprodstavljanja težini stomaka.

Kako da budete trudni i lepi?

Sigurno ste već mnogo puta čuli kako se trudnicama govori kako ih je trudnoća i majčinstvo prolepšalo i kako izgledaju zanosnije nego ikada. Izreka da trudnice „sijaju“ nije slučajna. Zapravo, pored činjenice da se one osećaju divno jer će se ostvariti u ulozi majke koja je pred njima, i fiziologija ima tu veoma veliku ulogu. Hormoni koji se produkuju, ali i povećanje volumena krvi i do 50%, učiniće trudnice znatno lepšim. Tu je i pojačana funkcija lojnih žlezda koja daje takođe poseban sjaj budućim majkama.

Trudnice, ipak, to ne doživljavaju baš tako, naročito ukoliko su sklone mučninama, pojavi strija, gojenju, otocima i slično. Tada se one osećaju i te kako neprivlačno, a osobito se kod njih javlja bojazan da svom suprugu neće biti dovoljno lepe. Da biste lakše podneli trudnoću, da biste sprečili pojavu neželjenih strija, celulita i viška masnog tkiva, mi vam dajemo neke od saveta koji će vam zasigurno pomoći.

Opšte je poznata činjenica da je apetit u trudnoći povećan, te da se trudnicama traži najraznovrsnija hrana, a posebno ona gurmanska. Takođe, poznato je i da beba raste u stomaku i na taj način proširuje se materica kako bi se za bebu obezbedilo dovoljno mesta. Shodno tome doći će i do rastezanja trbušnog zida i njegovih struktura, a na samoj koži doći će do pucanja vezivnih i kolagenih vlakana i posledičnog stvaranja strija bele boje. Usled nabreklosti grudi i u tom delu može da se javi rastezanje kože i pojava strija. Masno tkivo usled gojaznosti uzrokovaće pojavu celulita i strija u predelu gluteusa i butina, i sve to skupa će trudnice u velikoj meri deprimirati i narušiti im samopouzdanje.

To sve može voditi trudnice i u određen vid depresije u trudnoći, što danas i nije tako retka pojava. Da biste sprečili pojavu tog negativnog stanja kod sebe, neophodno je da pokušate da se najpre opustite, i da pronađete način da sve brige i stresove koji se pred vas postavljaju, stavite pod kontrolu. U te svrhe radite ono što vas opušta i čini srećnom, pročitajte kakvu knjigu, šetajte sa drugaricama, provodite vreme sa svojim partnerom i negujte i učvrstite vašu vezu. Zaboravite na sve tužne misli i na brige o budućnosti. Uživajte u svakom trenutku svoje trudnoće i radujte se bebi koja će uskoro doći, bez obzira na kakve trenutne teskobne momente koji su se pred vas isprečili.

Već smo pomenuli veliku ulogu vežbanja tokom trudnoće. Kada se pojave prvi znaci trudnoće, to ne znači prestanak vašeg dotadašnjeg vežbanja. Samo je važno da svaku vrstu napora prilagodite novonastalom stanju i da izbegavate treninge koji mogu da naruše vaše, i zdravlje vaše bebe. Šetnje i plivanje jesu idealni za svaku trudnicu jer mogu aktivirati razne mišićne grupe i pomoći vam u velikoj meri da trudnoću podnesete na najlakši način. Tokom trudnoće savetuje se da izbegavate nošenje teških predmeta, sportove koji omogućavaju direktan kontakt, kao i vožnju biciklom, skijanje, vožnje u zabavnim parkovima, pa i boravke u saunama i raznim kadama, hidromasažnim ili kakvim kupkama, kako bi se izbeglo neprikladno pregrejavanje tela koje može uticati na razvoj vašeg deteta.

Da biste izbegli preterano rastezanje kože, potrebno je da se zdravo i hranite i da unosite dosta tečnosti, o čemu je već i bilo govora. Takođe, veoma je bitno i da masirate regije svog tela sklone pojavi strija svakodnevno, kremom koja je za to namenjena. Tako ćete poboljšati cirkulaciju svoje kože, njenu vlažnost i elastičnost, te ćete imati manje brige nakon porođaja, i imaćete manje problema sa posledičnim izmenama na koži.

Šta je poželjno izbegavati tokom trudnoće?

Pored svih osnovnih stvari koje je potrebno izbegavati, a koje se odnose na masnu i slatku, nezdravu hranu, na intenzivne, teške i stresne poslove, poželjno je izbegavati i neke od stvari koje vam mogu samo otežati iznošenje trudnoće, a zašto biste sebi otežavali kada sve može da se radi i na lakši način.

Zapravo, ono što većina savremenih mama voli da radi, jeste da obuva visoke potpetice tokom trudnoće. Ovaj modni trend razvio se i kod nas, a po ugledu na svetske, Holivudske zvezde, o kojima bruje svetski mediji, i gde su one predstavljene kao super-mame koje sa neverovatnom lakoćom podnose trudnoću. Istina je da su uslovi u kojima one iznose svoju bebu znato bolji, da mogu sebi priuštiti najbolje lekare, savetnike, tretmane, ali ono što je takođe činjenica jeste i to da su to takođe žene, kao i sve druge, i da imaju iste simptome,ili pak tegobe kao i svaka druga trudnica. Istina je da se one na televiziji ili u časopisu pojave na kratko, samo za slikanje, i da je tada i neophodno da briljiraju, ali ono što se odigrava iza kamera ne razlikuje se bitno od života svake „obične“ trudnice.

Visoke potpetice nisu dobre najpre iz razloga što se lakše možete saplesti, pasti i povrediti se, a isto tako predstavljaju i dodatno opterećenje za vašu već opterećenu kičmu. Uska odeća koju birate u trudnoći kako biste možda prikrili neki svoj novonastali nedostatak koji vam mnogo smeta, može da naškodi detetu, ali i vama, jer se nećete osećati komotno, već naprotiv, stisnuto, stegnuto i neopušteno. Pokušajte da svo rublje koje imate uz sebe bude pamučno, kvalitetno, i ono koje zapravo vama najviše odgovara. Oblačite se komotno, slojevito, baš onako kako vam je potrebno da biste se dobro osećali, bez obzira na to šta će reći okolina.

Iako ćete sebi izgledati manje lepi tokom trudnoće i imati želju da sve to nadomestite raznim dodacima, najbolje je neke stvari izbegavati u trudnoći. Tu spadaju farbanje kose, estetske operacije, pa čak i lakiranje noktiju. Razne farbe, osobito one koje sadrže amonijak, acetoni i razne hemikalije koje lakovi za nokte sadrže, neće vam prijati u trudnoći, a ako ništa drugo, makar zbog neugodnog mirisa koji znaju da naprave. Kada su u pitanju odlasci kod hirurga tokom trudnoće, najbolje je izbegavati bilo kakve egzibicije i uvođenja u opštu anesteziju tokom 9 meseci trudnoće.

Trudnoća i emocije

Sasvim je normalno da se kod svake trudnice, a osobito kod prvorotki, dešava prava bura emocija, koje se smenjuju neverovatnom brzinom. Raspoloženja variraju od stanja prevelike sreće, preko prevelikih briga, opravdanih i neopravdanih, pa i do učestalijih, najčešće neosnovanih plačnih stanja. Naravno da su sve te lavine emocija i promena istih dozvoljene i normalne, jer hormoni već u velikoj meri rade svoj posao na čitavom organizmu, a za buduće mame je sasvim normalno da postoji briga oko toga da li će trudnoća i sam čin porođaja proteći u najboljem redu, na koji način će beba uneti promene u njihov privatni i poslovni život, tj kako će sve nadalje teći dolaskom na svet novog člana porodice.

U prvom trimestru ove promene raspoloženja biće najizrazitije, jer su trudnice u strahu da sve u početku prođe kako treba, zbog toga što je to najosetljiviji period kada počinje kompletan razvoj bebe. Dalje, situacija će se lagano smiriti tokom drugog trimestra, da bi strah kulminirao negde pred sam porođaj, a zbog laganog pripremanja za sam taj čin. To može uzrokovati i pojavu kakvih košmarnih snova, u kojima se pojavljuju loši predosećaji za vašu bebu. Nemojte da vas to uplaši ukoliko je na javi sve u redu.

Nemojte se plašiti ili libiti da pokažete svoja osećanja, stanje radosti, straha, tuge. Podelite to sa svojim najbližima. Nemojte preterivati sa izlivima emocija pred ljudima koji vam nisu previše bliski. Porodici, a pre svega partneru, slobodno možete sve da kažete. Nemojte gurati ljude od sebe, već prihvatite svačiju pomoć, jer će vam zasigurno biti dobrodošla. Radite ono što volite i što vas ispunjava i obavezno se posvetite i partneru, jer će sigurno to učiniti da se još više povežete, bez bojazni da će vas napustiti jer ste često neraspoloženi i jer ste zadobili koji kilogram više ili kakvu belu prugu na telu. To su i te kako normalna i dopuštena stanja svakoj trudnici, a sve u prilog dobijanja zdrave i vitalne bebe.

Vanmaterična trudnoća

Vanmaterična trudnoća jeste u najvećem broju slučajeva patološko stanje, te se kao takvo mora i tretirati. U tom slučaju, do oplođenja zrele jajne ćelije dolazi u jajovodu, ali se nastali zametak sada može imlantirati u bilo koji drugi deo, pre svega genitalnog trakta. Najčešće mesto za implantaciju jesu jajovodi, mada se implantacija može dogoditi i u jajnicima, pa i drugim delovima materice osim u endometrijumu, te stoga ovo i nije najpravilniji naziv za ovaj tip trudnoće, baš zbog toga što se ona može dogoditi u materici, ali u drugim njenim delovima, rogu materice i van endometrijuma.

Vanmaterična trudnoća nastaje kao posledica brojnih poremećaja na nivou jajovoda pre svega, a koji su uzrokovani zapaljenskim procesima i raznim infekcijama i polno prenosivim bolestima. Kao rezultat toga, u jajovodu, u njegovom zidu, ili oko njega, stvoriće se ožiljno tkivo koje će onemogućiti adekvatan transport oplođenog jajeta do cilja, tj do materice. Uzroci mogu biti i vantelesna oplodnja, pušenje, endometrioza i brojna druga stanja.

Ovakva trudnoća nema značajnijeg izgleda da uspe, pre svega jer uslovi u kojima se takav embrion počinje razvijati nisu adekvatni, odnosno ne odgovaraju kvalitetnim uslovima iz materice. Tako, veoma brzo može doći do odbacivanja takvog jajeta, te krvarenja i abortusa, ali ovo stanje je daleko opasnije i jedno je od urgentnih stanja u medicini, pre svega zbog potencijalne rupture jajovoda i posledičnog šoknog stanja. Retke su situacije da se ovakva trudnoća završi sama od sebe, tj da se imlant resorbuje.

O vanmateričnoj trudnoći govorimo pre svega jer ona može da započinje i daje simptome kao i svaka druga trudnoća, sa bolovima u donjem delu stomaka, u predelu jajnika, bolovima u krstima, izostankom menstruacije, ali i kasnijim krvarenjem. Trudnica može da ima sve simptome koji se javljaju kao da je normalna trudnoća u pitanju – mučninu, umor, malaksalost, a i hormonske varijacije su i u ovoj trudnoći česte.

Dijagnoza se najbolje postavlja na osnovu kliničke slike, anamneze i ultrazvučnog nalaza, gde se uočava embrion lociran u jajovodu. Takođe, i nivoi hCG su visoki. U najvećem broju slučajeva trudnoća se odmah po otkrivanju prekida laparoskopski.

Ostali uzroci izostanka menstruacije koji nisu trudnoća

Neki od stanja koja se mogu javiti kod svih polno aktivnih žena, a praćeni su simptomima koji nalikuju trudnoći, a pre svega amenorejom, jesu i stanja preteranog fizičkog ili psihičkog, mentalnog stresa, zatim stanja u kojima osobe konzumiraju određene grupe lekova, bilo da su u pitanju antidepresivi, antiepileptici, pa čak i neki antihipertenzivi, zatim razne posledice infekcija usled prenošenja polnih bolesti, ili pak hormonski poremećaji ne samo na nivou polnih hormona, već na nivou hipotalamus-hipofiza-organ osnove, gde su uključeni i štitna i nadbubrežne žlezde. Tu su i razne hronične bolesti i razna imunosupresivna stanja, koja u potpunosti remete pravilan razvoj i funkciju organizma, ali i razne genetski uslovljene bolesti sa poremećajem na nivou genetskog koda, hromozoma, a sledstveno i razvoja tkiva, organa i organskih sistema.

Tako, jedan od sindroma praćen poremećajem ciklusa i izostankom menstruacije koji može da nas navede da pomislimo da se možda radi o trudnoći, jeste i sindrom policističnih ovarijuma, praćen pojavom brojnih cista na jajnicima, bolovima u donjem delu stomaka, amenorejom i raznim drugim poremećajima uzrokovanim hormonskim disbalansom. Tu spadaju i pojave akni na licu i telu, kao i preterana maljavost muškog tipa kod osoba ženskog pola (brada, grudi, leđa, maljavije noge i ruke sa jačim dlakama). Jasno je da se ovi simptomi javljaju kao posledica prevage muškog polnog hormona testosterona kod žena.

U svakom slučaju, bilo koji izostanak menstruacije, tj amenoreja, zasigurno će nas navesti da posetimo odabranog ginekologa, kako bismo se konsultovali oko potencijalne trudnoće. Sva ova stanja regulišu se kontinuiranom adekvatnom hormonskom terapijom, te se ciste i propratni simptomi u najskorijem periodu povlače, a menstruacije postaju regularne i redovne, a što je posebno važno i ovulatorne, tj obezbeđuju zrelo jaje spremno za oplođenje.

Zaključak

Priprema za ovako odgovoran životni period koji sledi podrazumeva mnoge stvari koje uključuju čitav zdravstveni, socijalni, društveni i privatni život majke i oca, kao i okruženja u kome se nalaze i u kome žive.

Na prvom mestu najvažnije je da su buduće majke u potpunosti zdrave, da imaju redovne i uredne reproduktivne cikluse, kao i da nisu podložne štetnim uticajima okruženja i okoline. Pod tim štetnostima podrazumevamo konzumaciju duvana, bilo aktivnu, bilo pasivnu, zatim alkohola, ili bilo kakvih drugih vrsta psihoaktivnih supstanci (tipa droga ili lekova, osim ukoliko zbog lečenja kakve hronične bolesti to nije odobrio lekar). Ukoliko planirate porodicu, neophodno je da smanjite, ili u potpunosti izbegavate stres, i okruženje u kome se pod stresom nalazite. Izbegavajte teške fizičke poslove.

Kada je u pitanju partner, naravno da je na prvom mestu najbitnije njegovo zdravlje i odsustvo svih gore pomenutih stresnih i štetnih činilaca.

Takođe, genetski kod igra veoma važnu ulogu, kao i porodična anamneza, ali i vaša ranija lična anamneza, o prethodnim bolestima, prethodnim začećima, a sve kako biste adekvatno izneli trenutnu aktuelnu trudnoću i rodili zdravo dete bez bilo kakvih anomalija. Vaše celokupno zdravlje, a posebno zdravlje vašeg reproduktivnog trakta je najvažnije. U tu svrhu je najbolje obaviti preventivni pregled kod svog odabranog lekara-ginekologa, kako bi se obavili odgovarajući razgovori i pripreme oko planiranja porodice, pa kada se isti obave i usvoji ono što je najbitnije da u tom periodu primenite, možete početi sa planovima o zasnivanju porodice.

I zapamtite, devet meseci koji su pred vama ne obećavaju lak period, ali kako sve zavisi od osobe do osobe, potrudite se da sebi, a i okolini olakšate, kao i da sa što manje trzavica prođete kroz period trudnoće, i da pokušate da uživate, uprkos manjim nelagodnostima koje će vas tokom tog perioda pratiti.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: