29.nedelja trudnoće – ishrana, bolovi, saveti i sve što treba da znate

U 29. nedelji trudnoće vaša beba teži oko 1-1.5 kg i dugačka je oko 38-40 cm. Njeni mišići i pluća nastavljaju da sazrevaju, a glava se povećava kako bi napravila više mesta za razvoj mozga.

Da bi beba zadovoljila svoje, sve veće, potrebe za hranom, biće vam potrebno mnogo proteina, vitamina C, folne kiseline i gvožđa. Zbog toga što bebine kosti upijaju dosta kalcijuma, budite sigurni da unosite dovoljno mleka (jogurta, sira, soka od pomorandže). U ovom tromesečju se u kosti vaše bebe deponuje oko 250 miligrama kalcijuma svakog dana.

Kako se vaš život menja?

Vaša beba je sada veoma aktivna. Lekar vas može zamoliti da brojite svakodnevno bebino ritanje u stomaku i daće vam instrukcije kako da to činite. Lekara ili babicu ćete svakako obavestiti ukoliko primetite da je beba manje aktivna nego inače.

Stari prijatelji – gorušica i konstipacija – mogu biti opet u centru pažnje. Trudnički hormon progesteron opušta glatko mišićno tkivo u čitavom telu, uključujući i vaš gastrointestinalni trakt. Ovo opuštanje i relaksacija, zajedno sa težinom koju nosite u stomaku, mogu dovesti do usporavanja varenja. Spora probava može izazvati gasove i gorušicu, naročito nakon obilnog obroka, što dovodi do konstipacije.

Uterus koji se takođe uvećava može doprineti razvoju hemoroida. Ovi natečeni krvni sudovi u vašem rektalnom području su uobičajeni tokom trudnoće. Na sreću, obično se gube u nedeljama nakon trudnoće.

Ako vas hemoroidi svrbe ili su bolni, pokušajte da se potopite u kadu punu tople vode ili da primenite hladne komprese na koje ćete staviti hidrolat hamamelisa ili kamilice i da komprese aplicirate na pogođeno područje. Izbegavajte dugo stajanje ili sedenje. Posavetujte se sa svojim lekarom ako želite da koristite neki od lekova vezanih za alternativnu medicinu. Takođe, lekaru ćete odmah saopštiti ukoliko imate rektalno krvarenje.

Da biste sprečili pojavu hemoroida, jedite puno svežeg zelenog povrća i namirnice sa biljnim vlaknima, pijte dosta tečnosti (vode) i redovno vežbajte.

Neke žene u ovom periodu trudnoće dobijaju “sniženi hipotenzivni sindrom”. Ovo se dešava kada trudnica leži na leđima što izaziva promenu srčane frekvencije i krvnog pritiska, pa ona oseća vrtoglavicu, sve dok ne promeni položaj.

Možda ćete imati svetlucanje u vidnom polju kada ustanete naglo.

loading...

Da biste izbegli ovakve situacije, gledajte da ležite na boku, a ne na leđima i ustajte postepeno iz kreveta.

Beba

Kao što smo rekli bebi sada ima oko 38-40 cm. Iako se poprilično približava svojoj dužini koju će imati na rođenju, ona i dalje raste. U stvari, u narednih 11 nedelja, ona će udvostručiti, pa čak i utrostručiti svoju težinu. Pošto se veća količina masti nagomilava ispod površine njene kože, ona sve više postaje glatka. Ova “bela” mast se razlikuje od ranije “smeđe” masti koju je fetus nagomilavao u prvim mesecima. “Smeđa” mast je bila neophodna za regulaciju temperature tela, dok je “bela” mast (ista koju i mi imamo) izvor energije.

Vaša beba može početi da se osmehuje ove nedelje, pogotovo dok spava.

Bebica nastavlja i da štuca. Vi ćete to osećati kao blag ritmički pokret i neće vam biti neprijatno kao ni bebi dok to radi.

Kako se beba sve više razvija, vaša materica joj postaje skučena, pa ćete njeno ritanje sve više osećati samo kao bockanje, a ne kao udarce.

Ona će vas iznutra bockati laktovima i kolenima, a ti dodiri će biti energičniji nego ranije jer je beba sada jača i vrlo uzbuđeno reaguje na sve vrste stimulansa: na vaše pokrete, na zvukove, svetlost, pa i na taj slatkiš koji ste pojeli pre pola sata.

U isto vreme, ovo znači da biste sada mogli da počnete sa brojanjem bebinih udaraca i to dva puta dnevno.

Brojanje bebinih pokreta

Da biste bili sigurni da sve napreduje kako treba, vaš doktor će želeti da započnete “brojanje udaraca” ili pokreta fetusa do kraja trudnoće. Lekar bi trebalo da vas zamoli da uradite ovo što ćemo opisati u narednim redovima.

Koliko često? Odvojite malo vremena dva puta dnevno. Osamite se i budite na tihom mestu. Gledajte da to bude u prepodnevnim časovima, kada će pokreti biti malobrojniji; i u večernjim časovima kada će beba biti življa i aktivnija.

Šta uraditi? Namestite tajmer i započnite brojanje pokreta bilo koje vrste. Prestanite da brojite kada dostignete 10 i zapišite vreme.

Šta tražite i očekujete? Treba izbrojati 10 pokreta bilo koje vrste u roku od sat vremena ili manje. To je normalna cifra. Ako niste osetili 10 pokreta u roku od sat vremena, uzmite užinu ili neki voćni sok, lezite i nastavite da brojite. Ukoliko prođe više od dva sata da biste izbrojali 10 pokreta, trebalo bi da kontaktirate svog lekara.

Iako odsustvo aktivnosti ne mora da znači da nešto nije u redu, ponekad se desi da to bude znak upozorenja koji zahteva brzu evaluaciju.

Mamino telo u 29. nedelji trudnoće

Proširene (varikozne) vene. Do 29. nedelje trudnoće, vaš stomak je verovatno dovoljno veliki da ne možete više videti svoja stopala i noge dok stojite. To možda i nije tako loše, jer je verovatno da spadate u onih 40% trudnica koje razvijaju proširene vene u nogama.

Ovi otečeni krvni sudovi se inače pojavljuju i razvijaju u toku trudnoće, pa ne bi trebalo da budete posebno zabrinuti. Zapremina krvi se povećava tokom trudnoće, vaša materica raste i pritiska karlične vene, a hormoni ih relaksiraju. Varikozne vene se mogu pojaviti i na vašem rektumu (kao hemoroidi) ili čak u vašoj vulvi.

Volumen krvi, koji je u 29. nedelji trudnoće povećan, od suštinskog je značaja za podršku dvaju rastućih tela (bebe i vas). Ovaj volumen stavlja dodatni pritisak na vene u vašim nogama, koje moraju da rade protiv gravitacije kako bi gurale svu tu dodatnu količinu krvi nazad u srce. Na to dodajte pritisak koji uvećana materica spušta na karlične krvne sudove i uticaj progesterona na opuštanje krvnih sudova, pa će vam ova pojava biti potpuno jasna.

Neke trudnice osećaju bol u ovim proširenim venama, dok druge nemaju nikakvu neudobnost. I ova pojava, kao i pojava strija, ima pomalo veze sa genetikom.

Najbolji način da sprečite pojavu proširenih vena jeste izbegavanje dugog stajanja ili sedenja, kao i redovno lagano vežbanje. Možete nositi i pojas za trudnice koji će pridržavati težinu stomaka.

Svakako, nakon porođaja, posle nekoliko meseci, proširene vene će se povući.

Postoji mali rizik da se ove vaskularne vene upale, što može, u nekim slučajevima, dovesti do pojave krvnih ugrušaka. Ukoliko primetite ovako nešto, odmah obavestite lekara.

Šta sve možete da uradite da biste sprečili pogoršanje situacije proširenih vena?

Održavajte zdravu cirkulaciju. Podignite noge kad god možete (dok sedite). Kada stojite stavite jednu nogu na nisku hoklicu, pa onda zamenite noge nakon kraćeg vremena. Masirajte zglobove kad god možete i izbegavajte da prekrštate noge dok sedite.

Krećite se. Vežbanje je ključno u prevenciji varikoznih vena. Zbog toga šetajte svakog dana ili radite lagane vežbice za poboljšanje cirkulacije.

Nosite udobnu odeću i obuću. Uverite se da nosite odeću (uključujući i donje rublje) koja je mekana, udobna i koja ne steže, naročito oko članaka nogu. Nemojte nositi čvrste kaiševe ili tesne čarape. Izbegnite u širokom luku tesnu obuću i štikle.

Kupite pojas za trudnice. Pojas za podupiranje stomaka može smanjiti pritisak koji stomak vrši na vene u nogama.

Vodite računa o svojoj kilaži. Gledajte da održavate težinu tokom trudnoće. Dodati 25-35 kg je normalno, nikako više od toga. Ekstra kilogrami samo povećavaju zahteve pred vašim opterećenim cirkulatornim sistemom.

Spavajte sa leve strane. Ovakav položaj pomaže da se izbegne pritisak na glavne krvne sudove i da se održava dobra cirkulacija.

Nemojte se naprezati. Podizanje tereta ili naprezanje u toaletu dovodi do dodatne vidljivosti vena.

Uzimajte dnevnu dozu vitamina. Ujednačena ishrana u toku trudnoće pomaže da se održi zdravlje u vašem cirkulatornom sistemu. Budite sigurni da unosite dovoljno hrane koja sadrži vitamin C, jer vaše telo koristi ovaj vitamin da bi proizvodilo kolagen i elastin (vezivna tkiva koja popravljaju i održavaju krvne sudove).

Hemoroidi

Hemoroidi ili varikozne vene u rektumu mogu svrbeti, biti vrlo neprijatni i često bolni.

Hemoroidi su normalna pojava u ovom periodu trudnoće. Nemojte se brinuti, jer su uglavnom bezopasni.

Šta ih izaziva?

Pritiskom vašeg uvećanog uterusa, koji počinje nakon 25. nedelje, povećava se protok krvi do karlične površine, a to može prouzrokovati da se vene u rektalnom zidu prošire, nateknu i da vas svrbe.

Konstipacija može pogoršati ili čak uzrokovati hemoroide (kada je stolica tvrda i treba vam dodatno naprezanje da biste ga eliminisali, vi tada vršite pritisak na vene u rektalnom predelu i izazivate ih da ojačaju i da se naduju).

Hemoroidi se mogu razviti i tokom porođaja kao rezultat guranja i naprezanja.

Šta možete učiniti?

Ostanite regularni u svakom smislu. Najbolji tretman za hemoroide u toku trudnoće je da održite normalu u životnim navikama, da pijete dovoljno vode i povećavate unos biljnih vlakana.

Možete raditi i Kegelove vežbe. Ove vežbe pomažu u pripremi perinealne regije za porođaj, a ujedno sprečavaju pojavu hemoroida jer poboljšavaju cirkulaciju u tom području tela.

Spavajte na boku. Ukoliko spavate na strani, a ne na leđima (što i ne biste smeli da radite nakon prvog tromesečja), smanjujete pritisak na pogođeno područje. Najbolje je ležati na desnoj strani, zato što tako smanjujete pritisak na rektalne vene.

Redovno se krećite. Nemojte sedeti ili stajati u dugim intervalima. Pokušajte da napravite brzu petominutnu šetnju svakog sata i da na taj način poboljšate cirkulaciju i varenje.

Nemojte se naprezati. Dok vršite veliku nuždu gledajte da se ne naprežete previše. U tome će vam pomoći fina ishrana, puna svežeg povrća.

Redovno se kupajte nakon velike nužde.

Koristite tople kupke. Sedenje u kadi 10-15 minuta pomoći će vam da smanjite nelagodnost.

Koristite jastuk u obliku bušne krofne kada sedite.

Posavetujte se sa lekarom o korišćenju topikalne kreme, kako biste ublažili svrab ili bol.

Kada se obratiti lekaru?

Ako doživite rektalno krvarenje, odmah se javite lekaru. Naravno, to krvarenje je najverovatnije krvarenje hemoroida ili krvarenje iz analne pukotine uzrokovano naprezanjem.

Konstipacija u 29. nedelji trudnoće

Konstipacija je nemogućnost normalnog pražnjenja creva, koju često prati osećaj naduvenosti, potom gasovi i očajnička potreba za olakšanjem.

Neregularni pokreti creva su, nažalost, česta situacija u toku trudnoće, naročito tokom trećeg tromesečja.

Šta izaziva konstipaciju kod trudnica?

Hormoni koji se luče u toku trudnoće izazivaju opasnost zbog toga što uzrokuju opuštanje mišića koji podržavaju creva. Ovim opuštanjem dolazi do sporog rada creva trudnice, a samim tim i do nagomilavanja hrane u digestivnom traktu.

Hormoni nisu jedini krivci kada je u pitanju zagušenje kolona. Materica se proširuje i zauzima veliki prostor u stomaku, koji inače popunjavaju creva, pa sada creva imaju manje prostora za rad.

Vitamini i suplementi koje redovno uzimate u toku trudnoće, naročito oni koji sadrže gvožđe, mogu dodatno uticati na teškoće u probavnom sistemu.

Šta možete preduzeti?

Hranite se zdravo. Hrana bogata vlaknima će vam pomoći da eliminišete otpad. Jedite žitarice od celog zrna (integralne), kao i hleb od integralnog brašna, potom mahunarke (grašak i pasulj), sveže voće i suve šljive.

Jedite zelene namirnice. Kada kažemo zelene namirnice ne mislimo samo na lisnate biljke, već i na kivi, koji ima odličan laksativni efekat.

Ishranu uredite postepeno. Ako niste navikli na način ishrane koji podrazumeva puno biljnih vlakana, nemojte naglo prelaziti na ovaj režim. Budete li brzinski prešli od 0 na 35 g zeleniša, platićete cenu u gasovima i nadimanju. Umesto toga, polako se navikavajte tako što ćete postepeno, iz dana u dan, dodavati malo vlakana pri svakom svom obroku (brokoli na pari i smeđi pirinač sa piletinom, npr.). Dajte telu priliku da se navikne na ovakve namirnice, ukoliko vam raniji životni stil nije bio sličan.

Ne prejedajte se. Vaši obroci treba da budu svedeni. Veliki obroci mogu zakrčiti vaš probavni sistem, što dovodi do zastoja u saobraćaju. Pokušajte da jedete šest mini obroka dnevno, a ne tri velika. To će ujedno dovesti do smanjene pojave gasova i nadimanja.

Pijte puno tečnosti. Osam punih čaša (vode, ceđenog voćnog soka, bujona) treba popiti svakog dana. Ovakva navika će pokrenuti čvrste materije u stomaku i omekšati vašu stolicu. Kažu da je sok od suvih šljiva jedan od najboljih prirodnih laksativa. Isprobajte i to. Dobro bi bilo i da se okrenete toplim napicima. Topla voda sa limunom je odlična za stimulaciju intestinalnih kontrakcija.

Napravite raspored odlazaka u WC (uredite ovu naviku). Gledajte da nakon jela ostanete u kući, kako bi vam toalet bio blizu. Ova činjenica će smanjiti psihološki pritisak. Npr. ako znate da na poslu morate biti u 8, potrudite se da svoj obrok imate ranije, kako biste imali dovoljno vremena da svarite i odete u toalet.

Vežbajte. Redovno vežbanje tokom trudnoće podstiče bolju pokretljivost creva. Čak i samo deset minuta šetnje može vam pomoći da se redovno praznite.

Unosite probiotike. Probiotski acidofilus, koji se nalazi u jogurtu, sadrži aktivne kulture koje stimulišu crevne bakterije da bolje razlože hranu.

Držite se podalje od veštačkih laksativa. Reklame vas mame da kupite lek koji dovodi do brzog olakšanja, ali vodite računa, jer nisu svi praparati sigurni za konzumiranje u toku trudnoće.

Koje namirnice treba izbegavati?

Pored potencijalno štetnih bakterija i hemikalija koje želite izbeći u trudnoći, postoje određene namirnice koje ćete želeti smanjiti, kako biste olakšali život i sebi i svojoj bebi.

Alkoholna pića. Sigurno se pitate kako da nazdravite na nekom rođendanu ili proslavi, kada ste trudni? Odgovor je jednostavan! Vrlo je pristojno nazdraviti i uz pomoć nekog bezalkoholnog koktela ili voćnog soka. Alkohol ulazi u krvotok vaše bebe u istom nivou koncentracije kao što ulazi i u vaš krvotok – tako da, šta god da pijete, to će popiti i vaša beba.

Nepasterizovani mlečni proizvodi i sokovi. Na sreću, kada je mleko u pitanju ne morate da brinete. U svakoj normalno snabdevenoj radnji, pronaći ćete pasterizovano mleko. Međutim, slučaj nije isti kada su u pitanju meki sirevi. Uglavnom su meki sirevi napravljeni od nepasterizovanog mleka, pa mogu sadržati određene patogene koji nisu poželjni u toku trudnoće. Brie, Camembert, koziji sir, plavi sir i queso fresco (sveži sir), treba izbegavati, osim ako nemate potvrdu da su napravljeni od pasterizovanog mleka. Najbolje bi bilo da se držite sigurnih tvrdih sireva i kačkavalja.

Takođe, trebalo bi da se klonite neproverenih sveže ceđenih sokova. Najbolje je da ih sami pripravljate kod kuće.

Previše napitaka sa kofeinom. U trudnoći bi trebalo da smanjite unos kafe. Unošenje više od 200 mg kofeina u trudnoći je povezano sa velikim brojem spontanih pobačaja. (Ovde ubrajamo i energetske napitke, poput Red Bull-a i ostalih brendova na tržištu!)

Sirova riba, morski plodovi i ostrige. Izbegavajte ovu vrstu hrane, ali se zato zadovoljite lepom lososovom šniclom, tunom ili bilo kojim drugim oblikom spremljene morske ribe.

Brza hrana. Ne treba ni govoriti koliko je ovakva hrana štetna i u normalnim okolnostima, a kamoli u drugom stanju!

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: