28 nedelja trudnoće – ishrana, bolovi, saveti i sve što treba da znate

28.nedelju trudnoće ili treći semestar karakteriše loš san ili bolje reći nedostatak sna. Ukoliko se probudite u sred noći i ne možete više da zaspite, slobodno ustanite i učinite nešto što će vas relaksirati.

Naravno, to nije doba kada treba da usisate kuću od poda do plafona, iako ćete možda u nekom trenutku osetiti potrebu da to učinite! Umesto usisavanja, možete, na primer, čitati neku knjigu, popiti čaj od kamilice ili slušati umirujuću muziku.

Posle toga se možete vratiti natrag u postelju i sigurno ćete se uspavati.

Beba u 28. nedelji trudnoće

Kolika je beba u 28. nedelji trudnoće? U 28. nedelji trudnoće, beba je veličine većeg patlidžana. Teška je, otprilike, 900 g, a dugačka je oko 37.5 cm.

Beba u ovoj fazi počinje da otvara oči i postaje osetljiva na svetlost. Direktna sunčeva svetlost na vašem stomaku može prodreti u matericu i vaša beba može videti blag sjaj.

Fetusi često izbacuju jezike u ovom dobu. Niko nije siguran zašto, ali je moguće da vaša beba degustira plodovu vodu.

Vaša beba će u ovom periodu po prvi put iskusiti REM fazu sna (ubrzani očni pokreti), što znači da je vrlo verovatno da sanja!

Do sada su oči vaše bebe bile zatvorene. Sada, ona ih može otvarati i zatvarati, sa sve potpuno novim, nedavno izraslim trepavicama.

U njenom mozgu se u ovim trenucima razvija na milijarde neurona i dodaju se masnoće u telu, koje je pripremaju za život u spoljašnjem svetu.

loading...

Vaša beba se u ovoj nedelji može polako smeštati u poziciju za rođenje, sa glavom okrenutom nadole. Zauzeta je treptanjem, a ta veština je samo jedna od nekoliko impresivnih novih veština koje ima na repertoaru: kašalj, intenzivnije sisanje, štucanje i ono što je najvažnije, bolje disanje.

Neke bebe se neće smestiti u poziciju za porođaj sve do 30. nedelje, a neke nikad. To su karlične bebe. Ako vaša beba nije iz te grupe, onda će njeno smeštanje u donjem delu stomaka, ka karlici, izazvati dodatni pritisak na vašu bešiku, karlicu i kukove.

Kada uđete u 28. nedelju trudnoće, vi ste u 6. mesecu. U toj nedelji ulazite u sedmi mesec ili treće tromesečje trudnoće.

Simptomi u 28. nedelji trudnoće

Kako se vaše telo popunjava jer fetus raste i priprema se za svoj dolazak na svet, vi možete primetiti nove simptome trudnoće. Evo uobičajenih simptoma za ovu fazu:

Problemi sa spavanjem. Kako se približavate terminu za porođaj, tako ćete, sve više i više, imati problema sa spavanjem. U pitanju su i hormoni i nervi! Oni vam ne dozvoljavaju da zaspite!

Kratak dah. Beba nastavlja da pritiska vaša pluća i dijafragmu, onemogućavaju vas da propisno dišete. Zbog toga gledajte da se ne umarate previše i da se češće odmarate.

Bolovi. Treći semestar može stvarno biti neugodan zbog hormonskih fluktuacija i pritisaka koje trudnoća izaziva u vašem telu. Ovde se naročito misli na buduće mame koje su 28 nedelja trudne sa blizancima. Da biste se nosili sa bolovima, vežbajte jogu, istežite se, plivajte, šetajte ili idite na prenatalnu masažu. Možete početi da nosite pojas za trudnice ako se puno krećete. Pojas će vas osloboditi pritiska i osećaćete se sigurnije.

Brekston Hiks kontrakcije. Ove lažne kontrakcije mogu postati jače, primetnije ili učestalije kako ulazite u treći semestar trudnoće. Pratite ih i budite sigurni da su one samo povremene. Ukoliko, pak, primetite da su redovne i da se nastavljaju kako vreme odmiče, i da ne prestaju kada promenite položaj, onda se obavezno obratite lekaru, jer to može biti znak upozorenja za prevremeni porođaj.

Curenje kolostruma iz grudi. Vaše grudi mogu već započeti sa proizvodnjom kolostruma. Nemojte se iznenaditi ako kolostrum počne da curi i pre bebinog rođenja. Kolostrum ili prvo mleko stvaraju mlečne žlezde u poslednjem tromesečju trudnoće. Ova vrsta mleka sadrži više proteina nego obično mleko, kao i antitela koja vrše zaštitu novorođenčeta od bolesti. Kada se beba rodi, kolostrum joj pomaže da ima redovne stolice. Prvo mleko dovodi do izbacivanja viška bilirubina, pa se na taj način sprečava pojava žutice. U kolostrumu su glavne ćelije imunološkog sistema: laktoferin, laktoperoksidaza, lizozim, IgA, IgM i IgG, kao i citokini.

Mnogi od simptoma, koje ćete verovatno osećati tokom 28. nedelje, verovatno vas gnjave već nekoliko nedelja:

 • konstipacija i gasovi;
 • bol u leđima i grčevi u nogama;
 • insomnija;
 • rast grudi;
 • kontinuirano povećanje telesne težine;
 • gorušica;
 • proširene vene;
 • učestalo mokrenje.

Ako patite od konstipacije i gasova, pokušajte da jedete 6 malih obroka umesto tri velika. Manji obroci zahtevaju manji rad digestivnog sistema, tako da je malo verovatno da ćete imati gasove. U isto vreme, ovo će sprečiti i pojavu hemoroida.

Stomak u 28. nedelji trudnoće

Vaš lekar će sigurno izmeriti obim stomaka na vašem prenatalnom pregledu. U 28. nedelji, mere osnovne visine ili SFH* (visina fundusa materice od gornje granice pubične kosti), trebalo bi da iznose od 26 do 30 cm. Kada znate da se vaše mere kreću u normalnom opsegu, sigurni ste da se beba nalazi u pravom položaju. Kod žena koje su 28 nedelja trudne sa blizancima, ove mere se ne uzimaju, jer je teže proceniti “prosek” za blizanačku trudnoću.

*Osnovna visina ili Mekdonaldovo pravilo je mera veličine materice koja se koristi za procenu rasta ploda i razvoja tokom trudnoće. Meri se od vrha materice do vrha pubične simfize. Osnovna visina, izražena u centimetrima, grubo korespondira sa gestacionom starošću fetusa između 16. i 36. nedelje. Kada trake za merenje nisu dostupne, koristi se širina prstiju kako bi se procenila razdaljina odgovarajućih anatomskih orijentira. Međutim, određena odstojanja od pubične simfize su veoma varirajuća u zavisnosti od tipa majčine građe.   

Lekari preporučuju da se u 28. nedelji počne sa praćenjem bebinog ritanja i pokreta. Beležićete koliko se često beba kreće i da li su njeni pokreti konzistentni iz dana u dan. Postupak praćenja izgleda ovako.

Izaberite određeno vreme u toku dana i podesite tajmer. Izmerite koliko je vremena potrebno da bi beba napravila 10 pokreta (trebalo bi da prođe manje od dva sata). Sledećeg dana, u približno isto vreme, učinite isto. Nakon nekog vremena, moći ćete da izračunate prosečan raspon.

Ovaj postupak vam omogućava da se dobro osećate znajući da je kod bebe sve u redu i da se ona odlično snalazi u stomaku. Takođe, ako primetite da nešto nije kako treba, odmah obavestite lekara.

Ultrazvuk u 28. nedelji trudnoće

U vašoj 28. nedelji trudnoće, beba počinje da razvija masnoće, tako da njena, nekada izborana, koža postaje glatkija i zategnutija. U ovoj fazi beba počinje da vežba disanje. Pluća su u 28. nedelji potpuno razvijena, tako da, ako dođe do prevremenog porođaja, beba će najverovatnije preživeti.

Ukoliko vaša trudnoća nije komplikovana, ne morate da idete na ultrazvuk u ovoj nedelji. Iako biste sigurno voleli da zavirite u svoj stomak i u ovoj fazi, nema razloga da to činite. Smatra se da je u normalnoj trudnoći dovoljno otići tri do četiri puta na ultrazvuk.

Kako se vaš život menja?

U ovom periodu vi provodite većinu vremena u svom domu. Treći, tj. poslednji trimestar počinje u ovoj nedelji. Posećivaćete lekara ili babicu svake dve nedelje. U 36. nedelji, te posete ćete obavljati jednom nedeljno.

U zavisnosti od vaših faktora rizika, lekar vam može preporučiti ponovnu analizu krvi, a može tražiti i dodatne testove na hlamidiju kako bi bio potpuno siguran i kako bi utvrdio vaše zdravstveno stanje pre porođaja. Takođe, ako je vaša poslednja analiza glukoze pokazivala visoke parametre, sada ćete uraditi novo testiranje na toleranciju glukoze.

U isto vreme, ako je vaša prva prenatalna kontrola pokazala da ste Rh negativni, dobićete injekciju Rh imunoglobulina kako bi se sprečilo razvijanje antitela koja mogu napasti vašu bebu, tj. njenu krv. (Ako je vaša beba Rh pozitivna, dobićete još jednu injekciju Rh imunoglobulina nakon porođaja).

Otprilike u ovoj nedelji, neke žene mogu osećati neprijatne senzacije u donjem delu nogu i u stopalima i mogu imati neodoljivu potrebu da ih pomeraju i mrdaju dok pokušavaju da se opuste ili spavaju. Ako se ovaj osećaj barem privremeno izgubi kada se pomerate i mrdate nogama, onda je najverovatnije da vi imate sindrom nemirnih nogu.

Niko nije do kraja siguran šta uzrokuje ovaj sindrom, ali je on relativno česta pojava među budućim majkama. Pokušajte da se istegnete ili masirajte noge i ne unosite kofein jer se simptomi mogu pogoršati. Posavetujte se sa lekarom o tome da li bi trebalo da uzimate suplemente gvožđa, koji ponekad pomažu u oslobađanju od ovog sindroma.

Preeklampsija

Preeklampsija je ozbiljno stanje koje pogađa oko 5% trudnica. Ženama je dijagnostikovana preeklamsija ako imaju visok krvni pritisak posle 20 nedelja trudnoće zajedno sa još, najmanje jednim, pratećim simptomom, koji može uključivati proteinuriju ili abnormalnosti jetre ili bubrega.

Većina žena koje dobiju preeklampsiju razvijaju blage simptome pred porođaj, a one same, kao i njihove bebe budu ipak dobro uz odgovarajuću negu i pažnju. Kada je preeklampsija ozbiljna, ona može uticati na mnoge organe i može izazvati ozbiljne posledice, čak i one opasne po život.

Simptomi preeklampsije

Preeklampsija se može pojaviti iznenada, tako da je veoma važno da se upoznate sa simptomima. Pozovite svoju babicu ili lekara odmah ukoliko primetite bilo koji od ovih znakova upozorenja:

 • oticanje lica ili podočnjake, više nego blago oticanje šaka ili prekomerno i iznenadno oticanje stopala i članaka;
 • brzo povećanje telesne mase – više od 4 ili 5 kg u jednoj nedelji;
 • teška ili uporna glavobolja, pa čak i migrena;
 • promene u vidnom polju, uključujući dupliranje, zamućeni vid, tačkice u vidnom polju ili treperenje svetlosti, kao i osetljivost na svetlost ili privremeni gubitak vida;
 • intenzivan bol ili osetljivost u gornjem abdomenu;
 • mučnina i povraćanje.

Preeklampsija se može desiti bez bilo kakvih očiglednih simptoma, naročito u ranim fazama, a neki simptomi mogu izgledati kao prateće pojave trudnoće.

Dakle, možda i ne znate da imate ovaj problem dok ga ne otkrijete na rutinskom kontrolnom pregledu. Ovo je samo jedan od razloga zašto je važno da ne preskačete zakazane preglede.

Ko su visokorizične trudnice za pojavu preeklampsije?

Uobičajeno je da se preeklampsija prvi put pojavi (u životu) u toku prve trudnoće. Međutim, jednom kada imate preeklampsiju, verovatno je da ćete je ponovo razviti i u kasnijim trudnoćama. Ostali faktori rizika uključuju:

 • hroničnu hipertenziju;
 • određene poremećaje krvarenja, dijabetes, bolest bubrega ili autoimunu bolest poput lupusa;
 • imate bliske rođake (majku, sestru, baku, tetku) koje su imale preeklampsiju;
 • gojazni ste;
 • nosite dve ili više beba;
 • stariji ste od 40 godina.

Da li postoje načini da se izbegne preeklampsija?

Niko ne zna zasigurno kako da spreči preeklampsiju, iako se u ovoj oblasti obavlja veliki broj istraživanja. Brojne studije su dokazale da uzimanje dodatnog kalcijuma, ograničavanje unosa soli ili povećanje unosa vitamina, mogu pomoći.

Žene koje su izložene riziku od razvijanja preeklampsije mogu imati koristi od uzimanja aspirina u malim dozama. (Upozorenje: nemojte uzimati aspirin tokom trudnoće na svoju ruku, već se uvek konsultujte sa svojim doktorom.)

Najbolja stvar koju možete učiniti jeste da dobijete dobru prenatalnu negu i da redovno posećujete svog lekara. Prilikom svakog pregleda lekar ili zdravstveni radnik će vam izmeriti pritisak i testirati urin na proteine.

Veoma je važno da budete informisani i da znate koji su simptomi preeklampsije, kako biste ih prepoznali i upozorili svog lekara na vreme.

Išijas

U ovoj fazi trudnoće beba vas svojim ritanjem drži budnom skoro svake noći, ali i tokom dana. Noge su vam otečene, dosta se umarate, a bol u leđima ne prestaje.

Kada beba zauzme ispravan položaj za porođaj, njena glava i vaša uvećana materica mogu nalegnuti na išijadični nerv u donjem delu kičme. Ako se to dogodi, možda ćete osetiti oštar, probadajući bol ili utrnulost. Bol započinje u predelu zadnjice i proteže se niz zadnji deo noge. Ovakva pojava poznata je kao išijas. Bol izazvan išijasom može biti veoma intenzivan, ali može i proći sam od sebe ukoliko se vaša beba pomera. Ukoliko beba ne menja poziciju, bol prestaje tek kada se porodite.

Tople obloge, tople kupke, istezanje ili jednostavno odmaranje u odgovarajućem položaju, mogu pomoći u otklanjanju neugodnosti. Slobodno možete posegnuti i za nekim alternativnim terapijama (akupresura, akupunktura, hidroterapija, meditacija, trudnička joga).

Ishrana i vežbe tokom 28. nedelje trudnoće

Način ishrane, ispravna i redovna fizička aktivnost i maksimalna relaksacija, prilično pomažu i majci i detetu u ovom periodu trudnoće.

Pobrinite se za sebe i svoje telo tako što ćete se pre svega pobrinuti o bezbednosti, a potom pratite sledeća uputstva:

 • redovno se istežite i zagrevajte pre vežbanja;
 • počinjite vežbanje laganim i sporim tempom, a potom oprezno povećavajte brzinu i broj ponavljanja, tačno dotle dokle vam prija;
 • pijte dosta tečnosti;
 • radite vežbe na ravnim i čvrstim površinama i podlogama;
 • ustajte pažljivo i polako sa podloge za vežbanje;
 • nosite udobnu i bezbednu obuću, kao i grudnjak;
 • jedite sveže i sušeno voće;
 • jedite salate, supe, orašaste plodove.

U ovom periodu je važno jesti zdravu hranu, bogatu hranljivim sastojcima. Plod sada raste i počinje da skladišti masti pa su važni adekvatni proteini i izvori gvožđa. Pritisak rastuće materice na želucu i crevima može izazvati gorušicu i konstipaciju. Zbog toga treba jesti češće ali male količine hrane, kako biste brže varili i kako čitavo stanje ne bi rezultiralo gastrointestinalnom disfunkcijom.

Dobar unos tečnosti je takođe važan, kako bi se sprečila konstipacija i održao zdrav protok krvi kroz placentu. Naravno, trebalo bi da izbegavate alkohol, previše kofeina i bilo koju hranu koja je previše masna ili začinjena.

Kalcijum i vitamin D su ključni nutritijenti u čitavoj trudnoći. Kalcijum pomaže bebi da razvija kosti i zube. Takođe, pomaže u razvijanju zdravog nervnog sistema, srca i mišića.

Vitamin D pomaže vašem telu da apsorbuje kalcijum. Sintetiše se izlaganjem našeg tela suncu. Dovoljno je da svakodnevno provedete po pola sata na jutarnjem suncu i dobićete neophodni vitamin D. Vitamin D možete naći i u ribi i jajima.

Kalcijum možete uzimati putem mlečnih proizvoda, zelenog povrća (spanaća, graška), susama, badema i oraha.

Ako se hranite zdravo i jedete raznovrsnu hranu, potvrdite svoja nastojanja time što ćete izbegavati kafu, alkoholna pića ili cigarete. Kafa sadrži tanine koji apsorbuju gvožđe i ostale minerale.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: