Pjeskaranje zuba za zdrav i blistav osmijeh

Tradicionalnom metodom za pjeskaranje zuba koristimo ultrazvučni instrument (vibrirajući metalni nastavak) koji skida teške naslage odnosno, tzv. kamenac na zubima. Pored tradicionalnih načina poliranja zuba moderniji način koji se naziva pjeskarenje zuba je relativno nova tehnika poliranja i dubinskog čišćenja usne. Često će te čuti i engleski naziv air flow metoda.

Pjeskarnje se provodi kao mlaz vode i zraka pod visokim pritiskom i finog praha veličine 14μm (zbog kojeg se tretman naziva pjeskarenje), pri čemu se poliraju sve površine zuba, uklanja plak, promjena boje zuba (diskolorizacija) i mekih naslaga.

Također, fini prah kojim uz pomoć kojeg se vrši pjeskarnje dopire do teško dostupnih područja između zuba gdje se stvara više mrlja i plaka. Ova metoda je daleko superiornija od tradicionalnih metoda čišćenja koja koriste instrumente za struganje i gumice za poliranje koje mogu stvaraju osjećaj nelagode.

Prednost kod korištenja praha je da je minimalno abrazivan sprej uz sposobnost učinkovitog uklanjanja biofilma (prirodnih naslaga) na zubima, dok  druga meka i tvrda tkiva ostavlja neoštećena.

Bez pravilnog i dosljednog četkanja zubi i korištenja konca za zube, te rutinskim pregledima kod vašeg stomatologa, hrana ostaje u ustima, što zauzvrat uzrokuje neugodan dah. Hrana koja se skuplja na zubima, desnima i jezikom može prouzročiti propadanje zubnog mesa i zubi. Jedan od primarnih simptoma paradontoze je neugodan  okus u ustima. Ovo stanje zahtijeva neposrednu njegu od strane vašeg stomatologa.

Pjeskarenje zuba je izuzetno učinkovit način poboljšanja vašeg osmijeha i pomaže održavanju zdrave usne šupljine

Pjeskarenje ima niz terapijskih prednosti:

  • Uklanja zubni plak i time pomaže u sprečavanju gingivitisa i paradontoze oko prirodnih zuba i implantata.
  • Uklanjanja mrlje sa površine zuba.
  • Djelotvorniji od tradicionalnog poliranja.
  • Nježanza na površinu zuba.
  • Smanjuje nelagodu onima koji imaju osjetljive zuba.
  • Ostavlja osjećaj glatkog zuba.

Pjeskarnje se obično ne koristi kao samostalan tretman, ali je vrijedan dio naših rutinskog protokola održavanja stomatološke higijene.

Učinkovitije čišćenje zuba

Snažan, ali kontrolirani mlaz vode, zraka i finog praha ne samo da polira sve površine zuba, uklanja plak, i mrlje na zubima, već dospijeva duboko u parodentalne ”džepove” do dubine od 5 mm. To je daleko učinkovitije od tradicionalnog struganja ili poliranja radi uklanjanju štetnih biofilmova koji se razvijaju kada zubni plak koloniziraju bakterije. Sitni prah prolazi između zuba pod visokim pritiskom odstranjuje skoro sve bakterije koje stvaraju štetne biofilmove na zubima.  Pjeskarnje je potpuno je sigurno ukoliko se primjenjuje za zubne implantate, ljuspicama (venerima), krunama (navlakama) ili mostovima.

loading...

Poboljšana udobnost pacijenata

Ako ste ikada skidali zubni kamenac koji se formirao ispod zubnog vrata i ušao u zubno meso, znate da njegovo odstranjivanje može biti pomalo bolno, pa se nekada radi u lokalnoj anesteziji.  Zato mnogi pacijenti podržavaju pjeskarenje zbog njegove bezbolne, brze i neinvazivne metode čišćenja, jer se duboki džepovi i prostori između zubi lako se mogu doseći bez neugodnih i potencijalno štetnih kontakata  pomoću instrumenata.

Pjeskarenje je tehnika koja ne stvara toplinu ili vibracije. Biorazgradivi prah koji se koristi u pjeskarenju je također ugodniji i manje krupan od paste koja se koristi u tradicionalnom  poliranju. Radi boljeg iskustva pacijenta  prah za pjeskarenje dolazi u različitim okusima.

Smanjuje osjetljivost zuba

Pjeskarenje je idealno za one koji imaju osjetljive zube. To nije samo zbog nedostatka direktnog kontakta ili odsutnosti topline i vibracija, već zbog sitnih mikro čestica praha koji mogu ispuniti izložene dentinske šupljine i smanjiti osjetljivost zuba. Pjeskarenje može također poticati ponovnu mineralizaciju oštećenih zuba.

Nažalost, pjeskarenje ne uklanjaju potrebu za korištenjem ultrazvučnih aparata (vibracioni alat) kako bi uklonili tvrde naslage sa zuba (kamenac). S tim vezi, pjeskarenje pomaže da se smanji vrijeme korištenje ultrazvučnog instrumenta za otklanjanje kamenca. Dakle, ne mora se koristiti na svakom zubu u ustima, a što dodatno smanjuje vrijeme potrebno za temeljito čišćenje.

Brže čišćenje

Istraživanja su pokazala da je pjeskarenje zuba više od tri puta brže kod uklanjanja mrlje i plak od tradicionalnih metoda. To znači manje vremena u stolici za pacijenta i manje prekida u radu. Zubi se čiste mnogo manje abrazivno nego struganjem i poliranjem što također uzrokuje manje oštećenja zuba. Površinska oštećenja blago se otklanjaju bez potrebe za brušenjem u zdravu strukturu zuba.

Idealno za upotrebu prije liječenja

Pjeskarenje je idealno čišćenje prije postupaka popravke zuba koji zahtijevaju  upotrebu plombi,  jer uklanja gotovo sve bakterije i endotoksine iz usne šupline. Ne samo to, tradicionalne paste za poliranje sadrže glicerin koji mogu smanjiti učinkovitost  sredstava za vezivanje plombe. Zrak, voda i prašak koji se koriste u pjeskarenje ne sadrže glicerin i olakšavaju duže trajanje plambe na zubima.

Obavezan tretman kod pušača

Pjeskarenje zuba je idealno za uklanjanje mrlja i obezbojenja uzrokovanih pušenjem ili  konzumiranjem crvenog vina, čaja i kafe. Ono ujedno izbjeljuje zube, dok sa druge strane temeljito uklanja zubni plak. Može se koristiti za čišćenje pukotina prije stavljanja finalne plombe i najbolji je za čišćenje usne šupljine prije konačnog zatvaranja zuba. Ova vrlo učinkovita tehnika poboljšava udobnost pacijenta bez izravnog kontakta, pritiska, topline ili buke i daleko je bolja od tradicionalnih tretmana.

Bijeli zubi- lijepši osmijeh

Zubi će zasigurno izgledati bjelji i svjetliji jer im pjeskarenje vraća na prirodnu bjelinu. Međutim, izbjeljivanje zuba i dalje je najbolje rješenje za poboljšanje bjeline vašeg osmijeha za više od dvije nijanse. Najbolje ga je uraditi prije izbjeljivanja kako bi se osiguralo da dobijete najbolje rezultate iz tretmana za izbjeljivanje.

U stomatološkoj ordinaciji A&S odaberite jedan od sljedećih tretmana:

  • Redovni tretman – U 20 minuta ćemo vam zubi izgledati čišće i osjećati ćete se zdravije.
  • Pjeskarenje visokog sjaja – Sve prednosti “Redovnog tretmana” s dodatnim prednostima sveobuhvatnog uklanjanja mrlja pomoću tehnologije EMS Air Flow.
  • Ultra čisto – Izvršeno uklanjanje mrlja i tretman čišćenja posebno prilagođen za vas.

Rezultati

Pjeskarenje ima dokazane rezultate za uklanjanje najtežih mrlja uzrokovanih pušenjem, crvenim vinom i prehrambenim artiklima poput čaja ili kafe. Održavajte zdrav i siguran osmijeh bez neprijatnih mirisa iz usta.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: