Bol u oku – simptomi, uzroci i lečenje

Bez obzira na intenzitet koji ga odlikuje, bol u oku predstavlja izuzetno neprijatnu pojavu, koja se može javiti usled delovanja čitavom niza međusobno različitih faktora.

U zavisnosti od faktora koji deluje na pojavu i na razvoj bola u oku, zavisi da li je bol bezopasan i prolazan ili predstavlja simptom nekog ozbiljnog zdravstvenog problema na koji je potrebno reagovati primenom odgovarajuće terapije, odnosno lečenjem.

Kroz sadržaj ovog teksta, predočićemo vam koji se to simptomi mogu manifestovati paralelno sa prisustvom bola u oku. Takođe otkrićemo vam sve moguće uzroke nastanka i razvoja bola u oku i pomoći ćemo vam da otkrijete kako je na koju vrstu bola u oku potrebno reagovati.

Simptomi bola u oku

Simptomi bola u oku, razlikuju se u odnosu na uzrok koji je uticao da bol u oku nastane.

Ukoliko je uzrok bezopasan i ukoliko je prolaznog karaktera, bol u oku najčešće se javlja na samoj površini oka i nije praćen nikakvim karakterističnim, intenzivno izraženim ili dugotrajnim simptomima. Jedini simptomi koji se u tom slučaju mogu javiti, mogu se odnositi na trenutnu osetljivost oka na svetlost (to se dešava ukoliko je premor oka uzrok nastanka i razvoja bola) ili na prisustvo i manifestaciju uzročnih simptoma bola u oku, a to mogu biti recimo simptomi glavobolje ili simptomi zubobolje.

Ovakvi oblici bolova u oku, povlače se i potpuno nestaju čim nestanu i uzročni simptomi (glavobolja, zubobolja ili premor oka), pa se kao takvi smatraju bezopasnim.

Ukoliko bol u oku nije izražen samo na površini oka već se prostire u dubini i stvara osećaj kao da vas boli očna duplja, a ne samo oko, takav bol već zahteva veću pažnju i može ukazivati na prisustvo glaukoma, odnosno očnog pritiska koji ukoliko se ignoriše i zapostavi može uzrokovati značajno oštećenje vida pa čak i slepilo. Ukoliko bol u dubini oka ostane izražen duže od jednog dana, potrebno je shvatiti ga ozbiljno i otići na oftalmološki pregled.

Simptom koji često prati i otkriva bol u oku koji je nastao kao posledica glaukoma, jeste potreba za žmurenjem i nemogućnost jasnog gledanja i držanja očiju potpuno otvorenim.

Kada je vreme da se zabrinete?

Trenutak u kojem je potrebno da se zabrinete i da bol u oku shvatite kao signal da se što pre obratite oftalmologu, jeste trenutak u kojem jasno prepoznate prisustvo sledećih simptoma:

loading...

– Bol u oku se ne zadržava samo na površini oka već je izražen i u dubini oka,

– Bol traje duže od jednog dana,

– Bol ne prestaje po prestanku glavobolje ili zubobolje niti nakon odmaranja od čitanja, pisanja ili gledanja u monitor recimo,

– Bol postaje sve jači,

– Bol u oku se javlja pri dodiru kapka,

– Izražene su smetnje sa vidom (vid postaje zamućen ili projektuje iskrivljene slike, javljaju se iskre ili tačke pred očima ili je izražena intenzivna osetljivost na svetlo),

– Javlja se intenzivno žiganje u oku (misli se na žiganje koje nije povezano sa prisustvom upale sinusa ili sa prisustvom upale sluznice nosa),

– Uz prisutan bol u oku, javlja se i bol u stomaku ili mučnina i želja za povraćanjem,

– Oči su upaljene, suzne i crvene.

Uzroci bola u oku

Uzroci bola u oku, mogu biti vezani za prisustvo trenutnih i potpuno bezopasnih stanja u organizmu kao što su glavobolja, prisustvo zamora i opterećenosti očiju usled dugotrajnog (najčešće višesatnog) gledanja u monitor, pisanja ili čitanja i slično.

Međutim, postoje i uzroci bola u oku koji su izuzetno ozbiljni, koji su vezani za prisustvo komplikovanih oboljenja u organizmu i koje kao takve nipošto ne smete zanemariti i shvatiti neozbiljno.

Da ne bi ste ostali u dilemi koji su to konkretno uzroci bola u oku, pročitajte redove koji su pred vama.

Ovo su mogući uzroci nastanka i razvoja bola u oku:

– Prisustvo intenzivno izražene glavobolje: U prisustvu intenzivno izražene glavobolje, veoma često se bol širi i na regiju jednog ili ređe na regiju oba oka. Ovakva vrta bola u oku, najčešće prolazi spontano i to u trenutku prestanka glavobolje.

– Prisustvo zubobolje: Kada je izraženo prisustvo zubobolje, posebno ukoliko je reč o bolu zuba u gornjoj vilici, veoma često je raširenost bola toliko velika da zahvata i regiju oka. U takvoj situaciji, bol se uglavnom javlja u oku koje se nalazi na strani na kojoj se nalazi i zub koji vas boli.

– Prisustvo zamora i opterećenosti očiju: Ukoliko su vaše oči dugo izložene naprezanju kakvo se javlja usled višesatnog čitanja, pisanja ili gledanja u monitor ili ukran nekog uređaja, vrlo je izvesno da će se kao posledica takve činjenice javiti bol u oku. U tom slučaju, bol bi trebalo da prihvatite kao signal kojim vas organizam upozorava da treba da se odmorite i da prestanete sa aktivnošću kojoj ste posvećeni.

– Prisustvo upale sinusa ili upale sluznice nosa: Upala sinusa ili upala sluznice nosa, veoma često može da dovede do pojave bola u oku. Sve dok traju pomenuti oblici upale, trajaće i prisustvo bola u oku. Ono što je karakteristično za ovaj oblik bola u oku, jeste da bol nastaje ili se pojačava usled pomeranja očne jabučice. Drugim rečima, najčešće kada pogledate u stranu, desiće se da ćete osetiti bol u oku. Takav bol, pacijenti najčešće opisuju kao žiganje u oku, koje se ponavlja onoliko puta koliko pomerite očnu jabučicu.

– Prisustvo infekcije oka: Bilo koji oblik infekcije oka, bilo da je reč o prisustvu čmička, o prisustvu konjuktivitisa ili o prisustvu nekog komplikovanijeg recimo virusnog oblika infekcije oka kao što je herpes oka, izaziva pojavu bola u oku. Što je infekcija razvijenija, razvijeniji je i intenzitet bola u oku.

– Prisustvo alergije: Brojne vrte alergija, kao što su alergija na polen ili alergija na duvanski dim, izazivaju pojavu bola u oku, a često i pojavu bola u oba oka. U prisustvu delovanja takvog uzroka, bol u oku je najčešće praćen i svrabom u oku ili u očima i pojavom suza u oku ili u očima.

– Prisustvo iritacije oka: Postoji mnogo načina na koje moži doći do pojave iritacije oka. Najčešće, iritaciju oka izaziva prisustvo stranog tela u regiji oka. Na primer, čestice parašine, dlačica od trepavica ili tragovi šminke, samo su neki od oblika stranih tela koja mogu dospeti u regiju oka i koja pri direktnom kontaktu sa okom mogu izazvati bol u oku. Čak i nepravilno nameštena očna sočiva, mogu uzrokovati pojavu iritacije oka.

– Prisustvo nedovoljne vlažnosti oka, odnosno suvoća oka: Različite iritacije oka ili iscrpljenost, odnosno zamor oka, mogu inicirati pojavu nedovoljno izražene vlažnosti, tačnije suvoće oka. U takvim situacijama, prvo što se javlja jeste pojava bola u oku koji je praćen peckanjem u oku.

– Prisustvo povrede oka: Udarac tupim predmetom u oko ili neki drugi oblik povrede oka, mogu da dovedu do pojave bola u oku.

– Prisustvo povišenog očnog pritiska koji se stručno naziva glaukom: Do pojave očnog pritiska, najčešće dolazi usled konstantnog i dugotrajnog naprezanja očiju. Baš iz tog razloga, bol koji se javlja prilikom višesatnog čitanja, pisanja ili gledanja u monitor ili u ekran, kao što smo već napomenuli nikada ne treba ignorisati, jer ukoliko takav bol učestalo nastaje i ukoliko se nesmetano razvija može dovesti do pojave očnog pritiska. Pritom, očni pritisak, ukoliko se na vreme ne sanira, može dovesti do slepila.

– Prisustvo zapaljenja očne šarenice (to je deo oka u kojem se primećuje boja oka): Zapaljenje očne šarenice, može nastati kao posledica zapuštenih i nepravilno lečenih očnih infekcija, ali i kao posledica autoimunih bolesti ili kao posledica limfoma (to je karcinom limfoidnog sistema). Čak i neki oblici komplikovanih virusnih ili bakterijskih oboljenja, kao što su herpes, sifilis ili tuberkuloza mogu dovesti do nastanka i do razvoja zapaljenja očne šarenice. Ovaj uzrok bola u oku, može biti izražen kroz akutni ili kroz hronični oblik.

– Prisustvo zapaljenja očnog nerva, odnosno optički neuritis kako se stručno naziva: Ovaj oblik zdravstvenog problema koji se između ostalog manifestuje kroz prisustvo bola u oku, uglavnom nastaje kao posledica povređivanja oka, tačnije kao posledica oštećenja mijelinskog omotača koji oblaže i štiti očni nerv.

– Prisustvo zapaljenja beonjače, odnosno skleritis kako se stručno naziva: Baš kao i zapaljenje očne šarenice, zapaljenje beonjače uglavnom nastaje kao posledica zapuštene i nelečene očne infekcije, ali i kao posledica prisustva određene autoimune bolesti u organizmu (sklerodermija, lupus ili reumatoidni artritid, samo su neki od oblika autoimunih oboljenja koja mogu dovesti do nastanka i do razvoja skleritisa) kao posledica komplikovanih virusnih ili bakterijskih infekcija ili kao posledica limfoma. Jedan od simptoma ovog oblika zdravstvenog problema je konstantno prisutan bol u oku koji je praćen izraženim crvenilom beonjače, odnosno ispucalim očnim kapilarima i pojavom suza u oku.

– Prisustvo zapaljenja srednjeg očnog sloja, odnosno uveitis kako se stručno naziva: Uveitis je još jedan od mogućih oblika zapaljenja očne regije koji može nastati iz istih razloga kao i svi drugi oblici zapaljenja koja su vezana za regiju oka. Osim po prisustvu bola u oku, uveitis se može prepoznati i po pojavi intenzivno izraženog crvenila u oku (u regiji beonjače), po suzama u oku, po osetljivosti očiju na svetlo i po smanjenom, tačnije trenutno oštećenom vidu (vid postaje zamućen).

– Prisustvo astigmatizma: Astigmatizam se definiše kao bolest oka koja je karakteristična po tome da uzrokuje zakrivljenost rožnjače. Usled prisustva astigmatizma, odnosno zakrivljenosti rožnjače, svetlost ne uspeva pravilno da dopre do rožnjače i ta činjenica doprinosi pojavi zamućenosti ili iskrivljenosti vizuelnih utisaka. Astigmatizam se razvija najčešće kod kratkovidih ili dalekovidih osoba, odnosno kod osoba kojima je u manjoj ili u većoj meri oštećen vid.

– Prisustvo tumora na oku: Prema poreklu, odnosno obliku nastanka, tumori na oku se međusobno mogu podeliti na izvorne i na metastatske. Izvorni tumori na oku su oni tumori koji su nastali i koji su se razvili direktno na oku ili u unutrašnjosti oka, dok metastatski tumori oka predstavljaju tumore koji su nastali kao posledica metastaze nekog drugog oblika tumora. Tumor dojke i tumor pluća, najčešće metastaziraju na oku.

Lečenje bola u oku

Baš kao što simptomi bola u oku zavise od konkretnog uzroka koji je izazvao bol, tako i lečenje zavisi takođe od konkretnog uzroka koji je izazvao bol u oku.

Ukoliko je bol u oku izražen kroz blag intenzitet, ukoliko je kratkotrajan i ne ponavlja se često, nije potrebno preduzimati posebne mere lečenja.

Sve što je u tom slučaju potrebno, jeste prekinuti i odložiti aktivnosti koje zahtevaju naprezanje očiju i odmoriti oko, odnosno oči. Oči ćete najbolje odmoriti tako što ćete da ugasite svetlo, da legnete i da 15 minuta do pola sata žmurite. Kada otvorite oči, videćete da je bol prestao.

Ukoliko uz prisutan bol u oku osećate i glavobolju ili zubobolju, popijte odgovarajući analgetik (lek protiv bolova) i uradite isto što smo predhodno opisali, dakle ugasite svetlo, lezite i žmurite. Ako se slučajno dogodi da niste u situaciji da ugasite svetlo, niti da legnete i žmurite, onda bar nađite neko mesto na kojem vam prisustvo ljudi neće smetati i na kojem ćete moći na bar pet minuta da stavite ruku na oko koje vas boli. Na taj način ćete odmoriti oko i bol u oku će prestati.

Ono što vam takođe može pomoći da se rešite bola u oku u situaciji kada bol nije praćen drugim simptomima zbog kojih bi trebalo da se obratite lekaru, jeste upotreba obloga od žalfije ili od kamilice.

Obloga se koristi tako što se skuva čaj od žalfije ili čaj od kamilice, sačeka se da se čaj ohladi toliko da ostane umereno topao, a onda se filter kesica iz njega izvuče, iscedi se i stavi na oko. Ovakva obloga, treba da se drži oko 15 minuta na oku, a njenu upotrebu je poželjno ponavljati što češće u periodu kada su vam oči osetljive, izložene naprezanju i sklone pojavi bola.

U slučaju kada se uz prisustvo bola u oku manifestuju i drugi simptomi, koji ukazuju da je uzrok bola u oku neki ozbiljniji oblik zdravstvenog problema, potrebno je obratiti se lekaru i obaviti pregled očiju.

U okviru pregleda, očiju, lekar oftalmolog, doći će do preciznog i konkretnog dijagnostikovanja problema koji izaziva bol u oku i onda će moći da vam prepiše adekvatnu terapiju.

Terapija za lečenje bola u oku, nije univerzalna i zavisi od konkretnog uzroka.

Ukoliko je reč na primer o bolu koji se javlja usled očnog pritiska, lečenje se može započeti upotrebom kapi za oči. Međutim, ukoliko je usled prisustva očnog pritiska nastupilo oštećenje vida, problem je potrebno rešavati progresivnijim metodama lečenja koje opet zavise od stepena izraženosti očnog pritiska i od opšteg stanja pacijenta. Najkomplikovaniji oblici očnog pritiska, rešavaju se laserskom operacijomm očnog nerva.

Kada je u pitanju bol u oku koji je nastao pod delovanjem uzroka koji se odnosi na prisustvo infekcije ili zapaljenja oka, na problem je moguće delovati primenom odgovarajućih kapi za oči, kao i primenom masti za oči. Klindamicin, Hloramfenikol, Maxitrol ili Tobradex, samo su neki od naziva lekova za oči koji su dostupni u formi kapi za oči, ali i u formi masti za oči.

Pomenute kapi, odnosno masti za oči, potrebno je odabrati u skladu sa predhodno precizno postavljenom dijagnozom uzroka koji je doveo do bola u oku.

Najteži oblici uzroka koji su doveli do razvoja bola u oku, mogu se rešavati isključivo operativnim putem.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: