6. nedelja trudnoće – mučnina, snimak, ishrana, saveti i sve što treba da znate

Kažu da nema radosnijeg dana, od onoga kada jedna žena sazna da je trudna. Od tog dana njen život, a i život njene jače polovine, menja se u potpunosti. To znaju sve žene koje su prošle kroz to, pa sa ushićenjem govore o tim trenucima.

Saznanje da u sebi nosite plod, koji će kasnije postati beba, a zatim kroz godine osoba baš kao i Vi, nemoguće je da ne donese ushićenje i gomilu pitanja.

Priroda je sve sinhronizovala, i napravila lep sklad, pa je tako i sama trudnoća prirodno uredjena, i svaka nedelja, pa čak i svaki dan, za sebe nosi posebnu priču. Šesta nedelja trudnoće je mnogim majkama donela najviše sreće, jer se u šestoj nedelji dogadjaju najbitnije stvari.

Plod tada počinje da se razvija, vaše telo da se menja – doslovno, počeći od emocija i nagona, do povećanja telesne težine. Sa svim tim počinjete da se suočavate, i postajete svesni toga da jedan život raste u vama. Tada i vi rastete sa njim.

Ne možemo a da ne napomenemo kako je zdrav način života nužan u trudnoći, jer sve ono što radite sebi u tim danima, zapravo radite i vašoj bebi. Ukoliko vam je ishrana loša, zatim imate neke loše navike poput pušenja i alkohola, to može jako loše uticati na plod. Trebalo bi da zaboravite na sve ono što vam je do tada predstavljalo neki užitak, i fokusirate se na ono što vam zaista može doneti dobro. Kako vama, tako i bebi koju nosite u svom stomaku.

U nastavku teksta ćemo govoriti nešto više o samoj ishrani i načinu života tokom trudnoće. Saznajte sve potrebne informacije i olakšajte sebi šestu nedelju trudnoće. Mi smo tu da pomognemo, onoliko koliko je u našoj moći.

6. nedelja trudnoće – razvoj ploda i saveti

Početak šeste nedelje trudnoće zahteva obavezan ultrazvučni pregled, jer tada plod počinje da se razvija, pa je neophodno pratiti kako. Uporedo sa plodom, razvija se i vaš organizam, pa možete osetiti značajne promene.

Naime, u šestoj nedelji trudnoće najpre vaše bradavice postaju osetljivije, pa vam materijali u direktnom dodiru sa njima mogu smetati. Predeo oko bradavica postaje tamniji, a kako kažu stručnjaci, to se dešava kako bi beba lakše prepoznala bradavicu od prvog dana. Bebe u prvim nedeljama života raspoznaju samo svetlo i tamu – priroda je to savršeno uredila. Kupite odgovarajući brus mekog materijala koji će vam prijati, jer će se taj osećaj zadržati dalje tokom trudnoće, i ume biti veoma iritantan.

Ukoliko ste prvi put trudne, onda će stomak početi da se primećuje tek pomalo. Ženama koje su već radjale stomak će u ovom periodu biti nešto veći. Ipak, to sve zavisi od osobe do osobe, i pre svega od ploda.

loading...

Svakako, vreme je za šoping. Žena, kao žena, odmah krene u kupovinu trudničkih stvari, što zapravo nimalo nije loše. Vreme je da počnete da nosite što prijatnije i šire materijale, kako biste se u njima osećali ugodno. Što je stomak veći, biće vam potrebniji širi materijali. Nije poželjno zatezati stomak, kako pritisak ne bi bio prevelik. Ipak, ako volite da nosite farmerice, možete kupiti 1-2 broja veće. Sve šire tunike, haljine i košuljice, zatim trenerke i helanke, biće vam verni saveznici.

Osim povećanja obima struka, dešavaju se još neke promene. Česte mučnine uglavnom su najgori deo trudnoće, a naročito šeste nedelje, jer su tada izuzetno povećane. Usled čestog povraćanja, može se desiti da čak i izgubite koji kilogram, ali to nije strašno jer ćete to brzo moći da nadoknadite. Razlog tome je što ujedno osećate i veliki apetit, čak i pored prevelike osetljivosti na mirise i ukuse, pronaći ćete ono što vam godi.

Može doći do nadutosti stomaka, zatvora, zatim do glavobolja. Sve su to uobičajene stvari, oko kojih se svakako morate konsultovati sa vašim ginekologom. Naročito ukoliko vam je sekret pojačan, jakog mirisa i braon boje. Ukoliko primetite krv, takodje se obavezno javite ginekologu istog dana. Zapravo, pratite sve promene na vašem telu i o svemu obaveštavajte vašeg ginekologa. Neke neće biti značajne, dok neke mogu biti od velikog značaja.

Ono što je takodje važno, jeste zakazivanje kod ginekologa zbog redovnih pregleda. Pregledi ploda u šestom mesecu su veoma važni. Tada će vam detaljnije reći kako plod napreduje, da li se razvija pravilno ili ne. Takodje, mogu vam reći rod ploda, što je jedan od najlepših trenutaka tokom trudnoće. Muško ili žensko, ili možda oba! Možda se desi i da budu trojke…Nikad se ne zna. 🙂

Uz pomoć prenatalnog testa, zatim dabl testa, prvi put ćete se detaljnije upoznati sa vašom bebom.

Šta je Prenatalni test?

Neinvazivni  prenatalni test je zapravo analiza krvi, putem koje lekar daje detaljnu sliku o plodu. Najčešće se radi u šestoj nedelji trudnoće, iako se može raditi i nešto ranije. Izuzetno je precizan i ne nosi nikakav rizik, odnosno nije štetan po plod.

Telo majke sastoji od oko 100 triliona ćelija, koje sadrže u sebi gene, kao i druge informacije potrebne za potpuno razvijanje tela. Taj genetski materijal se zapravo nalazi u hromozomima. Majka koja ima zdravo telo ima 46 hromozoma u svakoj ćeliji, to jest, 23 para hromozoma. Onda kada dodje do povećanja jednog hromozoma, nastaje poremećaj koji se naziva trizomija. Postoji više oblika tirozomije, a koji je oblik zavisi od toga na kom se paru hromozoma nalazi poremećaj. Prenatalni test služi da otkrije da li se na fetusu nalazi neki od poremećaja hromozoma.

Ukoliko fetus ima poremećaj hromozoma, prilikom rodjenja može imati bolesti poput daunovog sindroma, edvardsovog sindroma ili patauovog sindroma. U većini slučajeva se preporučuje prekid trudnoće, jer su ove bolesti kritične.

Neiznvazivni prenatalni test preporučuje se svim trudnicama sa rizičnom trudnoćom, odnosno onima koje imaju genetsko nasledje neke od navedenih bolesti. Takodje, preporučuje se trudnicama starijim od 35 godina.

Šta je Dabl test?

Dabl test je prvi na redu, pre prenatalnog, koji zapravo ima sličnu funkciju. I dabl test takodje otkriva anomalije na hromozomima, ali takodje može otkriti i sve vrste bolesti koje se mogu javiti na fetusu.

Pregled je jednostavan, ginekolog pregleda redovno stomak ultrazvučnim aparatom, zatim odredjuje položaj i razvoj fetusa. Posebnu pažnju obratiće na nuhalni nabor (tečnost izmedju kože i potkože vrata fetusa), čija je normalna veličina 1-3mm. Ukoliko je taj nabor veći od 3mm trudnica se šalje na dalje preglede, kako bi se ustanovilo da li je fetus oboleo od neke bolesti ili ne. Nuhalni nabor se uglavnom povezuje sa daunovim sindromom.

Nakon ultrazvučnog pregleda odmah se vadi krv, koji se kasnije kombinuje sa ultrazvučnim pregledom i dobijaju se zvanični rezultati.

Šta se vidi na ultrazvučnom pregledu?

Kao što rekosmo, ultrazvučnim pregledom ginekolog potvrdjuje kako fetus napreduje. U šestoj nedelji trudnoće fetus počinje da se razvija, tako da njegovo srce počinje da kuca a krv da kruži kroz embrion. Ne čuje se kod svakog fetusa srčana radnja, tako da nemojte paničiti ako ginekolog kaže da ne može da čuje, to je sve okej. Zapravo, trebalo bi da se identifikuje na ekranu, što je najbitnije.

Fetusu se takodje razvija nervni sistem, pa već na početku šeste nedelje može da oseti pokrete, odnosno dodire stomaka. Mišići se povezuju sa ekstremitetima, koji se takodje razvijaju. Polako, ali sigurno.

Na glavi se formiraju mrlje na mestima gde će biti oči i nos, a pojavljuju se i udubljenja na mestima gde će biti uši. Glava je inače u ovom periodu veća u odnosu na ostale delove tela, jer se ona prva razvija.

Formiraju se i odredjeni unutrašnji organi, poput jetre, bubrega i pluća.

Generalno, bebina dužina od temena glave do guze iznosi od 2-6 milimetara. Još uvek nema ni jedan gram, ali je na ultrazvučnom pregledu uglavnom sve već jasno vidljivo.

6. nedelja trudnoće – ishrana

S obzirom na to da su mučnine učestale, prejedanje nije poželjno, jer će samo dodatno iziritirati vaš želudac. Preporučuje se više manjih obroka, kako bi metabolizam bio brži i kako bi se eventualno smanjio nagon za izbacivanje hrane. Bitno je da jedete jer povraćanje na prazan želudac situaciju može učiniti gorom, pa se iz tog razloga i preporučuju manji obroci više puta u toku dana, kako vam želudac nikada ne bi bio prazan.

Neke trudnice imaju sreće pa retko povraćaju, dok se neke druge muče tokom čitave trudnoće.

Ono što je bitno jeste da jedete blagu hranu, koja će prijati vašem želucu, tako da vam i samo povraćanje bude olakšano. Teška i začinjena hrana će vam se definitivno ogaditi nakon povraćanja iste.

Drugo stanje se zove tako sa razlogom, pa se nemojte začuditi ukoliko vam se odjednom jede ono što vam se do skoro gadilo, a ne jede vam se ono što se obožavali. Hormoni se menjaju, a sa njima i vaše želje i potrebe.

Da li da jedem za dvoje?

To istinski nije nužno, štaviše ne preporučuje se. Ono što jeste nužno je to da unosite dovoljnu količinu potrebnih minerala i vitamina, koji će vam pomoći da održite balans organizma. Da, vaša beba počinje da uzima hranljive sastojke od vas, pa je zbog toga potrebna veća količina minerala poput gvoždja, magnezijuma, kalcijuma, i slično.

Prirodno je da se ugojite, jer se materica širi, grudi se povećavaju, ali svakako ne bi valjalo da se ugojite više od 14 kilograma. Svakako da zavisi od ploda i samog tela majke, ali je 14 kilograma svakako dosta. Svakako je bolje da se ugojite više, nego da se ne gojite i da vi i vaša beba oskudevate.

U dogovoru sa ginekologom, možete koristiti vitamine i minerale u vidu tableta, kako biste uspeli da uneste dovoljnu količinu. Svakako da možete dovoljno uneti i putem hrane, ukoliko povedete računa o ishrani. Jedite što više svežeg voća i povrća, zatim orašastih ploda. Jedite integralne žitarice i sve ono što je bogato proteinima, gvoždjem, vitaminima C i B12. Oni su veoma važni, kako biste izbegli anemiju, a samim tim i malaksalost i nedovoljno razvijen plod.

Iako se sada unos svih tih minerala i vitamina, zatim proteina i kalorija uvećava, ne znači da morate da jedete previše. Bitno je da kombinujete hranu, tako da se ona iskoristi najbolje što može. Ukoliko jedete namirnice bogate gvoždjem, zatim popijete čašu mleka one neće biti pravilno iskorišćene. Dok, sa druge strane, ukoliko pojedete namirnice bogate gvoždjem, zatim popijete čašu limunade, one će se potpuno iskoristiti.

Na internetu imate brojne informacije o tome kako da se pravilno hranite i kombinujete hranu. Povedite računa o ishrani, i imajte na umu da sada ne jedete samo za sebe, već i za vaš plod. Zdravlje ploda uveliko zavisi od hrane koju unosite, takodje od pića koje pijete, a ono što je takodje veoma važno jeste i samo raspoloženje majke.

Beba već od šeste nedelje trudnoće oseća svaki vaš pokret, oseća vas u potpunosti, i tačno zna kada ste dobre a kada loše volje. Nastojite da budete što više raspoloženi, pevajte igrajte i veselite se, jer će tako i vaša beba biti vesela. Blage fizičke vežbe su takodje značajne, jer će vam pomoći da ostanete u kondiciji. Trudnice koje non stop leže i ne kreću se, daleko teže iznose trudnoću. Zapravo, ti prvi meseci trudnoće su idealni da radite vežbe, jer već kasnije tokom osmog i devetog meseca neće moći.

Možete praktikovati sve popularniju jogu, meditaciju i sve tehnike koje će vam pomoći da se opustite.

Sada je prilika da izbacite sve loše navike i da se okrenete dobrim, vaša beba će vam biti snažan pokretač, a svakako će biti zahvalna jer vodite računa o njoj. Prve nedelje trudnoće vam omogućavaju da i dalje radite neometano, jer nema stomaka koji će vam stvarati pritisak, s toga možete se baciti na čišćenje ormara ili kuže generalno, što će vam odneti vreme, malo vas relaksirati a ujedno ćete se i razgibati.

Šetnje su više nego poželjne, a u zavisnosti od toga koje je doba godine, obucite se prikladno. Ako je zima, veoma je važno da zaštitite stomak, tako da bude ugrejan i ušuškan. Sa druge strane, ukoliko je leto, obucite širu majicu tako da stomak može da diše.

Šesta nedelja trudnoće je sam početak, a tokom čitave trudnoće ćete već pratiti svoj organizam i njegove potrebe. Redovno se konsultujte sa ginekologom i informišite o svemu što vas zanima. Pitajte sve što vam je na umu i nemojte se stideti ničega. Priključite se forumima na kojima možete čuti razna iskustva trudnica.

Nadamo se da smo vam pomogli i da će vam informacije iznete u ovom tekstu značiti. Uvek preporučujemo da pratite svoj organizam i da se o svemu dogovarate sa stručnim licem koje će pratiti razvoj vašeg fetusa, i dati vam značajne informacije na licu mesta.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: