Tinktura od koprive – lekovita upotreba za kosu i zdravlje, recept

Iako mnogi ljudi koprivu smatraju samo običnom korovskom biljkom i beže od nje da se ne bi ožarili, zdravstvene blagodeti i značaj ove biljke su poznati još od najstarijih vremena. Kopriva ili žara može da pomogne u sprečavanju i lečenju mnogih zdravstvenih tegoba, pa je ova biljka neizostavni deo narodne medicine širom sveta pa i kod nas.

Od koprive se dobijaju različiti preparati, a u ovom tekstu ćemo vam reći nešto više o tinkturi od koprive i o njenoj lekovitoj upotrebi. Pokazaćemo vam kakvo dejstvo tinktura od koprive ima na kosu i na zdravlje uopšte, a videćete i kako ovu tinkturu najlakše možete napraviti.

Lekovita upotreba tinkture od koprive

Tinktura od koprive je još od davnina poznata po svojim lekovitim svojstvima. Ove kapi od koprive se mogu napraviti veoma brzo i jednostavno kod kuće, o čemu ćete kasnije videti nešto više. Kopriva ima mnogo zdravstvenih koristi, a tinktura od koprive je jedan od najboljih načina na koji možete koristiti ovu biljku.

tinktura-od-koprive-lekovita-upotreba-za-kosu-i-zdravlje-recept

Kopriva sadrži velike količine gvožđa, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i drugih minerala koji su od izuzetnog značaja za naše zdravlje.

Leči anemiju. Pre svega, tinktura od koprive se preporučuje anemičnim osobama. Ukoliko imate nedostatak gvožđa u organizmu, kopriva će pomoći da znatno poboljšate svoju krvnu sliku i da izlečite anemiju. Pošto je poznato da trudnice dosta pate od malokrvnosti, preporučuje se da i one konzumiraju tinkturu od koprive, ali pre toga obavezna je konsultacija sa lekarom.

Diuretička svojstva. Ova tinktura je poznata po svojim diuretičkim svojstvima. Ako budete redovno uzimali tinkturu od koprive, uspećete da izbacite višak tečnosti iz organizma. Takođe, tinktura od koprive će pomoći i u slučaju urinarnih infekcija.

Sprečava alergije. Kopriva je poznata i kao veoma efikasno sredstvo protiv alergija. Naročito se preporučuje da tinkturu od koprive uzimate pre polenske alergije jer će kopriva znatno ublažiti alergijske reakcije. Ukoliko ste i vi skloni alergijama, trebalo bi da počnete da koristite tinkturu od koprive što pre.

Jača imunitet. Kopriva je poznata i po svojim antioksidantskim svojstvima. Ona sadrži velike količine vitamina A i C i zato se preporučuje naročito u prelaznim periodima kada dolazi do čestog pada imuniteta. Tinktura od koprive će znatno ojačati vaš imunitet i sprečiće pojavu prehlada i virusa. Potrebno je samo par kapi ove tinkture razblažiti u čaši vode i svakodnevno konzumirati ovaj napitak dva do tri puta, o čemu ćete kasnije saznati i nešto više.

Ostale koristi za zdravlje. Tinktura od koprive će značajno pročistiti vašu krv i omogućiti brži protok krvi kroz organizam. Osim toga, tinktura od koprive je poznata i kao čistač jetre, a prema nekim istraživanjima ova tinktura je od velike koristi i kada su u pitanju maligna oboljenja. Neke studije su pokazale da redovno uzimanje tinkture od koprive može znatno da smanji rizik od mnogih malignih oboljenja.

loading...

Zdravlje kose. Tinktura od koprive je izuzetno dobra i za kosu. U tom slučaju ova tinktura se koristi za spoljašnju upotrebu. Tinktura od koprive će znatno ojačati koren vaše kose i sprečiće njeno opadanje. Zapravo, tinktura od koprive se smatra najboljim prirodnim lekom kada je u pitanju opadanje kose.

Takođe, tinktura od koprive će ubrzati rast nove kose i pomoći će u uklanjanju peruti. Za sve žene koje imaju problem sa rastom kose preporučuje se da koriste tinkturu od koprive jer ove kapi prodiru duboko u folikul dlake i snabdevaju je svim potrebnim hranljivim nutrijentima. Zbog toga će dlaka rasti brže i neće dolaziti do opadanja i lomljenja kose.

Kao što smo već rekli, tinktura od koprive uspešno uklanja i perut. Čak i kada skupoceni preparati protiv peruti ne pomažu, kopriva može učiniti čuda za vašu kosu i ukloniti perut za veoma kratko vreme. Ono što je važno jeste da tinktura od koprive ne iritira kožu glave jer uklanja višak masti koji se nalazi duboko u korenu kose. Tinktura od koprive se od davnina koristi za negu kose i vlasišta, pa se smatra proverenim narodnim lekom.

Ukoliko redovno budete nanosili tinkturu od koprive na svoju kosu i na kožu glave, onda će vaša kosa biti jaka, duga i zdrava, a perut i lomljiva kosa koja opada ostaće samo daleka prošlost.

Recept za tinkturu od koprive

Pre svega, treba reći da se tinktura od koprive pravi veoma lako, ali preporučuje se da sledite neke savete, odnosno da se pridržavate određenih pravila kako biste pravilno napravili ovu tinkturu.

Važno je da koprivu berete na livadi ili u šumi, odnosno na mestima gde je priroda čista. Poznato je da kopriva ponekad može rasti i na neurednim i prljavim površinama, pa je najbolje takva mesta izbegavati. Dakle, kada berete koprivu, uvek birajte ona mesta gde je priroda netaknuta.

Drugi važan savet jeste da uvek kada berete koprivu nosite sa sobom zaštitne rukavice. Na taj način ćete izbeći da vas kopriva ožari. Preporučuje se da koprivu uvek berete u proleće ili jesen jer tada je ova biljka najbogatija hranljivim i lekovitim sastojcima.

Kada ste ubrali koprivu, potrebno je da je dobro operete i da je nekoliko sati držite u vodi. Na taj način, uspećete da uklonite sve tragove prljavštine sa koprive. Tek kada ste to sve uradili možete početi sa pripremom ove tinkture.

Za pripremu tinkture od koprive koriste se stabljika, list i koren koprive. Svi ovi delovi su podjednako lekoviti, tako da ih možete koristiti za pripremu vaše tinkture.

Da biste napravili tinkturu od koprive, uzmite 2 šoljice sveže koprive koja je iseckana na sitne delove i uzmite 1 l komovice, loze ili neke druge domaće rakije.

Što se tiče samog načina pripreme ove tinkture, on je dosta jednostavan. Samo stavite iseckanu svežu koprivu u flašu i prelijte je domaćom rakijom, pa ostavite da stoji u flaši oko dve nedelje. Preporučuje se da svakodnevno mućkate sadržaj u flaši tokom te dve nedelje, a nakon toga tinkturu procedite i držite je na suvom i tamnom mestu. Preporučuje se da tinkturu od koprive uvek držite na sobnoj temperaturi.

Kako se koristi tinktura od koprive?

Preporučuje se da tinkturu od koprive uzimate 3 puta u toku dana pre svakog obroka. Najbolje bi bilo piti ovaj napitak 15-20 minuta pre obroka. Kako biste napravili ovaj lekoviti napitak, potrebno je samo 10-15 kapi tinkture od koprive pomešati sa jednom čašom vode i piti svakodnevno dva do tri puta.

Osim toga, kao što smo već rekli, tinkturu od koprive možete koristiti i za spoljnu upotrebu, ukoliko vam kosa slabo raste. U tom slučaju potrebno je samo nekoliko kapi ove tinkture dobro utrljati u koren kose nekoliko puta u toku nedelje. Važno je ovu tinkturu masirati nežnim pokretima i dobro je utrljati vrhovima prstiju. Ovu tinkturu ne treba ispirati sa glave već je ostaviti da deluje. Već za nekoliko nedelja primetićete izvanredne rezultate kada je u pitanju vaša kosa.

Da li tinkturu od koprive mogu konzumirati trudnice i deca?

Ovo je veoma često pitanje koje se postavlja. Naime, tinktura od koprive se smatra potpuno bezbednim preparatom za vreme trudnoće. Poznato je da trudnice često pate od nedostatka gvožđa u organizmu, a spomenuli smo već da je tinktura od koprive odličan lek za anemiju. Stoga, ne bi trebalo da bude nikakvih neželjenih efekata kada su u pitanju trudnice i konzumiranje tinkture od koprive. Ipak, preporučuje se da ukoliko ste u drugom stanju i ukoliko biste želeli da probate ovu tinkturu, najpre potražite savet od stručnjaka. Potrebno je da lekar uradi vašu analizu krvi i da proceni da li smete i u kojoj meri konzumirati tinkturu od koprive.

Drugo pitanje je vezano za decu, odnosno da li deca smeju da uzimaju ovu tinkturu. Poznato je i da deca često obolevaju od malokrvnosti. U tom slučaju možete dati detetu razblaženu tinkturu od koprive, s tim što je za decu dovoljno da stavite samo 10 kapi ove tinkture u čašu vode i da dobro izmešate. Kao što ste mogli videti, odrasli treba da uzimaju nešto veću dozu ove tinkture.

Osim tinkture od koprive, deci koja su malokrvna možete spremiti i čaj od koprive koji će veoma efikasno rešiti ovaj zdravstveni problem. Međutim, treba imati u vidu da je ukus ovog čaja dosta neprijatan, pa je možda najbolja varijanta da se odlučite za tinkturu od koprive.

Sada ste videli kako možete napraviti tinkturu od koprive i na koji način je možete koristiti. Takođe, videli ste nešto više o njenm lekovitim svojstvima i o koristima koje tinktura od koprive može imati za naše zdravlje. Međutim, treba znati da osim tinkture od koprive, vi možete praviti i brojne druge preparate od ove biljke, kao što su šamponi od koprive, kupke od koprive, ulje od koprive itd. Svaki od ovih preparata je izuzetno dobar za naše zdravlje.

Osim toga, koprivu možete koristiti i u ishrani. Možete jednostavno napraviti čaj od koprive ili sok od koprive, a poznata je i čorba od koprive ili čak proja od koprive, koje mogu biti veoma koristan deo vaše ishrane. Bez obzira na koji način ćete koristiti koprivu, sigurni smo da će ona imati velike koristi za vaše zdravlje.

Rezime

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ćete sigurno odlučiti i vi da probate tinkturu od koprive. Kao što ste mogli videti, ova tinktura je višestruko korisna za naše zdravlje. Ne samo da će tinktura od koprive izlečiti anemiju, ojačati imunitet i pročistiti vašu krv i jetru, već će takođe blagotvorno delovati i na zdravlje vaše kose.

Kao što smo već rekli, tinktura od koprive se može uzimati oralno, odnosno dovoljno je samo par kapi ove tinkture pomešati sa vodom i uzimati 2-3 puta u toku dana. Drugi način da koristite tinkturu od koprive jeste da je dobro utrljate u kožu glave, kako bi imala što bolje efekte na vašu kosu.

Nadamo se da ćete i vi odlučiti da probate tinkturu od koprive i da ćete osetiti njeno blagotvorno dejstvo na vašu kosu ali i na vaše sveukupno zdravlje.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: