Govedji želatin – upotreba za zglobove, kosti, hrskavicu i zdravlje, iskustva i recepti

Želatin jeste supstanca koju će mnogi na osnovu njenog izgleda uporediti sa pihtijama. To je čvrsta supstanca bez boje i mirisa, prozirna i krta. Iako svi znamo za postojanje biljnog želatina, malo je onih koji znaju da često želatin koji u kesicama kupujemo radi pripreme kolača i torti, jeste zapravo životinjskog porekla. Čest je sastojak sladoleda, jogurta i gumenih bombona, kao i raznih drugih namirnica. Za posne kolače pak, dolazi njegova biljna zamena.

Goveđi želatin dobija se preradom vezivnog tkiva stoke, i to krupne rogate stoke koja se hrani najkvalitetnijom hranom. Tu spadaju prerađene kosti, hrskavica, tetive i druga vezivna tkiva, a zapravo je suština u dobijanju kolagena u njegovom najčistijem obliku. Za ishranu ove stoke koristi se u najvećoj meri trava, kako bi se izbegla upotreba hormona, pesticida i drugih materija u ishrani.

Pored toga što se koristi u kulinarstvu, ovaj želatin još se koristi i u farmaceutskoj industriji, kao i u kozmetologiji. Njegov značaj za zdravlje svakog segmenta čovekovog organizma i te kako je značajan, a takođe je i te kako dobar za održavanje vitke linije, za zdravlje i mladolikost kože i za negu kose.

Goveđi želatin – značaj za zdravlje

Kako goveđi želatin jeste po sastavu najčistiji kolagen, njegova osnovna uloga i značaj za zdravlje jeste pre svega učešće u obnavljanju oštećene hrskavice i kostiju, u njihovom razvoju, ali i u terapiji brojnih oboljenja koja mogu zahvatiti ovaj deo ljudskog organizma. Stoga, medicina je dokazala mnogo veći značaj ove supstance za ljudsko zdravlje od njegove upotrebe u kulinarstvu za želiranje kolača i torti.

Goveđi želatin se koristi u terapiji osteoartritisa, za zarastanje kostiju, kod osteoporoze, reumatoidnog artritisa, a isto tako i za obnavljanje hrskavice. Pored uloge u terapiji ovih tegoba, pojedine osobe goveđi želatin koriste i u prevenciji bolesti, za jačanje kostiju, zglobova, hrskavice, noktiju, kose, kože i slično. Želatin se koristi i da ubrza oporavak od raznih sportskih povreda, a isto tako i za povrede i upalne procese koji mogu nastati nakon vežbanja.

Govedji želatin - upotreba za zglobove, kosti, hrskavicu i zdravlje, iskustva i recepti

Želatin je veoma značajan jer ima ulogu u organizmu da poveća obim vezivnog tkiva i da stimuliše njihov rast. Zbog toga, on je idealan za podsticanje razvoja svih vezivnih tkiva u organizmu. Takođe, od velikog je značaja i za krvne sudove čiji su zidovi i izgrađeni delom od veziva, a samim tim i za srčani mišić. On daje elastičnost i snagu vezivnom tkivu. Broj jedan je u terapiji displastičnih promena.

Za antiinflamatorna svojstva koja se pripisuju goveđem želatinu, kao i efekat u brzom zarastanju rana, zaslužna je aminokiselinska komponenta glicin, koji čini 1/3 svih aminokiselina u goveđem želatinu. Zahvaljujući ovoj aminokiselini, usled konzumiranja goveđeg želatina i kvalitet sna biva bolji. Takođe, idealan je i za poboljšanje mentalnog statusa.

Pored svih gore pomenutih pozitivnih efekata koje goveđi želatin ima po zdravlje kostiju, tetiva i zglobova, ne sme se zanemariti ni njegov značaj za imuni sistem, za probavni sistem, ali isto tako i njegova upotreba u dijetetske svrhe i za redukovanje celulita. Pored svega toga, on daje i elastičnost, snagu i vitalnost koži, noktima i kosi.

Sastav goveđeg želatina

Goveđi želatin obiluje u aminokiselinama i kako smo već pomenuli najveći deo aminokiselinske komponente odlazi na glicin. Tu su još i prolin i hidroksiprolin sa svojim i te kako velikim značajem za oporavak i obnovu vezivnog tkiva. U osnovi goveđeg želatina je, kako smo već i rekli, dijetetski najzdraviji i najčistiji kolagen, kao i obilje proteina (25-35%) koji su i te kako značajni za sam organizam.

loading...

Zahvaljujući obilju vitamina D i kalcijumu u njegovom sastavu, želatin je zadužen za kvalitetan rast kostiju, održavanje gustine, ali i za oporavak od raznih bolesti i stanja koja zahvataju koštano-zglobni sistem. Ukoliko ga svakodnevno koristite u ishrani, umnogome ćete prevenirati pre svega osteoporotske promene na kostima, prelome, ali ćete i pomoći kvalitetu svoje kože, bržem rastu kose i zdravlju svojih noktiju, ali i zuba.

Od minerala koji se nalaze u sastavu goveđeg želatina najznačajniji su kalcijum, magnezijum, sumpor, fosfor i silicijum. Svi ovi minerali su od i te kako velikog značaja za zdravlje kostiju, jer i sami ulaze u njihov sastav. Hondroitin jeste takođe jedna od osnovnih supstanci vezivnog tkiva kolagena koja se dobija preradom kostiju i veziva rogatih životinja. Hondroitin jeste supstanca koja je od i te kako velikog značaja poslednjih godina u terapiji reumatoidnog artritisa, ali i drugih degenerativnih procesa koji mogu da zahvate zglobove i kosti.

Goveđi želatin – značaj za zglobove i kosti

Zbog svih gore pomenutih sastojaka koje ova supstanca sadrži, goveđi želatin kao lekovito sredstvo zauzima pre svega prvo mesto u terapiji i prevenciji brojnih bolesti koštano-zglobnog sistema.

Pomenuli smo već brojne bolesti i stanja kod kojih redovna upotreba goveđeg želatina dovodi do oporavka. Tu su razni zapaljenski procesi na nivou vezivnog tkiva, osteoartritisi, upale zglobova i tetiva, reumatoidni artritisi. Naravno, i osobe koje nemaju ove tegobe, mogu koristiti želatin kao prevenciju, a osobito ukoliko su i te kako fizički aktivne, bave se sportom ili težim fizičkim poslovima. Kako se koštani sistem, zglobovi i tetive sa godinama menjaju, slabe, bivaju sklone pucanju i kidanju, redovna upotreba goveđeg želatina umnogome će prevenirati ova patološka stanja.

Razni deformiteti kostiju i zglobova, osteoporotske promene koje nastaju kod svih ljudi sa godinama, a osobito kod žena u menopauzi, a predstavljaju smanjenje gustine kostiju, zatim razne sportske povrede, bolovi, mogu biti suprmirani upotrebom goveđeg želatina.

Recept za upotrebu goveđeg želatina

Isproban recept za sve one koji imaju bolove u vratu, leđima, nogama i zglobovima glasi ovako:

Za kuru od mesec dana terapije potrebno je nabaviti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane oko 150 grama goveđeg želatina. Uveče, pre spavanja, pomešajte dve ravne kafene kašičice želatina sa ¼ čaše vode (oko 50 ml), jogurta, mleka, soka ili onog napitka koji vama odgovara. Ostavite da prenoći van frižidera i ujutru popijte smesu na prazan želudac. Želatin će svakako preko noći nabubriti i pretvoriti se u želatinoznu smesu.

Smatra se da sa primenom ove kure lečenja, već nakon 7 dana, osobe koje su osećale bolove u kostima, zglobovima i raznim delovima tela, prestaju da ih osećaju. Terapijski postupak se vrši mesec dana, a nakon toga se pravi pauza od 6 meseci, te se postupak može ponoviti. Ono što je potrebno znati jeste i podatak da goveđi želatin ne intereaguje sa drugim lekovima, te da se slobodno može koristiti uz bilo koju drugu terapiju.

Goveđi želatin za lice

Već smo pomenuli da goveđi želatin jeste po svom sastavu, pre svega, najčistiji kolagen, pa je tako idealan za zdravlje i vitalnost, elastičnost i čvrstinu kože, a osobito je značajan za zdravlje kože lica. Takođe, želatin obiluje proteinima, što je veoma značajan podatak (čak oko 25-35% sastava želatina jeste proteinska komponenta). Pored toga što koži vraća i obezbeđuje vitalnost i mladolikost, kolagen takođe ima ulogu i u obnavljanju ćelijske komponente usled odstranjenja mrtvog orožalog sloja kože.

Kolagen je i te kako važan za našu kožu, u čijem se sastavu i nalazi i daje joj mladalački izgled. Sa starenjem organizma, a samim tim i kože, ona gubi kolagen, postaje manje čvrsta i elastična i gubi svoj tonus. Sve ovo je praćeno i sve manjim količinama vode u organizmu. Zato je potrebno, osobito nakon 30 godine života, početi sa oralnim unosom želatina u organizam, jer se smatra da njegova spoljašnja primena, preko krema sa antiaging efektom, nema većeg uticaja u borbi protiv bora.

Koža je, kako je pokazano, upotrebom goveđeg želatina sa godinama, manje sklona borama. U tome veliku ulogu igra i aminokiselina prolin koja se nalazi u njegovom sastavu. Isto tako, navodi se i veliki značaj kolagena u borbi protiv strija i celulita, jer su i oni uzrokovani pucanjem kolagena, njegovim nedostatkom, rastezanjem kože.

Maska za lice od želatina

Iako smo pomenuli da je goveđi želatin najbolje uzimati per os kada je u pitanju borba protiv bora i starenja, za sve ljubitelje maski za lice, evo jednog recepta za pripremu maske od goveđeg želatina, za glatkoću i elastičnost kože:

Jednu kašiku goveđeg želatina pomešajte sa dve kašike mlake vode i jednom kašikom limunovog soka. To samešajte i stavite na lice gde bi trebalo da stoji oko 15 minuta. Nakon toga lice isperite. Ova maska, pored antiaging efekta, može vam pomoći u čišćenju kože lica, otklanjanju svih nečistoća i mrtvog sloja kože, uklanjanju fleka i čišćenju pora, te tako i u regulisanju bubuljica.

Goveđi želatin za kosu, nokte i zube

Zahvaljujući upotrebi goveđeg želatina u svojoj prehrani, kao i obilju hranljivih sastojaka koje sadrži, a to su pre svega kolagen, zatim aminokiselinske komponente, vitamin D i kalcijum, pored vaše kože, i vaša kosa, nokti i zubi biće i te kako zdraviji i jači, bez sklonosti lomljenju, krzanju i sličnim bolestima. Kako je pun kalcijuma i magnezijuma, idealan je i za zdravlje naših zuba.

Maske za kosu od goveđeg želatina idealne su za sve tipove kose, daju kosi sjaj, štite je od lomljenja, krzanja. Kosa dobija volumen, a i teme i koren dlake postaje zdraviji.

U svom domu možete napraviti sopstvenu masku za kosu od goveđeg želatina, i to tako što ćete kašiku želatina pomešati sa 3 kašike hladne vode. Ostavite to da odstoji 10 minuta, a zatim zagrevajte na šporetu, na pari. Kada je zagrejan, želatin skinite sa šporeta i dodajte mu kašiku kupovnog blazama za kosu ili kakvu masku za kosu koju ste kupili u drogeriji. Samešate to i nanesite na celu kosu. Uvijte kosu u najlon kesu i držite smesu oko pola sata do sat vremena, a potom normalno operite kosu.

Mršavljenje sa goveđim želatinom

I u procesu dijete sa goveđim želatinom, ponovo do izražaja dolazi njegov sastav, tačnije njegova proteinska komponenta. Kako znamo da je želatin pun proteina, a da konzumacijom proteina za doručak smanjujemo apetit, podstičemo osećaj sitosti i smanjujemo želju za masnom i slatkom hranom, svi ti podaci nam pomažu da uočimo efekte konzumacije želatina na gubitak kilograma. Dakle, pored toga što će vam pomoći u obnavljanju hrskavice, kostiju i tetiva, ova supstanca vam može pomoći i u gubljenju kilograma.

Želatin služi i da ubrza metabolizam. On čisti jetru, detoksikuje je i tako joj omogućava da adekvatno sagoreva masti. Takođe, aminokiseline, a osobito glicin, imaju sposobnost regulisanja metabolizma, održavanja adekvatne mišićne mase i sprečavanja abdominalne gojaznosti regulacijom nivoa insulina u krvi.

Želatin se za mršavljenje preporučuje i u večernjim satima. Savetuje se da se 3 sata pre spavanja ne jede ništa, već da se pre odlaska na spavanje popije jedna kašika želatina razmućena u čaši vode i čaja od kamilice (2/3 čaja od kamilice i 1/3 vode).
Goveđi želatin za probavu – supa od goveđeg želatina

Danas se goveđi želatin može naći kao supstanca koja se dodaje mnogim obrocima, a sve u svrhu pospešivanja probave i boljeg rada alimentarnog trakta. Tako, mi vam dajemo recept za supu od goveđeg želatina koju možete konzumirati po potrebi, onda kada je vašem probavnom traktu neophodna pomoć.

Za ovu supu potrebno vam je oko pola kilograma junećih ili goveđih kostiju koje kuvate oko 3 sata u 2 litra vode sa 5-6 porcija supe. Kada ste kosti skuvali, procedite supu i dodajte u nju pola šolje pirinča i posolite. Sa druge strane na kašiki masti propržite glavicu crnog luka, te dodajte u supu i kuvajte još pola sata. Na kraju dodajte peršun.

Za zdravlje svojih zglobova, tetiva i kostiju, ovu supu možete konzumirati svakodnevno, i ubrzo ćete primetiti vidljive rezultate.

Gde kupiti želatin?

Goveđi želatin može se kupiti u svim prodavnicama zdrave hrane i u svim marketima. Najbolji oblik se kupuje u apotekama i može se kupiti i u vidu kapsula.

Takođe, veoma je važno obratiti pažnju i na rok upotrebe, kao i na to da li je u pitanju svinjski ili goveđi želatin. Dostupan je najčešće u vidu praha, a cena po kilogramu je oko 1500 dinara. S obzirom da nam za sve gore pomenute svrhe nije potrebna velika količina želatina, onda on i nije skupa namirnica. Takođe se po povoljnoj ceni on može naći upakovan u manje kesice.

Iskustva sa želatinom kao lekovitom supstancom

Osobe koje su probale kuru od mesec dana sa želatinom kao lekom brotiv kostobolje i bolova u raznim delovima tela, ističu veliki napredak posle samo 7 dana konzumacije. Navode da su bolovi prestali, da su ponovo postali veoma aktivni i da su na svoje probleme i zaboravili. Zbog toga, on postaje sve popularniji prirodni lek kojim se ljudi okreću u prevenciji i lečenju tegoba sa svojim koštano-zglobnim sistemom.

Kako nema štetnog uticaja na organizam i ne intereaguje sa drugim lekovima, mnoge dame se odlučuju da mu pruže šansu radi nadoknade kolagena koji se godinama gubi, te tako regulišu svoje bore na licu, ali i strije i celulit nakon porođaja. Takođe, mnoge pripadnice lepšeg, ali i pripadnici jačeg pola, koriste ga sve više u svrhe gubljenja kilograma.

Protiv nadutosti, gorušice, slabije probave i gasova, mnoge osobe dodaju želatin u svoje obroke, te se neretko na meniju tih ljudi mogu naći razne supe i čorbe sa dodatkom želatina. Takođe, redovnom konzumacijom želatina u prehrani, tačnije svakodnevno, regulisaće se i svi problemi sa koštano-zglobnim sistemom.

Želatin se smatra bezbednom supstancom, s tim što se kod nekih osoba mora obratiti pažnja jer je moguća pojava određenih alergijskih reakcija usled njegove konzumacije. Takođe, neke osobe zabrinute su i činjenicom postojanja mogućnosti prenosa kakvih bolesti sa životinja usled konzumacije želatina, međutim šansa za tako nešto je gotovo nikakva, jer su životinje na prvom mestu zdrave, a i sam želatin prolazi veoma intenzivan proces obrade i pripreme za konzumaciju pre nego što dospe na prodajna mesta.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: