AD kapi za bebe, pse, kosu i zdravlje – iskustva i cena

Vitamini jesu jedni od najvažninih nutritivnih sastojaka koji su neophodni za pravilan rast i razvoj organizma, ali i za pravilno funkcionisanje svih organa i organskih sistema uopšte. Mogu se unositi preko hrane, a najviše preko voća i povrća, kao i u vidu medicinskih sredstava, dijetetskih suplemenata, koji se danas sve češće koriste.

Svi vitamini dele se na liposolubilne i hidrosolubilne. Liposolubilni vitamini su D, E, K, A, i oni se ne rastvaraju u vodi, tj organskim tečnostima, te tako mogu graditi rezerve u ljudskom organizmu. Sa druge strane vitamini kakvi su C i vitamini grupe B, jesu hidrosolubilni vitamini, koji se izlučuju urinom, te ne stvaraju rezerve u organizmu.

Vitamin A i vitamin D

Vitamin A jeste pre svega vitamin koji je neophodan za ljudski vid, a takođe igra veliku ulogu i u drugim segmentima zdravlja kakvi su pravilan razvoj brojnih organskih sistema, pravilno umnožavanje ćelija kože, sluzokože i slično. Vitamin D reguliše metabolizam kalcijuma i fosfora u organizmu, te je neophodan za pravilan rast i razvoj skeletnog sistema.

Najviše vitamina A kada je u pitanju ishrana ima voće i povrće narandžaste boje, te je tako šargarepa najbolji izvor vitamina A. Zatim, tu su i kajsije i breskve, bundeva, ali i zeleno povrće kakvo je spanać i blitva. Takođe, vitaminom A obiluje i riba, jaja, džigerica, punomasni mlečni proizvodi i slično.

Vitamin D sa druge strane, najviše se dobija, tj stvara u organizmu nakon izlaganja kože sunčevim zracima, naravno ne preteranom (dovoljno je da ruke izložite ne jakom suncu na 10 minuta). Tada organizam stvara najviše aktivnog vitamina D za svoje potrebe. Nadalje, on se unosi preko ribe, žumanceta, ribljeg ulja, putera i slično.

ad-kapi-za-bebe-pse-kosu-i-zdravlje-iskustva-i-cena

AD kapi za bebe

Kao prevencija potencijalnog nastanka rahitisa, usled neadekvatne ishrane ili nemogućnosti prehrane deteta majčinim mlekom, deci, tj bebama se obično od 15. dana života uvode AD kapi u prehranu i daju se sve do navršenih godinu dana.

Kako beba najčešće nema dovoljno vitamina D iz majčinog mleka, i nije dovoljno izložena suncu kako bi preko njega omogućila stvaranje vitamina D put kože, najčešće se njoj daju AD uljane kapi kao dodatak prehrani i to obično u vidu 2-3 kapi na dan (400 i.j.), ili u savetu sa pedijatrom drugačije. Na taj način sprečava se nastanak rahitisa kod dece koji se karakteriše nastankom deformiteta kostiju usled neadekvatnog metabolizma kalcijuma i fosfora, ali i nepravilan rast i razvoj zuba.

Vitamin A, kako smo u uvodu i rekli, jača imuni sistem deteta, poboljšava razvoj i kvalitet vida, razvoj i umnožavanje i obnovu ćelija kože i sluzokoža svih organa.

Posle navršenih godinu dana može se nastaviti sa davanjem ovih kapi, s tim što se smatra da tokom letnjih meseci primena može da se obustavi jer su deca izložena suncu. Ministarstvo zdravlja smatra da je primena ovih kapi dozvoljena i do 5. godine života deteta.

loading...

AD kapi u kozmetologiji

Sve češće, uljane ili vodene AD kapi se, osim u terapijske svrhe, koriste i u svrhe lepote, dakle u kozmetologiji. Pre svega, dame, ali i pripadnici jačeg pola, koriste ih najviše za negu kose i kože, osobito lica, ali se sve češće koriste i u terapiji protiv opadanja trepavica i za kvalitetan rast obrva. Zajedno sa još ponekim sastojkom iz kuhinje, ove kapi umnogome mogu da doprinesu vašem blistavom izgledu.

AD kapi za kosu

AD kapi smatraju se i te kako korisnim za zdravlje kose, jer, kako kažu oprobaoci, vraćaju joj sjaj i jačaju njenu dlaku. Najviše se koriste u kombinaciji sa kakvim maskama, kupovnim, ili spravljenim u kućnim uslovima.

Tako se jednom od najboljih maski za kosu smatra maska koja se spravlja od maslinovog ulja, žumanceta, limunovog soka i AD kapi. Ova maska je namenjena suvoj kosi i koži glave. Nanosi se na sam koren i teme, a zatim se sva kosa umota u najlon kesu i drži oko sat vremena, a potom se ispere.

Jedan od, smatra se najboljih preparata današnjice za zdravu, sjajnu, voluminoznu kosu, ali i njen koren i teme glave, jeste i kombinacija AD kapi sa Kosili šamponom, vodenim rastvorom Pantenola i ricinusovim uljem. Spravite od ovih sastojaka svoj jedinstveni šampon, i njime perite kosu.

Svoj prirodni šampon možete napraviti i tako što u 750 ml šampona od koprive, dodate vodeni rastvor Pantenola od 100 ml, 30 ml kapi od koprive, 50 ml ricinusovog ulja i bočicu AD kapi. Kada sve ovo samešate, dobijate prirodni šampon koji poboljšava prokrvljenost glave, jača koren kose, smanjuje pojavu peruti i regeneriše kožu glave. Ubrzo kosa postaje mekana, sjajna, voluminozna, kosa prestaje da opada, a primetićete i rast nove, mlade kose.

AD kapi za kožu

AD kapi su danas postale i te kako popularne za održavanje zdravlja i vitalnosti kože, a pre svega kože lica. One hidriraju kožu, pomažu da se održi njena elastičnost, sprečavaju njeno starenje, nastanak bora, ublažavaju već nastale bore i sprečavaju i ublažavaju nastanak pegica i staračkih fleka. AD kapi svoje dejstvo ispoljavaju jačanjem otpornosti kože preko održavanja njenih ključnih elemenata hijalurona, elastina i kolagena. Nanose se u vidu uljanog ili vodenog rastvora, samostalno po 3-4 kapi na lice ujutru i uveče, ili u kombinaciji sa kakvim sastojcima iz kuhinje u vidu maski za lice.

AD kapi smatraju se najprirodnijim borcem protiv bora i najbolje ih je koristiti posle 30-te godine osobito za predeo oko očiju, za ublažavanje bora i tamnih kolutova. Ukoliko je koža lica suva, možete primenjivati uljani rastvor AD kapi, dok je za masniju kožu idealan vodeni rastvor. Dame navode kako su i te kako zadovoljne ovim preparatom, jer on ne zapušava pore, potpuno je prirodan i omogućava koži da diše.

Masku od AD kapi za lice možete spravljati tako što pomešate belance od jajeta, kašičicu meda, malo limunovog soka i nekoliko AD kapi. To samešajte i nanesite na lice, te držite oko 20 minuta, a potom se umijte mlakom vodom i nanesite odgovarajuću kremu za lice. AD kapi moguće je i jednostavno dodati u kremu za lice koju već koristite i samo samešati i koristiti. Možete ih kombinovati i sa medom i žumancetom u vidu maske.

Kako su idealne za kožu lica, koja vremenom postaje mekana i glatka, bez akni i mitisera, isto tako ove kapi mogu se koristiti i za negu kože vrata i dekoltea. Svoju kremu za negu ovog predela možete spraviti i tako što ćete u neku bebi kremu od 100 ml staviti 50 kapi propolisa, 50 kapi AD, jekoderm (jedno pakovanje) i 1 kašičicu alkohola. Ove sastojke samešajte i ostavite da odstoji neko vreme kako bi alkohol ispario. Zatim, ujutru i uveče je upotrebljavajte na predeo lica, vrata i dekoltea.

AD kapi za pse

Ljubitelji pasa koji imaju neku od rasa za ljubimca, obično i te kako vode računa o njegovoj ishrani i zdravlju. Kako bi pas pravilno rastao, vlasnici se trude da mu na sve moguće načine priušte kvalitetnu ishranu i adekvatan odgoj, još dok je štene.

Postavlja se pitanje da li se ove kapi smeju davati svojim kućnim ljubimcima, u kojoj meri i koliko bi trebalo da štene bude staro da bi se kod njega mogle primeniti ove kapi. To pitanje jeste tema mnogih foruma i diskusija, dok se čeka završna reč veterinara.

Naime, vitamini jesu od i te kako velikog značaja za pse, isto kao i za ljude. Tako, isto kao i kod ljudi, u svakom obroku kod pasa takođe mora biti zastupljena određena količina vitamina. Ukoliko psa hranite najkvalitetnijom hranom, koja je vitaminski obogaćena, vi ćete mu omogućiti kvalitetan rast i razvoj, dobar vid i zaštitu od brojnih bolesti, pravilan rad zglobova, ali i kvalitetnu kožu i dlaku i slično.

Smatra se da se štencima do 3 meseca mogu davati AD kapi, vodene, ne uljane, i to u dozi od 3-5 kapi na dan. Smatra se da su one i te kako važne da regulišu pravilan metabolizam kalcijuma i fosfora, a samim tim i pravilan razvoj skeleta, te da spreče ili pomognu u lečenju rahitisa kod pasa.

Smatra se da upotreba AD kapi kod štenaca pospešuje njihov rast, stimuliše rast kvalitetne dlake, pravilno umnožavanje epitelnih ćelija kože i sluzokoža. Nadalje, skeletno mišićni sistem će se pravilno razvijati, ali i sistem polnih žlezda, endokrini sistem, a vid će takođe biti očuvan i pospešen. Takođe, pravilno će biti regulisan i metabolizam masti, šećera i proteina uopšte.

AD kapi – gde kupiti i koja je cena?

Postavlja se na kraju pitanje – Gde kupiti AD kapi i po kojoj ceni? AD kapi mogu se kupiti u svim apotekama i drogerijama, a poseduju ih i bolje opremljene prodavnice zdrave hrane. Cena za ovaj dodatak ishrani kreće se oko 150 dinara za 10 ml, u zavisnosti od proizvođača, što ih čini veoma povoljnim i pristupačnim svakom džepu.

AD kapi danas se koriste u najrazličitije svrhe, za potrebe zdravlja, lepote, rasta i razvoja svoje dece, ali i životinja. I te kako su popularne i kod dojilja, jer i tu pronalaze svoju ulogu u obnavljanju ispucale, oštećenje kože bradavica, koje su upljene, bolne i iritiraju.

Stoga, nikako ne treba zanemariti njihov ogroman značaj za ljudsko zdravlje, pa čak i ukoliko se pravilno hranite i izlažete suncu. S obzirom na to da su prilično povoljne, možda bi već sada trebalo da nabavite svoju bočicu ovog lekovitog rastvora.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: