Belo pranje kod žena, leukoreja – simptomi, uzrok i lečenje

Prisustvo vaginalnog sekreta koji se luči u unutrašnjosti vaginalne sluznice i iz nje se oslobađa u normalnoj količini koja vaginalnu sluznicu čini umereno vlažnom, smatra se savršeno normalnom pojavom koja je prisutna kod žena u reproduktivnom periodu. Cilj prisustva vaginalnog sekreta, jeste zaštita zdravlja reproduktivnih organa žene i očuvanje normalne PH vrednosti vagine.

Kada bi došlo do izostanka vaginalnog sekreta u unutrašnjosti vaginalne sluznice, normalna PH vrednost vagine bi bila narušena i to bi smanjilo, pa čak i u potpunosti uništilo njenu prirodnu sposobnost odbrane od štetnih mikroorganizama, odnosno od štetnih bakterija i virusa koji iz spoljašnje sredine mogu dospeti unutar vagine.

Kada bi štetni mikroorganizmi dospeli u unutrašnjost vagine, oni bi iz vaginalnog kanala lako mogli da se prenesu do unutrašnjih reproduktivnih organa kao što su jajnici, jajovodi ili materica, a to bi rezultiralo pojavom i prisustvom virusnih ili bakterijskih infekcija, od kojih mnoge ukoliko se ne prepoznaju i ne leče na vreme mogu da ostave ozbiljne posledice na žensko reproduktivno zdravlje.

Dakle, iz priloženih informacija, jasno i nedvosmisleno se može zaključiti da je prisustvo vaginalnog sekreta savršeno zdrava i normalna pojava, neophodna za zdravu i normalnu reproduktivnu funkciju svake žene.

Kada je žena zdrava, boja sekreta koji se luči i oslobađa iz vaginalne sluznice je providna do svetlo beličasta i oslobađa se u ujednačenoj relativno svedenoj dnevnoj količini na koju je svaka žena pojedinačno navikla, što znači da tačno zna u kojoj se meri u njenom slučaju sekret luči iz dana u dan.

Količina sekreta, kod svake zdrave žene, neznatno se povećava u vreme ovulacije i u periodu neposredno pred početak menstrualnog ciklusa. Sekret koji je zdrav, nema neprijatan miris, a svaka promena u vidu pojave obojenosti sekreta, u vidu pojave neprijatnog mirisa ili u vidu povećanja količine, predstavlja znak da nešto unutar vaginalne sluznice nije kako treba, odnosno da je došlo do poremećaja PH vrednosti vagine.

Jedan od najčešće prisutnih oblika promenjenog vaginalnog sekreta, naziva se belo pranje ili leukoreja.

belo-pranje-kod-zena-simptomi-uzrok-i-lecenje

Šta je belo pranje ili leukoreja i kroz koje simptome se manifestuje?

Belo pranje ili leukoreja, predstavlja stanje u okviru kojeg dolazi do promenjenog lučenja i oslobađanja vaginalnog sekreta. Konkretno, kod žene koja ima belo pranje, vaginalni sekret prevashodno postaje primetno gust, poprima mlečno belu do žućkastu nijansu, ima neprijatan, često kiselkast miris i luči se u pojačanim količinama svakodnevno, bez obzira da li je žena u periodu ovulacije ili u periodu pred početak menstrualnog ciklusa ili ne.

Veoma često, belo pranje je praćeno i pojavom drugih simptoma kao što su svrab ili blagi osećaj peckanja u genitalnoj regiji.

loading...

Uzroci nastanka belog pranja

Ono što je prevashodno važno da znate kada su u pitanju mogući uzroci nastanka belog pranja, jeste da su oni brojni i međusobno veoma različiti i da ne moraju nužno biti povezani sa prisustvom bolesti organa reproduktivnog sistema (kako mnoge, najčešće mlade žene prvo pomisle).

Naime, potpuno bezazlene situacije i faktori, mogu dovesti do pojave belog pranja. Konkretno, često i dugotrajno nošenje tesnih pantalona, često i dugotrajno nošenje sintetičkog donjeg veša ili korišćenje higijenskih dnevnih uložaka od kojih koža i sluzokoža ne mogu slobodno da dišu, samo su neki od faktora koji mogu uticati na pojavu belog pranja.

Takođe, na pojavu ovog neprijatnog i svakako nepoželjnog problema, mogu uticati i različita stanja organizma kao što su konstantna izloženost velikoj količini stresa, prisustvo neispavanosti ili hroničnog umora, prisustvo hormonalnog disbalansa, prisustvo konstantne nervne napetosti i slično.
Čak i loša i jednolično koncipirana ishrana ili dugotrajno uzimanje pojedinih vrsta lekova, mogu dovesti do pojave belog pranja.

Međutim, navedene informacije, nikako ne treba da vam posluže kao oslonac ili razlog da pojavu belog pranja shvatite kao nešto što je nebitno i kao nešto na šta ne morate da obratite posebnu pažnju.

Naprotiv, pojava belog pranja zahteva vrlo odgovoran pristup, jer uzroci koji na nju utiču, ne moraju da budu i nisu uvek tako bezazleni.

Naime, kod prisustva gljivičnih, bakterijskih ili virusnih infekcija reproduktivnih organa, kao i kod prisustva upale materice, kao jedan od simptoma javlja se upravo belo pranje.

Pored navedenih, uzroci pojave belog pranja, mogu biti i prisustvo dijabetesa, dugotrajno korišćenje kontraceptivnih pilula ili korišćenje spirale.

Belo pranje se može javiti i u periodima kada u organizmu žene dolazi do prirodne promene nivoa hormona. Pre svega, misli se na period trudnoće, ali i na period menopauze. Nešto ređe, belo pranje se javlja i kao privremena pojava karakteristična za period neposredno pred početak menstrualnog ciklusa.

Na koji način se belo pranje dijagnostikuje?

Dijagnostikovanje belog pranja, počinje već kod kuće u trenutku kada žena primeti da je njen vaginalni sekret promenjen odnosno da se luči i oslobađa u povećanim količinama i uz primetnu promenu gustine, boje i mirisa. Kada žena primeti pojavu belog pranja, kako bi postupila odgovorno prema sebi i svom reproduktivnom zdravlju, potrebno je da se obrati ginekologu i da da uzorak vaginalnog brisa koji će biti upućen na laboratorijsku analizu.

U procesu sprovođenja laboratorijske analize uzorka sekreta, odnosno uzorka vaginalnog brisa, prvo što je neophodno ustanoviti jeste da li se radi o prisustvu štetnih mikroorganizama u sadržaju sekreta ili ne i o kojoj vrsti i koncentraciji eventualno prisutnih štetnih organizama je reč.

U zavisnosti od takvih činjenica, zavisi pristupanje lečenju belog pranja.

Lečenje belog pranja

Ukoliko rezultati laboratorijske analize sekreta pokažu da u sadržaju sekreta nema bakterija, niti drugih štetnih mikroorganizama, proces lečenja se sastoji u promenama osnovnih životnih navika kao što su navike koje se tiču režima ishrane, navike koje se tiču održavanja lične higijene i slično. Već sa promenama takvih navika, odnosno sa uvođenjem pravilne ishrane, sa uvođenjem obaveze izbegavanja stresnih situacija, sa povećanjem količine sna i sa uvođenjem redovnijih i pravilnijih higijenskih navika, za kratko vreme dolazi do izlečenja belog pranja odnosno do vraćanja osobina vaginalnog sekreta u prvobitno stanje.

Sa druge strane, ukoliko rezultati laboratorijske analize sekreta pokažu da u sadržaju sekreta postoje bakterije ili drugi štetni mikroorganizmi u proces lečenja belog pranja se uvode medikamenti i to najčešće u obliku vaginaleta ili u obliku kapsula antibiotika.

Terapija vaginaletama ili kapsulama antibiotika, sprovodi se najčešće jednokratno i to u kontinuitetu od sedam do četrnaest dana (od nedelju dana do dve nedelje). Vrstu vaginaleta ili vrstu antibiotika u kapsulama, preporučuje, odnosno prepisuje lekar i to u zavisnosti od vrste štetnih mikroorganizama koji su izolovani u sadržaju sekreta koji je obuhvaćen okvirom laboratorijske analize.

Nakon sprovođenja jednokratne terapije vaginaletama ili kapsulama antibiotika, trebalo bi da dođe do izlečenja belog pranja, odnosno do vraćanja osobina vaginalnog sekreta u prvobitno stanje. Ukoliko se to ne desi i ukoliko se pojava belog pranja i nakon sprovedene terapije nastavi, treba se ponovo obratiti ginekologu i zatražiti ponavljanje analiza ili dodatno pristupanje problemu i promenu terapije.

Ukoliko ste skloni čestoj i ponavljajućoj pojavi belog pranja, nešto na šta posebno treba da obratite pažnju, jeste da vam higijenske navike budu na prvom mestu. To znači sledeće: koristite donji veš čiji je sastav od 100 procenata pamuka i veš menjajte strogo svakodnevno. Tuširajte se svakodnevno i to koristeći sredstva koja su namenjena specijalno za intimnu regiju (to su sredstva koja neće narušiti vašu vaginalnu PH vrednost). Nakon tuširanja, i nakon svakog vršenja male nužde, intimnu regiju isperite ili mlakom vodom ili mlakim čajem od kamilice. Nikada ne oblačite tuđe pantalone, odnosno pantalone koje je neko pre vas oblačio. Korigujte ishranu tako što ćete u što je više mogućoj meri iz upotrebe izbaciti mleko i mlečne proizvode, pirinač, belo brašno, masne namirnice i šećer.

Izbegavajte korišćenje dnevnih uložaka, a u toku trajanja menstrualnog ciklusa, umesto uložaka koji otežavaju disanje kože i sluzokože trudite se da koristite tampone i menjajte ih na svaka dva do maksimalno tri sata, kako zadržavanje krvi ne bi dovelo do pojave infekcije unutar vaginalnog kanala. Ovakvih navika preporučljivo je i čak obavezno da se pridržavate čak i ukoliko niste skloni čestoj i ponavljajućoj pojavi belog pranja, kako do razvoja takve sklonosti ne bi došlo.

Lečenje belog pranja uz pomoć prirodnih preparata:

Postoje brojni potpuno prirodni preparati koji su u narodu poznati, a koji su se pokazali kao efikasni u procesu lečenja belog pranja. Sa vama podelićemo nekoliko recepata po kojima možete pripremiti i kasnije upotrebiti takve preparate.

Preparat na bazi kantariona i maslinovog ulja:

Za pripremu ovog preparata potrebno vam je:

– Oko 300 mililitara maslinovog ulja (može se kao zamena koristiti i suncokretovo ulje, ali je bitno da ulje bude prirodno i bez veštačkih materija, kao što su konzervansi i slično),
– Jedna šaka suvog kantariona (možete ga sami osušiti ili kupiti u svakoj prodavnici zdrave hrane).

Način pripreme i upotreba preparata:

U maslinovo ulje, sipajte suvi kantarion. Mešavinu hermetički zatvorite u staklenoj ambalaži i ostavite je da 5 do 7 dana odstoji na svetlom i toplom mestu, ali ne direktno izloženu jakom suncu. Nakon tog vremena, mešavinu procedite i tako pripremljenim uljem mažite genitalnu regiju, najbolje uveče, kako bi delovanje preparata trajalo do ujutru. Ujutru se uobičajeno istuširajte i obucite čist pamučni veš. Ponavljanje mazanja ovim preparatom, ponavljajte nekoliko večeri uzastopno.

Obloge od ulja čajevca:

Obloga od ulja čajevca, pokazala se kao prilično efikasna u procesu lečenja belog pranja. Naime, sve što je potrebno da uradite, jeste da uljem čajevca natopite gazu i tampon i da i gazu i tampon upotrebite (gazu sa spoljašnji, a tampon za unutrašnji deo genitalne regije). Nakon tri sata, gazu i tampon bacite i za naredna tri sata isti postupak ponovite još jednom. To ponavljajte nekoliko dana uzastopno.

Čaj od ruzmarina:

Još jedan u nizu prirodnih preparata koji su efikasni u procesu lečenja belog pranja jeste čaj od ruzmarina. Ovaj preparat, priprema se i koristi se krajnje jednostavno. Dovoljno je da dve pune čajne kašičice ruzmarina prelijete sa 500 mililitara vrele vode i ostavite da odstoji od 5 do 10 minuta. Zatim, čaj treba procediti i podeliti ga na dva dela, tako da u jednom delu bude 200 mililitara, a u drugom 300 mililitara. 200 mililitara čaja popijte, a 300 mililitara dodatno prohladite i upotrebite za ispiranje genitalne regije. Upotrebu čaja od ruzmarina, ponavljajte svakodnevno, jednom dnevno.

U lečenju belog pranja, takođe će vam pomoći ukoliko svaki put kada se kupate, u kupku dodate malo jabukovog sirćeta (oko 100 mililitara) ili šaku sušenih cvetova nevena. Jabukovo sirće, baš kao i sušeni cvetovi nevena takođe deluju na odbranu od prisustva štetnih mikroorganizama.

Takođe, pomoći će vam i ukoliko u kupku dodate 10 do 15 kapi ulja divljeg origana koje je sjajno za odbranu od štetnih mikroorganizama. Ovo ulje, možete koristiti i bez dodavanja u kupku, odnosno tako što ćete ga u količini od oko 5 kapi sipati u mlaku vodu i tom mešavinom isprati genitalnu regiju.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: