Nadutost stomaka, gasovi i bolovi u stomaku – uzroci i lečenje

Postoje brojni oblici problema koji se mogu javiti i koji su povezani sa regijom stomaka.

Jedan od najučestalijih problema sa stomakom, jeste nadutost stomaka. Ova pojava, može se manifestovati usled delovanja najrazličitijih uzroka od kojih su neki povezani sa prisustvom određenih bolesti u organizmu, dok su drugi povezani sa određenim trenutnim stanjima u organizmu (takva stanja, mogu se odnositi na stanje nakon konzumiranja teško svarljive hrane, na stanje organizma u toku PMS-a ili trajanja menstrualnog ciklusa i slično).

Uglavnom, bez obzira na uzrok nastanka, pojava kakva je nadutost stomaka se apsolutno uvek tumači kao jedno specifično stanje u organizmu, a nikada kao bolest.

Pored nadutosti stomaka, veoma često se javlja i problem koji se odnosi na prisustvo gasova u stomaku. Ovaj problem, ume da bude veoma neprijatan i da utiče na ometanje dnevnih aktivnosti, pogotovo ukoliko se često ponavlja i ukoliko je praćen izraženom koncentracijom gasova u stomaku.

Prema mišljenju brojnih pacijenata koji su iskusili prisustvo problema sa stomakom, ali i prema mišljenju stručnjaka iz oblasti medecine, iako su najučestaliji nadutost stomaka i gasovi u stomaku ne predstavljaju najteži i najkomplikovaniji oblik problema sa stomakom.

Najteži i najkomplikovaniji oblik problema sa stomakom, jesu bolovi u stomaku. Bolovi u stomaku, do duše ne uvek, ali veoma često mogu predstavljati simptom koji ukazuje na prisustvo bolesti određenog organa koji je smešten u regiji stomaka ili koji je povezan sa regijom stomaka.

U zavisnosti od toga o kojoj tačno vrsti bolesti je reč, razlikuje se lociranost bolova, kao i intenzitet bolova u stomaku.

U nastavku teksta, potrudićemo se da vam što detaljnije i jasnije objasnimo kroz koje simptome se može manifestovati nadutost u stomaku, kroz koje prisustvo gasova u stomaku, a kroz koje bolovi u stomaku. Takođe, ukazaćemo vam na moguće i ujedno najčešće uzroke nastanka i razvoja takvih problema i otkrićemo vam kako je i u kom konkretno slučaju potrebno da pristupite lečenju.

Simptomi nadutosti stomaka

Nadustost stomak ili nadutost trbuha kako se u narodu često zove, uglavnom nastaje kao posledica trenutno otežane ili pak hronično poremećene funkcije varenja, usled koje dolazi do manifestacije sledećih simptoma:

loading...

– Nadimanje stomaka (stvaranja vazduha u regiji želuca ili u regiji creva), usled kojeg stomak može izgledati naduveno (naduto). Osobe koje se susretnu sa prisustvom ovog simptoma, često kažu da imaju tvrd stomak, a upravo taj osećaj tvrdoće stomaka, javlja se usled ispunjenosti stomaka vazduhom. Ukoliko nadimanje postane jako izraženo, tačnije ukoliko se u unutrašnjosti organa za varenje u jednom trenutku nađe mnogo vazduha, može se javiti i prisustvo bola u stomaku. Takav bol, nastaje kao posledica pritiska na okolne organe koji se vrši od strane vazduhom ispunjenih organa za varenje (od strane želuca ili creva).

– Pojava blago do intenzivno izraženog bola u želucu,

– Prisustvo osećaja vraćanja hrane iz želuca u jednjak,

– Prisustvo učestale potrebe za podrigivanjem,

– Prisustvo blago do intenzivno izražene mučnine i potrebe za povraćanjem,

– Odsustvo apetita,

– Prisustvo gasova u crevima.

Uzroci nadutosti stomaka

Uzroci nadutosti stomaka, međusobno se u ogromnoj meri razlikuju i najčešće, odnose se na prisustvo sledećih stanja ili oblika oboljenja u organizmu:

– Prekomerno gutanje vazduha prilikom konzumiranja hrane: Naime, ogroman broj ljudi, ima naviku da tokom konzumiranja hrane priča ili da drži otvorena usta. Osim što takvo ponašanje nije kulturno i ne stvara lepu sliku, takođe može dovesti i do toga da prilikom gutanja u svoj želudac ne ubacite samo sažvakanu hranu, već i vazduh. Što više vazduha na taj način progutate, više ćete osećati nadustost stomaka nakon obroka,

– Gutanje nedovoljno sažvakanje hrane: Možda se još uvek sećate jedne od lekcija iz biologije u okviru koje je objašnjena činjenica da se proces varenja hrane započinje u ustima i to postupkom žvakanja. Prilikom žvakanja hrane, vi razlažete namirnice na sitne komade i činite ih prilagodljivim za dalji proces varenja koji se odvija u želucu. Kada želudac dobije krupne, tačnije nedovoljno sažvakane komade hrane, on počinje otežano da funkcioniše i da vari i usled toga se stvara osećaj nadutosti u stomaku,

– Nepravilno kombinovanje namirnica: ukoliko kombinujete namirnice koje sadrže veće koncentracije ugljenih hidrata biljnog porekla i veće koncentracije ugljenih hidrata životinjskog porekla ili ukoliko kombinujete namirnice koje sadrže veće koncentracije proteina biljnog porekla i veće koncentracije proteina životinjskog porekla, možete doprineti nastanku i razvoju simptoma nadutosti stomaka.

– Konzumiranje većih količina namirnica čiji je prirodni sastav bogat vlaknima: Vlakna koja su sadržana u prirodnom sastavu određenih namirnica, deluju pozitivno na ljudski organizam, ali samo onda kada se unose u ograničenim, tačnije u preporučenim dnevnim količinama (ta količina zavisi od pola, od uzrasta i od opšteg stanja organizma). Onda kada se u organizam unese više vlakana nego što je to potrebno, vlakna mogu uticati na stvaranje poremećaja u funkciji varenja i mogu doprineti nastanku i razvoju nadutosti stomaka,

– Konzumiranje većih količina teškosvarljivih namirnica: Naime, postoje namirnice koje su u poređenju sa drugim vrstama namirnica teško svarljive i koje kao takve predstavljaju teret za organizam. Onda kada je organizam izložen unosu takvih namirnica, javljaju se problemi, među kojima je najizraženiji problem nadutost. Neke od najčešćih, teškosvarljivih namirnica su: beli šećer, začini, slatkiši, grickalice, suhomesnati proizvodi i gazirani sokovi.

– Izraženo prisustvo alergije ili intolerancije na gluten: jedan od simptoma koji se javljaju usled prisustva alergije ili intolerancije na gluten, jeste nadutost stomaka,

Izraženo prisustvo intolerancije na laktozu: Ukoliko osobe kod kojih je izraženo prisustvo intolerancije na laktozu konzumiraju mleko ili mlečne proizvode, jedan od prvih simptoma koji će nakon konzumiranja takvih namirnica osetiti, jeste nadutost stomaka,

– Izloženost organizma stresu: Pri izloženosti organizma stresu, dolazi do disbalansa hormona. Određeni hormoni koji se pojačano luče usled prisustva stresa (kao što je hormon kortizol), utiču na stvaranje poremećaja varenja i na pojavu nadutosti u stomaku,

– PMS i period trajanja menstrualnog ciklusa: U toku trajanja PMS-a i u periodu trajanja menstrualnog ciklusa, dešavaju se različite promene unutas organizma, od kojih neke mogu izazvati nadutost stomaka,

– Usporen rad creva (ili lenjost creva): Osobe koje imaju usporen metabolizam, veoma često mogu imati problem sa usporenim radom creva, a takva pojava, odražava se na nakupljanje vazduha u želucu i na stvaranje osećaja nadutosti,

– Upale žučne kese: Upala žučne kese, može ometati sposobnost varenja određenih namirnica kao što su vruće namirnice, masne namirnice, prezačinjene namirnice, mesne prerađevine, jaja i testa ili testenine koje u svom sastavu sadrže jaja. Ukoliko imate upalu žučne kese, a pritom konzumirate neke od navedenih namirnica, veoma je izvesno da ćete se neposredno nakon obroka susresti sa nadutošću stomaka,

– Čir na želucu ili na dvanaestopalačnom crevu: Prisustvo navedenih zdravstvenih problema, u velikoj meri ometa funkciju varenja i samim tim utiče na zadržavanje vazduha u želucu ili u crevima i na stvaranje osećaja nadutosti,

– Konzumiranje određenih antibiotika (posebno ukoliko je reč o jačim ili učestalijim dozama): antibiotici veoma često i izraženo znaju da naruše funkciju varenja i da uspore rad creva, a samim tim i da uzrokuju pojavu osećaja nadutosti. Kako bi ste sprečili takvo delovanje antibiotika, u kombinaciji sa antibiotikom, obavezno popijte i odgovarajući probiotik,

Šta je dobro protiv nadutosti stomaka – metode lečenja

Bez obzira što se kao što smo već napomenuli nadutost stomaka ne definiše kao bolest već kao stanje u organizmu, postoje metode koje utiču na smanjenje i na eliminisanje simptoma takvog stanja, odnosno metode kojima se možete poslužiti u cilju lečenja takvog stanja.

Takve metode, potrebno je da odaberete u skladu sa uzrokom nastanka i razvoja nadutosti stomaka. Zato, čim osetite simptome nadutosti stomaka, prvo što je potrebno da uradite jeste da naučite da ih prepoznajete i da pokušate da definišete njihove uzroke. Na primer, obratite pažnju na to koliko učestalo se simptomi javljaju i ponavljaju, u kom periodu dana nastaju, a u kom prestaju, da li su povezani sa konzumiranjem određenih vrsta namirnica ili nisu, da li su praćeni simptomima još neke zdravstvene smetnje ili nisu i slično.

Kada prepoznate i uspešno definišete karakter simptoma nadutosti stomaka, onda ćete lako i uspešno moći da odaberete odgovarajuće metode lečenja.

Naime, ukoliko primetite da konzumiranje određenih namirnica u vašem slučaju utiče na nastanak i na razvoj nadutosti stomaka, izbacite iz upotrebe tu namirnicu (ili grupu namirnica). Ponekad, takav potez se može pokazati kao dovoljan na putu rešavanja problema sa nadutošću.

Ukoliko se simptomi nadutosti ponavljaju u periodu ili u periodima dana u kojima mirujete, sasvim je moguće da je uzrok takve pojave usporen metabolizam, odnosno usporen rad creva. U tom slučaju, potrudite se da postanete fizički aktivniji, šetajte više ili počnite da se bavite nekim sportom.

Ono što vam takođe u takvoj situaciji može pomoći, jeste uzimanje češćih, a manje obilnih obroka. Uzimanjem češćih, a manje obilnih obroka, ubrzaćete metabolizam i poboljšaćete funkciju varenja, pa će simptomi nadutosti nestati.

Ukoliko uz simptome nadutosti stomaka, osećate još neke, pridružene simptome, kao što su recimo bol u stomaku ili osećaj pritiska u regiji određenog vitalnog organa (u regiji žučne kese recimo), obratite se lekaru i obavite pregled u okviru kojeg će biti dijagnostikovano da li imate ili nemate smetnje sa funkcijom određenog vitalnog organa.

Postoji još nekoliko odgovora na pitanje kako se rešiti nadutosti stomaka.

Konkretno, ukoliko pažljivo budete oblikovali ishranu i ukoliko budete vodili računa o tome da ne kombinujete namirnice koje predstavljaju izvore ugljenih hidrata biljnog porekla sa namirnicama koje predstavljaju izvore ugljenih hidrata životinjskog porekla, za kratko vreme i veoma uspešno, rešićete se nadutosti stomaka. isto tako, vodite računa o tome da ne kombinujete namirnice koje predstavljaju izvore proteina biljnog porekla sa namirnicama koje predstavljaju izvore proteina životinjskog porekla.

Uz sve to, izbegavajte izloženost stresu, jer kao što smo u predhodnom delu teksta naveli, stres takođe može uticati na nastanak i na razvoj nadutosti stomaka.

Lekovi koji pospešuju i olakšavaju varenje, kao što su Ranisan, Ranitidin ili Famotidin, takođe vam mogu pomoći da se rešite problema sa nadutošću stomaka.

Ono što pored navedenih lekova možete upotrebiti u cilju rešavanja problema sa nadutošću stomaka, jeste čaj protiv nadutosti.

Čaj protiv nadutosti, možete pripremiti i upotrebiti na sledeči način:

Uzmite jednu čajnu kašičicu čaja od lipe i to pomešajte sa istom količinom čaja od lavande. Čajnu mešavinu prelijte sa dvesta pedeset mililitara ključale vode i to poklopite i ostavite da odstoji 2 sata. Nakon 2 sata, čaj procedite, zasladite ga sa jednom čajnom kašikom lipovog meda i popijte posle jela.

Gasovi u stomaku

U velikom broju slučajeva, gasovi u stomaku su povezani sa prisustvom nadutosti stomaka. Međutim, jako je važno znati da ta dva stanja ne moraju nužno biti povezana i da se gasovi u stomaku mogu javiti i onda kada nadutost nije izražena i obrnuto.

Kako bi ste bolje razumeli razlog zbog kojeg nastaju gasovi u stomaku, u nastavku pročitajte nešto više o njihovim uzrocima.

Uzroci nastanka gasova u stomaku

Gasovi u stomaku, izgrađeni su od mešavine gasova kao što su kiseonik, vodonik, ugljen dioksid, azot i vodonik sulfid, a u veoma retkim slučajevima, u mešavinu upravo navedin gasova može biti uključen i metan. Koncentracija pomenutih gasova, nastaje i povećava se u unutrašnjosti želuca i u unutrašnjosti creva usled aktivnosti određenih vrsta bakterija koje su zadužene za razlaganje materija iz hrane (recimo, prilikom razgradnje materija kao što su aminokiseline, nastaje azot, a prilikom procesa fermentacije materija koju takođe omogućavaju bakterije, nastaje vodonik).

Osim pod uticajem aktivnosti bakterija, gasovi u stomaku nastaju i usled disanja (određeni deo udahnutog vazduha u kojem se nalaze brojni gasovi, dospeva u gastrointestinalni trakt, pa samim tim i u unutrašnjost creva i u unutrašnjost želuca i tu se zadržava), usled konzumiranja hrane i vode, pa čak i usled žvakanja žvake.

Onda kada je pomenuti oblik aktivnosti bakterija sveden i izražen u normalnoj meri i kada konzumirate hranu koja se lako i normalno vari i razlaže, onda je koncentracija gasova u želucu i u crevima takođe normalna i ne može se primetiti, niti može doprineti manifestaciji bilo kog oblika simptoma.

Međutim, onda kada konzumirate teško svarljivu hranu ili hranu u čijem sastavu nema dovoljno kiseonika, na taj način doprinosite prekomernom razvoju bakterija, koje nakon što se proizvedu postaju aktivne i utiču na to da se formiraju gasovi u stomaku (gasovi u želucu i gasovi u crevima).

Takvi, prekomerni gasovi u stomaku, postaju primetni i njihovo prisustvo, manifestuje se kroz određene, uglavnom vrlo neprijatne simptome.

Simptomi gasova u stomaku

Simptomi gasova u stomaku su sledeći:

– Uznemirenost creva: ova pojava, manifestuje se kroz krčenje creva i kroz osećaj kao da vam nešto “putuje kroz creva”,

– Potreba za podrigivanjem,

– Grčevi u stomaku (mogu biti blago do intenzivno izraženi i mogu, ali i ne moraju izazvati pojavu dijareje),

– Potreba za oslobađanjem gasova iz creva.

Lečenje gasova u stomaku

Zadržavanje gasova u stomaku nije zdravo jer gasovi koji se zadrže u crevima, mogu da se pretvore u vrlo štetna i toksična jedinjenja koja mogu oštetiti sluznicu creva ili da dovedu do iritacije hemoroida (ukoliko ih osoba ima).

Zbog toga, gasove iz stomaka treba oslobađati i na taj način sprečiti razvoj nepotrebnih komplikacija.

Ono što vam može pomoći u cilju lečenja gasova u stomaku, jeste konzumiranje namirnica koje u svom prirodnom sastavu sadrže značajnu koncentraciju jedinjenja vodonik peroksida. Takve namirnice, kada se unesu u organizam, doprinose stvaranju kiseonika u unutrašnjosti crevne flore.

U prisustvu kiseonika u unutrašnjosti crevne flore, dolazi do eliminisanja uslova koji su pogodni za dalji razvoj i aktivnost bakterija koje izazivaju proizvodnju gasova.

Namirnice koje u svom prirodnom sastavu sadrže značajne koncentracije jedinjenja vodonik peroksida su sve vrste svežeg voća i sve vrste svežeg povrća.

Ukoliko je prisustvo gasova u stomaku učestalo i ukoliko konzumiranje upravo pomenutih vrsta namirnica ne predstavlja dovoljno efikasnu meru koja se sprovodi u cilju njihovog eliminisanja, onda vam preporučujemo da pribegnete upotrebi napitka protiv gasova koji se priprema i koristi na sledeći način:

Uzme se 150 mililitara čaja od kamilice, 150 mililitara jogurta, oko 100 grama jagoda, oko 100 grama seckanog ananasa, jedna supena kašika meda i nekoliko kockica leda. Sve to, stavi se u blender i sjedini se, a nakon toga se popije. Ovaj napitak, treba piti neposredno pre odlaska na spavanje.

Ujutru, probudićete se bez gasova u stomaku i neko vreme nećete imati problema sa njihovim ponavljanjem.

Bolovi u stomaku

Bolovi u stomaku, kao što smo i u uvodnom delu ovog teksta naveli, predstavljaju najkomplikovaniji oblik problema sa stomakom i mogu biti uzrokovani najrazličitijim faktorima od kojih su brojni povezani sa prisustvom bolesti nekog od organa koji su smešteni u regiji stomaka ili koji su povezani sa regijom stomaka.

Ipak, neki oblici bolova u stomaku, mogu nastati i mogu se razviti i kao posledica konzumiranja kontaminirane hrane ili kao posledica prisustva različitih stanja, kao što su recimo stanje trudnoće ili neko drugo promenjeno stanje organizma.

U prisustvu bolova u stomaku, jako je bitno prepoznati i jasno definisati propratne simptome, jer se na osnovu prepoznavanja i definisanja takvih simptoma može ustanoviti tačan uzrok nastanka bolova, a u zavisnosti od uzroka, treba pristupiti i merama lečenja bolova u stomaku.

Recimo, ukoliko su bolovi praćeni simptomima kao što su dijareja, osećaj mučnine i nagon za povraćanjem, veoma je izvesno da je uzrok nastanka i razvoja takvih bolova konzumiranje kontaminirane hrane. U tom slučaju, treba korigovati ishranu, konzumirati isključivo dijetalne namirnice i unositi veće količine tečnosti kako usled prisustva dijareje ne bi došlo do dehidracije. Čim se tragovi kontaminirane hrane izbace iz organizma, nestaće i bolovi u stomaku.

Ono što je posebno važno uraditi u prisustvu bolova u stomaku, jeste obratiti pažnju na to u kojoj regiji stomaka su bolovi lokalizovani i koliko dugo oni traju.

Ukoliko su recimo u pitanju bolovi u stomaku oko pupka, treba se najpre osloboditi tesne odeće i tada sačekati pola sata do sat vremena kako bi se pokazalo da li će se intenzitet bolova smanjiti. Ukoliko se bolovi oko pupka ni tada ne smanje, neki od mogućih uzroka njihovog prisustva su: prisustvo pupčane kile, kronova bolest, prisustvo kamena u žučnoj kesi, infekcija želuca, upala slepog creva, oboljenje pankreasa, celijakija, divertikulitis ili ruptura slezine. Takođe, uzrok bola u stomaku oko pupka, može biti i delovanje određenih vrsta medikamenata, kao i trudnoća.

Ukoliko se takvi bolovi ne povuku duže od jednog dana, potrebno je obratiti se lekaru i pristupiti dijagnostikovanju uzroka, a onda na osnovu precizno postavljene dijagnoze pristupiti lečenju.

Ukoliko se uz bolove u stomaku javljaju i bolovi u leđima, preporučujemo da se što pre obratite lekaru jer to može biti znak prisustva kamena u bubregu. Kod muškaraca bol u stomaku koji je praćen bolovima u leđima, može predstavljati znak prisustva upale prostate.

Bolovi u stomaku u trudnoći

Bolovi u stomaku u trudnoći, predstavljaju jednu veoma specifičnu vrstu bolova i zbog toga im treba posvetiti posebnu pažnju.

Naime, ogroman broj trudnica, kada se suoči sa prisustvom bolova u stomaku, doživi strah od mogućnosti nastanka komplikacija trudnoće i strah od mogućnosti nastupanja spontanog pobačaja.

Međutim, ono što je neophodno znati, jeste da su određene vrste bolova u stomaku u periodu trudnoće savršeno normalna pojava.

Naime, do nastanka i do razvoja bolova u stomaku u trudnoći, dolazi usled širenja i opterećenja mišićnog, zglobnog i venskog tkiva. Samim tim, intenzitet bolova u stomaku u periodu trudnoće, može se blago pojačavati srazmerno sa razvojem širenja i opterećenja tkiva. Ipak, u svim periodima trudnoće, intenzitet bolova u stomaku ne sme i ne treba da postane jak. Ukoliko se to dogodi, potrebno je obratiti se lekaru i obaviti pregled kako bi se ustanovilo da li je sve u vezi razvoja trudnoće kako treba.

Pritom, moramo da napomeno i to da se uz prisustvo bola u trudnoći, posebno u drugom i u trećem trimestru trudnoće, može javiti i osećaj blago izraženog pritiska sa desne strane stomaka (u donjoj regiji). Takav osećaj, nastaje i blago se može pojačavati prilikom hodanja, a razlog njegove pojave je to što se prilikom rasta i razvoja ploda materica blago pomera u desno.

Kako uticati na prisustvo i razvoj bolova u stomaku u trudnoći?

Ono što možete da uradite u cilju smanjenja intenziteta ili u cilju trenutnog potpunog eliminisanja bolova u stomaku u periodu trudnoće je sledeće:

– Lezite okrenuti na levu bočnu stranu tela i odmarajte sve dok ne osetite da su bolovi prestali,

– Sedite i podignite noge tako da budu pod pravim uglom u odnosu na telo,

– Na donju regiju stomaka naslonite termofor koji ste napunili umereno toplom vodom,

– Pripremite za sebe toplu kupku i opustite se ležeći u njoj,

– U toku šetnje, usporite tempo hodanja i pravite pauze nakon svakih petnaest do dvadeset minuta hodanja,

– Nemojte praviti nagle pokrete (nemojte se naglo okretati ili savijati),

– Nemojte hodati duže od četrdeset minuta do najviše sat vremena dnevno.

Kada je vreme za zabrinutost?

Ukoliko u periodu trudnoće prisustvo bolova u stomaku postane izraženo kroz jači intenzitet, i ukoliko se uz njega prepoznaju i drugi, pridruženi simptomi kao što su: pojava vaginalnog krvarenja, pojava neobičnog vaginalnog iscedka, pojava porasta telesne temperature, groznica, mučnina i potreba za povraćanjem, potrebno je što pre otići kod lekara i podvrgnuti se potrebnim pregledima, jer u tom slučaju, postoji rizik od prisustva ili od mogućnosti nastanka i razvoja komplikacija trudnoće, kao i rizik od nastupanja spontanog pobačaja.

Ono što je potrebno da znate, jeste da čak i u sličaju nastupanja takvih simptoma (koji su u druženi sa prisustvom bolova u stomaku), pravovremeno obraćanje lekaru i adekvatna lekarska intervencija, mogu da dovedu do spašavanja trudnoće i do njebog normalnog daljeg razvoja i napredovanja.

Zato, nemojte paničiti, već se samo postavite odgovorno i obratite se lekaru. Paničnim i ishitrenim reakcijama, mogli bi ste da pogoršate i da dodatno iskomplikujete situaciju, na koju je još jednom ćemo ponoviti moguće delovati i čiji je dalji razvoj moguće zaustaviti.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: