Rebrasti nokti i brazde na noktima – simptomi, uzrok i lečenje

Nokti, kao i svaki deo tela, odražavaju zdravlje osobe i nedostaci na noktima ili njihova oštećenja mogu pružiti indikaciju osnovnih bolesti. Neki od ovih poremećaja mogu biti rani znaci bolesti, dok se drugi problemi javljaju kasnije u toku bolesti.

Lokalne uzroke oštećenja i promena na noktima treba isključiti pre nego što uzmemo u obzir promenu kao znak neke sistemske bolesti.

Loša nega noktiju, prekomerna upotreba kozmetičkih sredstava za negu noktiju, kao i gljivice na noktima mogu biti česti uzroci oštećenja i promena na noktima.

Promene mogu uključivati  pojavu linija na nokatnoj ploči, lomljivost i listanje nokta ili promenu boje nokta.

Kako izgledaju zdravi nokti?

Nokatna ploča je vidljivi deo koji se često jednostavno naziva samo nokat. Onaj deo nokta koji se nalazi u koži se zove koren nokta, a uz njega ide matrica. Ispod nokatne ploče se nalazi ležište. Deo na prelazu između korena i nokatne ploče zove se lunula (po latinskoj reči luna što znači mesec). Ovaj deo je vidljiv kod skoro svih ljudi.

Sa strane, nokat je okružen zanokticama ili kutikulama.

Zdravi nokti su bledoružičaste boje. To je posledica postojanja krvotoka u dermalnim kapilarima u ležištu nokta. Lunula je svetlija, skoro pa bela.

Nokatna ploča je glatka, konveksna površina. Čvrsta je, ali fleksibilna i ne može pucati ili se lomiti dok nije izložena snažnoj sili.

Promene u obliku nokta ili pojava rebrastih ispupčenja i brazda mogu ukazivati na niz bolesti.

loading...

Zadebljanje nokatne površine. Debljina noktiju se uglavnom odnosi na starost pacijenta. Ova pojava zadebljanja nokatnih površina u starosti obično ide sa pojavom longitudinalnih izbočina, tzv grebena. Ove promene ne moraju biti abnormalne, ali svakako treba isključiti i neku bolest kao uzrok.

Onihogrifoza je zakrivljenje nokatne ploče praćeno nokatnim zadebljanjem i obično je rezultat neodgovarajuće obuće koja se uporno nosi. Urastanje nokta na nožnom palcu je uobičajena pojava i čest problem kod ljudi. Drugi uzroci ove pojave uključuju uzrast, traumu (udarac), pa i psorijazu.

Pahionihija (Pachyonychia congenita) je redak genetski poremećaj koji se očituje u poremećenoj proizvodnji keratina. Pahionihija se ogleda u rastu noktiju u obliku kandži (ektodermalna displazija). Ova promena na noktima se vidi od rođenja.

Zadebljanja nokatnih površina (onychauxis) bez deformiteta se mogu pojaviti kao rezultat brojnih uzročnika uključujući: psorijazu, ekcem, dermatofite (gljivične infekcije), bolesti perifernih krvnih sudova, sindrom žutih noktiju.

Dermatofitna, tj. gljivična infekcija ili onihomikoza je obično praćena tipičnom žutom diskoloracijom.

Hrapavost nokatne površine. Trahionihija je fina hrapavost, ne tako jako izražena, zajedno sa belom diskoloracijom nokatne ploče. Takođe se naziva i dvadesetonokatna distrofija jer uključuje svih 20 nokata. Uz ovu pojavu često idu i longitudinalni grebeni (izbočine ili rebra), udubljenja ili brazde, zakrivljenost i gubitak sjaja. Uzroci ovakvih pojava uključuju: Lichen planus, psorijazu, ekcem, tešku vrstu alopecije areate (Alopetia areata). Drugi uzroci mogu biti autoimune bolesti, produžena hemijska izloženost, itd.

Zadebljanja vrhova noktiju mogu biti praćena krvavim frakturama, crvenim ili braon linijama na nokatnoj ploči, itd.

Odvajanje nokatne ploče od podloge ili oniholiza. To je situacija u kojoj se nokatna površina odvaja od podloge pri vrhu. Povreda je jedan od najčešćih uzroka, ali pojava može biti povezana i sa drugim poremećajima poput: psorijaze, ekcema, korišćenja lekova poput tetraciklina, hemijske izloženosti jakim deterdžentima i rastvaračima, autoimune bolesti, tirotoksikoze.

Oniholizu, kao i većinu oštećenja noktiju, ne treba razmatrati kao zasebnu pojavu kako biste na kraju otkrili pravi uzrok promene. Takođe treba uzeti u obzir i rebraste izbočine, linije, brazde, promenu u obliku, promenu boje i zadebljanja.

Diskoloracija noktiju, uzroci za pojavu tačkica, linija, brazdi

Uvek je važno napraviti razliku između patologije na nokatnoj podlozi i one na nokatnoj ploči.

Promene mogu uključivati:

– diskoloracije od crvenih do tamnobraon linija;

– diskoloracije praćene krvavim fragmentima.

Uzroci ovih pojava uključuju:

  • traumu;
  • infektivni endokarditis;
  • psorijazu;
  • sistemski eritematozni lupus;
  • otkazivanje bubrega.

Smeđe longitudinalne linije mogu se pojaviti zbog:

  • melanomskog mladeža;
  • malignog melanoma;
  • Adisonove bolesti.

Ponekad je uzrok rasna pripadnost.

Crvene ili tamnobraon tačkice i mrlje mogu nastati kao posledica subungual hematoma (krvarenja ispod nokta). Ova krvarenja su obično posledica povrede, udarca.

Žuti ili smeđi nokti mogu biti posledica dermatofitske infekcije (nokatne gljivične onihomikoze), psorijaze, žutice, oštećenja zbog kontakta sa vrelim površinama, Adisonove bolesti, amiloidoze, uzimanja lekova poput tetraciklina ili nikotinskih mrlja zbog čestog držanja cigareta među prstima.

Braonkasti i sivkasti nokti mogu biti posledica nedostatka vitamina B12, dijabetesa melitusa, kardiovaskularnih bolesti, raka dojke, malignog melanoma, Lichen planus-a, sifilisa, izlaganja rastvaračima, acetonu, izbeljivačima.

Beli nokti mogu biti pokazatelj anemije, lošeg rada bubrega, ciroze jetre, dijabetesa melitusa, ili posledica hemoterapije.

Nokti mogu postati plavi zbog cijanoze, lekova protiv malarije, podnokatnog hematoma.

Nešto više o trahionihiji

Opis, uzroci i faktori rizika. Trahionihija ili grubi, hrapavi, neravni nokti mogu se pojaviti kao idiopatski poremećaj noktiju, a mogu biti povezani sa drugim dermatološkim stanjima. Postoje dve kliničke slike trahionihije: teški tip, koji karakterišu neprozirni nokti, šmirglaste površine i blagi tip koji karakterišu sjajni nokti sa površinskim rebrima i difuznim brazdama.

Tačan uzrok trahionihije nije poznat. U većini slučajeva se javlja izolovano bez ikakvih drugih simptoma. U nekim slučajevima, trahionihija je dijagnostikovana kod osoba koje imaju i druge oblike oštećenja kože kao što su alopecija areata, ekcem ili psorijaza. Ovo je dovelo do toga da neki lekari dovedu u pitanje da li stanje vezano za kožu uzrokuje trahionihiju kod ovih pojedinaca.

Postoji prepoznata povezanost između gubitka kose i trahionihije, ali nije poznato da li jedno stanje uzrokuje drugo.

Idiopatska trahionihija se javlja mnogo češće nego što je to tradicionalno prijavljeno u literaturi, pošto je dokumentovano samo nekoliko izolovanih izveštaja o idiopatskoj trahionihiji. Utvrđivanje uzroka trahionihije, ukoliko druge kliničke slike i osobine nisu prisutne, može biti pravi izazov.

Četrdeset od 1100 pacijenata sa alopecijom areatom imalo je ozbiljne promene na noktima koje su ispunile kriterijume za dijagnozu trahionihije. Dvanaest pacijenata imalo je biopsiju noktiju. Blagi do umereno gusti limfocitni infiltrat koji je povezan sa egzocitozom i spongiozom je detektovan u proksimalnom nokatnom kućištu i matriksu kod 11 pacijenata. Jedan pacijent je pokazao patološke promene Lichen planus-a kože koji je razvijen šest meseci kasnije.

Simptomi. Nokat pokazuje difuzna rebra sa nedostatkom sjaja, a u teškim slučajevima prikazuje se šmirglasta površina. U nekim slučajevima, abnormalnost nokatne ploče može biti manje ozbiljna i mogu se videti brojne, male površinske brazde koje ukidaju sjaj površine nokatne ploče.

Dijagnoza. Stanje se lako prepoznaje i njegova dijagnoza se vrši na osnovu kliničkih prikaza. Lezije su dovoljno reprezentativne i karakterišu ih naizmenične izbočine (rebra) i brazde i/ili pucanje, listanje i nedostatak sjaja zajedno sa hrapavom površinom poput šmirgle. Za patološku dijagnozu potrebna je nokatna matrica ili longitudinalna (uzdužna) biopsija noktiju. Međutim, patološka dijagnoza trahionihije zapravo nije potrebna jer bolest, tj. stanje ima benigni ishod, čak i kada je izazvana Lichen planus-om. Najčešće histopatološke osobine povezane sa trahionihijom su spongioza i egzocitoza zapaljenskih ćelija u epitelu nokta. Tipične osobine Lichen planus-a ili psorijaze takođe mogu biti otkrivene.

Boove brazde (linije)

Boove linije se pojavljuju na noktima kao horizontalni rebrasti izraštaji ili brazde. Francuskom lekaru Joseph Honore Simon Beau je upisano ime u istoriju medicine jer je bio jedan od prvih koji je dokumentovao odnos između fizičkih pokazatelja ili indikatora i sistemskih zdravstvenih problema. Kada telo trpi traumu, interno ili eksterno, često postoji dokaz te traume na noktima. Boove linije su primer tela koje proizvodi doaze o sistemskom problemu.

Boove linije su prouzrokovane zaustavljanjem proizvodnje nokatnih ćelija u određenom vremenskom periodu. Kako nokat raste, Boove linije će se pojavljivati i lekar će moći da vidi na kom je mestu razvoj nokta bio pogođen.

Razvoj Boovih linija može se ustanoviti nakon pretrpljene visoke temperature ili infekcije, ali i drugi sistemski problemi mogu biti uzrok. Pacijenti koji se podvrgavaju hemoterapiji, na primer, mogu razviti Boove linije, jer hemikalije izazivaju sistemsku traumu.

Kad se Boove linije pojave na noktima, pacijent će naravno biti uznemiren. On vidi i oseća promenu na noktima i može pomisliti kako je ovo stanje trajno – naročito ako je pogođeno više noktiju.

Muehrcke-ove linije

Ove linije se pojavljuju kao dvostruke bele linije koje horizontalno prelaze preko noktiju. Stanje je nazvano po Robertu Muehrcke-u, lekaru koji je ovu bolest opisao u British Medical Journal-u 1956. godine.

Muehrcke-ove linije obično pogađaju nekoliko noktiju istovremeno. Neke od karakteristika ove pojave su:

– bele linije koje prolaze kroz čitav nokat sa jedne na drugu stranu;

– linije su najočiglednije na drugom, trećem i četvrtom prstu;

– nokatno kućište izgleda zdravo između linija;

– linije se ne pomeraju dok nokat raste;

– linije ne izazivaju udubljenja u noktima;

– kada pritisnete nokat, linije privremeno nestaju.

Šta su uzroci ovih linija?

Tačan uzrok pojave ovih linija nije do kraja jasan. Linije nisu povezane sa povredama nokatne ploče niti područja oko nokta.

Linije su povezane sa niskim nivoima proteina zvanim albumin. Albumin se nalazi u krvi, a pravi ga jetra. On igra važnu ulogu u mnogim funkcijama tela. Održava prisustvo tečnosti unutar krvnih sudova, pomaže u kretanju hormona, vitamina i lekova kroz naše telo.

Iako je nizak nivo albumina najčešće povezan sa oboljenjem jetre, mnoge različite sistemske bolesti mogu uzrokovati nizak nivo albumina.

Muehrcke-ove linije su viđene kod ljudi sa:

– kancerom nakon hemoterapije;

– bolestima bubrega;

– bolestima jetre, uključujući cirozu;

– neuravnoteženom ishranom koja dovodi do ekstremnog nedostatka hranljivih sastojaka u organizmu (teška neuhranjenost).

Jedna od mogućih teorija za pojavu ovih linija jeste da do ovog stanja dolazi zbog oticanja u nokatnom kućištu. Otok pritiska krvne sudove koji prolaze ispod noktiju, što uzrokuje promenu boje.

Linije su takođe viđene kod starijih osoba koje primaju hemoterapiju i koji imaju normalan nivo albumina. Međutim, ove linije se najčešće javljaju kod osoba sa premalo albumina.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: