Alergija na mleko i intolerancija na laktozu – uzrok, simptomi, lečenje i ishrana

Intolerancija na laktozu i alergija na mleko – kakva je razlika? I alergija na mleko, kao i intolerancija na laktozu, dovode do potpunog izbegavanja mlečnih proizvoda, ali ove dve pojave uopšte nisu jedno te isto. Pokušaćemo da objasnimo razliku između ova dva pojma i da vas posavetujemo kako da organizujete svoj način ishrane bez mlečnih proizvoda.

Često dolazi do konfuzije kada su u pitanju pojmovi “intolerancija na laktozu” i “alergija na mleko” – termini zvuče slično i neko pomisli da su to dve potpuno iste stvari, a zapravo ovi pojmovi opisuju dva različita zdravstvena problema, od kojih je jedan puno ozbiljniji nego drugi.

Netolerancija na laktozu je uzrokovana time što osoba koja je intolerantna, u stvari, nema dovoljno laktaze – enzima koji je potreban da bi se razgradila laktoza, šećer koji se nalazi u mleku i drugim mlečnim proizvodima.

Alergija na mleko je tipična alergija na namirnice uzrokovana alergijskom reakcijom na protein u mleku. Alergija na mleko se obično pokazuje u ranom detinjstvu, tačnije u prvim danima života, dok je intolerancija na laktozu češća pojava, kojoj treba više vremena da se razvije i može se pojaviti u bilo kom trenutku života.

Intolerancija na laktozu može biti genetska ili može biti izazvana oštećenjem tankog creva zbog virusne ili bakterijske infekcije. Ona je prilično uobičajena, a takođe ne treba smetnuti sa uma da se povećava sa godinama i da je veoma česta kod starijih ljudi.

Simptome intolerancije na laktozu ćete obično osetiti između 30 minuta i dva sata nakon konzumiranja mleka ili mlečnih proizvoda. Simptomi mogu uključivati:

 • bol u stomaku;
 • gas i nadimanje;
 • mučninu;

Alergija na mleko se obično odnosi samo na kravlje mleko, mada se dešavaju alergije i na druge vrste mleka, uključujući i sojino. Iako se alergija na mleko javlja kod odojčadi i dece i ona se može razviti u bilo kom uzrastu. Ova vrsta alergije je jedna od najčešćih alergija na hranu kod dece i utiče na više od 2% dece mlađe od 3 godine. Mnoga deca nakon pete godine prerastu ovu vrstu alergije. Alergijska reakcija na mleko može započeti samo nekoliko minuta nakon konzumiranja mleka, a može biti odložena i za nekoliko sati nakon toga. Simptomi alergije na mleko uključuju:

 • bol u stomaku;
 • mučninu:
 • dijareju;
 • osip po koži;
 • oticanje usana ili grla;
 • probleme sa disanjem.

Dijagnoza netolerancije na laktozu i alergije na mleko

Intolerancija na laktozu se obično može razlikovati od alergije na mleko po nekim manje ozbiljnim simptomima i po pacijentovoj istoriji problema sa mlečnim proizvodima.

Međutim, ponekad lekari nisu u mogućnosti da naprave jasnu razliku u prvom trenutku. U tom slučaju će od vas zatražiti sledeće:

loading...
 • da vodite dnevnik ishrane;
 • da izbegavate mlečne proizvode neko vreme;
 • da ponovo uvedete mlečne proizvode nakon određenog perioda.

Ako i dalje postoji sumnja, tu su laboratorijski testovi koji mogu pomoći da se utvrdi dijagnoza.

Testovi uključuju sledeće postupke:

Test na dah. Nesvarena laktoza proizvodi visoke nivoe gasa vodonika u vašem dahu. Lekar može dijagnostikovati intoleranciju na laktozu mereći nivo vodonika nakon što ste popili napitak pun laktoze.

Test kiselosti stolice. Nesvarena laktoza povećava količinu kiselosti u stolici. Na taj način lekari proveravaju i utvrđuju intoleranciju na laktozu kod male dece.

Ukoliko vaš lekar sumnja na alergiju na mleko može vas poslati kod alergologa koji će vam uraditi testiranje na koži i analizu krvi. Uzorak krvi podvrgava laboratorijskom alergološkom ispitivanju.

Da li je dozvoljeno konzumiranje mlečnih proizvoda ukoliko je utvrđena intolerancija na laktozu ili alergija na mleko?

Za oba ova stanja, morate potpuno izbegavati ili ograničiti unošenje većine mlečnih proizvoda. Ali morate biti sigurni da unosite dovoljno kalcijuma u organizam.

Ako imate intoleranciju na laktozu, možda ćete moći da tolerišete mali broj mlečnih proizvoda. Možete jesti tvrde sireve i jogurt, jer oni imaju manje laktoze nego mleko. Takođe postoji i niz drugih namirnica koje nisu mlečnog porekla, a bogate su kalcijumom, kao što je npr. spanać, badem, i povrće tamno zelenih listova.

Ako imate alergiju na mleko, morate uvek pažljivo čitati etikete na proizvodima i izbegavati hranu koja ima bilo kakve mlečne sastojke, uključujući kazein, surutku, laktulozu, laktalbumin i gi (ghee – prečišćeni maslac).

Intolerancija na laktozu

Samo ljudska vrsta ima sposobnost da stvari laktozu u odraslom dobu.

Intolerancija na laktozu predstavlja nemogućnost da se u potpunosti svari laktoza – šećer koji se nalazi u mleku – što dovodi do gastrointestinalnih problema 30 minuta do dva sata nakon konzumiranja mlečnih proizvoda.

Važno je da znate da intolerancija na laktozu nije isto što i alergija na mleko, koja se javlja kada naš imuni sistem preterano reaguje na proteine iz mleka. Ukoliko imate alergiju na mleko, vrlo je verovatno da ćete istog trenutka iskusiti tipične simptome alergije odmah nakon konzumiranja mleka: osip, gušenje, povraćanje.

Uzroci intolerancije na laktozu

Kada konzumirate hranu ili piće koji sadrže laktozu, enzim u tankom crevu, koji se zove laktaza, pomaže da svarite mlečni šećer putem hidrolize ili hemijskog cepanja molekula sa vodom. Laktaza katalizira hidrolizu laktoze, proizvodeći dva prosta šećera: glukozu i galaktozu, koji se nakon toga apsorbuju u krvotoku.

Mnogi ljudi imaju manjak laktaze, ili hipolaktaziju, tj. njihovo tanko crevo proizvodi nizak nivo laktaze.

Ovaj nedostatak može dovesti do malapsorpcije laktoze, gde nesvarena laktoza nalazi svoj put do debelog creva. Bakterije u debelom crevu razbijaju laktozu, a to dovodi do povećanja gasova i tečnosti u debelom crevu.

Vi ste intolerantni na laktozu ako imate manjak ili nedostatak laktaze ili malapsorpciju laktoze, a to dovodi do sledećih digestivnih simptoma (jednog ili više njih) u narednih 30 minuta do dva sata nakon konzumiranja mlečnih proizvoda:

 • nadimanje u stomaku, bol i grčevi;
 • dijareja;
 • gasovi;
 • mučnina;
 • povraćanje.

Ako osetite druge simptome, kao što su osip (koprivnjača), vrtoglavica, gušenje, odmah nakon konzumiranja mleka, najverovatnije imate alergiju na mleko.

Mlečni proizvodi su važan deo uravnotežene ishrane jer pružaju neophodnu količinu kalcijuma, proteina i raznih vitamina, uključujući B12 i D vitamin. Ako se odreknete mlečnih proizvoda, ali ne dopunite svoju ishranu hranom koja sadrži ove osnovne minerale i vitamine, može doći do komplikacija, koje podrazumevaju nisku koštanu gustinu, tj. osteoporoze, poremećaj slabih i krtih kostiju, koji često dovodi do većeg rizika od preloma.

Tipovi netolerancije na laktozu

Postoji nekoliko tipova nedostatka laktaze koji dovode do netolerancije na laktozu.

Najčešći tip je primarni deficit laktaze i dešava se tako što proizvodnja laktaze polako opada kako starimo, a počinje obično nakon druge godine života. Ovaj tip intolerancije se razvija kada se aktivnost LCT gena (zaduženog za stvaranje laktaze) smanjuje tokom vremena.

Drugi tip je nedostatak kongenitalne laktaze. Ovaj tip je veoma redak i opasan nasleđeni poremećaj u kome tanko crevo proizvodi vrlo malo ili nimalo laktaze od samog rođenja. Ovaj tip je uzrokovan mutacijom gena LCT i događa se samo ako oba roditelja donesu mutirani gen.

Treći tip je sekundarni ili stečeni nedostatak laktaze koji nastaje kada infekcija ili bolesti kao što su celijakija, infektivni enteritis, Kronova bolest, oštete tanko crevo.

Alergija na mleko

Ova alergija je, u stvari, alergija na proteine kravljeg (uglavnom) mleka. Proteini kravljeg mleka su krupni i kabasti i prolaskom kroz creva bivaju prepoznati od strane imunog sistema kao strani. U tom trenutku imuni sistem počinje da stvara antitela koja pokreću alergijsku reakciju. Ova alergijska reakcija se ne razlikuje od drugih vrsta alergijskih reakcija (na druge namirnice, supstance).

Često je alergijska reakcija na mleko brza i vidi se u prvim kontaktima sa mlekom, ali se ponekad desi da bude odložena, pa predstavlja veliki problem, naročito kod beba, dok se ne utvrdi i dijagnostikuje.

Ova alergija se najčešće javi već u prve dve godine života i smatra se jednom od najzastupljenijih alergija na hranu.

Može se javiti i kod odraslih, ali to se, gotovo uvek, dešava nakon hronične ili akutne bolesti creva.

Simptomi alergije na mleko mogu uključivati:

 • peckanje u ustima;
 • oticanje usana, jezika, lica, grla;
 • osip, koprivnjaču;
 • anafilaksu.

Uzroci alergije na mleko

Nasledni faktor ima uticaj na ovu vrstu alergije. Kao i kod svih alergijskih oboljenja, suštinski problem leži u atopijskoj konstituciji, tj. sklonosti da u kontaktu sa određenim alergenom (ovde proteinom kravljeg mleka) stvara povećanu količinu imunoglobulina E.

Kod beba se senzibilizacija uglavnom javlja u sklopu veštačke ishrane, ali je potpuno moguće da se to desi i kada se hrani isključivo majčinim mlekom. Kravlje mleko ima potpuno drugačije proteine od majčinog mleka i logično je da oni predstavljaju moguću opasnost za bebu.

Dijagnoza alergije na mleko

Dijagnoza alergije na mleko se može utvrditi tek na osnovu kompletne anamneze, kliničkih nalaza, laboratorijskih ispitivanja i alergo-testova. Doprinos daje i prestanak tegoba nakon ukidanja ishrane namirnicama koje sadrže proteine kravljeg mleka.

Ukoliko se alergija dešava odojčetu koje je hranjeno prehranom, dovoljno je da se jednostavno ukine prehrana sa elementima kravljeg mleka i da dete doji. Vrlo retko se dešava da beba preko majčinog mleka ima alergiju na kravlje mleko. U tom slučaju majka prestaje da konzumira unos mlečnih proizvoda i rezultat se ubrzo pokazuje.

Ako majka nije u mogućnosti da doji bebu, onda se bebi daju hipoalergogene mlečne formule, odnosno formule koje su bazirane na ekstenzivnom proteinskom hidrolizatu.

Zamene za mleko ili namirnice bogate kalcijumom

U prirodi postoje namirnice koje u velikoj meri mogu nadoknaditi kalcijum koji smo sprečeni uzimati iz mleka u slučaju alergije na mleko ili intolerancije na mlečne proizvode, tj. laktozu. Ove namirnice su zdravije jer su to pretežno biljke, pa zbog svojih biljnih vlakana olakšavaju varenje i dodaju minerale i vitamine koje u mleku ne bismo pronašli.

Kokosovo mleko. Ovaj fantastični lekoviti napitak se dobija iz mesa zrelog kokosa. U sebi ne sadrži laktozu i zato predstavlja idealno rešenje za problem intolerancije ili alergije. Sadrži minerale, kalijum, kalcijum, mangan, selen, fosfor, megnezijum.

Bademovo mleko. Sadrži samo 60 kalorija, puno je vitamina E, antioksidanasa, bogato je kalcijumom i magnezijumom. Ne sadrži laktozu.

Namirnice kao što su kelj, brokoli, susam, čia semenke, ali i losos, sardine, tuna, pune su kalcijuma, pored ostalih hranljivih sastojaka i lekovitih dejstava.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: