Mučnina u trudnoći – kada počinje, koliko traje i šta raditi

Trudnoća je pravi blagoslov za sve žene i roditelje koji planiraju proširenje porodice, a za samu buduću majku pravo čudo i dug, uzbudljiv put ka ostvarenju najlepšeg sna, rođenja deteta.

Trudnoća je specifično, neopisivo stanje, poznato istinski samo majkama. Ova devetomesečna avantura obojena je čitavom paletom najrazličitijih senzacija, kako onih izuzetno prijatnih i očaravajućih, poput prepoznavanja prvih pokreta nerođenog bića u stomaku, tako i onih manje prijatnih, poput mučnine, toplotnih naleta, promena u apetitu i mnogih drugih.

Svaka majka će se složiti da su takve neugodnosti beznačajne u poređenju sa srećom koju obećava sama trudnoća i dolaskom na svet jednog novog života koji ste vi stvorili i za koji ste odgovorni.

JUTARNJA MUČNINA

Rana trudnoća obično je praćena neizmernim oduševljenjem i radošću i tek ponekim propratnim simptomima. Većina majki je u ovom periodu zadovoljna, mirna i oseća se dobro; o izmenjenom stanju organizma svedoče tek neznatno osetljivije bradavice, malo učestalija potreba za mokrenjem, možda malo drugačije raspoloženje, ali ništa što se ne može prevazići ili jednostavno rešiti.

Sve se to dešava dok jednog dana iznenada ne dođe do neprijatnog, čudnog i pomalo gadnog osećaja u stomaku. Ovaj osećaj najbliži je simptomima morske bolesti ili baš ružnog mamurluka, ukoliko vam je poznat, a preti da se nastavi i u narednih nekoliko nedelja. U pitanju je takozvana jutarnja mučnina, baš onaj fenomen koji uvek neposredno povezujemo sa eventualnom trudnoćom i o kome smo se toliko naslušali, čak i ako još uvek nismo planirali trudnoću niti imamo iskustva sa njom.

Zbog čega se to dešava? Zašto jutarnju mučninu povezujemo sa trudnoćom i kako ona nastaje, govorimo u nastavku. Takođe, objasnićemo neke od najpraktičnijih i najjednostavnijih načina za uspešno ublažavanje ovih simptoma i lakše savladavanje tog, u bukvalnom smislu mučnog perioda za neke od budućih majki.

Naravno, jutarnja mučnina se, kao i u slučaju svih ostalih simptoma vezanih za trudnoću, ne mora javiti u istom intenzitetu kod svake trudnice. Kod koga se i zašto javlja, pričamo u nastavku teksta.

Kada se javlja i koliko traje?

Šta je, u stvari, jutarnja mučnina? U mnogim slučajevima pojam ‘jutarnja mučnina’ je zbunjujuć, budući da se ovaj fenomen može javiti u bilo kom delu dana. Tačno je da se obično u najgorem obliku javlja izjutra i postepeno umanjuje tokom dana, ali se može iznenada javiti bilo kada i u brojnim slučajevima može da traje po čitave dane. Intenzitet same mučnine i osećaj nelagodnosti varira od osobe do osobe.

Medicinski termin za jutarnju mučninu je Hyperemesis gravidarum i odnosi se na pojavu snažnog osećaja mučnine, često praćenog povraćanjem, nekada ozbiljnog u tolikoj meri da samo stanje preti ozbiljnim gubitkom na kilaži i dehidratacijom. Ovo stanje nekada izaziva povraćanje više puta na dan, praćeno osećajem slabosti i nesvesticom.

loading...
  • Oko 75% trudnica obično iskusi određeni stepen jutarnje mučnine tokom prvog trimestra trudnoće, a oko 50% od njih povraća;
  • Jutarnja mučnina se obično javlja oko šeste nedelje trudnoće, ali u nekim slučajevima može da se javi i već u četvrtoj nedelji i postepeno se pogoršava u narednim mesecima;
  • Oko 50% trudnica koje pate od sindroma jutarnje mučnine obično oseti konačno i potpuno olakšanje nakon četrnaeste nedelje trudnoće. Za većinu drugih, obično je potrebno još oko mesec dana da se ovo neugodno stanje u potpunosti povuče, ali se može desiti da se javi i kasnije u toku trudnoće ili da se naizmenično javlja i povlači. Izuzetno mali procenat trudnica pati od jutarnje mučnine i povraćanja gotovo tokom celog perioda trudnoće, sve do samog porođaja, mada to nije čest slučaj;

Jutarnja mučnina jeste uobičajen fenomen vezan za trudnoću i traje nekoliko meseci, što ne znači da ovaj sindrom treba zanemarivati i ne pridavati mu značaj. Većini žena je ovakvo stanje pravi izazov, budući da čak i slabe naznake mučnine mogu da učine da se osećate malaksalo, umorno i bezvoljno.

Neprekidni začarani krug osećaja mučnine, potrebe za povraćanjem, povraćanja i zatim povlačenja simptoma mogu u velikoj meri da iscrpe trudnicu i učine da se oseća potištenom i izmorenom. Ukoliko se simptomi jave, neophodno je posavetovati se sa lekarom o mogućim načinima za olakšanje ovog stanja.

UZROCI MUČNINE U TRUDNOĆI

Niko nije potpuno siguran zbog čega tačno nastaje mučnina tokom trudnoće, ali se većina stručnjaka slaže oko toga da ovaj fenomen izaziva kombinacija više različitih faktora.

Naime, stanje trudnoće zaista jeste ‘drugo stanje’ ženskog organizma, koje se manifestuje nizom fizioloških promena u majčinom telu. Kompleks takvih promena i njihova međusobna interakcija ispoljavaju se nizom simptoma, među kojima su i osećaj mučnine, potreba za povraćanjem i druge propratne pojave. Neki od mogućih uzroka koji mogu uticati na nastanak jutarnje mučnine su sledeći.

Humani horionski gonadotropit (hCG) – U početnim stadijumima trudnoće nivo pomenutog hormona raste rapidnom brzinom. Ne postoje konkretni dokazi da nivo hCG-a utiče na pojavu mučnine, ali se na njega sumnja zbog vremenskog podudaranja. Sama mučnina se javlja upravo u periodu kada vrednosti hCG dostigne najvišu vrednost. Ono što takođe ide u prilog tezi da je hCG povezan sa mučninom u toku trudnoće, jeste podatak da se kod žena kod kojih je prisutan viši nivo hCG (recimo, ukoliko majka nosi više beba) mučnina i povraćanje javljaju u većem procentu.

Estrogen – Estrogen je važan ženski hormon čiji nivoi takođe naglo rastu u periodu trudnoće, pa se nejgove promene, u kombinaciji sa promenama nivoa ostalih hormona, takođe mogu povezati sa nastankom simptoma poput mučnine i povraćanja.

Pojačana osetljivost na mirise – Poznato je da trudnice često mnogo burnije reaguju na spoljašnje nadražaje, posebno na mirisne senzacije iz okruženja, bilo u negativnom, bilo u pozitivnom smislu. Na primer, miris ukusne hrane može da deluje daleko primamljiviji nego u uobičajenim okolnostima i trudnica ga može ostetiti sa mnogo veće udaljenosti. Isto tako, neprijatni mirisi ili pojedine jače arome momentalno izazivaju nagon za povraćanjem. Neki istraživači smatraju da je ta ojačana osetljivost povezana sa porastom nivoa estrogena, ali nije dokazano.

Osetljivost gastrointestinalnog trakta – Kod nekih trudnica stomak i sistem za varenje tokom trudnoće postaju izuzetno osetljivi i lako iritirani. Neke studije su pokazale da su žene koje imaju Helicobater pylori sklonije nastanku mučnine tokom trudnoće. Ovu tezu nisu potvrdile sve studije, ali se navodi kao još jedan od mogućih faktora nastanka datog fenomena.

Stres – Neki stručnjaci smatraju da neke žene imaju psihološku predispoziciju da razviju simptome jutarnje mučnine tokom trudnoće, kao abnormalnu reakciju na stres. Ne postoji nikakav zaključak koji bi mogao da potvrdi ovu teoriju, ali znamo da pojačan stres svakako može da utiče da osećamo mučninu i probleme sa probavom i u drugim okolnostima. Štaviše, ponavljajući ciklus mučnine i povraćanja svakako jeste stresan, te se vešto uklapa u začarani krug fenomena jutarnje mučnine.

Ko je podložan nastanku jutarnje mučnine?

Neke trudnice će tokom trudnoće iskusiti veoma neprijatne i snažne simptome jutarnje mučnine, praćene povraćanjem i drugim negativnim posledicama, dok će druge proći sa dosta blažim ili gotovo nikakvim simptomima.

Postoje stanja koja mogu uticati na veću sklonost ka razvoju ovih simtoma. Neki od navedenih faktora mogu uticati na veću sklonost ka razvoju sindroma jutarnje mučnine u trudnoći.

  • Blizanci ili višestruka trudnoća mogu da utiču na sklonost ka javljanju mučnine. Ukoliko je trudnoća višestruka, majčino telo će lučiti povećane doze hCG-a, estrogena i drugih hormona, što može da se dovede u vezu sa nastankom datog fenomena. U nekim od ovakvih slučajeva simptomi mogu da budu zaosta teški, ali, sa druge strane, neke majke koje nose blizance ili više beba uopšte ne pate od mučnine;
  • Prisustvo mučnine i povraćanja u toku prethodne trudnoće;
  • Istorija mučnine i povraćanja kao pratećeg efekta uzimanja kontraceptivnih pilula, što je najverovatnije povezano sa načinom na koji žensko telo reaguje na nivo estrogena;
  • Genetska predispiozicija za nastanak jutarnje mučnine takođe može biti faktor. Ukoliko su majka ili sestre trudnice patile od teškog oblika jutarnje mučnine, postoji veći rizik od nastanka ovog fenomena kod trudnice;
  • Istorija migrena, čestih glavobolja i mučnine povezane sa kretanjem;
  • Žensko dete može biti mogući faktor za nastanak jutarnje mučnine. Više sprovedenih studija je pokazalo da u čak 55% slučajeva žena koje pate od teškog oblika mučnine u trudnoći nosi žensku bebu;

ISTINE I ZABLUDE U VEZI JUTARNJE MUČNINE

Trudnuća predstavlja jedno novo, nepoznato stanje za svaku ženu, stanje koje istovremeno izaziva neizmerno zadovoljstvo, ali sa sobom nosi i brojne strahove, posebno ukoliko je u pitanju prva trudnoća. Način na koji se žensko telo menja i prilagođava novom organizmu koji u njemu raste, u cilju da podari život zdravoj bebi, za nove trudnice je velika nepoznanica, čak i kada su dobro upoznate sa teorijama vezanim za trudnoću i porođaj. Prisustvo jutarnje mučnine, kao i njen izostanak, mnogim budućim majkama su razlozi za dodatnu strepnju.

U nastavku govorimo o najčešćim dilemama i brigama koje muče buduće majke, a vezane su za dati fenomen.

Da li mučnina u trudnoći utiče na bebu?

Trudnice koje iskuse ove neprijatne simptome često su zabrinute za zdravlje svoje nerođene bebe. Blagi do srednji stepen mučnine i povremeno povraćanje nisu opasni za bebino zdravlje. Ukoliko žena nije dobila na kilaži tokom prvog trimestra trudnoće i uspeva da se redovno hidrira i normalno konzumira hranu, generalno nema nikakvih problema. Sam apetit će najverovatnije da se vrati ukoliko ga nije bilo i trudnica obično počinje da dobija na kilaži u narednom periodu. U slučaju da osećaj mučnine stvara odbojnost prema hrani i sprečava trudnicu da se pridržava balansirane dijete, onda je neophodno uzimanje prenatalnih vitamina, koji će obezbediti sve neophodne nutrijente, koji su važni i za majku i za bebu.

Teški slučajevi produženog povraćanja mogu da se povežu sa rizikom od preranog porođaja, pothranjenosti novorođenčeta i rođenja bebe koja je sitnija u odnosu na uobičajene mere za njenu starost. Međutim, široko sprovedena studija na ženama koje su hospitalizovane usled slučajeva teškog povraćanja u toku trudnoće pokazala je da žene koje su u toku same trudnoće dobile bar 6 kg, nisu imale nikakve značajnije probleme niti ishod drugačiji od žena koje nisu imale takve simptome.

Da li je izostanak jutarnje mučnine opasan?

U tamnom oblaku uznemirujućih slutnji koje muče buduće majke jeste i podatak da u nekim slučajevima izostanak jutarnje mučnine može biti povezan sa pobačajem. Tačno je da su neke studije potvrdile da se u nekim slučajevima pobačaja ispostavilo da su trudnice bile manje sklonije mučnini; ukoliko se beba ili placenta ne razvijaju na pravi način, nivo hormona u sistemu je nizak, navode studije. Ukoliko nivo hormona u trudnoći zaista jeste povezan sa nastankom jutarnje mučnine, onda bi njen izostanak mogao da se poveže i sa pobačajem.

Međutim, reč je isključivo o hipotezama. Nasuprot ovoj teoriji, veliki broj žena tokom trudnoće ne iskusi gotovo nikakve neprijatnosti ili simptome mučnine u toku prvog trimestra i održava sasvim normalnu i zdravu trudnoću, koja rezultira regularnim porođajem i rođenjem zdrave i zadovoljne bebe.

KAKO PROTIV MUČNINE U TRUDNOĆI?

U slučajevima blagog ili srednjeg osećaja mučnine i povremenog povraćanja pomaže nekoliko sasvim jednostavnih metoda. Ukoliko one ne olakšaju simptome, postoje efikasni lekovi koji su bezbedni za trudnice i bebu i koji će brzo rešiti problem mučnine i smiriti stomak.

Mnogi od saveta koje ćemo navesti nemaju zvaničnu naučnu potvrdu, ali su se do sada pokazali veoma delotvornim i bezbednim. Ove korake često preporučuju sami lekari i babice, a mnoge trudnice svedoče o njihovoj efikasnosti.

Adekvatna ishrana

Balansirana ishrana je ključna za olakšavanje tegoba jutarnje mučnine. Trudnice treba da konzumiraju manje i češće obroke, kako stomak tokom čitavog dana ne bi bio prazan, ali ni preopterećen. Visokoproteinske namirnice i složeni ugljeni hidrati su odličan izbor. Jednostavna hrana, poput krekera, posebno izjutra, može da bude veoma korisna. Nekoliko zalogaja suvih neslanih krekera ujutro pripremaju telo za naredni dan i mogu da pomognu da se rešite osećaja mučnine koji se javljao u toku noći. Hranu uvek treba konzumirati polako i nikako ne treba ležati neposredno nakon obroka.

Treba izbegavati masnu, tešku hranu i onu koja ima jak miris. Začinjena, previše kisela i pržena hrana će iritirati već osetljiv digestivni sistem i lako izazvati mučninu. Ukoliko gotovo svaka hrana izaziva neprijatan nagon za povraćanjem, u redu je da se tokom najgoreg perioda konzumira samo ono što je podnošljivo, čak i ako nije u skladu sa dobro balansiranom ishranom. Naravno, to se primenjuje samo kratkoročno. Veoma je važna regularna hidratacija. Tečnost je najbolje uzimati između obroka, a mogu da pomognu kiseli napici, poput limunade, kao i pića koja sadrže so, glukozu i kalijum, u slučaju učestalog i obilnog povraćanja.

Prenatalne vitamine treba uzimati sa hranom ili pre odlaska na spavanje. U slučaju da oni izazivaju mulčninu, posavetujte se sa lekarom o adekvatnoj suplementaciji koja bi mogla da zameni vitamine u periodu dok se stanje ne stabilizuje, odnosno dok se simptomi jutarnje mučnine ne povuku.

Đumbir u različitim oblicima, uključujući i suplement u kapsulama, može da olakša simptome mučnine. Nekim ženama pomaže i pijuckanje čaja od nane ili sisanje pepermint bombona, posebno nakon obroka.

Opuštanje i drugi saveti

Veoma je važno da trudnica boravi na svežem vazduhu i izbegava pregrejane, zagušljive prostorije. Čak i sedenje pored otvorenog prozora, kao i lagana šetnja mogu uspešno da uklone neprijatne simptome. Opuštanje je od ključnog značaja za sveukupno blagostanje, a pomaže i protiv mučnine.

U nekim slučajevima su se delotvornim pokazale metode akupunkture, hipnoze i aromaterapije. Takođe, akupresurni zavoj koji se stavlja na zglob šake i može da se kupi u apoteci, na jednostavan način pomaže da se rešite mučnine. Za neke trudnice se ovaj pristupačan i praktičan proizvod pokazao kao veoma delotvoran, mada ne postoje konkretne studije koje bi potvrdile njegov efekat, a delom se smatra da akupresurni zavoj stvara samo placebo efeket.

Lekovi protiv mučnine

U slučaju da nijedna od ovih metoda ne pomaže, lekar može prepisati određene medikamente koji će efikasno rešiti problem mučnine. Nema razloga da se mučenje produžava i čeka previše dugo pre odluke na terapiju.

Postoje brojni preparati koji mogu da pomognu da se simptomi mučnine povuku i koji se potpuno bezbedni za primenu u trudnoći i nemaju nikakve rizike za zdravlje trudnice i nerođene bebe.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: