Giht bolest – simptomi, uzrok, ishrana, dijeta i lečenje

Giht ili “Arthritis Urica” kako se na latinskom naziva, predstavlja oblik reumatskog oboljenja koje nastaje i koje se razvija kao vrsta poremećaja metabolizma purina (purini su elementi koji su uključeni u građu DNK i RNK), u okviru kojeg dolazi do taloženja mokraćnih kristala na površini zglobnog tkiva. Upravo pomenuti, mokraćni kristali koji se u okviru izraženosti gihta talože na površini zglobnog tkiva, zapravo predstavljaju soli mokraćne kiseline.

Da bi poremećaj metabolizma kakav je giht, mogao da nastane i da se razvije, potrebno je da vrednosti mokraćne kiseline budu značajno povišene i to kroz duži vremenski period.

Jedan od glavnih i osnovnih uzroka koji dovode do pojave povišenih vrednosti mokraćne kiseline, jeste prekomerno konzumiranje hrane, posebno hrane bogate ugljenim hidratima i proteinima i prekomerno konzumiranje alkohola. Iz navedenog razloga, nekada davno, giht se smatrao i nazivao bolešću kraljeva i bolešću bogatih ljudi. Takav sinonim, povezan je sa gihtom jer su u vreme kada je giht otkriven, od njega uglavnom oboljevali samo kraljevi i bogati ljudi koji su pripadali plemićkim redovima i koji su mogli da uživaju u izobilju hrane i pića.

Smatra se da je giht jedna od najstarijih bolesti koje se definišu kao reumatske i koje su poznate medicini, tačnije medicinskim stručnjacima i da su prvi slučajevi obolelih od gihta zabeleženi u sedamnaestom veku. U to vreme, giht se širio u razmerama epidemije koja je zahvatala najviše slojeve britanskog društva (britansku kraljevsku porodicu i britansko plemstvo).

Danas, situacija je bitno promenjena i giht kao oblik oboljenja, prisutan je u svim slojevima društva.

O tome kako tačno giht nastaje, kroz koje simptome se manifestuje, koje zglobove najčešće zahvata i kako se može lečiti putem ishrane i dijete, a kako putem upotrebe medikamenata, pročitajte u nastavku teksta.

Giht bolest – simptomi

Prvo po čemu su simptomi gihta specifični i prepoznatljivi jeste to što u gotovo sto procenata slučajeva nastaju i razvijaju se vrlo naglo i to doslovno preko noći.

Prvi simptom gihta je oštar i prodoran bol koji se javlja u toku noći i koji u ogromnoj većini slučajeva, tačnije u oko pedeset procenata slučajeva, zahvata regiju zgloba na nožnom palcu.

Razlog zbog kojeg se ovaj simptom manifestuje baš u toku noći, a ne u toku nekog drugog perioda dana, stručnjaci iz oblasti medicine objašnjavaju kroz činjenicu da je u toku noći telesna temperatura niža i da je samim tim telo podložnije nastanku i razvoju bilo koje vrste upalnog procesa, ali i nakupljanju soli iz mokraćne kiseline, odnosno nakupljanju mokraćnih kristala. Pomenuti bol je toliko oštar i toliko je prodoran, da se osoba koja ga doživi trgne iz sna i najčešće do jutra ne može da zaspi.

loading...

Nešto ređe, dešava se da ovaj, prvi simptom gihta ne zahvati zglob na nožnom palcu, već neki drugi zglob na telu osobe koja je obolela od gihta.

Konkretnije, osim gihta u zglobu nožnog palca, može nastati i može se razviti i giht u stopalu, giht u peti, giht u kolenu, giht u šaci, giht u laktu ili giht u ramenu. Giht takođe, mada dosta retko, može zahvatiti i okolno koštano tkivo, tačnije tkivo koje se nalazi neposredno oko regije zglobnog tkiva koji je zahvaćen gihtom. Oštar i prodoran bol, koji se manifestuje kao prvi simptom gihta, ostaje izražen po nekoliko sati i to najčešće od dva do četiri sata, a nakon toga se naglo povlači, pa se ponovo manifestuje i tako non stop, sve dok se ne preduzmu mere lečenja gihta.

Pored simptoma koji smo opisali i koji se definiše kao prisustvo oštrog i prodornog bola u zglobu, giht je praćen i prepoznatljiv i po nizu drugih simptoma kao što su sledeći simptomi:

– Izraženost vrlo intenzivnog crvenila u regiji zgloba koji je zahvaćen gihtom,

– Izraženost osetljivosti kože i izraženost promena na koži u regiji zgloba koji je zahvaćen gihtom: koža u pomenutoj regiji postaje osetljiva na dodir, čak i ukoliko je dodir izuzetno površan i blag. Promene koje se razvijaju na koži, najčešće su izražene tako da koža u regiji obolelog zgloba postaje neuobičajeno glatka i sjajna,

– Prisustvo otoka u regiji zgloba koji je zahvaćen gihtom,

– Prisustvo toplote koja postaje izražena u regiji zgloba koji je zahvaćen gihtom: ovaj simptom, nastaje i razvija se kao posledica upale zgloba i može se primetiti na osnovu lokalnog osećaja toplote u regiji zgloba, ali i na osnovu dodira zgloba,

– Prisustvo kvržica koje se mogu napipati pod kožom: ovaj simptom, prisutan je u regiji zgloba koji je zahvaćen gihtom, ali i u regiji rubova ušiju.

Pacijenti kod kojih se pomenuti simptomi gihta manifestuju, jednostavno ne mogu da ne primete takve simptome jer su oni vrlo naglašeni i jasno prepoznatljivi. Međutim, mnogi pacijenti po prepoznavanju simptoma gihta greše tako što pokušavaju da ih ignorišu nadajući se da će oni spontano prestati i da neće uticati na nastanak i na razvoj nekakvih trajnih zdravstvenih problema i posledica.

Predavanje takvom mišljenju, ne samo da je pogrešno, već sa sobom nosi i ogroman rizik.

Naime, ukoliko se po prepoznavanju simptoma gihta u što kraćem vremenskom roku ne obratite lekaru, vaše stanje se može iskomplikovati i giht može prerasti u hroničan oblik oboljenja. Uz to, ukoliko giht ne počne da se leči na vreme, njegovo prisustvo u organizmu može usloviti i razvoj brojnih posledica kao što je taloženje mokraćnih kristala u bubrezima ili kao što je taloženje mokraćnih kristala na površini kostiju. Naslage koje mogu nastati na kostima kao rezultat taloženja mokraćnih kristala, stručno se nazivaju “tofi” i predstavljaju pojavu koja vremenom može dovesti do erozije koštanog tkiva i do nastanka i razvoja hroničnog artritisa.

Zbog svih navedenih činjenica, prepoznate simptome gihta nikako nemojte ignorisati i zanemarivati.

Za oko dvadeset procenata učestalije, simptomi gihta nastaju i razvijaju se kod muške populacije i to kod muškaraca starih između četrdeset i pedeset godina. Ipak, pomenuti simptomi, nastaju i razvijaju se i kod mlađih, kao i kod starijih muškaraca, ali i kod žena.

Kada su žene u pitanju, rizik od nastanka i od razvoja gihta, posebno se povećava u trudnoći, jer u tom periodu, žene uglavnom češće i u značajno većim količinama konzumiraju hranu, postajući tako izložene stvaranju veće koncentracije mokraćnih kristala.

Giht bolest – uzrok

Giht je oboljenje čiji nastanak i razvoj u ljudskom organizmu može da pokrene samo jedan uzrok, a to je hiperuricemija. Hiperuricemija je stručan naziv za stanje koje bi se slobodnim rečnikom moglo definisati kao stanje u kojem je izraženo prisustvo povišenih vrednosti soli mokraćne kiseline, koje se češće nazivaju mokraćni kristali. Do nastanka i do razvoja stanja kakvo je hiperuricemija, dolazi onda kada iz nekog, bilo kog razloga bubrezi ne uspevaju da razgrade soli mokraćne kiseline i da ih pretvore u sadržaj mokraće koji će kasnije biti izbačen iz organizma pri činu mokrenja.

Razlozi zbog kojih bubrezi mogu “zakazati” na polju razgradnje soli mokraćne kiseline, mogu biti vezani za brojne, međusobno različite faktore, kao što je prekomerno konzumiranje hrane, prekomerno konzumiranje alkohola ili prisustvo razvijene insuficijencije (slabosti) bubrega. Recimo, pri prekomernom konzumiranju hrane, a posebno pri prekomernom konzumiranju hrane koja je bogata proteinima i šećerima i pri konzumiranju prekomernih količina alkohola, proizvodnja soli mokraćne kiseline u organizmu postaje toliko izražena, da bubrezi jednostavno ne uspevaju da razgrade toliku količinu. Isto tako, ukoliko su unos hrane i unos alkohola u organizam svedeni na normalne mere, ali ukoliko je razvijena slabost bubrega, bubrezi opet neće moći da razgrade soli mokraćne kiseline i doći će do njihovog zadržavanja u organizmu, što će usloviti najpre nastanak hiperuricemije, a kasnije i nastanak gihta.

Pored prekomernog konzumiranja hrane, pored prekomernog konzumiranja alkohola i pored razvijene insuficijencije (slabosti) bubrega, brojne druge pojave, odnosno stanja u ljudskom organizmu, mogu da dovedu najpre do nastanka hiperuricemije, a onda i do nastanka gihta.

Neke od takvih pojava i neka od takvih stanja u ljudskom organizmu su sledeće pojave i stanja:

– Prisustvo genetske predispozicije: Procenjuje sa da kod oko šezdeset procenata osoba kod kojih je u okviru dijagnostikovanja gihta otkriveno prisustvo hiperuricemije, takvo stanje ima genetsko poreklo nastanka. Naime, postoje određeni geni koji se stručno nazivaju gen ABCG2, gen SLC2A9 i gen SLC22A12, koji ukoliko se u periodu embrionalnog razvoja naslede u mutiranoj formi direktno utiču na nastanak i na razvoj urođene hiperuricemije, a samim tim i na nastanak i na razvoj urođene sklonosti ka pojavi gihta. Kod osoba koje imaju urođenu sklonost ka pojavi gihta, giht uglavnom nastaje u kasnijim godinama života, ali isto tako, mada nešto ređe, može nastati čak i u periodu detinjstva. Male greške pri oblikovanju ishrane, kod ovakvih osoba mogu da izazovu nastanak gihta,

– Prisustvo hipertenzije (povišenog krvnog pritiska),

– Prisustvo izloženosti organizma trovanju olovom: Posledice trovanja olovom, uglavnom su usmerene ka procesu otežavanja funkcije bubrega. Sa otežavanjem funkcije bubrega, paralelno se razvija insuficijencija (slabost) bubrega, a to dalje utiče da bubrezi gube sposobnost prerađivanja soli mokraćne kiseline, što rezultira najpre pojavom hiperuricemije, a onda i pojavom gihta,

– Prisustvo hemolitičke anemije: Hemolitička anemija je oblik anemije u okviru kojeg dolazi do ubrzane i do pojačane razgradnje eritrocita. U prisustvu ovog oblika oboljenja, životni vek eritrocita, to jest crvenih krvnih zrnaca sa normalnih sto dvadeset dana, skraćuje se na dvadeset do najviše četrdeset dana,

– Prisustvo policitemije: Policitemija predstavlja stanje u okviru kojeg je izražena pojačana koncentracija eritrocita, to jest crvenih krvnih zrnaca u sadržaju krvi,

– Prisustvo težeg oblika psorijaze: Iako se psorijaza definiše kao oblik kožnog oboljenja, procenjuje se da teži oblici ovih bolesti, mogu dovesti najpre do nastanka hiperuricemije, a onda i do nastanka gihta,

– Prisustvo određenih vrsta karcinoma: Određene vrste karcinoma, takođe mogu usloviti najpre nastanak i razvoj hiperuricemije, a onda i nastanak i razvoj gihta,

– Prisustvo urođenih ili stečenih bolesti bubrega: Brojne urođene ili stečene bolesti bubrega, direktno su povezane sa stvaranjem insuficijencije bubrega, a samim tim i sa stvaranjem rizika od nastanka i od razvoja najpre hiperuricemije, a onda i gihta,

– Prisustvo Lesch-Nyhanovog sindroma: Lesch-Nyhanov sindrom ili “LNS”, predstavlja vrstu upođenog poremećaja koji nastaje kao posledica nasleđivanja mutirane varijacije X hromozoma koja uslovljava prisustvo nedostatka enzima koji se naziva hypoxanthin – guanin phosphoribosytransferase (HPRT). Nedostatak ovog enzima, dovodi do poremećaja metabolizma purina, a to dalje dovodi doo stvaranja povišenih vrednosti soli mokraćne kiseline i do stvaranja rizika od nastanka gihta,

Pored upravo navedenih pojava, odnosno stanja koja mogu biti izražena u ljudskom organizmu, na nastanak i na razvoj hiperuricemije, a samim tim i na pojavu rizika od nastanka i od razvoja gihta može uticati i konzumiranje pojedinih vrsta lekova, kao što je recimo “Aspirin”, kao što je ” Tacrolimus”, kao što je “Ciklosporin” ili kao što je “Hidroklorotiazid”. Lekovi koji se koriste u terapiji koja ima za cilj da deluje protiv simptoma srčanih oboljenja, lekovi koji se koriste u terapiji koja ima za cilj da deluje protiv povišenog krvnog pritiska, ali i lekovi koji pripadaju grupi diuretika, takođe mogu da povećaju rizik od nastanka i razvoja hiperuricemija, a samim tim i rizik od nastanka i od razvoja gihta.

Pritom, važno je napomenuti da ovi lekovi, takvu vrstu delovanja na ljudski organizam ispoljavaju isključivo onda kada se konzumiraju u kontinuitetu kroz duži vremenski period.

Giht bolest – ishrana

S obzirom da je giht vrsta oboljenja koja kao što smo to kroz sadržaj ovog teksta objasnili nastaje kao posledica povišenih vrednosti soli mokraćne kiseline u organizmu i s obzirom da povišene vrednosti soli mokraćne kiseline uglavnom nastaju kao posledica loše oblikovane ishrane, na ovu vrstu bolesti, u značajnoj meri je moguće uticati posredstvom ishrane.

Naime, pravilno oblikovana ishrana, direktno utiče na snižavanje vrednosti soli mokraćne kiseline u organizmu, a to dalje utiče na saniranje simptoma gihta.

Pravilno oblikovanje ishrane koja ima za cilj da sanira simptome gihta, podrazumeva usmeravanje pažnje na izbor dozvoljenih i na izbegavanje nedozvoljenih vrsta namirnice.

Zato, kroz sadržaj redova koji su pred vama, otkrićemo vam koje se to namirnice smatraju dozvoljenim, a koje namirnice se smatraju nedozvoljenim u prisustvu gihta.

Dozvoljene namirnice

– Vrste mesa: teletina, junetina, pileće meso sa kojeg je odstranjena kožica, ćureće meso sa kojeg je odstranjena kožica, meso rečne ribe, manje količine mesa morske ribe,

– Vrste voća i povrća: sve vrste svežeg voća, sve vrste korenastog povrća kao što je recimo šargarepa, cvekla, rotkva ili repa,

– Vrste mlečnih proizvoda: jogurt, kiselo mleko, maslac, nemasni kravlji sir, polumasni kravlji sir, obrano kravlje mleko,

– Vrste žitarica: dvopek, do 150 grama pšeničnog hleba dnevno, pirinač, testenine (makarone, špagete, nudle i sve druge vrste testenina),

– Vrste slatkiša: do 50 grama šećera (preporučuje se da izbor bude usmeren ka upotrebi žutog šećera), med, vrlo svedene količine industrijski proizvedenih slatkiša i vrlo svedene količine čokoladnih proizvoda, torti i kolača,

– Vrste ulja: Najbolje je koristiti maslinovo ulje, a ukoliko upotrebljavate druge vrste ulja, potrudite se da koristite što manje količine takvih ulja,

– Vrste začina: Ren i što manje količine svih ostalih začina,

– Vrste napitaka: Kafa u što manjim količinama, bela kafa pripremljena sa obranim mlekom, kakao, čajevi, sve vrste sokova od sveže ceđenog voća ili povrća (posebno se preporučuje sok od paradajza).

U cilju saniranja simptoma gihta, posebnu pažnju treba usmeriti ka dnevnom unosu vode. Naime, u prisustvu gihta, dnevno treba da popijete bar tri litara vode. Ono što takođe može značajno doprineti saniranju simptoma gihta, a donekle pripada domenu ishrane, jeste upotreba sode bikarbone.

Naime, ukoliko bolujete od gihta, dva do tri puta nedeljno, popijte po oko dvesta mililitara vode u kojoj ste rastvorili jednu ravnu kafenu kašičicu sode bikarbone. Ovaj rastvor, pomaže stvaranju alkalne, to jest bazne sredine u organizmu, a takva činjenica, utiče na smanjenje kiselosti, to jest na smanjenje vrednosti soli mokraćne kiseline u organizmu. Ukoliko bolujete od gihta, sodu bikarbonu takođe možete koristiti i u okviru pripreme testa, odnosno u okviru pripreme proizvoda od testa, jer kao što ćemo nešto kasnije navesti, upotreba kvasca u ishrani pacijenata koji boluju od gihta nije preporučljiva.

Nedozvoljene namirnice

– Vrste mesa: svinjsko meso, pileće meso sa kožicom, ćureće meso sa kožicom, meso ostalih vrsta živine, sve vrste sušenog mesa (uključujući i slaninu), sve vrste industrijski proizvedenih mesnih prerađevina (kao što su salame, viršle, kobasice, pašteta, šunka, suvi vrat i sve druge vrste industrijski proizvedenih mesnih prerađevina), čvarci. U periodima akutnog stanja gihta, treba izbegavati i konzumiranje sardine,

– Vrste voća i povrća: Pasulj, grašak, sočivo, špargla, prženi krompir,

– Vrste mlečnih proizvoda: Kajmak, pavlaka, sve vrste punomasnih sireva, sve vrste punomasnog mleka, mileram,

– Vrste žitarica: Kukuruzni hleb i peciva od kukuruznog brašna, kukuruzne pahuljice, ražani hleb i peciva od ražanog brašna, ražane testenine, ražane pahuljice,

– Vrste slatkiša: Nedozvoljeno je konzumiranje većih količina šećera i većih količina slatkiša,

– Vrste začina: Nedozvoljeno je konzumiranje većih količina soli, kao i konzumiranje većih količina svih ostalih vrsta začina,

– Vrste napitaka: Sve vrste alkoholnih napitaka (posebno i prvo treba obratiti pažnju na prestanak konzumiranja crnog vina).

Pored svih navedenih nedozvoljenih namirnica, u nedozvoljene namirnice takođe se ubrajaju i pečurke i svinjska mast.

Takođe, osobama koje boluju od gihta, ne preporučuje se upotreba kvasca u ishrani.

Giht bolest – dijeta

Simptomi gihta, u značajnoj meri se mogu sanirati uz pomoć sprovođenja dijete koja je specijalno koncipirana i “programirana” tako da snižava vrednosti soli mokraćne kiseline u organizmu.

Pomenutu dijetu, potrebno je sprovoditi u periodu od sedam dana, a njen jelovnik sačinjen je na sledeći način:

Ponedeljak

– Doručak: Oko 125 grama nemasnog kravljeg sira, jedan dvopek, oko 200 mililitara limunade koja je pripremljena bez šećera ili bilo koje druge vrste zaslađivača i sa mlakom vodom,
– Ručak: Dve kutlače supe od šargarepe ili ista količina kompota od jabuka,
– Večera: Porcija od oko 200 grama griza sa mlekom i jedna sveža kruška.

Utorak

– Doručak: Šolja bele kafe, jedan dvopek, oko 200 mililitara limunade koja je pripremljena bez šećera ili bilo koje druge vrste zaslađivača i sa mlakom vodom,
– Ručak: Dve kutlače krem supe od prokelja, nekoliko listova pohovane tikvice i dva umućena belanceta (sneg od belanaca),
– Večera: Salata od dva paradajza (sa veoma malo soli), oko 125 grama nemasnog kravljeg sira, jedna pasirana jabuka.

Sreda

– Doručak: Jedno rovito bareno jaje, jedan dvopek, oko 200 mililitara nezaslađenog čaja od šipurka,
– Ručak: Dve kutlače supe sa knedlama u koju ste ubacili pola ravne kafene kašičice usitnjenog peršuna, porcija makarona ili integralnih špageta koje su prelivene sokom od paradajza i oko 100 grama zelene salate,
– Večera: Porcija palente sa kiselim mlekom.

Četvrtak

– Doručak: Jedan dvopek, oko 200 mililitara nemasnog mleka i jedna pomorandza,
– Ručak: Dve kutlače supe iz kesice, jedna tortilja sa sirom (umesto tortilje sa sirom, možete upotrebiti i porciju makarona sa sirom) i oko 100 grama zelene salate,
– Večera: Voćna salata, koja sadrži pomorandzu, nekoliko šljiva, jabuku, krušku, malo kakaoa i šlag.

Petak

– Doručak: Omlet od dva jajeta, jedna sveža paprika, jedan sveži paradajz, jedan dvopek i oko 200 mililitara mineralne gazirane vode,
– Ručak: Dve kutlače supe od paradajza, dve kašike pirea od krompira, nekoliko listova plavog patlidzana dinstanog u vodi sa veoma malo soli i oko 100 grama zelene salate,
– Večera: Jedan integralni dvopek, porcija cvekle, oko 100 grama zelene salate i oko 200 mililitara limunade koja je pripremljena bez šećera ili bilo koje druge vrste zaslađivača i sa mlakom vodom.

Subota

– Doručak: Jedan dvopek, oko 125 grama nemasnog kravljeg sira i oko 200 mililitara soka od paradajza,
– Ručak: Jedna barena i pasirana glavica zelene salate, porcija integralnog pirinča koji je začinjen povrćem po vašoj želji, oko 125 grama nemasnog kravljeg sira i oko 200 mililitara soka od sveže ceđenih pomorandzi (bez šećera i bez bilo koje druge vrste zaslađivača). Ukoliko nije sezona pomorandzi i ukoliko niste u prilici da pronađete i kupite pomorandze, kao zamenu možete upotrebiti istu količinu limunade, koju ste pripremili sa mineralnom kiselom vodom,
– Večera: Jedna pečena paprika, jedan krompir obaren u slanoj vodi i preliven sosom od paradajza, porcija kompota od krušaka.

Nedelja

– Doručak: Dva parčeta štrudle od jabuka i oko 200 mililitara soka od šargarepe,
– Ručak: Porcija krem supe od krompira, salata od povrća po želji i jedna do najviše dve palačinke sa rendanim jabukama (bez šećera),
– Večera: Dve do tri knedle sa šljivama i oko 200 mililitara limunade koja je pripremljena bez šećera ili bilo koje druge vrste zaslađivača i sa mlakom vodom.

Nakon sprovođenja dijete koju smo vam upravo predstavili, u vašem organizmu bi značajno trebalo da se snize vrednosti soli mokraćne kiseline, odnosno vrednosti mokraćnih kristala, a samim tim i simptomi gihta bi trebalo da budu sanirani.

Ova dijeta deluje zahvaljujući izuzetno niskoj koncentraciji purina u sadržaju namirnica koje su uključene u koncept njenog jelovnika.

Osim što snižava vrednosti mokraćnih kristala u organizmu, paralelno, ova dijeta deluje tako što reguliše povišen krvni pritisak i tako što podstiče saniranje simptoma ateroskleroze, kao i saniranje simptoma eventualno prisutnog dijabetesa.

Giht bolest – lečenje

Kada su u pitanju lekovi koji su namenjeni lečenju gihta, najčešće se koristi “Alupurinol” ili “Adenuric”.

Ono što je potrebno da znate o pomenutim vrstama lekova, jeste da ispoljavaju efikasno delovanje na simptome gihta, ali da ih treba koristiti strogo u ograničenom vremenskom periodu i u dozama koje je odredio lekar. U protivnom, njihova upotreba može dovesti do nastanka i do razvoja kontraindikacija. Konkretno, “Alupurinol”, kroz dugotrajno delovanje može opteretiti bubrege, pa se kao izbor ne preporučuje pacijentima kod kojih je razvijena insuficijencija (slabost) bubrega. Sa druge strane, “Adenuric” kroz dugotrajnu upotrebu može opteretiti jetru i može izazvati poremećaj njene funkcije.

Ukoliko se odlučite da konzumirate “Alupunirol”, možete koristiti od jedne do najviše tri tablete dnevno, u zavisnosti od toga u kojoj meri je u vašem slučaju izražena povišenost soli mokraćne kiseline u krvi.

Ako se odlučite da konzumirate “Adenuric”, treba da znate da ovaj lek deluje brže i jače od prethodno pomenutog i opisanog leka i da se sme koristiti u količini koja ne prelazi jednu tabletu dnevno.

Na tržištu je dostupno dosta zamena pomenutih vrsta lekova, a o njima i načinima njihovog delovanja, potrebno je da se raspitate kod farmaceuta.

U okviru terapije koja ima za cilj da sanira simptome gihta, pored osnovnih lekova, preporučeno je da po potrebi konzumirate i neki od antiinflamatornih lekova koji će delovati na saniranje upale, ali i na saniranje bolova. Najbolji izbor, po mišljenju mnogih pretstavlja “Brufen”.

Ukoliko je potrebno, umesto “Brufena” možete upotrebiti i neki jači lek protiv bolova.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: