Šta je dobro za grlo da se koristi?

Svi se susrećemo, s vremena na vreme, sa lakšim ili težim bolovima u grlu ili sa iritiranom sluzokožom grla.

Uzroci ovakvih stanja mogu biti različiti: prehlada, virusna ili bakterijska infekcija, mehanički uzročnici, hemijski uzročnici, simptom nekog drugog oboljenja, itd.

Prevencija

Najbolje bi bilo da se preventivno deluje i da do bolova u grlu uopšte ne dođe, ali ne postoji nijedan potpuno siguran način da se spreče problemi sa grlom.

Da biste pomogli u smanjenju rizika:

 • pijte dovoljno tečnosti da biste sprečili dehidraciju;
 • često perite ruke, naročito kada ste u kontaktu sa ljudima koji su bolesni;
 • identifikujte i izbegavajte nadražujuće materije, kao što su dim, dim cigareta, vikanje, itd. koje uzrokuju bol u grlu;
 • nemojte pušiti ili koristiti druge proizvode od duvana i izbegavajte izloženost (kao pasivni pušač);
 • izbegavajte kontakt sa ljudima koji imaju inficirano grlo;
 • ako imate mononukleozu, nemojte deliti pribor za jelo ili piće kako biste sprečili širenje virusa na druge.

Šta može uzrokovati bol u grlu?

Bol u grlu može biti i dosadan i neprijatan. Na sreću, većina slučajeva se dešava kao posledica minornih medicinskih stanja koja nestaju bez ozbiljnog lečenja.

Nekoliko stanja može izazvati bol u grlu.

Virusna infekcija. Bol u grlu može biti uzrokovan virusnim bolestima kao što su:

 • uobičajena prehlada, najčešći tip virusne infekcije;
 • infekcija govornog aparata (laringitis);
 • mononukleoza (“bolest poljupca);
 • druge virusne infekcije kao što su zauške, herpangina ili grip.

Bakterijske infekcije. Bakterijske infekcije mogu takođe izazvati bol u grlu. Mogu se pojaviti zbog:

 • upale grla koja se obično ne pojavljuje sa kongestijom ili kašljem;
 • upale ili infekcije krajnika (tonzilitis), a ponekad i adenoida;
 • infekcije tkiva oko krajnika (gnojna angina, peritonzilarni apsces);
 • inflamacije epiglotisa ili uvule;
 • seksualno prenosive infekcije, kao što su gonoreja ili klamidija.

Iritacije i povrede. Bolno grlo koje traje duže od nedelju dana je obično posledica iritacija ili povreda kao što su:

 • iritacija grla zbog smanjene vlažnosti, pušenja, zagađenja vazduha, vikanja;
 • disanje na usta zbog zapušenog nosa;
 • stomačna kiselina koja se vraća u grlo, što može biti simptom gastroezofagealnog refluksa;
 • mehanička povreda zadnjeg zida grla.

Lečenja bolova u grlu zavisiće od uzročnika stanja. Da biste sprečili pogoršanje i olakšali bolove, možete se poslužiti nekim od domaćih recepata.

loading...

Zbog toga što su virusne bolesti najčešći razlog bolova u grlu, veoma je važno da znate da ne treba da koristite antibiotike kako biste ih lečili. Antibiotici ne menjaju dejstvo virusne infekcije.

Nepotrebna upotreba antibiotika vas stavlja u rizik da dobijete neku alergijsku reakciju ili nuspojave kao što su mučnina, povraćanje, dijareja, osip ili gljivična infekcija. Antibiotici mogu uništiti i neke dobre i korisne bakterije, pa tako osnažiti razvoj opasnih, na antibiotik rezistentnih, bakterija.

Domaći načini lečenja bolova u grlu

Ispiranje grla slanom vodom. Trebalo bi nekoliko puta dnevno da “gurglate” rastvor soli (morske) i vode kako biste smanjili otok i oslobodili se nelagodnosti. Razmutite 1 kašičicu soli u 250 ml tople vode i ispirajte grlo.

Sprečite dehidraciju. Tečnosti mogu pomoći da razredite sekrecije i da umirite iritirano grlo. Tople tečnosti, poput biljnog čaja ili supe mogu pomoći u smanjenju iritacija u grlu.

Koristite isparivač ili ovlaživač u svojoj spavaćoj sobi. Topla ili hladna isparenja mogu vam pomoći da se osećate ugodnije tako što će umiriti otečene respiratorne puteve.

Nemojte pušiti ili koristiti druge duvanske proizvode i izbegavajte mesta gde biste bili pasivni pušač.

Koristite lozenge ili pastile za grlo koje se kupuju bez recepta. Lozenge ili sprejevi u sebi sadrže lokalne anestetike koji ublažavaju bol. Ponekad mogu pomoći i ljute bombone.

Koristite dekongestante ili steroidne nazalne sprejeve ako vam je i nos zapušen. Ovi preparati olakšavaju disanje jer šire mukozne membrane u nosu, dozvoljavajući vazduhu da lakše prođe. Takođe, sprečavaju curenje nosa koje može izazvati bol u grlu.

Ukoliko imate laringitis ili promuklost, odmarajte svoje grlo koliko god možete. Kada morate da govorite, pričajte tiho, ali nemojte da šapućete jer šaputanje iritira larinks. Ne pričajte telefonom dve dok nije baš hitno. Probajte da se ne iskašljavate, niti da kašljete. Navlažite prostoriju u kojoj najviše boravite. Pijte dosta tečnosti.

Biljni preparati

Žalfija. Svež list žalfije koji se gricka ili čaj od žalfije uspešno rešavaju probleme vezane za bolove u grlu. Salvia officinalis ili kadulja je spasitelj u svakom smislu. Odavno se upotrebljavala za ispiranje usta i grla, mnogo pre nego što su se pojavili antibiotici. Ona ima antimikrobna, antiinflamatorna i antioksidativna dejstva. Kada popijete čaj od žalfije to je slično kao kada uzmete antibiotik širokog spektra. U žalfiji se nalaze tanini koji će ojačati sluzokožu u ustima, dok će njena etarska ulja delovati kao antiseptici.

Ukoliko imate bilo kakvu infekciju grla, dovoljno je da nekoliko dana ispirete grlo čajem od žalfije. Čaj od žalfije ćete pripremiti tako što ćete jednu kašičicu suve žalfije (ili kašiku sveže) preliti vrelom vodom i ostaviti da odstoji pet minuta sa poklopcem. Ispiranje možete obavljati više puta dnevno u prvim danima kada vas grlo najviše boli, a potom smanjivati broj ispiranja.

Beli luk. Ovaj čudotvorni biljni lek ima antiseptička svojstva i može pomoći u oslobađanju od bolova u grlu. Kada se malo izgnječi, beli luk oslobađa jedinjenje zvano alicin, koje ima antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva.

Najbolji način upotrebe belog luka kod bolova u grlu jeste žvakanje svežeg (sirovog) komadića. Ko može, neka proba da sisa 15 minuta svež beli luk! Ao niste u stanju da ga konzumirate na ovaj način, onda ga usitnite i dodajte malo meda ili maslinovog ulja. Ključni momenat je da se jede sirov i to što pre nakon drobljenja da bi alicin bio efikasan.

Propolis. Sve terapije koje uključuju med i ostale pčelinje proizvode nazivaju se apiterapije. Propolis prave pčele da bi oblagale zidove košnice i tako sprečile infekciju. Propolis je odličan za sve vrste prehlada, kao i za bakterijske infekcije gornjeg respiratornog sistema. Propolis će sprečiti razvijanje bakterija poput streptokoka, pa se može uzimati i preventivno.

Takođe, propolis se bori i protiv kandide. Njegov učinak je i lokalno anestetički, pa će u kratkom roku smanjiti bolove u grlu. Propolis možete naći u obliku spreja i prskati u bolno grlo nekoliko puta na dan.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: