Cervikalni bris – koliko se čeka, kako se uzima, rezultati, iskustva i cena

Cervikalni bris, predstavlja oblik mikrobiološke analize brisa koji se uzima sa vrata materice u cilju pronalaženja potencijalno prisutnih štetnih mikroorganizama, odnosno u cilju utvrđivanja njihove koncentracije. Postupak uzimanja cervikalnog brisa, obavlja ginekolog u okviru ginekološkog pregleda.

Zatim, uzorak se prosleđuje mikrobiologu koji vrši njegovu analizu, a rezultati analize se dostavljaju ginekologu koji ukoliko za tim ima potrebe određuje mere lečenja.

Kada se uzima cervikalni bris?

Postoji više razloga zbog kojih je potrebno uzeti cervikalni bris i proslediti ga na analizu mikrobiologa.

Konkretno, cervikalni bris se uzima u okviru rutinskog ginekološkog pregleda žena kod kojih je ustanovljena trudnoća, posebno ukoliko se radi o trudnicama mlađim od 25 godina ili o trudnicama starijim od 35 godina.

Takođe, ovaj bris se uzima i u okviru pregleda trudnica koje nisu mlađe od 25 niti starije od 35 godina, ali kod kojih je ustanovljen, odnosno prisutan neki od oblika bolesti zavisnosti, kao što su zavisnost od alkohola ili zavisnost od narkotika.

cervikalni-bris-koliko-se-ceka-kako-se-uzima-rezultati-iskustva-i-cena

Ukoliko trudnica ima predhodnog iskustva sa prevremenim porođajem ili sa spontanim pobačajem, ukoliko je kod nje razvijena neka sistemska bolest ili ukoliko je ustanovljeno da je imala rizičan polni odnos neposredno pre ostajanja u drugom stanju, takođe je neophodno uzeti cervikalni bris.

Osim navedenih razloga koji su vezani za period trudnoće, postoje i brojni drugi razlozi koji doprinose potrebi za uzimanjem cervikalnog brisa.

Pre svega, misli se na sledeće razloge:

– Prisustvo sumnje na postojanje polno prenosive infekcije,
– Namera da se ustanovi uzrok postojanja steriliteta,
– Prisustvo abnormalnih rezultata PAPA testa,
– Utvrđivanje zdravstvenog stanja pacijentkinje, neposredno pre obavljanja bilo kog oblika operacije genitalnih organa ili pre sprovođenja ginekološke intervencije kao što su postavljanje spirale, carski rez i slično.

loading...

Analiza cervikalnog brisa, može se sprovesti i onda kada za to ne postoji jasno definisan razlog, ali kada pacijentkinja iz ličnog razloga i želje da detaljno proveri svoje zdravlje, insistira na tome.

Posebna preporuka da se cervikalni bris da na analizu, postoji onda kada ste svesni da ste u bilo kom periodu prošlosti imali neodgovorno seksualno ponašanje i da ste stupali u nezaštićene i samim tim rizične seksualne odnose, ali i ukoliko ste često menjali seksualne partnere.

Takođe, kada sumnjate u seksualnu vernost svog stalnog partnera i samim tim kada ste svesni da ste i bez lične krivice izloženi mogućnosti da budete inficirani polno prenosivim bolestima i tada je preporučljivo da se odlučite za analizu cervikalnog brisa. Posebna preporuka za takvu odluku, postoji i onda kada planirate trudnoću.

Analizom cervikalnog brisa, sebe možete da poštedite brojnih komplikacija kao što su pojava genitalnih infekcija, pojava problema sa sposobnošću začeća, pojava sklonosti ka spontanom pobačaju i slično.

Na koji način se uzima cervikalni bris?

Kao što smo napomenuli, cervikalni bris se uzima u okviru obavljanja ginekološkog pregleda i to na sledeći način:

Ginekolog koristeći sterilisani medicinski instrument koji se naziva spekulum, omogućava nesmetan i direktan pristup do grlića materice. Zatim, uzima sterilisani štapić koji je obložen vatom na vrhu i uz pomoć tog štapića uzima bris sa cerviksa, odnosno iz cervikalnog kanala. Uzorak brisa, ustvari predstavlja uzorak sluzi sa cerviksa, odnosno iz cervikalnog kanala i upravo na tom uzorku se obavlja mikrobiološko ispitivanje.

Ono što je od ogromnog značaja, jeste da se proces uzimanja cervikalnog brisa obavlja u savršeno sterilnim uslovima, odnosno bez mogućnosti stvaranja uslova za kontakt između uzorka brisa i štetnih mikroorganizama ili nečistoća iz spoljašnje sredine. Kako bi se takav kontakt sprečio, ginekolog je obavezan da uz sterilne instrumente koristi i sterilne rukavice.

Neposredno nakon uzimanja cervikalnog brisa, ginekolog mora da pristupi jednoj od tri moguće tehnike pripreme uzorka za mikrobiološku analizu.

Prva od te tri tehnike, podrazumeva sledeće: uzorak cervikalnog brisa se sa štapića uz pomoć kojeg je uzet, direktno nanosi na sterilisano predmetno staklo sa kojeg se vrši mikroskopsko posmatranje.

Druga tehnika, podrazumeva sledeće: uzorak cervikalnog brisa se primenom specijalne tehnike i uz primenu komore podvrgava bojenju, kako bi se omogućilo utvrđivanje eventualno prisutnog mikroorganizma “Trichomonas vaginalis”.

Treća tehnika, podrazumeva sledeće: štapić sa uzetim cervikalnim brisem, stavlja se u sterilisanu epruvetu, a epruveta se potom prosleđuje u mikrobiološku laboratoriju u kojoj se uz izlaganje uzorka kiseoniku ili uz izlaganje ugljendioksidu i uz primenu specijalne procedure ispitivanja i mikroskopskog posmatranja utvrđuje da li su na uzorku prisutni štetni mikroorganizmi.

Rezultati cervikalnog brisa

Rezultati cervikalnog brisa, mogu ukazati na prisustvo brojnih vrsta štetnih organizama, konkretno bakterija, virusa ili gljivica, ali i na prisustvo prenosivih i često vrlo komplikovanih bolesti koje su vezane za reproduktivne organe.

Konkretno, analizom cervikalnog brisa, može se ustanoviti prisustvo sledećih štetnih mikroorganizama, odnosno infekcija i bolesti:

– Prisustvo “Ureaplasma euralyticum” ili “Ureaplasma parvum” štetnih mikroorganizama koji uzrokuju pojavu genitalne infekcije koja se naziva genitalna ureaplazma. Ova infekcija, prenosi se seksualnim putem, a ukoliko se ne otkrije i ne leči na vreme, može uzrokovati neplodnost kako kod žena, tako i kod muškaraca, ali i može predstavljati uzrok sklonosti ka spontanom pobačaju ili prevremenom porođaju. Genitalna ureaplazma, ukoliko se ima ili dobije u trudnoći, može se preneti i na plod i može uzrokovati nastanak problema u razvoju ploda.

– Prisustvo “Mycoplasma hominis” ili “Mycoplasma genitalum” štetnih mikroorganizama koji uzrokuju istoimenu genitalnu infekciju, koja je kao i predhodno opisana prenosiva seksualnim putem i može izazvati probleme u razvoju ploda ili nastupanje prevremenog porođaja.

– Prisustvo “Neisseria gonorrhoeae” štetnog mikroorganizma koji uzrokuje pojavu polne bolesti koja se naziva gonoreja. Jedna od najgorih posledica gonoreje, jeste sterilitet ukoliko se bolest ne prepozna i ne leči na vreme.

– Prisustvo HPV virusa (humanog papiloma virusa). Ovaj virus, uzrokuje infekciju koja je dokazano jedna od najčešćih uzročnika nastanka karcinoma grlića materice, ali i uzročnik pojave kondiloma i drugih seksualno prenosivih bolesti.

– Prisustvo “Chlamydia trachomatis” štetnog mikroorganizma koji uzrokuje pojavu seksualno prenosive infekcije koja se naziva hlamidija. Hlamidija je opasna jer njeno prisustvo često nije praćeno pojavom simptoma, a ukoliko se ne otkrije i ne leči na vreme, može uzrokovati nastanak deformiteta na tkivu reproduktivnih organa i dovesti do neplodnosti.

– Prisustvo “Treponema pallidum” štetnog mikroorganizma koji uzrokuje pojavu bolesti koja se naziva sifilis. Sifilis se kao i sve druge bolesti reproduktivnog sistema prenosi seksualnim putem, a kao posledica njegovog prisustva, javlja se oštećenje srca ili oštećenje nervnog sistema. Sifilis može izazvati čak i smrt osobe koja je zaražena.

– Prisustvo “Herpes simplex” štetnog mikroorganizma koji pripada grupi virusa koji su prenosivi i skloni širenju ne samo sa osobe na osobu već i sa regije na regiju tela.

– Prisustvo “Trichomonas vaginalis” štetnog mikroorganizma koji izaziva infekciju koja kao posledicu ima stvaranje rizika od prevremenog pucanja membrane koja štiti plod u toku trudnoće, zatim stvaranje upale prostate, stvaranje upale uretre i ubrzavanje razvoja HIV virusa ukoliko dođe do infekcije.

– Prisustvo “Candida albicanis” štetnog mikroorganizma koji je uzročnik gljivične infekcije koja se naziva kandidijaza i može zahvatiti genitalnu regiju kod oba pola, ali i sve druge regije na telu, posebno one koje su pokrivene sluzokožom.

Pored prisustva navedenih, na osnovu rezultata cervikalnog brisa, može se ustanoviti i prisustvo brojnih drugih vrsta štetnih mikroorganizama.

Ono što je važno naglasiti, jeste da je ukoliko su rezultati analiza cervikalnog brisa patološki, odnosno ukoliko ukazuju na prisustvo bilo koje vrste štetnih mikroorganizama, neophodno pristupiti lečenju i to u skladu sa procenom i preporukom ginekologa koji će rezultate stručno protumačiti.

U zavisnosti od vrste štetnih mikroorganizama koji su eventualno izdvojeni u uzorku brisa, terapije koje se najčešće primenjuju, jesu terapija antibioticima ili terapija antimikoticima. Tačnu vrstu medikamenata, kao i dozu u kojoj ćete ih uzimati, neophodno je da odredi ginekolog.

Ono što je takođe neophodno, jeste da terapiji ne budete podvrgnuti samo vi, već i vaš partner. Dakle, morate se lečiti uzajamno, jer ukoliko ste vi zaraženi određenom virusnom, bakterijskom ili gljivičnom infekcijom, sasvim je izvesno da je zaražen i vaš partner. Samim tim, ukoliko se oboje ne lečite, stalno će dolaziti do reinficiranja i lečenje jednog partnera, neće imati smisao niti će dovesti do izlečenja.

Koliko se čekaju rezultati cervikalnog brisa?

U zavisnosti od urgentnosti stanja pacijentkinje, zavisi i koliko je potrebno čekati rezultate cervikalnog brisa. U proseku, potreban i dovoljan je period od dve do tri nedelje.

Cervikalni bris – iskustva

Iskustva pacijentkinja koje su imale prilike da daju cervikalni bris, svedoče o tome da je postupak njegovog uzimanja bezbolan i da ne dovodi do pojave nikakvih posebnih neprijatnosti ili komplikacija.

Sa druge strane, odluka da date cervikalni bris na analizu, može se pokazati kao vrlo značajna u procesu očuvanja vašeg reproduktivnog zdravlja. Zato, čak i ukoliko vam vaš ginekolog sam ne predloži tako nešto i čak i onda kada naizgled ne prepoznajete poseban razlog zbog kojeg bi ste se odlučili na davanje cervikalnog brisa (ne osećate nikakav svrab ili peckanje u genitalnoj regiji, nemate uočljive promene sekreta ili promene na području tkiva genitalnih organa), ipak se povremeno, a to znači jednom godišnje odlučite da uradite nešto pametno i dobro za sebe, a to je da date cervikalni bris na analizu. Takvom odlukom, na vreme ćete izbeći čitav niz mogućih komplikacija koje se mogu javiti i bez predhodno manifestovanih simptoma.

Cervikalni bris – cena

Cena analize cervikalnog brisa, u određenoj meri se razlikuje u odnosu na to u kojoj laboratoriji se obavlja, ali je svakako prilično niska i pristupačna i kreće se u rasponu od 450 do 600 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: