Beo jezik i bele naslage na jeziku – simptomi, uzrok i lečenje

Jezik jeste deo usne duplje, koja predstavlja sam početak digestivnog trakta čoveka. Prednost usne šupljine i jezika kao organa jeste da su ovi delovi lako dostupni pregledu, te nam mogu ukazati na brojne tegobe i bolesti, kako usne duplje, tako i raznih drugih organa i organskih sistema. Osnovna funkcija jezika jeste da, pored toga što u govornom smislu učestvuje u stvaranju glasova, učestvuje u početnom delu obrade hrane koju unosimo, zajedno sa zubima i žlezdama usne šupljine.

Normalan, zdrav jezik jeste ružičaste boje, neobložen, hrapav zbog prisustva brojnih papila zaduženih za raspoznavanje ukusa, vlažan i slobodno pokretan.

Pa ipak, razne bolesti, kako lokalne, tako i sistemske, mogu dovesti do promena na ovom organu, pa nam te promene mogu biti idealan pokazatelj da sa našim organizmom ili pak nekim njegovim delom nešto nije kako treba.

Beo jezik – uzroci

Postoje brojne tegobe koje mogu uzrokovati pojavu belih naslaga na jeziku. Pri tom, moramo da naglasimo da ne moraju sve te tegobe da budu strogo patološke prirode. Tako, na primer, pojava belih naslaga na jeziku u jutarnjim satima može ukazivati na nedovoljnu ili neadekvatnu higijenu usne duplje.

beo-jezik-i-bele-naslage-na-jeziku-simptomi-uzrok-i-lecenje

Stoga, ona vas može upozoravati da pored higijene svojih zuba, ne vodite dovoljno računa o higijeni jezika, te dolazi do nakupljanja ostataka hrane i bakterija, te sledstveno neprijatnog zadaha. Osobe koje su pušači ili su pak iz nekog razloga dehidrirane, mogu takođe imati izraženu suvoću i bele naslage na jeziku. Uzročnikom se smatra i preterana upotreba kafe ili kisele hrane.

Glavni krivci za nastanak belih naslaga na jeziku, kada su bakterije u pitanju, jesu anaerobne bakterije, koje ne koriste kiseonik u svom metabolizmu, te u spoju sa sumporom mogu davati loš zadah. One se nalaze na jeziku, ali i između zuba, te se tako umnožavaju i čine sve debljim slojeve koji jezik prekrivaju. Što je sloj deblji, njihovo tlo za umnožavanje je pogodnije.

Da biste ih se rešili, potrebno je da redovno perete i jezik, pored zuba, da koristite sredstva za ispiranje usta, da povedete računa o ishrani, obustavite pušenje, kao i upotrebu kafe ili kakvih kiselih i slatkih namirnica koje bakterijama pogoduju za umnožavanje.

Nadalje, ukoliko imate prehladu ili ste alergični na neku supstanciju čija je koncentracija u vazduhu trenutno povećana, moguće je da ćete veći deo dana i noći provesti disanjem na usta, što takođe može dovesti do pojave beličastih naslaga na jeziku.

Takođe, usled virusne infekcije, moguće su i bele naslage na papilama, usled njihove upale. Isto tako, do izražene beline jezika može dovesti i upotreba kakvih lekova u terapiji raznih bolesti i stanja (antidepresivi, diuretici, antibiotici).

loading...

Još neke od bolesti koje mogu uzrokovati bele naslage u usnoj duplji, pored svih gore pomenutih uzroka jesu i Lichen planus i Oralni drozd. Lichen planus jeste kožno oboljenje, koje se karakteriše promenama na koži u vidu osipa, ali i prisustvom belih naslaga na jeziku, dok oralni drozd podrazumeva gljivičnu infekciju usne duplje koja se karakteriše belim naslagama na jeziku i osećajem žarenja. Karakteristična je za osobe sa oslabljenim imunitetom, za dijabetičare, za osobe kojima fali vitamin B, koje nose protezu, koriste antibiotike i slično.

U zavisnosti od uzroka i težine simptomatologije, jezik može biti kompletno prekriven belim naslagama, u debljem ili tanjem sloju, ili može biti beličasto prošaran sa pridodatom simptomatologijom.

Oralna kandidijaza

Oralna kandidijaza podrazumeva infekciju usne duplje gljivicom Candida albicans, koja može zahvatiti i jezik.

Tako se kod dece, a osobito kod beba, često sreće ovaj fenomen oralne kandidijaze. Naime, imuni sistem beba nije dovoljno razvijen, a kako one stavljaju razne predmete u usta, koje glođu usled rasta zubića, veoma su sklone nastanku ove infekcije. Ovakav način ispoljavanja kod beba u vidu naslaga na jeziku naziva se soor ili mlečac.

Leči se prosto, gazom natopljenom u rastvor sode bikarbone, ili pak, ukoliko je infekcija uzela maha, beba je nervozna, razdražljiva i odbija da jede, mora se obratiti pedijatru radi propisivanja kakve antimikotičke terapije u vidu gela ili rastvora. Pored toga, sterilišite sve bebine igračke, cucle i sve ono što ona može staviti lako u usta, sklonite iz njenog domašaja.

Kod odraslih, soor se može javiti kod osoba koje su dijabetičari, ili ako zbog nekog drugog razloga imaju i te kako oslabljen imuni sistem, zatim kod osoba sa veštačkim protezama, HIV obolelih, osoba na hemoterapiji, kod osoba koje su pod hroničnim stresom, kod trudnica. Upotreba lekova kakvi su imunosupresivi, kortikosteroidi ili oralni kontraceptivi takođe može dovesti do nastanka oralne kandidijaze. Antibiotici koje odrasli koriste za lečenje raznih bolesti i stanja, mogu uništiti i dobre bakterije i pustiti kandidi da se nastani i preovlada u organizmu, kao i da se nesmetano širi na teritoriji koja joj odgovara, a to su sva ona mesta gde je vlažno, toplo i tamno.

Simptomi oralne kandidijaze se sastoje iz belih naslaga na jeziku, sluznici obraza, desnima, krajnicima. Postoji nadražaj na kašalj, suvo kašljanje, otežano gutanje, grebanje u grlu. Ukoliko se naslage zagrebu, ispod se pojavljuju crvene tačkice, kao sitno krvarenje i to je dobar pokazatelj da je u pitanju oralna kandidijaza.

Da biste sprečili pojavu gljivica, vodite računa o svojoj oralnoj higijeni, redovno posećujte stomatologa i perite zube i jezik minimum dva puta na dan, ujutru i uveče. Kontrolišite svoje zdravlje, ostavite pušenje. Redovno kontrolišite glikemiju i zdravo se hranite. Isključite šećere iz ishrane, jer oni podstiču širenje kandide, ona se njima hrani.

Leukoplakija

U prevodu ova reč ima značenje bela ploča. Često se još nazva i pušački jezik. Leukoplakija jeste patološko stanje koje se karakteriše pojavom belih, mrežastih naslaga na jeziku, ali i desnima i bukalnoj sluzokoži. Leukoplakija može da nastane kao posledica višegodišnjeg, prekomernog konzumiranja cigareta, alkohola, ili pak kakvih drugih hemijskih supstanci.

Takođe, ovo stanje može nastati i kao polsledica kakve virusne infekcije (HPV), a kao potencijalni uzročnici pominju se i infekcija Candidom albicans, sifilis, ali i nedostatak nekih vitamina kakvi su B12 i folna kiselina. Glavni problem kod leukoplakije jeste i činjenica da ona može da pređe u kancerozno stanje, pa je stoga potrebno na vreme otkriti i lečiti je. Ponekad, ona može i spontano da se povuče, prestankom pušenja ili prestankom izlaganja usne duplje ostalim štetnim agensima.

Geografski jezik

Geografski jezik jeste jedna pojava u vidu rariteta koja se javlja kod ljudi, a koja nije povezana ni sa kakvim bolestima. Jednostavno se može nazvati kakvom anomalijom jezika, a karakteriše se pojavom belih brazdi ili ispupčenja koje šaraju jezik u vidu geografske karte. Nije poznato zašto se javlja i nastaje. Obično ne daje simptomatologiju, mada se mogu javiti nelagodnosti kod konzumacije kisele, ljute ili gorke i slane hrane.

Karakterističan je, smatra se, za decu, i češće se javlja kod devojčica. Pojedinci smatraju da se javlja usled anemije, kakve alergije, ili kao posledica vađenja zuba. Smatra se da se može povlačiti, ali i ponovo javljati.

Terapija belih naslaga na jeziku

Terapija belih naslaga na jeziku zavisi prevashodno od uzročnika pojave naslaga.

Već smo pomenuli da ukoliko su uzročnici bakterije ili gljivice, potrebno je voditi računa o higijeni, redovno prati zube i jezik pastom za zube, voditi računa o ishrani, izbegavati šećere. Potrebno je, takođe, na sve načine sprečiti da dođe do dehidracije organizma, a to se pre svega čini unosom dovoljnih količina vode.

Takođe, potrebno je lečiti osnovno oboljenje koje vodi u pad imuniteta i pojavu belih slojeva na jeziku, ostaviti pušenje i alkohol, ali i upotrebljavati određene lekove ukoliko je to potrebno, obično u vidu rastvora ili gelova sa antimikotičnim dejstvom.

Postoje, međutim, i neke namirnice koje vam mogu pomoći u čišćenju jezika, a koje sigurno imate kod kuće.

Za idealno beo jezik mogu vam pomoći maslinovo i kokosovo ulje ukoliko ih imate kod kuće. Oni deluju antibakterijski te će vam pomoći u čišćenju usne duplje ukoliko ih svakog jutra bućkate oko 15 minuta u ustima.

Belina jezika se brzo povlači i ukoliko jezik istrljate rastvorom 3% apotekarskog hidrogena sa vodom u razmeri 1:2. Takođe, jezik možete istrljati i uz pomoć soli i četkice za zube, ili naprosto isprati usta rastvorom slane vode koji ste spravili.

Neke od prirodnih namirnica jesu i sok od aloe vere, jabuke, kao i kurkuma. Kombinacijom soka od limuna i kurkume možete idealno očistiti bele naslage na jeziku. Slično je i sa kombinacijom sode bikarbone i soka od limuna. Kombinacijom ovog kiselog i baznog sastojka dobijaju se so i voda, a već smo pomenuli moguće čišćenje jezika sa soli. Pored svega ovoga možete koristiti i jabukovo sirće u rastvoru sa vodom za ispiranje.

U ishranu uvrstite beli luk, jer je on poznat kao odličan prirodni sastojak u borbi protiv glivičnih infekcija. Čak ga možete i preseći i njime natrljati jezik. Pijte probiotike ili jednostavno koristite u svojoj ishrani što više jogurta. Uvrstite i origano u svim oblicima u svoju ishranu.

Komplikacije koje mogu nastati usled postojanja belih naslaga na jeziku, jesu neprijatan zadah koji je intenzivan i traje, zatim tu su i širenje infekcije na druge delove organizma, progrediranje u kakvu ozbiljniju bolest i mnoga druga stanja koja znaju da budu i te kako zabrinjavajuća te da vas nateraju da posetite lekara. Ukoliko se pojave bilo kakve promene na jeziku koje vas zabrinu, obavezno se, bez oklevanja javite svom lekaru radi ukazivanja neophodne pomoći. Do tada se pridržavajte svih gore navedenih preporuka radi lakšeg i uspešnijeg lečenja.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: