Kandida u crevima, grlu i na jeziku – simptomi, uzrok, ishrana i lečenje

Većina ljudi je u određenom periodu svog života imala problem sa kandidom. Kandida je gljivica koja predstavlja uzrok mnogih infekcija u organizmu i na koži. Smatra se da ima preko 100 vrsta kandide, ali najčešći uzrok infekcija je takozvana Candida albicans.

Treba znati da je prisustvo kandide u organizmu normalno, ali kada kandida počne da se razmnožava onda nastupaju problemi. Usled užurbanog načina života i nezdrave ishrane u današnje vreme često dolazi do nekontrolisanog razmnožavanja kandide u organizmu i do brojnih tegoba.

Oboljenje izazvano gljivicama kandide naziva se kandidijaza, a studije su pokazale da ovo oboljenje najčešće zahvata žene, a mnogo ređe muškarce. Kandidijaza je uglavnom uzrokovana prekomernom upotrebom antibiotika i sredstava za kontracepciju. Trudnice imaju povećani rizik od dobijanja kandidijaze, pa je potrebno da se stalno jača imuni sistem da bi se izlečila kandida u trudnoći. Osim toga, brojni lekovi, stanja i bolesti mogu biti uzročnici kandide, o čemu će biti reči kasnije.

Kandida voli mesta na telu koja su topla i vlažna, pa se može javiti u grlu, na jeziku, u crevima, na koži, ali i na reproduktivnim organima. Kandida se veoma lako prenosi sa jednog dela tela na drugi, kao i sa jedne osobe na drugu. Zato je važno da vodite računa o vašoj ličnoj higijeni. Moguće je da se pojavi i kandida u krvi, kandida u stolici ili kandida na koži. Sistemska kandida je najteži oblik kandidijaze koji se razvija ukoliko imate neka ozbiljnija oboljenja. Tada se kandida širi po celom telu i može dovesti do fatalnog ishoda.

Smatra se da je kandida jedna od najčešćih gljivičnih infekcija koja zahvata vaginu. U tom slučaju, kandida može nastati usled upotrebe alkalnih sapuna za intimnu negu, kao i usled upotrebe higijenskih uložaka i nošenja sintetičkog veša. U tom slučaju najčešći simptomi kandide su pojačan gust sekret bele boje, svrab i peckanje u vagini.

U ovom tekstu se nećemo baviti kandidijazom u vaginalnoj regiji, već ćemo vam reći nešto više o kandidi u crevima, u grlu i na jeziku. Videćete šta je ono što uzrokuje pojavu ove gljivice i koji su najčešći simptomi. Takođe, reći ćemo vam kakva bi trebalo da bude vaša ishrana ukoliko imate kandidu, kako se prenosi kandida i kako se leči kandida.

kandida-u-crevima-grlu-i-na-jeziku-simptomi-uzrok-ishrana-i-lecenje

Ako ste nekada imali kandidu, onda sigurno znate koliko ova gljivica može biti naporna i kakve vam sve probleme može prouzrokovati. Nadamo se da će vam ovaj tekst biti koristan i zanimljiv i da će vam kasnije biti mnogo lakše da se nosite sa ovom gljivicom.

Kandida u crevima

Kandida se veoma često javlja u crevima, što se stručno naziva crevna kandidijaza.

Sada ćete videti nešto više o njenim simptomima i uzrocima, kao i o načinu lečenja.

loading...

Simptomi

Najčešći simptomi kandide u crevima su nadutost stomaka i gasovi, hronični zatvor, ali i proliv u nekim slučajevima. Takođe, mučnina, podrigivanje, grčevi u stomaku, gorušica, hemoroidi i svrab anusa samo su još neki od simptoma koji se javljaju ukoliko je kandida prisutna u vašim crevima.

Simptom crevne kandidijaze može da bude i slivanje sekreta od nosa niz ždrelo.

Uzrok

Najčešći uzrok kandide u crevima jeste loša ishrana koja traje već duže vreme. Ako konzumirate velike količine belog brašna, belog šećera, gaziranih pića, kafe, alkohola itd, vrlo je moguće da ćete dobiti kandidu.

Naime, sve ove namirnice povećavaju kiselost u organizmu i stvaraju idealno tlo za razvoj bakterija. Kada je imuni sistem čoveka oslabljen, vrlo je moguće da će doći do razvoja kandide. Kandida je česta kod dijabetičara, hroničnih bolesnika, u trudnoći, kod osoba koje uzimaju kortikosteroide itd.

Takođe, jedan od mogućih uzroka kandide u crevima jeste i prevelika upotreba antibiotika, tako da bi trebalo da povedete računa o tome.

Ishrana

Već smo rekli da crevna kandidijaza nastaje u sredini u kojoj je povećana kiselost. To znači da je potrebno promeniti način ishrane i uspostaviti alkalnu sredinu u organizmu. Ukoliko vam je dijagnostikovana kandida, preporučuje se držanje alkalne dijete. Ova dijeta obuhvata konzumiranje 80% alkalnih namirnica i samo 20% kiselih namirnica. Kako biste mogli sprovoditi ovu kandida dijetu pravilno, važno je da znate koje su to kisele a koje su alkalne namirnice.

Kao što smo već spomenuli, kisele namirnice su šećer, mesne prerađevine, industrijski proizvodi, kafa, alkohol, hleb, pšenica itd. U bazne namirnice spadaju sveže voće i povrće, beli luk, suvo grožđe, med, biljni čajevi, proso i mnoge druge.

Takođe, treba znati da limun koji je po ukusu kiseo spada u alkalne namirnice, pa se preporučuje da ga svakodnevno konzumirate. Osim toga, važno je znati i to da će se kiselost namirnica povećati pri kuvanju, tako da vodite računa o tome.

Lečenje

Kao što smo već rekli, najvažnije je prestati sa konzumiranjem šećera i kvasca jer to je omiljena hrana kandide. Postoje i razni lekovi koji služe za ubijanje gljivica, ali o tome bi najbolje bilo da se posavetujete sa svojim lekarom. Ono što je takođe od ključnog značaja ukoliko imate crevnu kandidu jeste da radite na jačanju imunog sistema. To znači da konzumirate što više namirnica bogatih vitaminima i mineralima, a već smo spomenuli koje su to namirnice.

Preporučuju se i probiotici koji će pomoći da se obnovi vaša crevna flora. Pokušajte da izbegavate stresne situacije jer one mogu biti jedan od glavnih uzroka crevne ali i drugih tipova kandidijaze, o čemu ćete saznati nešto više kasnije. Sada ćete videti koji su to najbolji prirodni lekovi u borbi protiv kandide u crevima.

Beli luk. Kada je u pitanju prirodno lečenje kandide, beli luk je veoma efikasan ukoliko imate kandidu u crevima. Beli luk će obnoviti crevnu floru i alkalizovati vaš organizam. Ukoliko redovno budete konzumirali beli luk uspećete da se oslobodite kandide u crevima za veoma kratko vreme. Beli luk je najbolje da se jede svež, ali takođe možete ga uzimati i u vidu tinkture ili tableta.

Ulje divljeg origana. Ulje divljeg origana je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova za kandidu u crevima. Ovo ulje ima pozitivan uticaj na imuni sistem i ima izuzetno jak ukus. Preporučuje se da uzmete samo jednu kap ulja divljeg origana i da je pomešate sa jednom kašičicom maslinovog ulja. Vremenom povećavajte dozu sve dok ne dođete do četiri kapi ulja divljeg origana. Tek tada ćete osetiti njegovo maksimalno dejstvo. Preporučuje se da ulje origana uzimate 3 puta u toku dana i veoma brzo ćete osetiti njegove blagotvorne efekte na creva.

Kurkuma začin. Kurkuma začin ima žutu boju i često se koristi kao dodatak jelima. Kurkuma začin je dobar i ukoliko imate crevnu kandidijazu. Ovaj začin će pomoći da se razviju takozvane dobre bakterije u crevima i da se uništi kandida. Osim što se kurkuma začin može koristiti kao dodatak jelima, može se uzimati i u vidu kapsula.

Umeboši šljiva. Da li ste ikada čuli za umeboši šljivu? Umeboši šljiva ili japanska šljiva pomaže u lečenju kandide u crevima i mnogih drugih crevnih oboljenja. Naime, ova voćka će smanjiti kiselost u želucu i pomoći će ukoliko imate proliv, zatvor, želudačne tegobe ili ukoliko ste se otrovali hranom. Ova šljiva podstiče da se iz organizma izbace sve štetne materije i podmlađuje ceo organizam. Zahvaljujući svom alkalnom dejstvu, umeboši šljiva je odlična i za lečenje kandide.

Kokosovo ulje. Kokosovo ulje može takođe da deluje blagotvorno na creva i da pomogne u lečenju crevne kandidijaze. Preporučuje se da svakoga dana uzimate 2-4 kašike kokosovog ulja, a najbolje je da koristite hladno ceđeno kokosovo ulje. Ono predstavlja prirodan lek protiv gljivica, a preporučuje se da počnete sa jednom kašičicom kokosovog ulja na dan. Vremenom možete povećati dozu. Osim što kokosovo ulje možete jednostavno konzumirati kašičicom, možete ga ubaciti i u čaj.

Jabukovo sirće. Jedan od najefikasnijih lekova za crevnu kandidu je jabukovo sirće. Potrebno je samo da uzmete jednu kašiku jabukovog sirćeta i da ga razblažite u vodi. Pijte ovaj napitak pre svakog većeg obroka, odnosno 2-3 puta u toku dana, i veoma brzo ćete primetiti da simptomi kandidijaze u crevima postepeno nestaju.

Mineral zeolit. Ukoliko niste čuli za mineral zeolit, mi ćemo vam reći o čemu se radi. To je zapravo mineral iz prirode koji je nastao usled mešanja podzemnih alkalnih voda i vulkanske lave. Mineral zeolit pomaže u jačanju imunog sistema i čisti organizam od svih štetnih materija. Osim toga, mineral zeolit predstavlja odličan prirodan lek u borbi protiv kandide. Preporučuje se da razmutite jednu kašičicu ovog minerala u 1 dl vode i da popijete to nakon jela. Sasvim je dovoljno da se mineral zeolit uzima samo jednom u toku dana. Preporučuje se da se za vreme uzimanja ovog minerala piju velike količine vode.

Kandida na jeziku

Još jedno od mogućih mesta gde se može javiti infekcija izazvana kandidom jeste jezik. Ukoliko je imuni sistem oslabljen doći će do razmnožavanja ove gljivice i simptomi mogu biti jako neprijatni. Medicinsko stanje u kojem dolazi do prevelikog razmnožavanja gljivice kandide u grlu i u ustima stručno se naziva mlečica.

Kandida na jeziku se najćešće javlja kod novorođenčadi i kod male dece, a česta je i kod starijih osoba. Važno je znati da kandida na jeziku uglavnom nastaje naglo i često prelazi u hronično stanje. Takođe, kada se bakterija kandida jednom izleči, ona se može ponovo vratiti pri padu imuniteta.

Sada ćete videti koji su to simptomi i uzroci kandide na jeziku i kako se ona leči. Takođe, reći ćemo vam i kako treba da izgleda vaša ishrana ukoliko imate ovaj problem.

Simptomi

Kandida na jeziku je najčešća kod beba i kod male dece. U početku simptomi kandide su gotovo neprimetni, a tek nakon nekog vremena postaju vidljivi. Na jeziku se pojavljuju bele izbočine, a mogu se javiti i u usnoj duplji, odnosno sa unutrašnje strane obraza. Ove bele naslage su često jako bolne a može se desiti i da počnu da krvare pri pranju zuba ili ako pokušate da ih uklonite. Crvenilo na jeziku i grlu je još jedan od simptoma kandide. Takođe, koža u uglovima usana može biti ispucala i suva, a gutanje otežano. Moguće je i da osetite jako peckanje u ustima.

Kada su u pitanju bebe, najčešći simptomi su otežano hranjenje kao i velika razdražljivost bebe. Kod dojilja se javljaju bol i osetljivost u bradavicama, kao i intenzivan svrab. Moguć je i bol u grudima, naročito bol u bradavicama tokom dojenja.

Gljivice na jeziku se veoma često javljaju kod dece. Najočigledniji simptomi kandide na jeziku kod dece su crveno grlo, bele tačkice u ustima i bele naslage na jeziku. Ukoliko dete ima kandidu na jeziku, ono će verovatno imati problema sa gutanjem i kašljucaće povremeno. Kod dece je kandida često praćena povišenom telesnom temperaturom i drugim simptomima.

Uzrok

Jedan od glavnih uzroka pojave kandide na jeziku jeste upotreba lekova koji ubijaju dobre bakterije u organizmu. To mogu biti razni antibiotici, kortikosteroidi, ali i pilule za kontracepciju. Upotrebom ovih lekova naš imuni sistem slabi i kandida preuzima vođstvo. Isto tako, u hemotreapiji i raznim drugim tretmanima u lečenju raka, dolazi do ubijanja dobrih bakterija i nastaje kandida. Dijabetes isto može biti jedan od uzroka za nastanak kandide na jeziku jer u tom stanju pljuvačka sadrži veću količinu šećera, što dovodi do kandidijaze. Isto tako, opake bolesti poput side povezuju se sa oslabljenim imunim sistemom i stvaranjem kandide.

Kod tek rođenih beba kandida se veoma često javlja na jeziku, a ona može biti povezana sa vaginalnom infekcijom majke na porođaju.

Ishrana

Ukoliko imate kandidu na jeziku, potrebno je promeniti način ishrane. Pre svega, potrebno je izbaciti šećer, kvasac, belo brašno, kofein, kikiriki, sir, alkohol, pečurke, ali i smanjiti konzumaciju voća i mleka. Jedite što više belog luka, maslinovog ulja i kefira, a od napitaka birajte čajeve, sokove od sveže ceđenog voća i limunadu.

Lečenje

Kada je u pitanju lečenje kandide na jeziku, važno je utvrditi starost osobe i njeno celokupno zdravstveno stanje. Od tih faktora zavisiće i kakvo će biti lečenje kandide. Postoje razni medicinski tretmani koji mogu pomoći u lečenju kandide na jeziku, a preporučuje se i stalno podizanje imunog sistema. Takođe, postoje i brojni prirodni lekovi koji mogu pomoći u lečenju kandide na jeziku.

Najbolji prirodni lek za kandidu na jeziku je svakako soda bikarbona. Lečenje kandide sodom bikarbonom je tretman koji se još od davnina koristi. Soda bikarbona je univerzalan lek za veliki broj bolesti jer može da promeni pH sredinu iz kisele u baznu. Neophodno je stvoriti baznu sredinu kako bi se uništile gljivice. Soda bikarbona uništava sve gljivice na jeziku i sprečava ih da se razmnožavaju. Možete jednostavno ispirati usta rastvorom od sode bikarbone, a možete napraviti i pogač. Potrebno je samo da pomešate 400 g belog brašna, 1 kašičicu sode bikarbone i malo mlake vode, a kada je testo gotovo ispecite ga u rerni.

Postoje još neki praktični saveti koji vam mogu pomoći u lečenju kandide na jeziku. Pre svega, važno je da perete zube mekom četkicom za zube i da menjate četkicu svakodnevno. Nemojte koristiti nikakve tečnosti i sprejeve za ispiranje usta jer to može pogoršati stanje.

Kandida u grlu

Kao i ostali tipovi kandide, i kandida u ustima i grlu se uglavnom javlja kod osoba sa oslabljenim imunitetom. Sada ćete videti koji su to najčešći simptomi i uzroci kandide u grlu. Ukoliko imate kandidu u grlu, takođe će biti neophodno da regulišete ishranu i da promenite životne navike.

kandida-u-grlu-simptomi-i-lecenje

Pokazaćemo vam i koji su to kućni lekovi i metode najbolji za lečenje kandide u grlu.

Simptomi

Što se simptoma tiče, kandida u grlu se manifestuje belim naslagama koje se mogu pojaviti na grlu i na krajnicima. Ukoliko se kandida proširi na jednjak, to može dovesti do većih komplikacija, kao što su teškoće pri pijenju i gutanju. Ostali simptomi kandide u grlu su osećaj da vam je hrana zaglavljena u grlu, kao i neprijatan ukus u ustima. Bol u zubima, suva usta i loš zadah su takođe prateći simptomi kandide koja se može javiti u grlu i ustima. Ukoliko pored ovih simptoma primetite i da imate temperaturu ili groznicu, ukoliko teško gutate hranu, ako se osećate iscrpljeno, ako primetite da naglo gubite težinu i ako vam se povraća, onda je najbolje da što pre potražite medicinsku pomoć.

Kandida u grlu kod beba i male dece veoma je uobičajena pojava. To ne treba da vas plaši, osim ako dete ne gubi naglo na težini ili ako nema neke druge ozbiljnije simptome. Što se kandide u grlu kod dece tiče, u većini slučajeva lečenje nije ni potrebno jer će kandida posle nedelju ili dve nestati sama od sebe. Ukoliko primetite da kandida kod deteta traje već nekoliko nedelja, onda je najbolje da se konsultujete sa lekarom.

Uzrok

Kao što smo već rekli, glavni uzrok kandide u grlu jeste pad imuniteta. Takođe, osobe koje dosta puše i koje ne sprovode adekvatnu higijenu usta često imaju problema sa ovom infekcijom.

Takođe, osobe koje nose protezu, ali je ne čiste pravilno, imaju veći rizik od nastanke kandide u grlu i u usnoj duplji. Kao što je već rečeno, često se dešava da se kandida sa majke prenese na bebu tokom dojenja.

Ishrana

Kandida dijeta je od ključnog značaja da biste izlečili kandidu u grlu. Kao što smo već rekli, konzumiranje šećera će dovesti do razmnožavanja gljivica u ustima, tako da će kandida u potpunosti zahvatiti vaše grlo. Smanjite šećer ali i voće, kako sušeno tako i sveže, jer u njemu se takođe nalaze veće količine šećera. Preporučuje se i da izbegavate sir i mleko, kvasac, pečurke, alkohol, belo brašno, kofein itd.

U slučaju kandide u grlu, preporučuje se da pijete hladnu tečnost i da jedete zamrznutu hranu. Osim toga, pogodno je da jedete meku hranu koju ćete lako progutati. Ukoliko osećate bol i nelagodnost pri gutanju, preporučuje se da pijete na slamčicu.

Isto kao u slučaju svih ostalih vrsta kandide, i kod kandide grla treba povećati unos jogurta, kefira i belog luka. Takođe, preporučuje se da konzumirate maslinovo ulje i integralne žitarice u većim količinama. Povremeno je potrebno uraditi detoksikaciju organizma u cilju jačanja imuniteta i izlečenja od kandide.

Lečenje

Kandida može biti jako neprijatna jer uprkos lečenju ona se ponovo vraća. Lečenje kandide je prilično teško i nekada je gotovo nemoguće osloboditi se ove gljivice.

Ukoliko imate kandidu u grlu, lekar će vam najverovatnije prepisati neke lekove protiv gljivica i ili sintetičke lekove kao što je Nistatin. Takođe, postoje i tečnost ili gel kojima možete ispirati usta. Ukoliko se infekcija proširi, ponekad se preporučuju i neki oralni lekovi ili lokalna terapija koja obično traje nedelju ili dve nedelje. Međutim, veliki problem je to što antigljivični lekovi imaju mnogo neželjenih efekata, kao što su mučnina, povraćanje, nadutost, bolovi u stomaku i mnogi drugi.

Da bi se kandida u grlu ili na nekom drugom mestu uspešno lečila, neophodno je da se prvo odredi tačan uzrok nastanka kandide. Ako je utvrđeno da su uzrok kandide antibiotici, kortikosteroidi ili neki drugi lekovi, onda se doza tih lekova mora smanjiti ili se ti lekovi moraju u potpunosti izbaciti iz upotrebe.

Ako imate kandidu u grlu, veoma je važno da perete zube redovno, odnosno posle svakog obroka, a preporučuje se i da koristite konac za zube. Postoje i razne tečnosti za ispiranje usta koje vam mogu pomoći, ali pre upotrebe najbolje bi bilo da se posavetujete sa lekarom ili farmaceutom. Perite zube mekanim četkicama i obavezno operite desni. Vodite računa o higijeni proteze i veštačkih zuba, a najbolje bi bilo da prestanete sa pušenjem.

Neki od prirodnih lekova za kandidu u grlu su soda bikarbona, jabukovo sirće, čaj od kantariona, sok od aloe vere, maslinovo ulje ili beli luk. Preporučuje se da ispirate usta rastvorom od sode bikarbone ili rastvorom od jabukovog sirćeta i da konzumirate beli luk svakodnevno. To su najbolji prirodni lekovi za borbu protiv kandide u grlu.

Što se tiče beba i male dece koja imaju kandidu u grlu, pedijatar će verovatno prepisati nistatin kapi ili neke druge lekove za gljivice u ustima.

Kao što smo već rekli, kandida se često vraća. Kako biste to sprečili, od ključnog značaja je da promenite ishranu i da radite na jačanju imunog sistema.

Čajevi za lečenje kandide

Recept  1. Da biste spremili lekoviti čaj koji će vam pomoći da se oslobodite kandide, potrebno je da pripremite sledeće sastojke: 100 g žalfije, 100 g bršljena, 50 g pelina i 50 g lista oraha. Što se načina pripreme tiče, potrebno je samo da pomešate sve ove sastojke i da uzmete 3 kašike ove mešavine. Prelijte biljnu mešavinu sa ½ l ključale vode i poklopite je. Neka odstoji oko sat vremena, a onda procedite čaj i podelite ga na dva jednaka dela koja ćete popiti u toku dana.

Ovaj čaj pravite svakoga dana i konzumirajte po dve šolje dnevno. Ponavljajte postupak svakodnevno u roku od mesec dana, a onda se preporučuje da pravite pauzu oko 2-3 nedelje. Nakon toga možete nastaviti sa konzumiranjem ovog čaja, ali nema potrebe da ga pijete svaki dan. Biće dovoljno da ovaj čaj uzimate svaki drugi ili čak svaki treći dan.

Iako je ova čajna mešavina veoma lekovita i može vam pomoći da se izlečite od kandide, postoji par stvari koje morate znati pre konzumiranja. Naime, ovaj čaj nije dobar za osobe koje imaju čir na želucu ili na dvanaestopalačnom crevu. Takođe, žene koje imaju menstrualne odlive ne bi trebalo da konzumiraju ovaj čaj, već da nađu neko drugo rešenje za borbu protiv kandide.

Recept 2. Predstavićemo vam još jednu čajnu mešavinu koja će vam pomoći u borbi protiv kandide. Od sastojaka će vam biti potrebno 5 g matičnjaka, 5 g žalfije, 10 g plodova kleke, 10 g nevena, 15 g majčine dušice, 15 g kamilice i 20 g lavande. Način pripreme ovog čaja je veoma jednostavan. Potrebno je samo da sve sastojke pomešate i da uzmete dve supene kašike ove mešavine. Stavite čajnu mešavinu u ključalu vodu i pustite da vri minut ili dva, a onda ostavite da čaj odstoji oko 5 minuta. Nakon toga ga procedite i popijte ga u toku dana.

Ovaj čaj je potpuno bezbedan za sve i može se piti sve dok kandida u potpunosti ne bude eliminisana. Preporučuje se da čaj pijete bez šećera ili bilo kakvih drugih veštačkih zaslađivača, jer oni će uništiti lekovito dejstvo čaja i stvoriti pogodno tlo za razvoj gljivica.

Recept 3. Još jedna lekovita čajna mešavina koja će vam pomoći u borbi protiv kandide jeste mešavina pelina, orahovog lista, žalfije i bršljana. Potrebno je samo da uzmete 50 g pelina, 50 g orahovog lista, 100 g bršljana i 100 g žalfije i da sve to izmešate. Uzmite 3 kašike ove lekovite mešavine i prelijte ih sa ½ litra vode. Promešajte sve dobro i ostavite da čaj odstoji oko sat vremena, a zatim ga procedite. Pijte ovaj čaj 2 puta u toku dana bez dodatka šećera. Već nakon nekoliko dana redovne upotrebe primetićete da simptomi kandidijaze polako nestaju.

Recept 4. Još jedan lekoviti čaj protiv kandide jeste čaj od kantariona. Uzmite jednu supenu kašiku kantariona i prelijte je sa 2 dl ključalle vode. Kuvajte čaj oko 15 minuta a onda ostavite da malo odstoji. Kada procedite čaj možete ga piti. Preporučuje se da 3 puta u toku dana pijete po ¼ šolje mlakog čaja od kantariona.

Recept 5. Sada ćemo vam predstaviti jedan lekoviti koktel koji takođe može biti efikasan u borbi protiv kandide. Potrebno je samo da pomešate 1 čašu jogurta, 2 čena belog luka, 1 šargarepu, ½ kašičice đumbira i ½ kašičice cimeta. Sve sastojke izrendajte i stavite ih u jogurt. Neka ova mešavina malo odstoji i konzumirajte je jednom u toku dana. Ovaj lekoviti koktel može se konzumirati i u vidu salate.

Osim biljnih čajeva koje smo naveli za lečenje kandide, postoje i drugi čajevi koji takođe mogu biti efikasni u borbi protiv ove gljivične infekcije. To su čaj od đumbira, čaj od lista koprive, čaj od maslinovog lista, čaj od korena maslačka ili čaj od korena sladića.

Kako uraditi kućni test na kandidu?

Ako sumnjate da imate kandidu u ustima, onda bi najbolje bilo da uradite kućni kandida test. Imajte na umu da se ovim testom može utvrditi jedino kandida koja se nalazi u ustima. Ovaj test je veoma lako uraditi, a najbolje bi bilo da ga uradite ujutru čim ustanete. Dakle, nemojte još prati zube niti doručkovati, a takođe nemojte piti ni vodu.

Pripremite jednu staklenu čašu vode i u ustima sakupite pljuvačku. Nemojte se nakašljavati pre toga, već samo sakupite pljuvačku koja se već nalazi u vašim ustima. Pljunite tu pljuvačku u čašu sa vodom i ostavite da malo odstoji.

U početku ćete primetiti kako pljuvačka pluta po površini čaše, a nakon 10-20 minuta ćete videti da se u vodi pojavljuje nešto poput dlačica ili končića koji se odvajaju od pljuvačke. To je jasan znak da se u vašem organizmu nalazi prilično velika količina gljivica kandide, tako da se preporučuje da što pre potražite medicinsku pomoć. Ovaj test je prilično pouzdan i sa velikom sigurnošću će utvrditi da li imate kandidu u grlu, na jeziku ili u usnoj duplji uopšte. Ako se pokaže da imate kandidu, obratite se stručnjaku, kako bi vam se što pre odredila adekvatna terapija.

Kandida nije opasna ali u nekim slučajevima može da dovede do komplikacija, ukoliko se ne leči na vreme ili ako se prepiše pogrešna terapija.

Rezime

Kao što ste mogli da vidite, kandida je gljivica koja živi u ljudskom organizmu, a ukoliko dođe do prevelikog razmnožavanja ove gljivice, onda se to manifestuje u vidu infekcija i drugih oboljenja u ljudskom organizmu. Kandida se najčešće javlja u crevima, grlu, ustima, na jeziku, kao i na reproduktivnim organima. U ovom tekstu ste videli koji su najčešći simptomi i uzroci kandide u grlu, na jeziku i u crevima.

Bez obzira koji deo u organizmu je zahvaćen kandidom, najčešći uzroci su pad imuniteta, loša ishrana, pušenje, stres, upotreba određenih lekova, kao i određena zdravstvena stanja i bolesti. Na sreću, postoje mnogi prirodni lekovi koji vam mogu pomoći da se rešite kandide, a mi smo vam pokazali neke od njih.

Bez obzira da li je reč o kandidi u grlu, na jeziku ili u crevima, od ključnog značaja je da se promeni način ishrane. Izbacite iz ishrane šećer, belo brašno, gazirane napitke, kofein, alkohol, mleko i sireve. Konzumirajte što više povrća, integralnih žitarica, maslinovo ulje i biljne čajeve. Ako regulišete ishranu, primetićete da simptomi kandidijaze postepeno nestaju i sprečićete ponovno pojavljivanje ove gljivice.

Ukoliko primetite bele naslage na jeziku i sa unutrašnje strane obraza, beličasti sekret u grlu, crvenilo na jeziku i grlu, kao i probleme sa varenjem, gorušicu, mučninu i druge simptome koje smo naveli, onda verovatno imate kandidu. U tom slučaju najbolje je da se posavetujete sa lekarom kako biste što ranije započeli sa odgovarajućom terapijom.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: