Flavamed sirup za iskašljavanje – Upotreba, iskustva i cena

Kašalj je čest pratilac različitih oblika oboljenja i stanja respiratornog sistema; ovaj često neprijatan, dosadan, a ponekad čak i bolan prirodni refleks zapravo čini dobro našem organizmu. Kašalj je urođeni mehanizam ljudskog tela, čija je osnovna i primarna funkcija oslobođenje disajnih puteva od bilo koje vrste iritansa koja ga oštećuje i remeti njegov normalan rad.

Kašalj je simptomatska reakcija čovekovog organizma i javlja se u različitim oblicima, u zavisnosti od primarnog uzročnika same bolesti ili stanja. Produktivni kašalj je vrsta kašlja koja je uvek praćena iskašljavanjem sluzi različite konzistencije, strukture i sastava, boje, mirisa, gustine i tako dalje.

Mukus, odnosno sluz, koju izbacujemo prilikom kašljanja je supstanca koja se inače prirodno nalazi u ljudskom telu. Ona je neophodna kako bi naši organi mogli normalno da funkcionišu; viskozna, sluzava materija koja formira šlajm oblaže zidove organa i na taj način ih štiti i obezbeđuje da čitavo telo u doslovnom smislu radi kao podmazano.

Međutim, određena zdravstvena stanja podstiču telo da proizvodi veću količinu mukusa nego što je uobičajeno. Kada se suvišna količina sluzi nakupi u plućima, grudima i grlu, stvara osećaj opterećenja, otežava disanje i regularan rad respiratornog trekta, pa naše telo pokušava da pronađe način da je izbaci.

Produktivan kašalj, praćen iskašljavanjem, služi upravo tome da se telo reši nagomilane sluzi u respiratornom sistemu. I ne samo to, pored izbacivanja mukusa, prilikom iskašljavanja organizam izbacuje i drugi otpadni i toksičan materijal koji može da izazove bolest ili čini da se osećamo loše.

Dakle, iskašljavanje je dobro za naše telo, ali nekada mu je potreban dodatni podstrek kako bi što efikasnioje izbacilo štetne tvari i nakupljenu sluz.

FLAVAMED SIRUP

Sirup Flavamed je lek koji se često preporučuje za olakšavanje tegoba kod mukotrpnog, produktivnog kašlja. Naše telo ima urođeni refleks kašlja, kojim nastoji da se oslobodi nagomilanog viskoznog mukusa u respiratornom traktu; nekada je mukus gust i lepljiv, te je organizmu potrebna dodatna pomoć u vidu preparata koji takvu sluz rastvara i samim tim doprinosi lakšem, bržem i efikasnijem čišćenju disajnih puteva.

Oralni rastvor Flavamed je namenjen za lečenje odraslih i dece i izdaje se na lekarski recept; lek se takođe može primenjivati i u obliku rastvorljivih tableta.

Sastav Flavamed sirupa

Flavamed sirup dostupan je u staklenim bočicama zapremine 60 ili 100 mililitara, uz koju se dobija kašičica za doziranje leka. Glavna aktivna supstanca Flavamed oralnog rastvora je ambroksol hidrohlorid, u koncentraciji od 15 mg/5 ml; kašika je zapremine 5 ml. Od pomoćnih supstanci ovaj lek sadrži nekristališući sorbitol, benzoatnu kiselinu, glicerol, hidroksietilcelulozu, aromu maline, prečišćenu vodu. Aktivni sastav Flavamed sirupa deluje na rastvaranje nakupljenog šlajma, mukusa, u respiratornom traktu. Čineći ga tečnijim, ovaj lek olakšava njegovo izbacivanje.

loading...

Pomoćna supstanca sorbitol može imati blaži laksativni efekat, što je važno naglasiti  slučaju preosetljivosti na ovaj sastojak. Ukoliko je pacijent netolerantan na ovu ili bilo koju komponentu leka, može se javiti neželjeni efekat.

UPOTREBA FLAVAMED SIRUPA

Lek Flavamed se izdaje uz lekarski recept i uzima po uputstvu dobijenom od lekara. Lek je prepisan na osnovu individualnog zdravstvenog stanja i namenjen je samo za ličnu upotrebu; nikada nemojte da delite svoj lek sa drugom osobom ili da ga dozirate po sopstvenom nahođenju. Pre nego što započenete terapiju, obavestite lekara u slučaju da patite od nekog hroničnog oboljenja ili imate neko zdravstveno stanje, naviku ili metabolički poremećaj za koji stručnjak treba da zna, pre nego što vam prepiše lek.

Obavezno informišite lekara ukoliko ste osetljivi na bilo koji sastojak ovog leka, pošto će vam u tom slučaju najverovatnije biti preporučena alternativna medikametozna terapija.

Terapija Flavamed sirupom za iskašljavanje je kratkoročna i ne treba da traje duže od četiri do pet dana. U slučaju da se dejstvo leka ne ispoljava nakon isteka tog perioda ili se osećate lošije, neophodno je da potražite lekarsku pomoć i savet. Nikada ne produžujte terapiju bez konsultacije sa stručnim licem.

Doziranje Flavamed sirupa

Flavamed sirup se najčešće dozira prema uputstvu priloženom uz sam lek. Pravilna terapija podrazumeva da sledite uputstvo na leku ili uzimate preparat onako kako vam je prepisao lekar. Ne određujte doze sami, kako ne bi došlo do neželjenog dejstva ili neadekvatnog lečenja. Lek Flavamed se dozira prema uzrastu.

  • Deca uzrasta do 2 godine – Pola kašike za doziranje, 2.5 ml oralnog rastvora, dva puta na dan;
  • Deca uzrasta između 2 i 5 godina – Pola kašike za doziranje, 25 ml oralnog rastvora, tri puta na dan;
  • Deca uzrasta između 6 i 12 godina – Jedna kašika za doziranje, 5 ml oralnog rastvora, dva do tri puta na dan;
  • Deca iznad 12 godina i odrasle osobe – Dve kašike za doziranje, dva puta po 5 ml, tri puta na dan tokom prva dva, tri dana terapije, a nakon toga dve kašike za doziranje oralnog rastvora dva puta na dan;

Napomena: Ukoliko je u terapiji odrasle osobe potrebno jače delovanje leka, doza se može povećati na četiri kašike za doziranje, po 5 ml, dva puta na dan i to samo u slučaju da je tako prepisano od strane lekara.

U slučaju da ste popili veću dozu leka nego što je prepisano, potražite savet lekara ili farmaceuta; u ovoj situaciji do sada nisu zabeleženi ozbiljni neželjeni efekti, ali moguće je da se pojavi blaga nervoza ili ispolji laksativno dejstvo. Povraćanje, hipersalivacija i opadanje krvnog pritiska mogu da nastupe samo u slučaju teškog predoziranja lekom, koje zahteva medicinsku pomoć i leči se simptomatski. Ako ste preskočili dozu leka ili uzeli manje nego što treba, nastavite sa terapijom po uobičajenom planu; nemojte udvostručavati dozu kako biste nadomestili propuštenu.

Saveti i mere opreza

Osobe koje su ranije imale teži oblik reakcije na koži, kao što su Stiven Džonsonov sindrom (pojava osipa sa plikovima na koži i sluznici, praćena visokom temperaturom) ili Lajlov sindrom (Takozvani sindrom ‘oparene kože’, koji se ispoljava teškim plikovima i opasno je po život pacijenta), moraju povesti posebnog računa oko primene Flavamed leka, te na prvi znak eventualne reakcije moraju obustaviti terapiju i odmah potražiti lekarsku pomoć.

Osobe koje pate od poremećaja funkcionisanja jetre i bubrega koristiće lek Flavamed u smanjenim dozama ili sa većim vremenskim intervalom između doza, pošto je moguće da dođe do akumuliranja metabolita aktivne supstance ovog leka. U slučaju poremećaja bronhijalnih tuba praćenog nakupljanjem šlajma, mukus se ne može izbaciti izvan pluća, te se u tom slučaju Flavamed sirup prepisuje isključivo uz strog lekarski nadzor.

Flavamed oralni rastvor nema zabeleženih kontraindikacija sa hranom i pićima, kao ni uticaj na sposobnost vožnje ili upravljanja mašinama; uticaj može biti potpuno zanemarljiv i nije nužan poseban oprez. U trudnoći i dojenju treba izbegavati ovaj lek ili ga primeniti samo ukoliko je lekar to izričito preporučio, procenivši da je korist od leka daleko veća od mogućeg neželjenog dejstva. Nema dovoljno podataka o delovanju leka Flavamed u toku perioda trudnoće i dojenja, ali eksperimenti na životinjama pokazuju da se aktivan sastojak leka može preneti u majčino mleko.

ISKUSTVA I CENA

Lek Flavamed je efikasno sredstvo za iskašljavanje, koje aktivnim delovanjem omogućuje brže, delotvornije i olakšano izbacivanje nakupljenog šlajma i pročišćava disajne puteve, pomažući telu da se oporavi od bolesti. Kao i svaki drugi lek, Flavamed može imati nuspojave, zbog čega je važno da ga uzimate onako kako vam je prepisano i da pratite svaku eventualno zabrinjavajuću pojavu tokom primene.

  • Flavamed oralni rastvor se kupuje u apotekama i izdaje na lekarski recept, a cena leka iznosi između 500 i 700 dinara, za pakovanje od 100 ml;

Rok upotrebe leka Flavamed je tri godine, ukoliko je bočica neotvorena i ne sme da se koristi posle isteka naznačenog datuma na samom pakovanju. Nisu naglašeni posebni uslovi za čuvanje leka, a li ga treba držati van vidokruga male dece. Posle otvaranja, rok iskoristivosti leka je šest meseci i ne sme se upotrebljavati posle isteka roka.

Neželjena dejstva

Od neželjenih reakcija na lek Flavamed povremeno se mogu javiti preosetljivost u vidu crvenila na koži, oticanje lica, kratkoća daha, svrab, mučnina, povraćanje i bolovi u stomaku i groznica. Ozbiljne alergijske reakcije poput anafilaktičkog šoka i teških kožnih reakcija, kao što su Lajlov i Stiven Džonsonov sindrom dolaze u izrazito retkim slučajevima.

U slučaju da primetite bilo koji od pomenutih neželjenih efekata, terapiju Flavamed sirupom treba odmah prekinuti i posavetovati se sa lekarom.

Takođe, u slučaju da se jave simptomi koji vas zabrinjavaju, a nisu ovde navedeni, terapiju obustavite i obavestite lekara. Neželjenih efekata nema u slučaju naglog prekida terapije.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: